maggie20
17. dec 2021
1409 

Boby a sane pre deti: S operadlom? S volantom? Ktoré vybrať?

Taká poriadna „rozprávková“ zima je super.

Ak teda náhodou nemusíte ísť niekam autom a nezostanete trčať v kolóne kvôli snehovým závejom.

U nás v Trnavskom kraji sa v poslednej dobe tešíme zo snehovej nádielky stále menej. Už dávno sme nemali také poriadne biele zimné prázdniny. Ale keď nasneží, užívame si to naplno.

Sánkujeme, staviame snehuliakov a odhadzujeme starým rodičom sneh spred bránky. Deti majú líčka červené od zimy, rukavičky postrácané, a ak nie sú na konci zimy zlomené aspoň jedny boby, neráta sa to ako poriadna zimná sezóna.🙂


pixabay.com

Sánkovanie baví všetkých, od tých najmenších až po veľkých školákov. Neviem, ako je to s vašimi deťmi, tie vaše sú možno opatrnejšie, ale mojim musím stále zdôrazňovať, že bezpečnosť je nadovšetko. Aby sa nesánkovali na kopci pri ceste, hľadali si miesto, kde nie je veľa malých detičiek a nevymýšľali rôzne kaskadérske kúsky, ako napríklad „zviažeme si všetci sánky dokopy.“ Nechceme predsa stráviť celú zimu doma so zlomeninou.

Pri inventúre haraburdia v našej pivnici (odkladáme tam všetky veci z kategórie „Možno sa to ešte niekedy zíde“ ) som zistila, že naše detské sánky a boby na sneh sú už riadne opotrebované a tento rok by to chcelo vyskúšať niečo nové.

A chcela by som o radu pri výbere poprosiť aj vás.
V obchodoch, ako sú tesco alebo alza, sú dostupné sane, boby či klzáky rôznych veľkostí aj farieb, na ktorých sa môžu decká do sýtosti vyblázniť. Ktoré máte odskúšané a ktoré sa vám osvedčili najviac?

Drevené sane

Klasické drevené sane sme vyskúšali aj my. Dá sa na ne pripevniť aj operadlo, čo som ocenila najmä vtedy, keď boli deti maličké. Ťahala som ich vo fusaku na sánkach a veľmi sa im to páčilo.

Vhodné sú ale pre všetky vekové kategórie. Sú dosť pevné na to, aby uniesli dospelú osobu aj dieťa, keď sa chcete spustiť z kopca spolu. Dostupné sú v rôznych dĺžkach.

Nevýhodou je, že typy pre viac osôb kvôli veľkosti nevpracete do kufra auta a nemôžete si ich tak zobrať na výlet alebo na lyžovačku. Dajú sa ale kúpiť aj skladacie drevené sane, skúsenosť s nimi ale nemám. Vy áno?

Ak vám môžem odporučiť, nezabúdajte si spodné kovové lyžiny po sánkovačke utrieť dosucha. U nás sa to zanedbalo a zhrdzaveli nám...

My sme kúpili drevené sane značky Sulov pretože sú ľahko dostupné v hračkárstvach, internetových obchodoch, ale aj v supermarketoch, napríklad v Tescu. Ich kúpou tiež podporíte slovenského výrobcu.

Drevené sane Sulov 110 cm

Sane model 67 sú vyrobené z bukového masívu. Povrchová úprava - vodouriediteľný ekologický lak. Kovové časti sú pozinkované. Sedlová časť je vyrobená z farebných popruhov.

Kovové sane

Je to kovový variant drevených sánok. Sú menšie, vhodné tak pre jednu osobu, ale oveľa rýchlejšie ako drevené, tak pozor hlavne na strmších a zľadovatelých kopcoch.

V porovnaní s drevenými sú ľahšie, dieťa si ich vytiahne na kopec aj samé. Operadlo sa na ne pripevniť nedá. Majú dlhú životnosť, nedolámu sa vám tak ľahko ako plastové.

Vhodné sú pre deti od troch a viac rokov.

Rulyt kovové sane 62 cm

Kovové detské sánky v červeno-modrej farbe.

Plastové boby

U nás doma sú plastové boby najväčším favoritom. Nezaberajú veľa miesta a brávame si ich so sebou vždy aj na lyžovačku. Plast je ľahký, takže deti si ich bez problémov nosia samé.

Nie sú náročné na údržbu. Nemajú žiadne kovové časti, takže nezhrdzavejú, ak ich zabudnete osušiť. Nevýhodou je, že sa môžu zlomiť alebo prasknúť, napríklad pri silnejšom náraze. Preto sú lacnejšie ako drevené alebo kovové sánky.

Plastových bobov je viac druhov, záleží od veku a váhy osoby, pre ktorú ich chceme kúpiť.

Pre najmenších sú v ponuke boby pre deti s operadlom, aby neprepadli dozadu. Nemajú brzdy, sú to skôr boby určené na ťahanie, prípadne spúšťanie sa z malého kopčeka. Bývajú vybavené bezpečnostným pásom.

Detské boby Alpen Gaudi Bambino

  • boby určené pre najmenšie deti
  • taliansky výrobca ALPEN GAUDI
  • detské boby pre jedno dieťa
  • bezpečnostný pás s prackou a protišmykové sedadlo
  • nízke ťažisko a rozšírená skĺznica zaručujú vysokú stabilitu
  • vyrobené z odolných materiálov
  • popruh s rukoväťou
  • bez bŕzd

Pre staršie deti sú v ponuke boby s vyššou nosnosťou. Ovládajú sa pomocou páčky alebo s volantom. Brzdy sú riešené postrannými pákami.

Plastové boby možno kúpiť v rôznych cenových rovinách. Účel splnia aj tie najlacnejšie, ale tie drahšie bývajú dômyselnejšie prepracované a sú vyrobené z odolnejšieho plastu.

Nám sa osvedčili tieto modré boby Sulov. Sú z pevného plastu, vydržia aj silnejšie nárazy. Sú tiež ľahko dostupné v internetových obchodoch a hračkárstvach.

Boby SULOV Champion Extreme s brzdami

  2 skúsenosti
  • Jednomiestny bob vyrobený z odolného plastu
  • Dve postranné brzdové páky
  • Ťažný popruh pre lepšiu prepravu
  • Vyvýšené tvarované sedadlo pre lepšiu izoláciu
  • Nosnosť 40 kg
  • Rozmery 40 × 85 × 12 cm

V predajni ma zaujali aj tieto boby s volantom. Cenovo sú drahšie ako klasické boby. Ešte sme ich neskúšali a preto by som sa na ne chcela spýtať vás, ak ich máte doma. Sú vaši malí sánkari s nimi spokojní a ako by ste ich porovnali s klasickým typom bobov? Odporúčali by ste ich kúpu?

Boby STIGA Snowpower Brake ružové

  • volant pre riadenie smeru
  • brzda STIGA Snowpower pre bezpečné zastavenie
  • reflexné prvky zaistia zreteľnosť bobov pri zhoršenej viditeľnosti
  • ťažné lano v prednej časti bobov
  • vyrobené z kvalitného plastu
  • určené pre jednu osobu

Okrem bobov kúpite doslova za pár eur aj rôzne plastové klzáky, taniere na sneh a podobne.
Na prašnom snehu sme si s nimi veľa zábavy neužili, ale na miestach, kde už bol sneh zjazdený, stačilo aj to. Je to skôr výrobok pre bojazlivejšie deti, ktoré nemajú rady priveľkú rýchlosť a boja sa, že spadnú. Nemajú brzdy, brzdí sa na nich nohami.

Dcére sa veľmi páčil tento ružový tanier na sneh. Má peknú farbu a veselý obrázok.

Sulov tanier na sneh

Jednomiestny tanier na sneh Sulov je vyrobený z jedného dielu vysoko odolného plastu, ktorý odolá aj veľmi nízkym teplotám a zaručí perfektnú kĺzavosť.

Skiboby

Tak toto sú boby určené pre väčší adrenalín!

Mávajú oceľovú konštrukciu a vyššiu nosnosť, unesú v pohode aj dve deti. Výrobcovia skibobov odporúčajú nosiť aj ochrannú helmu.
Tiež by som zvážila priestor, kde sa deti budú spúšťať. Dokážu ísť naozaj veľkou rýchlosťou, tak treba dať pozor aby neboli pod kopcom nejaké prekážky, ako sú stromy a podobne.

Skiboby Hamax Sno Blade

Prvý snehový skúter, s ktorým môžete jazdiť aj dozadu. Je dvojmiestny. Má vynikajúce riadenie a rýchlosť, dokonca aj v prašnom snehu.

Snežné kolobežky

Snežnú kolbežku sme skúšali, ale moc sa nám neosvedčila. Je veľmi náročné udržať na nej rovnováhu a moji z nej stále padali. Nehovoriac o tom, že sa aj trochu báli, keď sa rútili dolu kopcom v stoji. Preferujú sánky a boby, na ktorých sa sedí.

Pri snežnej kolobežke Stiga sa mi páčilo, že je skladacia.

Snežná kolobežka STIGA Snow Kick - modrá

  • Hliníkovo-oceľová konštrukcia
  • Konštrukcia je skladacia, riadidlá sú nastaviteľné v troch výškových úrovniach
  • Carvingový tvar prednej lyže pre lepšie ovládanie a rýchlejšiu jazdu
  • Protišmykové rukoväte

A s čím sa chodia na sneh vyjašiť vaše deti?

*Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

My mame taketo a su super s volantom, este po dcere vpredu je "lyza" su pevne zmestime sa obaja

17. dec 2021

Ja mám deti synovia 4r3m a 3r, dcérka 9m , u nás je všetko drevené Sulov sánky máme už 2roky, sankujeme sa aj my dospelí s deťmi, keďže nevedia ešte šoférovať 😂 obľúbené sú aj boby s volantom a najnovši prírastok pre dcérku sú kovové sánky so strieškou, ako nasnežilo tak sme kočík nevytiahli 🙂

27. dec 2021

Nás má boby s operadlom a klasické drevené sánky, ktorými chodíme my spolu s ním naraz z väčších kopcov 🙂

27. dec 2021

My sme boli po vianociach na kopci partia. Ale najviac si deti užívajú taniere a my rodičia sánky, aj boby sú dobré ale deti ich nevedia tak brzdiť a zvyčajne sa prevrátia.

27. dec 2021

Sane boby klzáky co príde majú všetko záleží od výšky snehu a terénu

27. dec 2021

Začni písať komentár...

Odošli