maggie20
1. dec 2021
3518 

Dojčenské fľaše: Ktorá je najlepšia a prečo?

Dojčeniu a jeho benefitom už bolo na Modrom koníku venovaných mnoho článkov a diskusií. Všetci sa asi zhodneme na tom, že materské mlieko je tá najlepšia strava, akú môže matka svojmu bábätku ponúknuť. Skoro každá žena, ktorá dojčiť chce, vchádza už do pôrodnice s naštudovanou teóriou a radami od blízkeho okolia.

Nie vždy s nami ale osud spolupracuje tak, ako by sme si želali a v mnohých prípadoch sa dojčiť nepodarí. V tom prípade nám ostávajú ešte dve možnosti, materské mlieko odsávať alebo siahnuť po umelom mlieku. A tu sa potom fľaša na dojčenie stáva našou každodennou nevyhnutnosťou.

Ak už vopred dieťa dojčiť neplánujete, určite budete potrebovať viac kusov fľiaš a náhradných cumlíkov.

Naopak, ak chcete svoje dieťa kŕmiť výlučne z prsníka, je na vás, či si "pre istotu" kojeneckú fľašu zaobstaráte alebo nie. Ja som kúpila pre každý prípad odsávačku mlieka ešte pred pôrodom a kojenecká fľaša bola súčasťou balenia.

Na trhu sú v ponuke rôzne značky, tvary, objemy dojčenských fľiaš. Ako sa v nich zorientovať a kúpiť tú "ideálnu" pre vaše dieťa?

Je viacero kritérií na základe ktorého si dojčenskú fľašu môžte vybrať:

  • materiál, z ktorého je fľaša vyrobená
  • objem a tvar fľaše
  • špeciálne požiadavky na fľašu, napríklad antikolikové, atď

Vyberáme fľašu podľa materiálu

Naše mamy túto dilemu riešiť nemuseli. Na trhu boli iba sklenené fľaše a keď sa rozbila, kúpila sa ďaľšia. Teraz si môžte vybrať, či uprednostníte sklenenú, plastovú alebo dokonca nerezovú.

Sklenené fľaše

Fľaše zo skla sa podľa mojej skúsenosti oveľa ľahšie čistia a dlhšie mi vydržali hygienicky čisté. Stačilo vykefovať, vyvariť a boli ako nové aj po niekoľkých mesiacoch. Plastové mi časom začali od mlieka zapáchať a musela som ich častejšie meniť.

Teda, aspoň kým mali moje deti len pár mesiacov. Keď z nich vyrástli riadni špekulanti, a musím priznať, že z mojej najmladšej aj riadny jedoš, pri silnejšom páde na zem sa sklenená samozrejme rozbila.

Philips AVENT Fľaša 120 ml Natural SKLO

Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

Plastové fľaše

V porovnaní so sklenenými sú podstatne ľahšie. Nehrozí pri nich rozbitie, čo oceníte hlavne v období trucu. 🙂 U nás počas tohto obdobia hádzala dcéra na zem tuším všetko, fľaše nevynímajúc.

Nevýhodou je, že plast sa znehodnotí rýchlejšie ako sklo alebo nerez. Keď boli moje deti ešte novorodenci, menila som plastové fľaše z hygienických dôvodov častejšie.

Z cenového hľadiska sú plastové fľaše lacnejšie ako sklenené a nerezové.

Pri kúpe plastovej fľaše si tiež všímajte, či plast neobsahuje látku Bisfenol A. Nie je pre zdravie dieťaťa vhodný. Mala by mať označenie BPA free alebo bez BPA.

Philips AVENT Fľaša Natural 260 ml – ružová

• neobsahuje Bisphenol (0%BPA)
• fľaša Natural s extra mäkkým silikónovým cumlíkom s pomalým prietokom
• číslo, ktoré je uvedené na cumlíku: 2
• univerzálna fľaša s mnohostranným použitím
• MATERIÁL: polypropylén (PP)

Nerezové fľaše

Ja osobne skúsenosť s nerezovými dojčenskými fľašami nemám.
Podľa výrobcov sa nerez udrží dlhšie hygienicky čistejší ako plast. V porovnaní so sklenenými fľašami je výhodou nerezu jeho nerozbitnosť.

Nevýhoda oproti sklu a plastu je cena a nepriehľadnosť materiálu.

Ak je tu mamička, ktorá si nerezové dojčenské fľaše vyskúšala, poteším sa, ak pridá svoje skúsenosti, prípadne aj značky, ktoré odporúča do komentárov.

Pura nerezová dojčenská fľaša 150ml

Konečne bezpečná fľaša vyrobená 100% bez plastových častí.

Vyberáme fľašu podľa objemu a tvaru

Najmenší objem dojčenských fľiaš je 120 ml. Na začiatku je tento objem postačujúci, novorodenec viac nevypije a po každom kŕmení musíte fľašu aj tak vyprázdniť a poriadne vyčistiť. Pri starších bábätkách už budete potrebovať väčší objem. Na trhu sú dostať aj sady fľiaš s rôznymi veľkosťami. Môžte si tak vyskúšať, ktorá vám najlepšie vyhovuje.

Philips Avent Novorodenecká štartovacia sada Natural

Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

Čo sa tvaru týka, vybrať si môžte medzi klasickým tvarom alebo fľašou s tzv. širokým hrdlom. Výhodou širokého hrdla je, že sa do nej ľahšie dávkuje sušené mlieko a jednoduchšie sa čistí.

Deti, ktoré si už vedia fľašu podržať samé, ocenia fľaše s rukoväťou. Tieto sa často dajú prestaviť z cumľa na náustok, keď chcete dieťa začať od fľaše odúčať. Nám dlho slúžila ako fľaša na vodu, kým sme neprešli na pitie z pohárika.

MAM Fľaša Trainer 4m+ 220 ml

Dojčenská fľaša plastová, vhodná pre deti od 4 mesiacov, objem 220 ml, variabilný prietok cumlíka, pre dojčené deti.

Dojčenské fľaše s extra funkciami

Výrobcovia detských potrieb nezaháľajú a svoje produkty neustále zdokonaľujú, aby mamičkám a deťom kŕmenie čo najviac uľahčili.

Na trhu sú dostupné napríklad špeciálne upravené antikolikové fľaše, ktoré zabraňujú, aby dojča pri kŕmení prehĺtalo aj vzduch. Oceníte ich pri bábätkách často trpiacich bolestivou kolikou bruška.

Matky, ktoré dojčia z pŕs a fľašu používajú len vo výnimočnom prípade, si môžu kúpiť dojčenské fľaše pre kojené deti. Cumeľ týchto fľiaš má špeciálny tvar a sanie funguje na rovnakom princípe ako z prsníka.

Dobrými pomocníkmi sú tiež napríklad fľaše s teplomerom alebo fľaše, ktoré za pár sekúnd sterilizujete aj v mikrovlnke.

NUK FC+ fľaša s kontrolou teploty 300 ml

Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

LOVI Samosterilizačná fľaša 250 ml

Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

Ako som už spomínala, rodičia kŕmiaci dieťa iba z fľaše budú potrebovať v zásobe viac kusov. Dôkladné a pravidelné čistenie týchto fľiaš a príslušenstva je veľmi dôležité najmä v prvých týždňoch bábätka. Na sterilizáciu viacerých kusov vám môže poslúžiť napríklad sterilizátor. Vybrať si môžte medzi sterilizátorom do mikrovlnky alebo elektronickým sterilizátorom.

BEURER BY 76 Parný sterilizátor fliaš

Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

Na rozmrazovanie materského mlieka skladovaného v mrazničke môžte použiť ohrievače fľiaš. Ja som používala ohrievač fľaše na noc, keď som chcela mať mlieko pripravené v správnej teplote na nočné kŕmenie.

Philips Avent Rýchly ohrievač fliaš SCF358/00

Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

A aké máte skúsenosti s kŕmením z fľaše vy? Ktorá je podľa vás tá najlepšia?🙂

*Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

Za nás určite avent anticolic☺️

4. dec 2021

Vyskúšali sme viaceré značky,ale zostali sme pri MAM. Sú aj antikolikové,aj sa dajú úplne rozobrať a pekne vyčistiť. Malému najviac vyhovoval sosák,lebo pri iných mu mlieko tieklo kade tade. Dajú sa navzájom kombinovať.

4. dec 2021

Malá najskôr do cca 2 rokov Dr Browns a to sme skúšali všetky zo zoznamu potom už MAM 😀😀😀

4. dec 2021

Ja mam pura termosku ale teda som sklamana celkom..gumeny obal na zatvaranie 🤷‍♂️🤷‍♂️
Ale ohrievac flias teda unas skorej prikrmov je za mna super vec ..mala 20mesiacov a este prihrejeme polievocku z mraznicky alebo cajik

4. dec 2021

Za mňa Tommee Tippee
Dávala som pravidelne do umývačky, syn z nich pil skoro 6r 😂😂 a dcérka využíva niektoré dodnes, čiže 8r a furt su skvelé. Za mna ozaj kvalita
Len cumlíky sme kupovali nové

4. dec 2021

U nás Avent natural. Keďže polokojime, je to dosť v pohode. Nemá problém a fľašky dávam na noc do umývačky s ostatnými riadmi. Aj keď sú plastové, sú okej.

4. dec 2021

Maly mal od novorodeneckych časov sklenenú avent natural a mal ju do roka aj 8 mesiacov a absolútna spokojnosť ☺️ Ešte ma ale láka aj medela celkom dobre recenzie ma 🙂

4. dec 2021

My sme zacali s Avent Natural a potom skusili, Dr. Browns, Tommee Tippee, Medela a uz neviem znacku ale flasa bola zalomena. Nakoniec sme skoncili na zaciatku pri Avent. Lahko sa cistia kedze maju len 3 casti co oproti inym flasam ktore maju aj 5-6 casti je velka vyhoda. Druha vec co sa mi paci je ze cumlik tecie skutocne pomaly. Ine flasky mali aj novoredenecke cumliky s rychlim prietokom.
Mame plastovu a neviem co robim inac ale flasa nesmrdi ani po 2 rokoch.
Este tiez pridam ze flase nesterilizujem. Iba pred prvym pouzitim som ich vyvarila.

5. dec 2021

Pozerám. že najviac odskúšané sú Dr. Browns, MAM, Tommee Tippee a Medela. Niektoré som preto pridala aj sem, kto má záujem môže ich ohodnotiť. Ostatné mamičky si potom vaše praktické skúsenosti nájdu a ľahšie sa rozhodnú či fľašu kúpiť alebo nie.🙂
https://www.modrykonik.sk/recenzie/tommee-tippee-dojcenska-flasa-c2n-anti-colic-340ml-3m/
https://www.modrykonik.sk/recenzie/mam-anti-colic-2-m-260-ml-bezova/
https://www.modrykonik.sk/recenzie/dr-brown-s-dojcenska-flasa-options-250-ml/
https://www.modrykonik.sk/recenzie/medela-flasa-pre-dojcene-deti-calma-150-ml/
Ak ešte máte nejaké odskúšané, kľudne pridajte do komentáru🙂

5. dec 2021

Za mňa lovi, krásne z nej malý pil. Medela tiež nebola zlá, ale vždy sa pri pití celý zabrindal.

5. dec 2021

Začni písať komentár...

Odošli