Piškótový korpus na tortu

Veľa žien sa ma pýtalo na recept korpusu, aký pečiem tak ho sem spíšem. Pečiem ho do väčšiny toriet.
Základný recept:
● 160g kryštálového cukru
● 4ks vajec
● 160g polohrubej múky
● 1/2bal prášku do pečiva
● 4PL vlažnej vody
Postup:
1. Cukor s celými vajíčkami vyšľaháme vo veľkej miske dopenista cca 5-10 minút.
2. V druhej miske zmiešame múku s práškom do pečiva.
3. Na 3x zašľahávame múku do vajec s cukrom.
4. Na záver pridáme vodu a prešľaháme.

Rúru si rozohrejeme na 200stupňov. Okrúhlu formu (priemer 18cm) vystelieme papierom na pečenie.

Ja zasekávam papier do formy a zvyšky odstrihnem. Boky nevymazávam lebo po upečení ich jednoducho orežem nožom. (Ja som použila formu 22cm lebo som robila cesto z 5 vajec. A piekla som dva, každý zvlášť a nikdy nie naraz.)
Cesto prelejeme do formy a vytvoria sa nám na ňom bublinky. Vtedy stačí párkrát formou buchnúť o linku/stôl.

Vložíme do vyhriatej rúry a po 5-10 minútach uberiem na 150stupňov. Pozor! Každá rúra je iná. Ja mám úplne tú najobyčajnejšiu aká môže byť. Treba korpus kontrolovať špajdlou či špáratkom.
Keďže som piekla z 5 vajec, tak jeden korpus mi vydal na 3 pláty. Z vlastnej skúsenosti viem, že hore uvedený recept vydá do formy s priemerom 18cm. Do 22cm robím z 5 vajec. Do 30cm som robila z 8 vajec. Vždy treba potom navýšiť aj ostatné suroviny 🙂 nie že zabudnete dať viac múky či cukru 🙂 do receptu môžete pridať kakao, granko, gélovú farbu alebo vanilku. Čo len chcete 🙂
Formy používam z Lidlu a z obchodu Orion. Tie sa mi osvedcili najviac.

Dúfam, že vám tento článok pomôže pri najbližšom pečení.
Odporúčame
Urcite vyskusam
Ukladam😉
@simusha1993 myslim ze 5 alebo 6 by sa voslo kludne.
Prosim vas mozme pridat aj olej.......nemam rada suche korpusy 😔 dakujem.
@stefania100 mascarpone, prask.cukor, jemny tvaroh a slah.smotana ☺
@stefania100 tvrdy? Este mi nikto nepovedal ze by bol tvrdy alebo suchy, tak ja neviem....ja som s nim max spokojna. Treba stavnato naplnit tortu a urcite nebude suchy ☺ ale kludne skus aj s olejom. Mozno ti zachuti viac ☺
Uzasny recept dnes som piekla vlacne a pekne uz len ozdobit robila som z 5 vajec do formy 24 cm
@lubinka444 ozdobena 🙂
@lubinka444 to je krasa ☺
@lubinka444 jej krásna. Môžem poprosiť recept na plnku?
Aj u nás bola na krstiny 🙂 výborne cesto, niekoľko rokov som robila iné, tento krat som dala šancu inému a nesklamalo, budem robiť tento 🙂 ďakujem 🙂
Prave to peciem dufam ze sa vydari😘
Najlepší aj tak robím 👌
Skvely recept, robim uz len tento 👌👌 na 28 cm tortu som dala 8 vajec a tento krat som pridsla do cesta aj kakao. Cesto sa dalo krasne rozrezat na 3 platy 😊 krem maskarpone, slahacka, tvaroh a biela cokolada, plus na krem maliny, ribezle, cucoriedky 😊 mojmu malemu oslavencovi velmi chutilo 🙂
@evkagardian tým gélom na oplátku 😉
@evkagardian tohtoročná 😉 tiež okolo tým gélom som to tam lepila
@evkagardian to som kupovala k oblatke, bez toho to nieje také pekne, lesklé, vlní sa to.. A gel ti pekne zvýrazní farby, ten malý okolo 2€ to stojí v každom eshop to majú k oplatkam 😉
@antoniatonka raz za rok sa obetujem 🤣🤣🤣 no ok tak asi 5x 🤣 a nieco specem.. Ale nieje to nieoc co by ma bavilo a naplnalo
Konečne perfektny recept na korpus, úžasne vláčny a nadychany a to som ich už ta tie roky čo pečiem poskusala! Ďakujem 🙏🏼
@katarinamaj2016 ďakujem aj ja, nech sa darí 😊
Ahojte dnes idem prvý krát v živote piecť tortu. Korpus pôjdem podľa tohto receptu. Mám formu 26cm použila by som 7 vajec plus kakao. Takže potom dám o 40g menej múky? Či správne chápem.. Kakao môže byť to Holandské?
A ešte prosím vás viete mi napísať koľko si mám presne kúpiť vecí na plnku? Ja viem je to asi trápna otázka ale nikdy som nepiekla. Tak aby som mala dosť plnky aj na potretie aj do vnútra. Ďakujem veľmi by ste mi pomohli ❣️ potrebujem čo najjednoduchšiu plnku aby sa mi podarila. Ak by ste mi vedeli napísať aj postup na plnku
@stefania100 zdravím. Viem. Že je to stará diskusia ale korpusy sa pečú stále... Zistila som, že keď pridám do korpusu trochu mandľovej múky (asi môžu byť aj iné orechy), cesto jr ešte lepšie, a vydrží dlhšie vláčne. Pomleté orechy (cca. 40 g) pridávam aj do muffiniek, sú potom chutnejšie
@drobcek2011 áno, nahradis múku kakaom.
Na 26cm tortu potrebuješ zhruba kilo a pol plnky (aj na obtretie).
@luckah6 ďakujem krásne. Vďaka tvojmu receptu som prvý krát v živote piekla tortu. 🙏 Korpus je vynikajúci a úplne jednoduchý 😍 na druhý deň je úplne vláčny 😍😍 veľmi pekne ďakujem do teraz som sa toho extrémne bála ale teraz už viem že je to jednoduché 🙏 už len doladiť plnku a bude to super 🙏💗
Dala som 7 vajec
@drobcek2011 keby nebol z kakaa tak ti krásne narastie. To kakao ho vždy trosku ubije 🤷♀️ Ale ďakujem 😊 ja tiež používam len tento recept❤️
Ahoj zajtra chcem skúsiť tvoj recept môžem tam pridať aj olej?nepokazim recept? A ešte keď dáte cesto do formi také je forma plná?vpretoze poslednej dobe som mala cesto v strede zadusenie akoby olej ostal v strede alebo neviem ,vždy som som robila korpus takže celý som vyliala do formy pokiaľ sa zmestilo a neviem či to bolo olejom alebo tím dakujem za odpoveď.
Ahoj. A prečo tam chceš pridať olej? Korpus bude ťažký, mastný. Nevidím dôvod tam pridávať olej. Co sa týka zadusenia, treba ho piecť pomaly a neotvarat rúru počas pečenia. A nelej cesto až po vrch. Nechaj mu miesto 1-2cm. On predsa narastie a nechceš aby sa ti vylial z formy.
@patricia176 no viac menej pdp zostáva rovnako, ak robím napr. zo 6 vajec davam celý pdp nie len polovicu. Vodu prispôsobujem vajciam. 5 vajec-5pl vody, 9 vajec-9pl vody.... Atd
Skvelý recept. Konečne korpus ktorý sa mi dá pekne nakrájať. Piekla som do 26cm formy zo 7 vajec a bola to ideálna veľkosť. Ale bol pre nás prišliš sladký. Do ďalšieho som dala už len polovicu množstva cukru a bol super. Už som nepridavala vodu, lebo cesto nebolo tak husté.
Ahojte baby 😊 Pravé som objavila tento recept na korpus a po prečítaní samých chvál by som ho chcela vyskúšať 😊 na 30tku formu ( chcela by som korpus prekrojit na dvakrát + chcela by som 4 platy ) mam dat 9 ci 10 vajec ? Môžem to piecť naraz ? A ešte by som sa chcela opýtať či mi bude stačiť krém z 1,5kg mascarpone a 6tich smotan aj na obtretie torty. Ďakujem
@lenkap_19 ahoj, kľudne sprav z 9 vajec. Biely korpus sa dá prekrojiť 1x a máš dva pláty. Pri kakaovom si to radšej odskúšaj, neviem ako veľmi narastie keďže kakao je ťažšie. Ten krém určite vystaci, záleží koľko dávaš medzi platy. Kľudne si ho rozváž do misiek narovnako a máš to istejšie 🙂
@alzbeta100 určite vydrží 🙂
@anonymous87 ahoj, daj len 180g múky a 30g kakaa. Ostatné sedí 🙂
@barbora9312 sprav korpus z 5-6 vajec
Ďakujem skúsim
@lenuskaa1 ja už robím radšej každý zvlášť je to potom presne rovnake korpusy jeden plat 2zltky, 6pl.kryst.cukru, 6pl.teplej vody, spolu siahať 10min.,do peny. Primiesat, preosievam 6-7pl.polohr.muky, polku kypriaceho prasku.Vyslahat bielka zo stipkov soli fo tuha a primiesat postupne zlahka do zltkovej zmesi...
Ahojte...viete mi poradit,co robim zle,ked mi vzdycky takto v strede vybehne? Ze neni pekne rovny?
@vcielka510 znížiť teplotu pečenia 🙂
@9martinocka ahoj, aký priemer ideš piecť?
@9martinocka áno na 18 stačí zo 4 vajíčok 🙂
@rogiii ahoj, na 24 môžeš urobiť korpus zo 6 vajíčok (6 vajec, 240g cukru, 240g polôh.muky, 1Pdp, 6 PL vody) čo sa týka plnky, na 3x plnenu tortu ti stačí 1kg mascarpone + 250-300g šľahačky + práškový cukor podľa chuti (cca 80g) Záleží od toho ako tuhú plnku chces mať 🙂
@petronela897 áno, upec si dva korpusy a tie potom budeš prekrajovať 🙂
@veronika_maj normálne podľa receptu a v cukrarenskych potrebách som kúpila farbivo a nakvapkala do cesta počas šľahania,dá sa aj gél kupit
Najlepší recept 🙂 ďakujem krasne , váš recept ma zachránil. Prvýkrát som skúšala iný a vyšiel katastrofálne mal 1 cm na výšku . Tento váš som rozrezala na 4 časti. Ďakujem ešte raz !
Začni písať komentár...


































ukladám🙂🙂