lenocka1984
25. apr 2017
1564 

Ako naučiť dojča čistiť si zúbky

Dojča sa hovorí bábätku do jedného roka. Je vôbec možné také malé dieťa naučiť čistiť si zúbky samé? Tu je dôkaz!

No dobre, nebolo to skutočné čistenie, ale na začiatok dobré, nie? Počas víkendu s Curaproxom sme sa okrem starostlivosti o vlastný chrup, dozvedeli veľa aj o tom, ako sa starať o zúbky svojich detí. V mojom prípade o dve malé perličky mojej 8-mesačnej dcérky Amálky. Tie správne návyky, ktoré budú mať vplyv na jej úsmev neskôr, jej začíname budovať už teraz. Dúfam, že nasledujúce informácie vám pomôžu pri starostlivosti o zúbky toho vášho dojčiatka. 

U nás má večerné čistenie zúbkov na starosti Dede. Amálka totiž zatiaľ delí svet na dve časti: MAMA - to som ja a DEDE - to je všetko ostatné. Dede je napríklad ryža, ktorú vie päť minút skúmať a podávať si ju z prstíka na prstík. 

Plyšový macko je Dede, pohľad z okna je Dede, a ten najobľúbenejší Dede je ocko. Ten sa snaží vyťažiť čo najviac z jednej či dvoch hodín, ktoré mu na Amáločku po práci zvýšia a preto sa dobrovoľne prihlásil ju nie len večer kŕmiť a striedavo kúpať, ale vzal si na zodpovednosť aj jej mini dentálnu hygienu. Nielenže ma tým odľahčil, ale zároveň vidím, aký pozitívny vplyv to má na ich spoločný vzťah. 

My sme už CuraKid kefku mali doma aj predtým, ale symbolicky sme jej ňou prešúchali tie dva malé zúbky len každý druhý deň. Nová kefka, ktorú sme dostali na testovanie, má o niečo kratšie vlákna a tak sa s ňou vieme lepšie dostať tam, kam chceme. Naučila som sa, že aj takémuto bábu treba šúchať zúbky aspoň raz za 24 hodín, aby sme rozrušili vrstvu zubného povlaku a nemusíme sa obmedzovať len na večerné čistenie. Podľa dentálnej hygieničky je občas dobré vytrieť pusinku vlhkou gázičkou, keďže povlak sa usádza aj na slizniciach. Sliny sú super v tom, že neustále obmývajú zúbky, ale na odstránenie povlaku samé nestačia (spomeňte si na môj príklad s Domestosom z predchádzajúceho blogu!) A už vôbec nie, keď vyjdu horné zúbky, na ktoré nahromadené sliny kvôli gravitácii nedočiahnu.

Amálka neplače, keď jej dávam kefku do úst, ale keď jej ju z nich vyberám. Je jej príjemná, lebo je potiahnutá mäkkou gumou (s trblietkami!). 4260 mäkkých štetiniek jej jemne masíruje ďasná. Určite zaberá aj to, že občas vidí "hrať" sa s kefkou v ústach aj mamu. Odtajnila som svoje záhadné čistenie zubov v uzavretej miestnosti a začala som si čistiť zuby aj pred ňou - kým je ešte hore. Deti vraj opakujú, čo robíme. No pri pomyslení na to, koľkokrát ma Amálka vidí ťukať do mobilu sa len modlím, aby to nebola tak celkom pravda. 

Na školení nám zubná hygienička hovorila príhodu, ako jeden chlapček doma proaktívne pobehoval s kefkou v ústach, spadol a s prerazeným hrtanom skončil v nemocnici. Hm, toto asi nie je najlepší spôsob, ako dostať deťom čistenie do krvi, iba ak doslovne. Amálke teda podávam kefku, len keď sedí a samu ju vtedy radšej nenechávam. 

Pýtala som sa aj na pastu. Tak na tú máme čas, kým sa ju nenaučí vypľúvať. Mamičky, ktoré máte väčšie deti už viete, kedy to je, ja som sa dočítala, že zhruba okolo troch rokov. Minulý týždeň som teda zašla do Smile Shopu a kúpila pastičky Edel White aspoň synovi mojej kamarátky na narodeniny. Sú v siedmych rôznych príchutiach a neobsahujú SLS (Sodium Laureth Sulfate) ani umelé farbivá. Už sa neviem dočkať, kedy do nich dorastieme aj my.

Druhý produkt, ktorý sme testovali na vlastnej koži (vlastne ďasnách) a to už dávno pred Curaprox víkendom, je hryzadielko Curaprox Baby. Nie je to najlacnejšia záležitosť, ale ja som si ho zadovážila v jednom balení s CuraKid kefkou a vyšlo to tak o pár eur výhodnejšie. Tu je naša zbierka hryzadielok, ktoré familiárne voláme "kusátka".

Kusátko kravička Amálku zaujímalo hlavne, keď nemala žiadne zúbky. Hrká, má drsný povrch, ale podľa mňa je príliš tvrdé a ten plochý tvar sa mi nezdá najpohodlnejší pre uchopenie detskou rúčkou. To modré napravo je tiež príliš placaté a ploché výrastky ju zaujímali tak do piatich mesiacov. Teraz jej ho prikladám na očká a hráme sa, že je to škraboška. Amálka má z toho veľkú zábavu a ja tiež. Ružové s náustkom bolo tiež fajn, kým bola malinká, lebo presne kopíruje jej drobnú čeľusť. Ale teraz sa mi tie masážne výrastky zdajú krátke a keď jej rástli zúbky, vôbec nepomáhalo.

Pomáhalo nám práve hryzadielko Curaprox, lebo má gumené štetinky o niečo hrubšie aj dlhšie, takže jeho hryzením Amálka cítila úľavu od bolesti.

Vidieť, že má prešpekulovaný tvar, ozaj sa jej dobre drží a kuše rada aj do rukoväte. Hrkálka je bonus, ktorý ju zabaví na ďalších päť minút. Inak je mi stále záhadou, ako to, že sa tam tie guličky tak zvláštne trasú - môže slúžiť aj ako antistres pomôcka pre dospelých. 🙂 Tie prisvitné "výrastky" nie sú iba na krásu. Sú to také tvrdé vsadené korálky, ktoré podporujú masáž ďasienok. Kým Amálka nemala skoordinovanú motoriku, mala som obavy, že sa s tou kefkovou časťou pichne do očka, lebo hoci je mäkká, dosť vyčnieva. Ale nestalo sa. Keď rástli prvé zúbky, do chladničky sme dávali všetky hryzadielka. Musím objektívne zhodnotiť, že chlad si najdlhšie udržalo to tyrkysové, v ktorom je voda. Tá má ale svoju váhu a preto jej dodnes vypadáva z ruky. 

Či už by som dostala jedno hryzadielko od Curaproxu zadarmo alebo nie, musím uznať, že malo a stále má u Amálky najväčší úspech. Tiež mám istotu, že materiál, z ktorého je vyrobený, je nezávadný. Za niektoré hryzadielka, čo sme dostali do daru by som ruku do ohňa nedala (aj keď boli darované z lásky). Tie štetinky na hryzadielku Amálku pripravili na pocit kefky v ústach parádne. 

No a naša duda - to je samostatná kapitola. Od malička som jej občas dala cumlík, keď plakala (a nemalo to žiaden vplyv na jej prisávanie). Rýchlo som podľahla čaru stajlovať bezbranné dieťa a začala sa zo mňa stávať dudová shopoholička. Nemáme ich zas toľko, určite ste na tom mnohé aj "horšie". Ale keď som videla nejaký cool cumlík, proste som si nemohla pomôcť. Je to neskutočný doplnok a keby sa dalo, nosím ho aj ja! (konkrétne tento komiksový)

Ale v Jasnej mi Curaproxáci opäť pripomenuli, že cumlíky sú nezdravé a môžu mať vplyv na nesprávny rast zúbkov dieťaťa. Nemám rada, keď mi je niečo len tak zakázané a neviem prečo - to asi nikto. Stomatológ na školení nám vysvetlil, že keď má dieťatko v puse často cumlík, a saje ho, podnebie sa mu formuje do vysokej klenby, čo spôsobuje, že sa čeľusť vpredu zúži a zúbky nasmerujú dopredu. Nechcem, aby také mala aj Amálka!

Takže hoci je jeho dizajn na mňa trošku sterilný, existuje v troch farbách a minimalizmus je dnes IN. Čo je však IN ešte viac je zdravie našich detí. Myslím, že o žiadnom cumlíku sa nedá hovoriť, ako o zdravom, ale Curaprox môžeme volať zdravšou variantou. Má plochú špičku akoby s krídelkami, ktorá necháva dostatok miesta na vývoj podnebia (Amálka, zvykaj si, s krídelkami sa o pár rokov ešte stretneš). My máme tú strednú veľkosť.

Krídelká tlačia na strany čeľuste a tak sa aj zubný oblúk vyvíja správne a nezužuje sa. Jemná perforovaná silikónová membrána sa pohybuje ako dieťa saje a má evokovať skutočný prsník. Uľahčuje tak prirodzené prehĺtanie a správne dýchanie. To všetko znie pekne, ako z letáku, ale aké sú naše skúsenosti po dvoch týždňoch?

Na začiatku ho hrýzla z každej strany vrátane štipca, len aby si ho nemusela nechávať v ústach. Nezaspáva s cumlíkom každý deň, ale keď to na ňu príde, pýta si svoju starú dudu. Nemohla som sa neusmievať, keď som ju minule pozorovala v spánku, ako sa so zavretými očami snaží nahmatať svoj cumlík a poslepiačky si ho zasunie do pusy. Šikovná. Ale mama je ešte šikovnejšia a podsunula som jej tam Curaprox. Potvorka sa oklamať nedala a vypľula ho, pričom zúfalo pokračovala v hľadaní svojej starej dudy. Cez deň s ním už nemá problém a mne sa zdá strašne roztomilé ako jej cez priesvitný stred vidím až do pusinky. Včera mi prvý raz konečne zaspala žužlajúc Curaprox. Dala som jej totiž na výber dva cumlíky: Curaprox napravo a Curaprox naľavo. 

Viem, že keď sa naučí byť bez cumlíka, bude to úplne naj, ale mne za tým bude aj trochu smutno. Od kedy sa narodila - nie, odkedy som vedela, že je v brušku - som si zaumienila užívať si úplne každý deň s ňou a so všetkým, čo materstvo prináša. A to, za čo som vďačná najviac je, že sme všetci zdraví. Nie vždy to máme vo svojich rukách, ale v prípade nášho chrupu a zúbkov našich detí nemôžeme zodpovednosť presmerovať na nikoho iného, okrem seba. Buďme teda zodpovedné matky a naše dcéry a synovia sa nám raz poďakujú. Nie len za sexi úsmev, ale aj lepšiu životnú úroveň. Vedci z Kolumbijskej univerzity v roku 2007 totiž dokázali, že ľudia s kvalitným chrupom zarábajú o 4% viac! 

#test_curaprox

#test_curaprox3

síce curaprox nemáme ale malá si vždy pýta kefku :D 🙂

21. apr 2017

Aj my mame curakid, mala ma 15m, umyva si vzdy zubky so mnou, ale mne nedovoli, no len 2-3 tahy rychlo na docistenie..nad tym dudlom som rozmyslala, ale mava ho len zaspavanie, cez den vobec a v lete sa chcem dudlov zbavit😁

25. apr 2017

Pekne napisane Lenka 🙂. Ale Lara nemohla mat tu silikonovu kefku, lebo ju totalne rozkusala z kazdej strany, takze som potom kupovala radsej tu klasicku detsku curaprox 🙂

25. apr 2017

jedina super kefka pre nas Curaprox Special Care, maly ma problemy so sklovinou odkedy mu zubky vysli a vsetky tie tvrde stetiny, co sme kefiek vyskusali, nechapem, ze vôbec predavaju na detske zubky...

25. apr 2017

Mojej malej ročnej sa velmi paci umývať zúbky. Vždy si spolu umývame, dokonca sa snaží umyť aj mne 😂 ma z toho veľkú srandu.
Mame presne tu istú kefku, je super

25. apr 2017

Začni písať komentár...

Odošli