113 / 612
    Valašský frgál, tvarohovo marhuľový a makovo slivkový, s posýpkou.

    Možem poprosiť recept?

    13. sep 2016
    lubos
    autor

    @miskap2111 Ahoj. Náš recept je zhruba tento:

    CESTO (na 3 - 4 koláče):

    500g múka (1/2 hladká, 1/2 polohrubá)
    cca. 250 - 300ml mlieko
    droždie na 500g múky (1 kocka alebo 1 sáčok)

    50g cukor
    2 žĺtky (izbová teplota)
    125g maslo (izbová teplota)
    citrónová kôra

    1. Z trocha múky, trocha vlažného mlieka a celého droždia spravíš kvások.
    2. Žĺtka, mäkké maslo a cukor vyšľaháš (napr. v kuchynskom robote) do peny.
    3. Pridáš do robota kvások, mlieko, múku a citrónovú kôru a vymiesiš cesto.
    4. Necháš nakysnúť (cesto nakysne na dvojnásobok).
    5. Vyvaľkáš na priemer cca. 30 cm, okraje mierne zvýšené a pokladáš plnky podľa ľubovolného vzoru. My sme na plnky dali aj čerstvé rozpolené slivky alebo marhule. Nechceš viac nechať kysnúť, aby neboli príliš vysoké.
    6. Pečieš na 180°C asi 20 - 25 minút. Ak chceš, môžeš ešte pred pečením posypať mrveničkou (polohrubá múka : maslo : cukor v pomere 2:1:1).

    PLNKA

    MAKOVÁ: sparíš mletý mak teplým mliekom a pridáš slivkový lekvár. Dosladíš podľa chuti. Môžeš pridať rum.

    TVAROHOVÁ: zamiešaš dva tučné tvarohy s 2 žĺtkami, dosladíš cukrom, môžeš pridať vanilku, trochu roztopeného masla. Pridáš aj mlieko, ak treba zriediť.

    13. sep 2016

    @lubos Ďakujem

    14. sep 2016