Ľubošova kuchyňa #4: Pestrofarebné polievky (video, 5 min.)
Ahojte. Ľubošova kuchyňa vám dnes prináša krátky návod na jednoduché zeleninové polievky. Uvaríme ich tak, aby "spievali" zdravými farbami a chuťami. Poďme na to!
Video nájdete na konci článku.

Prečo vôbec variť polievky?
- Zahrejú nás, nasýtia, napoja a chutia.
- Veľmi jednoduchá príprava.
- Uvoľníme miesto v priečinku na zeleninu v našej chladničke.
- Ľahko z nich spravíme hlavné jedlo. Hurá!
- Mnohé deti tolerujú zeleninu v polievke (fúj, petržlen).
- Skoro všetko dobro zo zeleniny a vývaru v polievkach zostáva (chuť, minerály a nejaké tie vitamíny).
- Kto nemá rád polievky? Teda, jedného poznám.

Ako zahustiť polievky (a spraviť z nich hlavné jedlo)?
- Odvážni môžu na konci pridať klasickú smotanu, crème fraîche, kokosové mlieko alebo inú bezlaktózovú alternatívu,
- pridať do varenia červenú šošovicu,
- nastrúhať zemiak na pár minút pred koncom varenia,
- obľúbenou múkou alebo krupicou,
- povariť v polievke v studenej vode rozmiešaný škrob (kukuričný, zemiakový, ...),
- časť uvarenej zeleniny z polievky pomixovať a vrátiť späť do polievky,
- na záver povariť v polievke cestoviny.
Na jar a v lete, keď je teplé počasie a zelenina je prirodzene sladká a krehká, varíme polievky krátko. V zime môžeme variť polievky hustejšie a dlhšiu dobu, zahrejú.
Veľa zdaru prajem,
váš Ľuboš.
Ďalšie videá zo série Ľubošova kuchyňa:
Heštegy: #polievky #lubosovakuchyna
@lubos ja som zase polievkovy typ, nezjem kazdu (cibulovu , mliecnu a s fazulovymi strukmi - bleee) no moja najoblubenejsia je slepaci/kuraci vyvar najlepsie z domacej sliepocky a k tomu domace cestoviny ♥ najlepsi vyvar aj tak robi moja mamca , no mne sa nikdy nepodari taky ako jej ... 😊😁
@taniellita najvyšší čas prevziať od mamy žezlo. Veľa dobrôt v hrnci + čas = "láska na tanieri". Uvar, odfoť a napíš do správy ako tu: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/article/titulok-1bo8gk/
@taniellita skúsenosti nie sú blchy - samé na Teba nepreskočia. Treba začať, byť zvedavá, pýtať sa a všetko, čo sa naučíš, poslať ďalej!
@taniellita toto poznám, ja som takto bojovala s pečeným kuraťom, nikdy nechutilo tak super ako u našich. po cca 9 rokoch som konečne na to prišla. vééééééľa masla.🙂
perfektné.... oporúčam polievky zahusťovať rozmixovaním časti polievky...to je proste geniálne. Môj syn zahlási ja budem iba čistú.. a ja sa iba smejem popod fuz lebo to má jedno kedže to čo chcem aby papal je aj rozmixované... xixi
dnes som robila polievku čo dom dal.. a bola fantastická.
Opražiť por s nastruhanou mrkvou na oleji, pridač 2 PL Inaktivne droždie, troška kurkumy, soľ zaliať vodou pridať zemiaky tak cca. 2-3, povariť, rozmixovať ponormým a nakoniec som pridala opražené nakrájané párky a tvárila som sa, že párková ako vždy... lebo kde je párok to moji synovia zedia... xixi
@gabika783 Surové žĺtko od domácich sliepok z voľného výbehu pridávať do šejkov, kašičiek a teplých (nie horúcich) polievok. Množstvo inšpirácií je dostupných na nete.
Napr. vyhľadať na www.westonaprice.org
Stručne na http://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-...
Niekto dáva surové žĺtko už od prvých príkrmov. Zrejme nie je vhodné pre každé dieťa. Ďakujeme za prianie. Pokojné sviatky prajem aj vašej rodinke.
Začni písať komentár...


ja nemám rada polievky😀 ale kvôli malému ich začínam variť takže vdaka za tento článok🙂