1 / 1

    a v niektorych islamskych krajinach je este aj v 21. storoci kamenovanie uznavanym trestom pre rozne preciny

    26. máj 2024

    @viestta Rozvod je zločin/prečin? 🤔
    Chápem ukameňovanie za vraždu..ale zabitie za rozvod - tomu nerozumiem prečo?

    26. máj 2024

    @lenkakravcova nevera je zlocin?

    26. máj 2024

    @lenkakravcova
    tak si pochopila, že to @viestta myslí?

    26. máj 2024

    @viestta za neveru sa podľa Koránu trestá bičovaním. Nie kameňovaním. To majú v zákone ako trest Židia podľa ich zákona (Tóra).

    26. máj 2024

    @mondolina no práve nerozumiem ako to myslí.
    Odpovedala som vyššie.

    26. máj 2024

    mne stačí na vysvetlenie tento článok
    https://blog.sme.sk/orient/nezaradene/ako-je-to...

    26. máj 2024

    a tiež výňatky z islamskej zbierky zákonov Šaría
    https://marcelburkert.blog.pravda.sk/2019/06/25...

    26. máj 2024

    Považovať akékoľvek násilie (kameňovanie, bičovanie, facka, to je jedno) za správne, bez ohľadu na to, za čo to akože má byť, je pre mňa choré.

    26. máj 2024

    Preco mas potrebu tu stale pisat o islame?

    26. máj 2024

    @lenkakravcova telesny trest, je jedno aky, je prejav primitivizmu a nehumanity. V 21. storoci obzvlast. Este pripomeniem, ze v moslimskych krajinach je aj dnes zenska obriezka bezna prax.
    Mas este nejake dalsie priklady, ktore ukazu, ze vasa viera a zakony su lepsie ako tie zapadne?

    26. máj 2024

    @viestta v Juznej Korei je nevera zlocin, a tresta sa vazenim.. a JK nie je ani stredovek ani islam

    26. máj 2024

    @viestta v ktorych moslimskych krajinach je zenska obriezka bezna? Je to kvoli nabozenstvu ci tradicii?

    26. máj 2024

    @freepalestine od roku 2015 uz nie, mas zle info

    26. máj 2024

    @0kristina0 mas pravdu a ja mam neaktualne info. Ani nie pred 10 rokmi tam ale nevera bola zlocin, a vo vatsine europskych krajin bola tiez zlocin do ca 80tych rokov. V Thaisku a na Filipinach este stale je.., a v statoch USA - Idaho, Massachusetts, Michigan, Oklahoma alebo Wisconsin je nevera tiez cin, ktory sa moze trestat vazenim.

    26. máj 2024

    @0kristina0 provokacia. Co si vsimam tieto prispevky, vzdy sa v komentaroch zeny pohorsuju. Normalny clovek by si uz povedal, ze to tu nebude vesat. Asi zacnem aj ja davat na tyzdennej baze prispevky o tom, v co verim ja a tesit sa za klavesnicou, kolko ludi som zas poburila.

    26. máj 2024

    @0kristina0 bežná nie, ale v mnohých islamských krajinách sa stále vykonáva, stačí si nájsť na gúgli dostupné články

    26. máj 2024

    @babovka2321
    Davaju tu bezne aj ine zeny tyzdenne prispievky o tom, v co veria, vid:

    26. máj 2024

    @freepalestine vyzdvihujú a porovnávajú kresťanstvo s islamom, ako je tomu v prvých vetách tohto príspevku?

    26. máj 2024

    @lenkakravcova vážne chápeš ukameňovanie za vraždu?Fakt? Žiadny človek nemá právo vziať život človeku. Ani ten vrah ho nemá a ani ten, kto ho ukameňuje. A bežne ukameňujú ženu, ktorá ,,spravila hanbu,, rodine tým, že sa s niekým vyspala...otras

    26. máj 2024

    Keby sa každý držal zdravého rozumu, nerobil iným to, čo nechce, aby robili jemu, tak všetci by sa mali dobre. Ale vyhovárať sa na Boha,Allaha nie je normálne.

    26. máj 2024

    @10zabka je nieco zle na tom porovnavat? Bezna kritika islamu je, ze “ziju ako v stredoveku”. Lenka sa vcelku zaujimavo pokusila tuto kritiku znegovat, a to tym, ze ukazala, ze uz pred 1400 rokmi sa rozvod v islame povolil, no v Europe v tom istom obdobi a starocia potom, bol rozvot tabu/trestany.
    Nepisala nazory, ale fakty, a na tom sa pohorsovat je dost .. odveci 🤷🏼‍♀️

    26. máj 2024

    @freepalestine reagovala som na tvoj komentár, na ktorý si neodpovedala. Nekritizujem ani jednu, ani druhú stranu, pridávam fakty.

    26. máj 2024

    @10zabka myslis tu o zenskej obriezke?
    Nerada davam dlhe citacie, ale prosim, precitaj si statistiku az do konca:
    “ Prieskumy ukázali rozšírené presvedčenie, najmä v Mali, Mauritánii, Guinei a Egypte, že FGM je náboženskou požiadavkou. [137] Gruenbaum tvrdil, že praktizujúci nemusia rozlišovať medzi náboženstvom, tradíciou a cudnosťou, čo sťažuje interpretáciu údajov. [138] Pôvod FGM v severovýchodnej Afrike je predislamský, ale táto prax sa začala spájať s islamom, pretože toto náboženstvo sa zameriavalo na ženskú čistotu a odlúčenie. [s] Podľa správy UNICEF z roku 2013 v 18 afrických krajinách aspoň 10 percent moslimských žien zažilo FGM a v 13 z týchto krajín sa toto číslo zvýšilo na 50 – 99 percent. [140] V Koráne nie je žiadna zmienka o praxi . [141] V niekoľkých daʻīf (slabých) hadísoch (výrokoch pripisovaných Mohamedovi) je chválený ako ušľachtilý, ale nie vyžadovaný, [142] [t] hoci je považovaný za povinný v šafijskej verzii sunnitského islamu . [143] V roku 2007 Najvyššia rada islamského výskumu Al-Azhar v Káhire rozhodla, že FGM nemá „žiadny základ v základnom islamskom práve ani v žiadnom z jeho čiastkových ustanovení“. [144] [u]
    V Biblii nie je žiadna zmienka o FGM . [v] Kresťanskí misionári v Afrike boli medzi prvými , ktorí namietali proti FGM, [147] ale kresťanské komunity v Afrike ju praktizujú. V roku 2013 UNICEF identifikoval 19 afrických krajín, v ktorých aspoň 10 percent kresťanských žien a dievčat vo veku 15 až 49 rokov podstúpilo FGM; [w] v Nigeri to zažilo 55 percent kresťanských žien a dievčat v porovnaní s dvomi percentami ich moslimských náprotivkov. ” wiki translate
    Takze ano, vo vela krajinach, kde je islam hlavne nabozenstvo je fgm (zenska obriezka) bezna, takisto ako aj vo vela krestanskych krajinach.
    Otazka ale je, ci tuto praktiku pripisovat nabozenstvu alebo tradicii 🤔

    26. máj 2024

    @freepalestine nie, o tej som ja vôbec nepísala, to asi patrilo inej diskutujúcej. Myslela som otázku z 19:03 ako reakciu na tvoj predchádzajúci komentár.

    26. máj 2024

    Tak to je ozaj ĺudské,že za neveru ženu iba zbičujú a neukameňujú.Aj chlapov rovnako dúfam,či oni môžu cicinu strkať kam uznajú za vhodné ?-no to hádam nie. ...ts ts 🙈...keď si predstavím,že aj u nás by zaviedi za neveru takéto stredoveké praktiky,tak by veĺa ĺudí chodilo zbičovaných do krvi-ale rovnako obe pohlavia,už nejaký čas tu má našťastie žena väčšiu hodnotu ako kus dobytka 😘

    26. máj 2024

    @babovka2321 mna to vazne zaujima, ze preco to robi

    26. máj 2024

    @babovka2321 tu vobec nejde o to kto v co veri, pre mna za mna moze verit aj vo svetlusky v lese, to je jeho sukromna vec. Ale pretlacat svoju vieru ako jedinu moznu a jedinu spravnu? A je uplne jedno ci to pretlaca, taky, onaky, makovy, kakaovy.

    26. máj 2024

    @viestta ved ja s tebou suhlasim

    26. máj 2024

    @10zabka Odpovedala si inej diskutujucej, ze obriezka je sa v islamskych krajinach vykonava.
    No a ta otazka, ze ci ine porovnavaju nabozenstva? To som nezaregistrovala, ale nevidim nic zle na tom porovnavat, ako som ti odpovedala.
    Preco je to zle?

    26. máj 2024

    @babovka2321
    @viestta
    A tie utorky sv Marty kazdy tyzden aspon raz postnute vam nevadia? Prispevky inych zien, ktore su krestanky a boli na prijmani, birmovke, slavili vianoce, velku noc atd?
    ⚖️

    26. máj 2024

    @freepalestine niektorá sa vyjadrila, že chápe ukameňovanie za vraždu či bičovanie za neveru? Dosť zla je v spoločnosti, netreba prezentovať ďalšie a ešte ho obhajovať, lebo je to bežné, normálne. Nie, násilie , akékoĺvek,nemá mať miesto v civilizovanej spoločnosti. Ak tak ĺudia žili v jaskyniach, neznamená to, že tak budú žiť teraz.

    26. máj 2024

    @freepalestine lenze ti utorky sv.Marty nikoho nepresviedcaju, ze ta jeho viera je ta spravna. Ani fotky z prijimani, krstin nie su o tom, aby zhadzovali ine viery.
    (a aby si nepovedala, ze nadrzam krestanom, ja som cisty ateista, takze na zalezitosti viery, akejkolvek pozeram s istym odstupom a (asi) viem posudit, kde iúz ide o propagandu)
    Ked davala Lenka statusy o tom ako slavia v komunite svoje muslimske sviatky, pozrela som ich ako kazdy iny satus o krste, ci birmovke (alebo aj preskocila, lebo ma to nezaujima). Lenze toto je nieco uplne ine. A obhajovat akukolvek formu nasilia inym nasilim, a povedat, ze to je v poriadku, k tomu sa (radsej) vyjadrovat nebudem.

    26. máj 2024

    @freepalestine chces to porovnavat s motlidbou? Ak tu daju krestanky prispevky o tom, ako len muz a zena su rodina alebo ako aj pouzivanie kondomu je vrazda, lebo ich viera im tak kaze, tiez by mi tie prispevky liezli na nervy. Rovnako ako prispevky o tradicnej islamskej rodine, kde zena ma drzat hubu a krok a posluchat manzela na slovo, co jej on prikaze.

    26. máj 2024

    @demartka ide tu o nedorozumenie isto, pretoze autorka nepisala, ze suhlasi s ukamenovanim, ktore mimochodom prve prezentovala viestta, ale, ze chape ak sa v niektorych krajinach za vrazdu ukamenovava. Nikde nepisala, ze to schvaluje, ale len napisala fakty, ze chape ze sa to robi za vrazdu (pretoze je to niekde ako zakon) ale ze nechape, ze by sa to robilo za rozvod.
    Ide tu o to, ze sa tema cela prekrutila a slova autorky bralo ako obhajoba nasilia, aj ked to bolo vysvetlenie odkial tie praktiky vychadzaju.
    Trest smrti je stale aktivny v 55 krajinach sveta (info z 2022) a najviac poprav sa vykonava v Budhistickej Cine.
    Zeny, ja vas chapem, ze sa hnevate (chapem, nie suhlasim 😉), lebo toho o islame viete len utrzky, a irituje vas, ze niekto sa vam ho snazi “pretlacit”.
    Napr. Mna irituje ta Marta, bo to nema ziaden zdroj nikde v Biblii, ze je svata a ma sa k nej modlit.. irituje ma to, lebo takyto blud sa podsuva zufalym katolickam, ktore dufaju v riesenie dakeho ich problemu, a ony sa potom modlia k zene, ktoru v biblii spomenuli len dvakrat a aj to jeden z tych dvoch razov vynadala Jezisovi. Ale teraz je svata 🤦🏼‍♀️

    Aaaaaanyway, naspat k teme.. ak ste zaryte ateistky, tak lenku uplne ignorujte. Ak ste krestanky a vadi vam porovnavanie, atd, tak jej dajte fakty a dokazte, ze sa islam myli. Dokazte, ze Koran nie je slovo Bozie, a ze Biblia (vyberte si, ze ktora) je.

    ✌️

    26. máj 2024

    @freepalestine pretože to vedie k zbytočným diskusiám, kde si každá strana bude zastávať to svoje a riešenie, či pravdu nepozná žiadna z nás.

    26. máj 2024

    @10zabka a o com su diskusie? O tom, ze si kazdy zastava svoj nazor predsa! Ci si tu mame vsetky svorne ako zabky kvakat to iste? Vatsina je za inkluziu ludi co sa identifikuju ako opacne pohlavie ci dake chlpate ci nechlpate zviera; no ked sa niekto identifikuje ako moslim tak je zle ak o tom pise (a ide do hlbky..)

    26. máj 2024

    @freepalestine absolútne si nepochopila, o čom som písala. Prečítaj si začiatok, stačia prvé vety tohto príspevku:
    "Počas stredoveku sa v islamských krajinách rozvádzali nefunkčné manželstva podľa pravidiel uvedených v Koráne (ochranná lehota, zrušenie manželstva..).
    Oproti tomu stredoveký európsky spôsob rozvodu mohol mať doslova i smrteľný záver"
    a napíš mi prosím, či sú príspevky "deväť utorkov sv. Marty" cielené nenávistnými komentármi proti iným náboženstvám okrem kresťanstva. Svoje príspevky nepodsúvajú ani ateistom, ani moslimom. Baby kresťanky sa v žiadnom svojom príspevku nevyjadrujú o islame, kdežto Lenka nezabudne spomenúť ako jediné správne náboženstvo islam bez absolútnej tolerancie kresťanstva. Osobne si myslím, že ako Slovenka v islamskej viere vychovávaná nebola a na túto vieru konvertovala. Ale to už zachádzam niekam inam. Je to jej vec, len nech nerozdúchava zbytočne vášne pod svojimi presne cielenými príspevkami. To je celé. A celkom na záver? Nie som krstená a nebola som vychovávaná v žiadnej viere, ale vadí mi, že je to fakticky ona, ktorá súdi a porovnáva náboženstvá.

    26. máj 2024

    @10zabka v tych dvoch vetach nie je ziadna nenavist ale fakty. Kde vidis nenavist? 🧐
    Vies, Lenka na islam prekonvertovala po tom, co si o nom nieco nastudovala. Nevybrali jej nabozenstvo ani rodicia a ani spolocnost, v ktorej zije. Rozhodla sa sama, a ako inteligentna zena musela mat pre islam vela argumentov aby sa rozhodla konvertovat. Teraz sa o zaujimavosti z islamu deli s ostatnymi a porovnava krestanstvo (na ktorom pravdepodobne ako vatsina slovakov vyrastala) a islam (ktory si po dokladnom studiu vybrala, pretoze veri, ze je to ta prava jedina viera). Preto je len prirodzene, ze si vo svojich diskusiach bude islam obhajovat.
    Stale neviem, kde mate problem.. 🤷🏼‍♀️

    26. máj 2024

    @freepalestine preco by sme ako ateistky mali ignorovat nabozenske temy? Preco v nich nemame diskutovat? Vsak sa dozvieme nieco nove, ja som sa dozvedela, ze za neveru je bicovanie a ukamenovanie za vrazdu a obidva su povazovane za primerane. Uz budem vediet.
    Hadam este stale je toto verejne forum a tak ako ona moze napisat co jej srdce raci, my to mozeme aj citat aj komentovat tak ako my uzname za vhodne a vtedy ked uzname za vhodne.

    26. máj 2024

    @freepalestine v tom, že žiadna kresťanka nepretláča svoje názory takým spôsobom, ako to robí ona. Aj v tomto príspevku dala najavo, že islam je jediné správne náboženstvo, kdežto kresťanstvo určite nie je. Nepodsúva tým svoje tvrdenie ostatným? Určite áno. Robia to kresťanky vo svojich príspevkoch? Nečítala som taký ani jeden. Ak ty áno, označ ma tam, prosím. Musí jej byť na kresťanskom Slovensku jasné, že takýmto príspevkom len zbytočne rozvíri vášne členiek MK. Nech si islam obhajuje koľko chce, ale nech nepridáva príspevky, v ktorých sa dočítame o stredovekých praktikách kresťanstva. Hoci sú to fakty. Faktov proti islamu je plný gúgl a myslím, že keby som pridala takýto príspevok ja (teda, opačné garde: čo nie je na islame správne a ako to robia kresťania úplne super), určite by s ním tiež nesúhlasila. Je zaujímavé, že hoci príspevky pridáva, málokedy pod nimi reaguje. To hovorí samé za seba. Viac sa k téme vyjadrovať nebudem. Napísala som, čo som chcela a prezentovala vlastný názor.. Nech si každý urobí na základe príspevku a komentárov ten svoj.

    26. máj 2024

    @viestta mas uplnu pravdu, kazda si mozme pisat co chceme, ale mali by sme sa drzat dakych zasad - neurazat a neprekrucat.

    26. máj 2024

    @10zabka daj vymazat wikipediu, bo aj tam sa mozes docitat o stredovekych praktikach krestanstva 😂

    26. máj 2024

    @freepalestine myslim si, ze tu nikto nikoho neurazal. A prekrucat? Nie kazdy ma nastudovany koran ako vy dve. My ho pozname len z dialky (ano, ja ho mam doma a aj som z neho citala, len tak pre zaujimavost a nie cely)

    26. máj 2024

    @freepalestine preco utocis na @10zabka ? Kde je to neurazat?

    26. máj 2024

    @freepalestine och, to bolo tak úbohé a vieš to dobre aj sama.... je mi ťa ľúto

    26. máj 2024

    @viestta ako na nu utocim/urazam ju? Len jej (podla mna) vtipne odpovedam na jej nezmyselnu poziadavku (“…nech nepridáva príspevky, v ktorých sa dočítame o stredovekých praktikách kresťanstva. Hoci sú to fakty.”) Ved ako pises, Lenka si tu moze pisat, co jej srdce raci.
    Prekrutila si Lenky komentar, na to, ze obhajuje nasilie
    Kazdopadne, super, ze mas Koran doma. Niekedy sa tazko cita, ako aj ine “svate knihy”, no na zaciatok si mozes precitat rozne zaujimavosti a “zazraky” o Korane. V anglictine je toho neurekom, rychlo som googlila po slovensky a vyskocil mi tento cesku clanok: https://www.e-islam.cz/statisticko-lingvisticke...
    A tych zazrakov je aj na ine temy (biologia, embryologia, astronomia) vela. Hlavne su o tom, ze v Korane su vedomosti, ake pred 1400 rokmi nemal ako niekto vediet.
    Vsetko dobre prajem, @viestta

    26. máj 2024

    @viestta ženská obriezka je v islame zakázaná. Islam povoľuje iba mužskú obriezku.
    Preto je aj napr v Egypte povolené zatknúť a potrestať lekára ktorý by ju žene vykonal. Ženská obriezka je vec africkej kultúry, nie islamu.

    26. máj 2024

    @0kristina0 prečo sleduješ moju nástenku, ak ti to tak prekáža? 🙂 kritizuješ rovnako ženy, ktoré tu pridávajú príspevky o kresťanstve?

    26. máj 2024

    @demartka nemám problém s tým, ak napr nejaký vrah zavraždil malé dieťa a xy ďalších ľudí a následne dostane trest smrti. Príde mi totálne zbytočne takým ľuďom platiť ubytovanie vo väzení.

    26. máj 2024

    @freepalestine nie, nemienim čítať žiadne zázraky v korane. Korán mam doma len preto, že som chcela rozšíriť svoj všeobecný prehľad. Tak ako som svoj všeobecný prehľad rozšírila keď som čítala bibliu, grécke antické báje, mayske a vikingske legendy. Pre mňa je to všetko len zaujímavá mytologia, ja som materialista a mýtom neverím, len sú tie legendy pre mňa zaujímavé.

    26. máj 2024

    @10zabka prečo si myslíš, že v tomto príspevku porovnávam kresťanstvo a islam? 😃
    Kresťanstvo ako také väčšinovo zakazuje rozvod. Takže príspevok porovnáva neveriaci stredovek a islamske krajiny v stredoveku. 🙂

    26. máj 2024

    @andrejka2424 musím ťa poupraviť:

    Tú, ktorá sa dopustí mimomanželského pohlavného styku a Toho, ktorý sa dopustí mimomanželského pohlavného styku, zbičujte, každého z nich sto údermi a nech sa vás nezmocní voči nim žiaden súcit, ktorý by vás viedol k poľaveniu v dodržiavaní náboženstva Bohom určeného, ak veríte v Boha a v Deň posledný. A nech dosvedčí uplatnenie trápenia voči nim skupina veriacich. (Korán, 24:2)

    Postačí ti táto odpoveď?

    V skratke: Boh nerobí rozdiel medzi mužom a ženou pri vykonaní niečoho zakázaného (v tomto prípade preukázanej nevery za svedectvá očitých svedkov alebo dnes kamery). Trest je rovnaký.

    Čiže to, čo píšeš na konci - presne to je Boží zákon. 🙂 som rada že by si s tým súhlasila.

    26. máj 2024

    @viestta Korán ale neobsahuje väčšinovo legendy.
    Väčšina koránu je o niečom inom. Si si istá, že si ho čítala celý alebo len prelistovala? Ktorú verziu Koránu máš doma? Máš tu s výkladom alebo bez? Českú alebo Slovensku verziu prekladu? (hHrbek alebo Sbenaty?)

    26. máj 2024

    @lenkakravcova áno, čítala, nie cely ale celkom dosť veľkú časť. Pre mňa sú to legendy. Verím, že neuveríš ale pre mňa je to tak. Ze pre teba to je niečo iné, akceptujem.

    26. máj 2024

    @lenkakravcova a neporovnávaš? Skús to vyvrátiť 😉 Jeden to robil tak a druhý inak. To nie je porovnávanie? Rozčítala som si niekoľko článkov, ktoré sa týkajú manželského života moslimov. Súhlasila by si, keby si tvoj manžel doviedol domov ďalšie 3 ženy, o ktoré by sa vedel postarať tak isto, ako o teba? Korán mnohoženstvo mužom povoľuje. Vlastne, ty by si mohla len súhlasiť...
    Ak by ste sa báli, že nebudete spravodliví k sirotám, tak sa žeňte s toľkými ženami, s koľkými sa vám zaľúbi, s dvoma, tromi a štyrmi. Ak by ste sa však obávali, že nebudete spravodliví, tak len s jednou, alebo s tými, ktoré vlastní vaša pravica. Je to lepšie, než aby ste sa mali odchýliť od spravodlivosti. (Vznešený Korán 4:3)

    26. máj 2024

    @viestta mne to príde Viesta, že ťa to vnútorné veľmi žerie. Preto si si z neho ten kúsok prečítala. Preto chodíš a sleduješ moju nástenku a komentuješ každý jeden môj prispevok.
    Nebudem ti písať omáčky o tom, že by si si ho mala prečítať celý. Máš slobodnú vôľu. Je to na tebe. V hĺbke svojho vedomia, duše alebo akokoľvek to nazveš budeš vedieť kedy bude ten správny čas. Bola som pred rokmi presne ako ty. A hovorila si "nikdy!"
    Keď príde ten čas, sama budeš vedieť ako sa rozhodnúť. Úprimne ti píšem: nikdy nehovor nikdy. Ani ja som neplánovala veriť v niečo tak vzdialené európskemu dnešnému životnému štýlu.

    26. máj 2024

    @10zabka áno. Súhlasila by som s tým. Ak by bol môj manžel praktizujuci spravodlivý muslim, súhlasila by som.
    A prečo?
    Súhlasila by som preto, lebo to Boh svojim zákonom povolil. Ani ženy proroka Jakuba Jakubovi ani Bohu nevycitali že ich má Jakub viac. Rovnako tak ženy Davida, Šalamuna a iných prorokov, ktorých z Biblie poznajú i kresťania.
    Ak by Boh nariadil Mariinmu mužovi Jozefovi vziať si ďalšiu manželku (ako to bolo v Palestine v tých časoch tiež bežné), myslíš že by sa vzpierala alebo by prijala vôľu Božiu, tak ako to konala stále?
    Prečo by som mala ísť práve ja proti Božiemu zákonu? Lebo chces ty? Lebo chcú dnešní neveriaci?

    26. máj 2024

    @lenkakravcova nesledujem ta, ty sa objavis a ja precitam. A prečítala som v korane pár desiatok strán a odložila som ho do police, tam spokojne odpočíva už dlho, nikým nerušený. Co by ma na tom malo žrať? Ty máš ten istý muster ako keď sa kresťanovi priznám, že som čítala bibliu. Už vám svieti kontrolka a už sa ma snažíte presviedčať, že tam čosi hľadám. Nie nehladám. Vy si verte v co chcete, vyznavajte koho len chcete, modlite sa ako vám vyhovuje. Je to vaša voľba. Moja voľba je iná a žiadnu cestu nehľadám a ani žiadne precitnutie, osvietenie ci co. Mňa vaše veci viery nezeru a nenahlodavaju.

    26. máj 2024

    @lenkakravcova neverím tomu, že ak žena miluje svojho manžela, súhlasí s tým, aby si zobral ďalšiu. Však tým by dal vlastne najavo, že on môže a ona nie. Prečo je to tak? Však je to pre ženu dehonestujúce. Ona si štyroch manželov vziať nemôže. Kde je teda spravodlivosť? Korán tým pádom podporuje submisívnosť žien. Čo je na tom pre ženy spravodlivé?
    Tiež ma zaujalo, že ak sa manželia rozvedú, tak žena si môže zobrať deti len do času, kým sa znova nevydá:
    „Abd-Allah ibn“ Amr povedal, že Prorok povedal žene, ktorá žiadala o starostlivosť o svoje dieťa od svojho manžela: „Máš naň väčší nárok, dokiaľ sa opäť nevydáš za iného" (Abu Dawood, Sunan 2276)
    Ak sa žena znova vydá, deti idú do starostlivosti otca???
    "V prípade, že deti dosiahnu rozlišovaciu schopnosť: tj. aspoň 7 rokov, mali by prejsť do starostlivosti otca, avšak zároveň sa berie sa do úvahy ich názor na to, u ktorého rodiča preferujú ďalej žiť."
    S týmto by som ako matka nesúhlasila nikdy. Nikdy by som sa nedokázala vzdať vlastných detí len preto, že Korán uprednostňuje muža. Nikdy.

    26. máj 2024

    @lenkakravcova ešte ti napíšem, že ťa vaša propaganditicka centrála ti nepodstrcila nič co by bola diera do sveta. Presne tento opis stredovekého rozvodového konania som pred pár týždňami čítala na internete. Bol to celkom zaujímavý článok o výkone práva v stredoveku. Propaganditicka centrála z neho vytrhla len časť, nasla vhodný kontext a ty si to tu len skopírovala s jedným úmyslom. Tak ako si tu dala toho stvorrukeho otca otca rodiny pred časom. Teším sa co ďalšie podobné statusy, aj ten o obliekaní bol celkom priehľadný.

    26. máj 2024

    @lenkakravcova K teme mnohozenstva.. v praxi ma minimum moslimov druhu (a dalsiu) zenu. A v praxi s druhou manzelkou vatsinou musi suhlasit prva. @zabka10 - vela nespravnej kritiky islamu vravi, ze v nom zena nema hodnotu. Je to ale uplne naopak, a zena - (matka, dcera a manzelka) je chranena a velmi cenena.
    V modernej zapadnej kulture je to tak, ze ak ai zenaty muz chce “uzit” tak si najde milenku - jednorazovu alebo pravidelnu.
    V islame je to tak, ze milenka nehrozi (bo trest spominany vyssie) a ked velmi chce a moze si to emocionlne, casovo a financne dovolit, tak si zoberie druhu zenu.
    Pre porovnanie - v zapadnej kulture (nie nabozenstve) je bezne manzelka podvadzana a druha zena (milenka) vyuzivana; kdezto v islame je zakazaje manzelku podvadzat a ziadnu zenu nevyuzivat.
    A este k tomu, ze preco muz moze mat 4 zeny ale zena nie 4 muzov.. ved to je uz len biologicky jasne.. ak mas viacerych manzelov a ostanes tehotna, ako vies kto je otcom?
    Zvladne sa zena “postarat” o styroch manzelov a obstarat styri domy (rodiny)?
    A ako som pisala, mnohozenstvo je uz len velmi zriedkave..

    26. máj 2024

    @freepalestine a dehonestujúce ženu, ako človeka... pretože milenku mať nemôže, čo jej ostáva? Súhlasiť s ďalšou manželkou. To nepovažujem za ochranu a váženie si manželky.

    26. máj 2024

    Takže naozaj idete tvrdiť, že tu nejde o menejcennosť/submisívnosť/podriadenosť (nazvime to ako chceme, všetky vieme čo chceme povedať) ženy voči svojmu mužovi? A nejde len o mnohoženstvo...

    26. máj 2024

    A biologicky to dané nie je. Resp. nie tak jednoznačne, sú aj argumenty pre viacerých mužov (nie z náboženského hľadiska)

    26. máj 2024

    @10zabka vies, ja nepovazujem za ochranu a vazenie si zeny (manzelky) to, ze manzel dovoli (lebo sak emancipacia ci co), ze sa jeho zena obnazuje a obnazene fotky zverejnuje.
    Inak @wolf_ po starocia bola aj u nas hierarchia v rodine taka, ze muz je hlava rodiny. Nieco sa stalo pred par rokmi a cela tradicna rodina sa ruca do ****. Pomaly, nenapadne, ale isto.
    Ako si to prakticky predstavujes inak, ze by zena mala styroch manzelov?

    26. máj 2024

    @freepalestine písala som niekde o obnažovaní? Muž sa obnažovať môže (lebo sak emancipacia ci co)? Tvoje argumenty sú chabé a nenašla som v nich žiadnu odpoveď na to, čo si myslím. Že je žena menejcenná. Neexistuje rovnocennosť medzi mužom a ženou. Muž môže mať 4 manželky, pretože ak by mal milenku, bol by bičovaný. Žena môže mať len jedného a ak má milenca, je bičovaná, ale zobrať si ho nemôže. Môže sa len rozviesť, kdežto muž si môže milenku zobrať za manželku. Pomer 4:1. Spravodlivosť a rovnocennosť? V čom? Dieťa po rozvode a opätovnom vydaji ženy patrí mužovi? Kde je zdravý rozum, empatia?

    26. máj 2024

    @10zabka ja to obnazovanie, lebo to je v 98% pripadoch normalne u nas pridavat polonahe fotky zien na net (aj tu na mk aj u teba v profile), ale mnohozenstvo sa vo viac ako 98% pripadoch u moslimoch nepraktizuje.
    Zena a muz maju kazdy inu rolu v spolocnosti, v rodine. Su si rovnocenni vo vela aspektoch, no v niektorych maju rozdielne prava a povinnosti.
    Zena sa v islame nema zle, spytaj sa mna, Lenky, alebo statisicky inych zien vo svete, ktore rocne konvertuju na islam..
    Moslimka zalozila prvu univerzitu na svete pred viac ako 1000 rokmi.
    Podla Koranu lezia brany raja pri nohach matky.
    Prorok Mohammed povedal, ze “najlepsi z vas su ti, ktori su dobri k svojim manzelkam’.
    S prichodom Islamu prisiel zakaz zabijat (zaziva pochovavat) novorodeniatka zenskeho pohlavia, co bolo vtedy v neveriacej/pohanskej Arabii bezna vec.
    Atd atd
    Len tak na dobru noc, vies, ze muz musi za teba vsetko platit a ti vsetko kupovat co ti treba? A ty ak chces pracovat tak mozes a vsetky peniaze co zarobis su len tvoje a muz nema pravo si od teba ani cent pytat na chod domacnosti?

    26. máj 2024

    @freepalestine ja si to nepredstavujem nijak. Páči sa mi exkluzivita vo vzťahu. Ale napr. toto je celkom zaujímavý rozhovor.
    Konkrétne napr. od cca 1:00:00 do cca 1:10:00 pán Honza Vojtko vysvetľuje argument prečo by polygamia z biologického hľadiska nahrávala skôr ženám a aj spomína kmeň, kde má aj žena viacero mužov.

    https://www.youtube.com/watch?v=9B6g3MKcfno
    26. máj 2024

    @freepalestine vidím, že si si ma prelustrovala 😅 Bola som na normálnej, európskej dovolenke 🙂... žeby som plávala v mori v hidžábe? Nie som moslimka. Moslim môže mať plavky a žena musí byť aj v mori zahalená? Kvôli čomu? Kvôli ostatným mužom? Učila som plávanie 23 rokov, to si radšej nechcem ani predstaviť, ako by ma to obmedzovalo v pohybe.
    Pozrela som si teda ja tvoj profil. Nemáš v ňom absolútne nič. Aj to o niečom svedčí 😉
    Som svojprávny, slobodný človek, ktorý má zjavne na morálku mužov a žien iný názor ako ty. Na fotkách nie som úplne nahá a to, že ty nosíš burku, hidžáb, al-amiru, shaulu, khimar, čádor, nikáb či burku mi je srdečne jedno. Je to tvoja voľba. Tak, ako plavky na plávanie moja.
    Z ďalšieho tvojho vysvetľovania som vlastne pochopila toľko, že ak je žena zlatokopka, tak môže konvertovať na korán. Tej by určite nevadilo, že bude ďalšia manželka v poradí. To tiež len tak, na dobrú noc.

    26. máj 2024
    27. máj 2024

    @freepalestine ja ani nemusím chápať. Presne tak, ako ty nechceš rozumieť, čo píšem. Na rozdiel od teba nestolkujem a nerobím zo seba niečo lepšie, ako v skutočnosti som.

    27. máj 2024

    @10zabka Píšeš
    "@lenkakravcova neverím tomu, že ak žena miluje svojho manžela, súhlasí s tým, aby si zobral ďalšiu."

    Prečo si myslíš, že žiarlivosť je v súlade s láskou?

    Áno, Boh v Koráne priamo a rovnako ako v Biblii hovorí, že "ženy sú podriadené mužom". Spravodlivosť nie je o tom byť rovnaký. Ale mať naplnené svoje potreby. Potreby žien a mužov sa môžu líšiť - nie sme stvorení ako rovnakí (aj keď sa nás o tom sekulárny svet snaží presvedčiť).

    Ak sa žena znovu vydá deti môžu/nemusia ísť do starostlivosti otca. Ak by o ne mal záujem otec rovnaký ako žena a zároveň majú rovnaké podmienky pre výchovu detí, pripadnú vo veku od 7.rokov otcovi (keďže on ma na ne priame plné vyživovacie povinnosti - žena deti neživí). Tak ako si ty nevieš predstaviť, žeby si sa vzdala detí, tak si to predsa nevie predstaviť ani XY mužov. Prečo si myslíš, že pre muža je ľahšie vzdať sa vlastného dieťaťa?

    27. máj 2024

    @10zabka Nerozumieš jednej veci. Toto nie je o mužoch. NIE JE TO O MUŽOCH. Toto je o Božom zákone. O tom, čomu muslimka verí. Ak raz verím, že to Boh povolil, tak to povolil.

    Rovnako píšeš "Moslim môže mať plavky a žena musí byť aj v mori zahalená? Kvôli čomu? Kvôli ostatným mužom?"
    - rovnaká odpoveď. Nie kvôli mužom. Ale kvôli Bohu. Tak to stanovil, tak to má byť. Ak človek verí v Boha, tak sa mu nebude vzpierať v základných hodnotách, ktoré nám dal, nie?
    Prečo sa rehoľné sestry nekúpu v bikinách? Vari kvôli kňazom, alebo kvôli bežným mužom? Porozmýšľaj nad tým, kvôli čomu to oni robia? 🙂 Presne kvôli tomu istému to robia muslimky.

    27. máj 2024

    @lenkakravcova áno, nesúhlasím, pretože nie som moslimka. Je mi to cudzie, nezniesla by som, aby mal muž inú ženu. Kedy a kde by ju vlastne mal hľadať? A prečo vlastne? Myslím, že žiarlivosť je v súlade s láskou a áno, hľadím na potreby dieťaťa, pretože žena ak chce, pracovať nemusí, kdežto muž musí zabezpečiť chod domácnosti. Kedy by sa tým deťom vlastne venoval?

    27. máj 2024

    @10zabka 99% muslimov nemá druhú a ďalšiu ženu, pretože Boh v Koráne dáva za ideál monogamiu (Korán 4:3) a preto, že polygamia je finančne náročná. Muž v islame zodpovedá za rodinu finančne, takže mať 2 ženy je viac menej luxus (a dovolia si ho len bohatí).

    No vidíš, sama si si to popísala ďalej presne tak ako to väčšinou býva. Muž je väčšinou v práci, žena doma - a aj deti ostávajú vo väčšine prípadov so ženami, a muži posielajú výživné, tak ako tu u nás. Ak ale náhodou má muž rovnaké podmienky ako žena, tak dieťa dostane väčšinou vtedy, keď má druhú manželku, ktorá sa o dieťa pokračuje starať, alebo ak býva pokope s rodičmi (starými rodičmi dieťaťa), ktorí sa potom o dieťa starajú - tak ako to býva aj na Slovensku v mnohých rodinách. Ale je to od tých 7 rokov, čiže to dieťa je už samostatné a chodí do školy. Do 7 rokov je dieťa na 99,9% u ženy.

    27. máj 2024

    @lenkakravcova takže kvôli Bohu môže mať muž plavky a žena nie? Je v tom nejaký rozdiel? Nehnevaj sa, ale už len v tom je z ponímania nemoslima veľký rozdiel. A porovnávanie s rehoľnými sestrami... tie nemajú manželov. Veľmi nevhodné porovnanie.

    27. máj 2024

    @10zabka
    Aj žena môže mať plavky. Aj muž môže mať plavky. Ale každý z nich musí spĺňať základné princípy zakrytia nahoty - ktorá sa líši. Ženy nosia burkiny alebo tankiny (minimálne), muži kraťasové plavky zahaľujúce oblasť od pupku pod kolená, alebo kraťasy (minimálne).

    Čo je na tom nevhodné porovnanie? Nerozumiem. Ak nemá niekto manžela, tak sa môže zahaľovať ako chce? Ak má, tak nemôže, či čo?

    Rehoľné sestry sa zahaľujú kvôli Bohu. Muslimky sa zahaľujú kvôli Bohu. Je to jeden a ten istý princíp. Rehoľné sestry vychádzajú zo sľubu čistoty voči Bohu. Muslimky vychádzajú z pravidiel odievania, ktoré im dal Boh v Koráne - čiže z poslušnosti voči Bohu. Opäť, jeden a ten istý princíp - Dodržať Boží zákon.

    27. máj 2024

    @lenkakravcova áno, žena môže mať "plavky". Videla som také ženy na dovolenkách, hlavne v Egypte. Až na to, že to vlastne plavky v pravom slova zmysle neboli, bol to hidžáb.
    Mňa nepresvedčíš. Si spokojná s tým, ako žiješ a tak to má byť. Ty neberieš moje argumenty, ja nerozumiem tým tvojim. Skrátka, nikdy by zo mňa nemohla byť bigotná mostlimka, pretože nerozumiem a vlastne ani nechcem, pretože nemám potrebu im rozumieť. Vyhovuje mi to tak, ako to je nastavené. Nevedela by som sa podriaďovať niekomu, kto stanovil takéto pravidlá. Nevidím v tom zmysel. Opakujem, krstená nie som, takže žiadne božie zákony dodržiavať nemusím.
    Mrzí ma, že hoci si kresťankou bola, neustále vo svojich článkoch hodnotíš. Velebíš korán a dehonestuješ kresťanské hodnoty. Ak si si všimla, žiadna iná žena to na MK nerobí. Porovnávať, ako to bolo v stredoveku medzi jednotlivými náboženstvami je naozaj cez. Ak si si nevšimla, doba sa zmenila. A podľa všetkého len u kresťanov. Chvalabohu 🙂

    27. máj 2024

    @lenkakravcova zahalovat sa podla nejakych zakonov moze byt dobrovona volba, ako u reholnych sestier. Ale vynucovat zahalovanie v mene nejakych zakonov, tak ako sa to deje v moslimskych komunitach, dokonca trestat za to, ze tie zakony niekto nedodrziava to je uz nieco uplne ine. Ak sa ty chces dobrovolne zahalovat, lebo sa podriadujes nejakemu zakonu je v poriadku. Ale v poriadku uz nie je, ak si dovolis niekoho ineho sudit za to, ze on tie tvoje zakony nerespektuje a neuznava (ako si dovolila sudit @freepalestine oblecenie @10zabka ). To je uz cez ciaru. Tak isto je cez ciaru ak je zena v moslimskom svete pranierovana za to, ze nenosi predpisany odev. (a take pripady sa stavaju a su medializovane). A o tom, ako si moslimski muzi zeny vazia nemusime ani pisat, pretoze to co zijes ty neznamena, ze zazivaju vsetky zeny v moslimskych komunitach. Nie jednej je upierane vzdelanie. Preco je im upierane vzdelanie ak su rovncenne s muzmi?
    Ak si ty myslis, ze tvoj sposob zivota je v poriadku, je to v poriadku. Ale iba pre teba. Pre tych ostatnych v poriadku nemusi byt. A to je tiez v poriadku. Tak sa riad tym v co veris ty, ale nedehonestuj(te) sposob zivota inych, len preto, ze neuznavaju tvoje (vase) pravidla. Kazdy clovek ma moznost volby a kazda jeho volba je spravna. Pre neho je spravna. Je to take zlozite na pochopanie?

    27. máj 2024

    @10zabka Áno, plavky majú rovnako ako iný odev spĺňať podmienky zahaľovania. Presne to som napísala vyššie 🙂 Sú presne dané podmienky hidžábu u žien i mužov. Tie muslimovia a muslimky dodržiavajú.

    Ja beriem tvoje argumenty v tom, že odmietaš vieru pre svoje ego. Nemám s tým žiaden problém. Chápem, že máš problém prijať autoritu Božieho zákona nad sebou, pretože proste to nechceš (či už islamského alebo kresťanského alebo iného). Chceš byť sám sebe pánom. Je to tvoja slobodná vôľa. Ja ťa predsa v žiadnom prípade nenútim nasledovať to, čo nasledujem ja 🙂 Každý si je predsa strojcom svojho šťastia. Neviem prečo si myslíš, že ja nejakým spôsobom potrebujem aby si bola veriaca a žila ako ja :D
    Nie, nepotrebujem to ani ja a ani Boh to nepotrebuje (ten nepotrebuje ani mňa, ani teba, ani nikoho..).

    Nedehonestujem kresťanské hodnoty (ak máš na mysli skutočné hodnoty kresťanstva, ako napríklad: mier, trpezlivosť, stabilita - ktoré sú rovnaké aj v islame a judaizme). V tom sa dosť mýliš. Skutoční kresťania nie sú proti islamu. Dodržiavajú svoj zákon ale dokážu komunikovať aj so Židmi aj s muslimami. Tak ako aj veriaci muslimovia a Židia. Pretože ak je niekto skutočne veriaci, má rovnaké hodnoty v dôležitých otázkach. Ak nie je skutočný veriaci, tak zabije aj svojho brata vo viere (viď vojna Rusko-Ukrajina).

    27. máj 2024

    @viestta Aj islam určuje zahaľovanie ako povinné pre veriacich. Nie pre neveriacich.
    Opisujes diktátorské politické smery a tváriš sa pri tom, ako by to bolo o islame. Pritom dobre vieš, že toto je o ľuďoch.

    Pýtaš sa "Preco je im upierane vzdelanie ak su rovncenne s muzmi?" Kde konkrétne? Niekde v Afganistane, kde je rodina rada, ak vyštudujú chlapci, pretože tí budú živiť rodiny a kde sa za školy platí? Tam, kde ľudia zarábajú v priemere 3 Eurá na deň, aby vyrobili oblečenie pre Európu za lacno, a tak nemôžu svojim deťom dopriať vzdelanie, ktoré by chceli?

    Prečo si myslíš, že dehonestujem tvoju voľby byť neveriacim? Mne je to jedno, že si neveriaca. Je to tvoje rozhodnutie. Nie moje. Nechápem, prečo by to malo podľa teba štvať mňa 🙂 Ja na tvoju nástenku nechodím nahnevane komentovať tvoje neveriace príspevky, ani sa ťa pýtať, prečo ma nechápeš alebo nesnažíš pochopiť 🙂

    27. máj 2024

    @lenkakravcova sice si to nenapisala mne ale co si tymto chcela povedat? "Ja beriem tvoje argumenty v tom, že odmietaš vieru pre svoje ego." Pre EGO? 🙄
    A ano, aj Afganistan sa riadi islamom. Takze ano, niektori veriaci moslimovia upieraju zenam vzdelanie. Zdovodnovat to mozes akokolvek, je to fakt, ze im to vzdelavanie je upierane. Bodka.
    A neviem kde vidis moje nenavistne komenty? Nic take som nenapisala. Napisala som co si o tom myslim ja a ze z mojho pohladu sa ani islam nijak nevymyka z ostatnych nabozenstiev riadenych doktrinami a dogmami, nech z neho vytahujes akekolvek "pokrokove" myslienky na to aby si poukazala ze je lepsi ako ine. Nie je. Je to nabozenstvo ako kazde ine a nema iny ucel ako diktovat ludom co si maju mysliet a ako maju zit.

    27. máj 2024

    @lenkakravcova odmietam vieru pre svoje ego? Myslíš, že mám tak vysoké ego, aby som dohonestovla nejaké náboženstvo? Ty si to týmto článkom dokázala. Stále píšeš len omáčky okolo a na otázky neodpovedáš. Vysvetľuješ dôvody, ale vlastne nepíšeš prečo. Sama by som vedela skopírovať z netu x článkov o tom, prečo kresťanstvo áno a islam nie. Ja to však neurobím, pretože nechcem nikoho ponížiť a pravda je pravdepodobne niekde uprostred. A áno, odmietam vieru. Nie z dôvodu, žeby som mala problém prijať nejakú autoritu, ale preto, že ani v jednom náboženstve som nenašla to, s čím by som 100% súhlasila. Na rozdiel od teba 🙂

    27. máj 2024

    @viestta pises, ze som si “dovolila sudit oblecenie zabky”
    Ohladom tejto temy a nej len toto som napisala:
    “ ja nepovazujem za ochranu a vazenie si zeny (manzelky) to, ze manzel dovoli (lebo sak emancipacia ci co), ze sa jeho zena obnazuje a obnazene fotky zverejnuje.”
    “ ja to obnazovanie, lebo to je v 98% pripadoch normalne u nas pridavat polonahe fotky zien na net (aj tu na mk aj u teba v profile), ”
    Sama si pisala, ze si mozme pisat co nam srdce raci, a ja som ti napisala, ze s tebou suhlasim, pokial to ma pravidla aspon take, ze sa neurazame a neprekrucame veci.
    V tych dvoch citaciach nie je ziadna urazka zabky ani sudenie. Pisem moj nazor - mne sa nepaci ked zeny zverejnuju svoje polonahe fotky a myslim si, ze ak to manzel manzelke povoli, tak si ju dostatocne nevazi a nechrani ju. Vela zien na MK vratane zabky sem take fotky dava.

    27. máj 2024

    @freepalestine takže takto... dala som len 1 fotku, ktorá je na druhej strane profilu, takže si si ho musela prelistovať, keďže fotka nie je viditeľná hneď a kvôli tomu, aby si mi mohla šplechnúť medzi oči niečo, čo sa ti do tvojich komentárov hodí. Ja som v živote nesúdila niekoho, kto je moslim. To, že s nimi nesúhlasím, je len a len moja vec. Nehodnotím ich a neporovnávam s ostatnými, ako to robíš ty. Kde je tvoja tolerancia voči ostatným náboženstvám? Kde je tvoja tolerancia voči ostatným ženám, ktoré nevyznávajú rovnaké náboženstvo ako ty? Každý máme slobodnú vôľu, tak to prosím rešpektuj.

    27. máj 2024

    @10zabka Mas profil verejny, tak si ho mozem prelistovat aj ja aj ktokolvek iny. Ak ti to vadi, urob ako ja a nic sukromne nepridavaj 😉
    Mas veci velmi popletene - hlavne kulturu a nabozenstvo beries ako tu istu vec a ciny jednotlivca v islamskej krajine prezentujes ako zakony islamu.
    To je akoby sa povedalo, ze krestanske dievcata musia v 16 otehotniet, lebo sa to v krestanskom slovensku bezne deje (aj ked len u istej skupiny, stale je ale slovensko krestanska krajina); respektive, ze opijat sa je nutnost; alebo ze strielat po politikoch zakon krestanstva.
    Take nonsensy tu davas..
    ze vzdelanie sa zenam v islame zakazuje! Daj mi zdroj a nie nazor/domnienku. Uz som ti pisala, ze prva univerzita vo svete bola zalozena moslimkou.
    Inak, vies ze Katar (islamska krajina) ma najvetsi pomer zien vs muzov vysokoskolsky vzdelanych vo svete? Na kazdeho muza je 1.74 zien! Taka Palestina 1.38. A to nase mile slovensko len 1.32

    27. máj 2024

    @freepalestine prelistovať na základe toho, aby si to potom využila v svoj prospech? Tuším to máš popletené sama 😀 Ja tu dávam nonsensy? Čítaj po sebe a lov vo vlastných vodách. Kde som prosím písala, že vzdelanie sa želám v islame zakazuje? Ty si fakt mimo...

    27. máj 2024

    @freepalestine ja som napisala, ze v NIEKTORYCH islamskych krajinach je zenam vdelanie UPIERANE.

    27. máj 2024

    Mate pravdu, viestta to pisala nie zabka.
    @10zabka
    Stale nechapem preco sa hnevas, ze som videla tvoju polonahu fotku a ze som napisala, ze mne osobne sa nepaci ked zeny take zdielaju. 🤷🏼‍♀️
    @viestta
    A co tym chces povedat, ze v niektorych islamskych krajinach je zenam vzdelanie upierane? V ktorych?

    27. máj 2024

    @lenkakravcova zvyknes odpovedat na otazku otazkou? Nevies si to zdovodnit? Tvoju nastenku nesledujem, nemusis mat strach ale uz som ta tu viac krat videla pridat prispevok v tomto duchu. Kedze zijem prevazne v krestanskej krajine, tak nie, neprekaza mi to.

    27. máj 2024

    @freepalestine Afganistan je jedinou krajinou na svete, kde dievčatá nesmú chodiť na strednú školu.
    https://hnonline.sk/svet/96074876-vzdelaval-die...

    27. máj 2024

    Keby tie ženy mohli a muži by im dovolili, tak by nechodili tak zahalené. Ja to vidím v rómskej komunite-dievča vydajú/predajú a odvtedy musí nosiť sukne, dlhé sukne. A všetky tak poslušne chodia, lebo muž nedovolí. Že ich predajú v 15r, aj keď nechcú, nevadí-u nich to tak chodí. A všetci sú ,,spokojní,,. V r.2024....

    27. máj 2024

    @viestta super.. takze jedinou krajinou, kde je to zakazane je Afganistan; ale Afganistan nie je jedinou islamskou krajinou. Tak tam prepojenie asi nebude 🤔

    27. máj 2024

    @freepalestine v kazdom pripade, aj keby to bola len jedna jedina dedina na celom svete, tak je to pre zeny diskriminacne, dehonestujuce a deje sa to v mene nejakeho nabozenstva. A o to ide, ze ta zena v islame nie je to iste co je muz. Nema rovnake prava, nemoze os sebe rozhodovat, pretoze za nu vzdy rozhoduje nejaky muz. Otec, manzel, brat, immam alebo nacelnik Talibanu. Muz rozhodne co moze, co nemoze. Ona sa moze akurat tak slobodne rozhodnut posluchat a ked posluchat nebude, tak ju stihne trest.

    27. máj 2024

    Sama Lenka potvrdila, že ženy sú podriadené mužom. Jednoducho a jasne, mužov musíte/chcete (asi ako kto? resp. niekto musí, niekto asi aj chce) poslúchať. To ostatné čo sa tu rozoberá mi príde ako také obhajovanie si to samy pred sebou. Asi niečo ako keď v inej rodine iného alebo žiadneho vierovyznania je manipulatívny autoritatívny muž a kontrolu nad ženou manipulatívne obracia na lásku, na ochranu (vieš, nemôžeš chodiť sama von lebo sa o teba bojím keď ťa nechránim), na starostlivosť, atď atď...

    Veď nechajte žiť každého ako chce. Buďte podriadené mužom, ale načo máte potrebu obhajovať to a celé to prekrúcať ako keby tam to podriadene a poslúchanie ani nebolo....

    27. máj 2024

    @viestta zena nie je to iste ako muz! A to nielen v islame, ale aj v krestanstve a aj v biologii

    27. máj 2024

    @freepalestine ale zena je rovnaky clovek ako muz a ma mat rovnake ludske prava. To je ten pokrok 21. storocia v ktorom zijeme, ze clovek ma ludske prava.

    27. máj 2024

    @viestta Ludske pravo na vzdelanie ma aj zena aj muz v islame. To, ze existuje krajina, kde maju zakazane dievcata chodit na strednu skolu neznamena, ze to zakazuje islam.
    V krajine, kde je viac ako 80% zien nad 15 rokov nevie pisat a citat ( statisticky najviac na svete - Cad ) je 55% moslimov a 41% krestanov. V dalsej krajine, v ktorej je 89% krestanov, len 26% zien nad 15 vie citat a pisat.
    Na vrchole rebricka negramotnosti su krajiny v Afrike, ktora je z 63% krestanska.
    Takze ak chces spajat nabozenstvo a ludske pravo na vzdelanie, vynechaj z toho islam; pretoze “The Prophet Saw said: "Seeking knowledge is an obligation for every Muslim" (Ibn Majah No. 224).”
    Vzdelanie, (ne)gramotnost je hlavne otazka kultury, vyspelosti a zivotnej urovne.

    27. máj 2024

    @freepalestine ak by manžel rozhodol, že jeho žena nebude študovať, dajme tomu, že nepôjde na jej vysnenú VŠ, má žena v takomto prípade právo muža neposlúchnuť a môže sa ísť ďalej vzdelávať?

    27. máj 2024

    @freepalestine stale potrebujes dokazovat, ze krestania su na tom horsie ako moslimovia. Nie, nie su moslimi lepsi. Su rovnaki a predsa ini. Zalezi od konkretneho regionu, To je vsetko.

    27. máj 2024

    @viestta Ty si sa snazila dokazat, ze moslimi su horsi tym, ze si davala so suvisu islam a pravo na vzdelanie zien. Napisala som ti, ze to je otazka kultury (nie nabozenstva).
    Ano, islam je najlepsi a je to jedina viera, ktora dava zmysel. Nie su v nej kontradikcie a nebola skorumpovana. Veri sa len v jedneho Boha, ktoremu sa veriaci cely odovzda. V Korane sa od jeho vzniku nic nemenilo.
    A ano, su na tom krestania horsie ako moslimovia. Nie v tomto zivote, ale v tom posmrtnom, pretoze vatsina z nich nedodrziava prve Bozie prikazanie a klania sa cloveku (Jezisovi) a modli k ludom (svatcom).
    Potrebu dokazovat to nemam; mam ale potrebu obhajit islam pred nepodlozenou kritikou tym, ze upozornujem na to, ze veci za ktore islam kritizujes sa bezne deju aj v krestanstve ci budhisme - a tak to nie nabozenstvo, ale kultura je vinna.

    27. máj 2024

    @freepalestine polonahú 😂😂😂. Mala som oblečen palvky a všetko, čo malo byť zakryté, tak zakryté aj bolo 😉 Napriek tomu si lustrovala počas príspevku môj profil, čo uprieť nemôžeš 😀

    27. máj 2024

    *plavky

    27. máj 2024

    @viestta Islamských krajín je xy. Dominikánska republika ak viem, tiež veľmi nesponzoruje vzdelanie žien. Je to kresťanska krajina. Budeš to tam tiež zvaľovať na kresťanstvo?
    Saudská Arábia má najvyšší počet vysokoškolsky vzdelaných žien. Viac ako Slovensko. Tam ten islam ako utláča ženy v tomto ohľade? Či keď ti niečo nezapadne do ramika tak to odignorujes?

    27. máj 2024

    @10zabka na akú otázku som ti neodpovedala?
    Ak píšeš, že vieru odmietas, lebo si nikde nenašla čo si hľadala, tak sa spýtam: máš precitany korán?

    27. máj 2024

    @lenkakravcova vieš, čo? Prečítaj si to celé a nájdeš. Mňa už nebaví to večné doťahovanie za slovíčka a dokazovanie, ktoré náboženstvo je lepšie. Nielen mňa, ale ani jednu ste v tomto príspevku nepresvedčili o tom, že islam je jediné správne náboženstvo. A vlastne je mi to jedno 🙂 Múdrejší ustúpi.

    27. máj 2024

    @10zabka polonaha zena je ta, ktora nie je uplne naha, ale skoro naha (polonaha), co spodne pradlo je, a aj plavky. Take fotky davat na net sa mi osobne nepaci.
    A kde ti upieram, ze som bola na tvojom profile?

    27. máj 2024

    @freepalestine vieš, ako sa hovorí? Komu není zhúru dáno, v apatyce nekupí. Prajem ti krásny slniečkový deň 😘

    27. máj 2024

    @10zabka Ja tomu nerozumiem. Načo je dobré sa zapájať do náboženskej diskusie, ak ťa to nebaví? Proste preskoč a maj pekný deň. Však nikto ťa tu nenúti diskutovať.

    Ani som ťa nemala v úmysle presviedčať. Islam nemá spasiteľský komplex. Buď sám chceš, alebo sám nechceš. Povyšovať sa slovami "múdrejší ustúpi" alebo "Komu není zhúru dáno, v apatyce nekupí" nemusíš. Tak ako som písala Vieste - muslimom je úplne jedno v čo neveriaci veria alebo neveria.

    27. máj 2024

    @10zabka aj tebe ✌️

    27. máj 2024

    @lenkakravcova Ahoj, mozem sa opytat?
    Je pravda, ze zena muslimka nemoze ist sama k lekarovi? Ze musi mat doprovod muza, brata alebo syna?
    A moze sama cestovat? Nemyslim do prace- ak by robila, ale napr.na predlzeny vikend, na dovolenku.
    Dakujem🙂

    27. máj 2024

    @hope07 Ahoj,
    nie je to pravda. Žena by sa mala vyhýbať miestam, kde jej môže byť ublížené - teda nemala by napríklad chodiť sama vonku večer po ulici, ak to nie je úplne bezpečné. Tam si má brať doprovod.

    K lekárovi chodia ženy normálne bežne samé, rovnako do obchodu atď atď. Normálne vezmem auto a idem vybaviť, čo potrebujem. Rovnako tak aj kamarátky a známe čo mám z komunity - či už nenosia hijáb alebo aj tie, ktoré nosia, a aj tie, ktoré nosia nikáb. Pred pár mesiacmi som tak stretla kamarátku v nemocnici na kontrole. Tá práve nosí nikáb (zahaľuje si i tvár), zviezla ma potom kam som potrebovala, keďže sme šli rovnakým smerom. 🙂

    Čo sa týka cestovania (nad 100km) na to je viac názorov, väčšina je o tom, že žena by nemala cestovať sama. Mali by ísť minimálne dve (napr. v kamarátkou alebo s mamou, tetou) - a do oblastí, ktoré sú bezpečné. A ak niektorá nemá s kým ísť, tak proste ide sama.

    27. máj 2024

    @lenkakravcova dakujem za rychlu odpoved. A je to tak vsade? Alebo su este take radikalne rodiny, kde zena musi ist vsade s nejakym muzom?
    Pytam sa preto, lebo chodim do jednej sukr.ambulancie a viackrat som tam stretla jednu zahalenu pani a vzdy su okolo nej az traja chlapi a vekovo to sedi na muza, syna a toho tretieho neviem nikdy zaradit.😅

    A este mi napadlo, ak sa Ti bude chciet napisat. Su este niekde nutene sobase? To castokrat pocuvam, ze si zena musi vziat niekoho, koho urci otec. A ze dokonca ked odmietne, mozu ju bratia zabit aby akoze ocistili meno rodiny - to uz sa asi nedeje, vsak? Alebo to je u nejakych radikalov, nie u takych normalnych muslimoch? Videla som taky film a tam to hovorili, ale to sa nedeje v realite, ze?

    27. máj 2024

    @freepalestine bola si niekde vo svete a zila medzi moslimami ? Lebo keď tvrdíš,že nemajú milenky,lebo by boli vyučovaní tak to je taká bludaria. Ja som s nimi pracovala a snáď každý z nich mal milenky a keby len jednu

    27. máj 2024

    Vy ste take teoretické slovenské moslimky. Keby ste žili v ich blízkosti to by ste videli.

    27. máj 2024

    @lenkasarka Freepalestine píše o praktizujúcich muslimoch. Nie o muslimoch len na papieri 🙂 Máš to podobné ako v iných vierach - treba odlišovať praktizujúcich od nepraktizujúcich.

    27. máj 2024

    @hope07
    Nie je to tak všade. Tak ako píšeš, nájdu sa aj také aj také rodiny. Záleží na smere islamu, ktorý preferujú. Tých ultrakonzervatívnych je v tomto ohľade minimum.
    Niektoré ambulancie a niektorí jedinci sú téma sama o sebe 🙂 (hlavne tí zahraniční migranti majú niekedy pocit, že keď nepôjdu ako ochranka, tak tam ich ženu neveriaci nebodaj zabijú alebo čo..). Toto skôr treba pripisovať paranoji z neveriacich 🙂 V islamskej krajine by ju poslali samú.

    Ten zvyšok: islamský sobáš bez súhlasu ženy nie je platný. A vražda ženy, ktorá sa nechce vydať - za to je možné udeliť islamským súdom trest smrti. Tie vraždy zo cti sú pohanská záležitosť, ktorá sa stále akosi ťahá ázijskou populáciou.. ale nie je to vec islamu ako viery. Zabitie človeka ak nespáchal trestný čin a nebol zaň právoplatne odsúdený pred súdom, nie je podľa islamu možné a v Koráne je za taký skutok popísaný trest: peklo v budúcom živote.

    27. máj 2024

    @hope07 tu je k tomu aj zdroj od sunnitov. Je nutný súhlas ženy so sobášom. Alebo u mladého dievčaťa, panny, ak sa hanbí súhlasiť, tak môže aj mlčať ale ak povie "nie", tak sa svadba nemôže konať.

    27. máj 2024

    @lenkakravcova čo je praktizujúci moslim? Dodržiavali modlitby, dodržiavali Ramadán len frajerky mali na každý palec

    27. máj 2024

    @lenkasarka taký, ktorý dodržuje Zákon Koránu. A teda nekoná zakázané (cudzoložstvo..)

    27. máj 2024

    Ten dôvod-aby sa im niečo nestalo. Veď ak sú muži bez mileniek, manželky milujú a opačne, viaže ich korán pod trestom pekla-čoho/koho sa báť, medzi svojimi?
    A ešte jedna vec-ĺudia okolo nie sú neveriaci, možno veria v niečo iné, v niekoho iného-tu vidno to nadraďovanie-všetci sú ,,neveriaci psy,,. To je dosť smutné-každý človek má právo veriť, žiť dobrým životom-aj bez koránu, zahaĺovania.
    A čo sa týka svadieb-tie mladučké dievčatá dobre vedia, že nie si dovoliť nemôžu, obchod bol uzavretý, taký je zákon.
    Modlia sa, dodržujú, ale vedia všetko obísť. Sex je pred svadbou tabu, nevesta musí byť panna, ženích vsak nie. A vždy sa nájde nejaká ochotná ,najčastejšie neveriaca-pretože veriaca si to nemôže dovoliť-ukameňovali by ju...ako si ,,ospravedlnia,, styk s neveriacou mimo manželstva, to netuším, nechceli sa o tom baviť

    27. máj 2024
    27. máj 2024

    @demartka opat: miesa sa tu tradicia s nabozenstvom. Lenka ti vysvetlila ako to je - a to, ze nutit zenu do manzelstva sa nesmie. Ak sa to tak robi, tak nie kvoli tomu, ze “islam”, ale ze tradicia (predislamska)
    To je akoby sa povedalo, ze (davam hlupy priklad, ale princip je rovnaky), krestanstvo kaze raz za rok zeny poriadne korbacom vyprasit. Velkonocne zvyky “korbacovania” je predkrestanska tradicia, a len tazko o tom najdete zmienku v Biblii.
    Takisto ako o takom predislamskom zvyku, ktory sa v niektorych castiach sveta zachoval, no s islamom to nic nema.

    27. máj 2024

    @demartka no okrem veriacich existujú aj neveriaci. A ti predsa sú aj v muslimskych krajinách. Veriaci praktizujuci nie sú pre ženy nebezpečenstvom. Nebezpeční môžu byť len neveriaci nepraktizujuci.

    Ty tu píšeš o nejakých neveriacich psoch. Nie ja. Inak ten pojem pochádza z Biblie. Nie z Koránu. Korán proste len konštatuje neveriaci (muži a ženy).

    27. máj 2024

    Viete, zeny, my sa tu dohadujeme o tom, co kto kde robi ci nerobi, len odsudzujeme, alebo aj nie spravanie moslimov alebo nemoslimov..
    Dajte mi niekto dokaz, ze Islam nie je to jedno spravne nabozenstvo..

    27. máj 2024

    @freepalestine daj mi dôkaz že islam je to jedno správne náboženstvo

    27. máj 2024

    @lenkasarka vyzvala som prva 😉

    27. máj 2024

    @lenkasarka myslím, že v Tom ohľade stačí kapitola 109. Nemáme presviedčať neveriacich. Ak niekto sám nechce, tak si sám vyberá svoju odmenu.

    109:1. Povedz: „Vy, odmietajúci vieru“,
    2. „Ja neuctievam to, čo vy uctievate“,
    3. „A ani vy neuctievate to, čo ja uctievam“,
    4. „A ani ja nebudem uctievať to, čo vy uctievate“,
    5. „A ani vy nebudete uctievať to, čo ja uctievam“.
    6. „Vy máte svoje náboženstvo a ja mám svoje náboženstvo“.

    27. máj 2024

    @lenkakravcova v inej debate pises, ze nasilnik, ktory pacha nasilie na zene je doslekom nevychovy a spravny chlap zenu neznasili (ano, s tym suhlasim, ze normalny chlap neprejavi ziadne nasilie a nadradenost voci zene a necha jej slobodu rozhodovat o svojom zivote), tu zrazu relativizujes vinu utocnika a viktimuzujes obet nasilnika, pretoze mala si dat pozor. Tak sa rozhodni co je spravne.

    27. máj 2024

    @lenkakravcova čiže ak má každý svoje náboženstvo, tak je veriaci-bod 6. A nie neveriaci.
    Ja si myslím, že nebezpečný človek je hocikto, komu prepne v hlave-kĺudne moslim(veriaci, praktizujúci, dodržiavajúci, terorista, radikál...), kresťan(pre vás neveriaci, hoci verí), ateista...
    ,,normálneho ateistu sa predsa nikto nemusí báť, ani normálneho kresťana a ani normálneho moslima. Problém sú tí ,,nenormálni,,,ktorí si myslia, že sú nadĺudia, môžu všetko v mene Alaha, rozhodujú o živote iných ĺudí-kam ideš, čo si oblečieš, koĺko máš detí, ako budeš žiť... A kým toto ĺudia nepochopia, tak vo svete násilie a zloba neprestanú.

    27. máj 2024

    @viestta rozumný človek vie, že násilný čin sa trestá. Zároveň vie, že je dobré sa chrániť a dbá na prevenciu. Nič viac, nič menej.

    27. máj 2024

    @demartka s tým súhlasím, že problémom sú tí, ktorí si myslia že sú nadludia. V každej viere, či neviere.

    A čo sa týka náboženstva, áno každý má to svoje. Tam sa to píše v zmysle že pre niekoho je náboženstvo viera v Boha, pre iného svetska zábava. Každý má to svoje a každý podľa toho získa odmenu.

    27. máj 2024

    @lenkakravcova mna nepresviedča ani žiadny katolik. Tak teraz ako?

    27. máj 2024

    @freepalestine ty obhajuješ svoju vieru. Nemusíš odpovedať ak nepoznáš odpoved. Vy ste fanatičky

    27. máj 2024

    @freepalestine tvoj nick vlastne vytvoril moj názor na teba obhajuješ teroristov ktorí si zo svojich vlastných spravili živé štíty. A vlastne mi ani neodpovedaj,lebo čo odpoved to blabol.vsetko čo sa týka islamu je super a ostane je vlastne zle podľa teba.

    27. máj 2024

    @lenkasarka tak nič. Ži si spokojne, nie? 🙂
    Nesleduj niečo, čo považuješ za fanatické. Kľudne si zapni Ružu pre nevestu alebo nieco iné. 😀

    27. máj 2024

    @lenkakravcova ja si spokojne žijem. Odpovedala si na otázku prečo je to vaše nabozenstvo to jedine dobre a ja som ti odpovedala že ani kresťania to nerobia. Ak práve tvoja odpoved by mala niekoho presvedčiť musel by to byt úplný ehm.. jediní ktorí presviedčaju sú jehovisti. V podstate keby si bola ty spokojná tak by si sa nesnažila tu permanentne písať aká super je tvoja viera a presviedčať o tom ľudí aj samu seba.

    27. máj 2024

    @lenkakravcova dopisala si tak ti ešte dodatočne dopíšem,že ja tá rozhodne nesledujem fakt si nefandi. Kľudne si tu ružu pozeraj proti gustu… ja si radšej zapnem dokument

    27. máj 2024

    @lenkasarka hm, čo ti na to povedať. Informácie, ktoré tu zdieľam, nezdieľam ani pre presviedčanie ľudí ani pre svoje pochybnosti (ako si myslíš). Zdieľam ich pretože mi sa mi to jednoducho páči zdieľať informácie, ktoré by inak ľudia nemali. 🙂

    K tomu poslednému - ružu nepozerám ani ja. To mi len prvé napadlo, keďže sa to tu stále niekde vyskytne v temach. The why files na YouTube síce nie je dokument, ale niektoré časti sú tak trochu aj dokumentárne (napr historické časti o Tobekli teppe v Turecku). Ak nepoznáš, môžeš pozrieť, možno sa ti to bude páčiť.

    27. máj 2024

    @lenkasarka ale ano, odpoviem ti. To, ze pod “free palestine” si predstavujes podporu terorizmu, si zase utvoril moj nazor na teba.
    Pusti si dokument, nieco o Nakba; o Zionizme, o Apartheide, dokument Tantura napriklad..
    dejiny sa nezacali pisat 7.10.2023

    27. máj 2024

    @freepalestine nevera? Zločin v JK? Chcela by som vedieť ako ju tam majú zadefinovanú. Muži bežne navštevujú prostitútky, je to kultúrna vec.

    28. máj 2024

    @denisahudecova donedavna to bol zlocin, aj ked sa to bezne robilo. Preto tam na kazdom rohu bol “hodinovy hotel”. Mna sa detaily nepytaj, googli 😉

    28. máj 2024