Pečieme z kvásku, časť 8.: Sladké kváskové kardamómky (+ kniha)
Lenka Mančíková sa vrátila do mojej pracovnej kuchyne, aby sa s nami podelila o svoju radosť z pečenia jej obľúbených sladkých, silne ochutených, kardamómiek z pre nás exotického korenia kardamóm, ale aj z dobre známej škorice.
Lenke nedávno vyšla druhá kniha s názvom Kvások, ktorá je zameraná na pečenie s "lievito madre", hustejším typom kvásku. Ak chceš mať knihu doma, daj mi v komentároch vedieť, možno práve Tebe ju Lenka pošle (platí do konca apríla 2020).
Tento recept pochádza z jej prvej knihy Kvások (rozkvas v tomto videu nahradila Lenka lievito madre):
Kardamómky
(recept je na 12 - 14 kusov)
Cesto:
150g lievito madre (alebo 150g tradičného rozkvasu)
300g špaldovej múky
100g špaldovej celozrnnej múky
160ml mlieka (ak používate tradičný rozkvas, tak 120ml mlieka)
60g trstinového cukru
60g masla
8g mletého kardamómu
1 vajce
2g soli
Plnka:
(kardamóm môžete nahradiť škoricou alebo spraviť dva druhy plniek z polovičných receptov)
150g masla
70g trstinového cukru
24g mletého kardamómu (2 balíčky)
Všetky suroviny na cesto dobre vymiešajte na hladké cesto, ktoré nechajte nakysnúť minimálne 2 hodiny. Počas kysnutia cesto aspoň 2x prekladajte. Následne ho nechajte dokysnúť minimálne 2 - 3 hodiny. Pečte na 220°C prvých 10 minút a na 200°C ďalších 10 - 15 minút.
_________________
Pozri si aj iné diely seriálu Pečieme z kvásku:
Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku
Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku
Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu
Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba
Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba
Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb
Pečieme z kvásku, časť 7.: Sladké kváskové pečenie (maková babka)
Pečieme z kvásku, časť 8.: Sladké kváskové kardamómky (práve čítaš)
Pečieme z kvásku, časť 9.: Cibuľový chlieb z remosky
Pečieme z kvásku: Čo je lievito madre a ako ho prikrmovať?
Prajeme šťastné sladké "kváskovanie"!
Lenka a Ľuboš.
...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Kvaskujem uz par mesiacov a uz dlho sa odhodlavam na zalozenie LM. Mozno prave tato vyhra ma uz k tomu dokope. Kvasok mi neskutocne pomohol,co sa tyka znormalizovania travenia a zacinam vnimat,ze aj alergia je miernejsia. Jednu chybu to ma,ze preco som ho nevyskusala uz skor. Kupovane pecivko uz nejeme vobec a maly syncek sa ide zblaznit za kvaskovym chlebom. ❤
Ozaj a zabudla som napísať,môj takmer 4rocny chlapček má silný reflux a musí byť na prísnej GER diéte. Takže už nikdy kvások nevymenim za droždie. Najviac ma hnevá že veľa receptov je na ražny kvások a na LM malo a s LM sa pracuje trošku inak. Aj na internete by sa mal viac preferovať.
Že či by kniha potešila? ☺️ Veľmi. Ten, kto “vychova” svoj prvý kvasok a upecie z neho svoj prvý dobrý chlebík, sa do kvaskovania musí zamilovať ☺️❤️ Pre mna je tvorenie s kvaskom hotová alchymia. Teším sa na každé jedno pečenie, v ktorom som stále ešte opatrná a stále sa učím. Spoznávam prácu s cestom, učím sa narezavat chlebík a úprimne sa teším z každého výtvoru. No a lievito madre je zatiaľ pre mna neprebadany level, hoci som už o tejto “technike” u Lenky čítala a veľmi rada sa dozviem viac 🤗
U nás doma sa ešte kváskovať nezačalo,knižka by nám teda bola veľmi užitočná a konečne by dom sa k tomu odhodlala.
Tak už mám aj ja v chladničke materské cesto a dnes na raňajky sme z neho mali kardamónky podľa videa...boli fantastické a úplne najviac chutili dcérke, ktorá sa vyjadrila, že také pekné a chutné buchtičky ešte nejedla, a že: "ten kandamón je fajny" 😍 Ďakujem za recept, nabudúce vyskúšam škoricovú verziu👍
@17alisha U mňa nejde o ošiaľ. Neviem ako ostatné, ale ja keď jem dlhodobo pečivo či chlieb z droždia, necítim sa dobre, preto som vyskúšala kváskovanie a kváskujem viac ako rok a zmeny prišli po mesiaci-dvoch a pretrváva tento stav i nadalej, takže meniť to nebudem...Inak proces kysnutia pri kváskovaní je iný, ide o mliečne kvasenie, ktoré múku dôkladnejšie rozloží a výrobky z kvásku sú ľahšie stráviteľné.
@anjelic Dobre vysvetlené.
@17alisha Samozrejme, aj z klasického droždia sa dá upiecť nádherný a chutný chlieb. No kvások sa stáva členom rodiny, chlieb z neho je pre mnohých výživnejší, ľahšie stráviteľný, prináša ohromnú radosť do rodiny. Cesto prešlo prirodzeným mliečnym kvasením, takáto úprava cesta pred pečením bola typická pre ľudstvo oddávna.
@17alisha
kvaskove pečivo je zdravšie a prospešnejšie pre trávenie práve vdaka mliečnemu kvaseniu. Pečivo z drozdia môže naduvat. No kvaskove upravuje a podporuje trávenie dokonca aj ľuďom, ktorí majú autoimunitne ochorenie, napríklad celiakiu, tak ako ja. Je to skratka vyšší a lepší level pečenia ☺️
Začni písať komentár...








Keďže kváskujem , kniha by ma potešila... určite sa po nej poobzerám 😉