lenkakravcova
    Správa bola zmenená    26. máj 2024    

    Počas stredoveku sa v islamských krajinách rozvádzali nefunkčné manželstva podľa pravidiel uvedených v Koráne (ochranná lehota, zrušenie manželstva..).

    Oproti tomu stredoveký európsky spôsob rozvodu mohol mať doslova i smrteľný záver:

    "V stredovekej Európe bolo mimoriadne ťažké rozviesť sa, a tak páry, ktoré sa mali navzájom dosť, sa niekedy rozhodli ukončiť manželstvo rozvodovým súbojom. Nemecký bojový inštruktor a dvorný poradca Hans Talhofer napísal v roku 1467 Fechtbuch („Knihu šermu“), ilustrovaný zväzok, ktorý obsahoval techniky pre páry zapojené do takýchto súbojov. Keďže muži majú zjavné fyzické prednosti, veci sa museli dať do poriadku. Hubbies, ozbrojení tromi palicami, museli bojovať zvnútra diery vo výške pása asi tri stopy širokej, s jednou rukou priviazanou k telu. Manželky boli vyzbrojené tromi kameňmi, ktoré vážili až osem libier, zviazané látkou ako batéria v ponožke a mohli sa voľne pohybovať po diere.

    Zbrane oboch strán museli byť rovnako dlhé. Manžel, ktorý sa dotkol okraja diery, prišiel o palicu. Ak tak urobil trikrát, musel pokračovať neozbrojený. Ak by sa to stalo, pravdepodobne by sa musel pokúsiť zabojovať so svojou ženou do diery skôr, ako mu ona vrazí hlavu. Talhoferova príručka ponúka rady o vhodnom oblečení, najlepších technikách pre každé pohlavie a podrobné pokyny, ako využiť zraniteľnosť protivníka. . Súboje boli prekvapivo korektné a víťazne z nich vyšlo množstvo žien. Hoci rozvodové duely neboli na smrť, smrť bola konečným výsledkom. Ak žena vyhrala, jej manžel bol popravený a ak vyhral manžel, manželka bola pochovaná zaživa."

    Zdroj: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fb...

    Buďme radi, že rozvody už nie sú takto komplikované. 😃fk7VZ7KJxHhMtX3yBZ4ChjADaiHZVBNTniWl&id=100066550837489