mariosmykal
8. feb 2016
1115 

Liga za duševné zdravie na koníku: Jedna ambasádorka a šesť odborníkov

Modrý koník a Liga za duševné zdravie sú oddnes "vo vzťahu". A spolu s nami aj jedna ambasádorka a šesť odborníkov.

Po mesiacoch prípravy sa to konečne podarilo 🙂 Spustili sme projekt online poradne a prvej ambasádorky pre tretí sektor. Ako prvú oblasť sme si vybrali duševné zdravie. Údaje o najnavštevovanejších diskusiách hovorili jasne. Celkom najviac, až 9% návštevníkov stránky, kliká vo fóre na tému Rodinné problémy. Dnes, po dlhých diskusiách s Ligou za duševné zdravie veríme, že práve tento projekt tomu dokáže pomôcť. V spolupráci s Maťou (@mickazebra), jej skupinou a online poradňou.

Počas našich diskusií v Lige aj mimo nej zaznievali slová ako "duševné zdravie sa dá liečiť", "niekedy stačí vyrozprávať sa", "pomoc odborníka je dôležitá" či "je to normálne, nie je sa za čo hanbiť". Zaznelo toho mnoho a všetci sme presvedčení, že táto oblasť je dôležitá.

Pár slov o dôležitosti duševného zdravia napísal ešte v roku 1963 aj Július Satinský. A celkom sa mi teraz hodí spomenúť ich.

"Moje chabé životné skúsenosti ma presvedčili o tom, že prvé, čo si musí človek v živote utvoriť, je pohodlie. Myslím - duševné pohodlie. Za pohodlie telesné môžu len a len jeho rodičia. Už od detských čias totiž dospelí sústavne útočia na duševné pohodlie dieťaťa. Ako náhle som sa päťročný zamyslel pri jedle (myslel som na krásnu červenú loptu), už ma mama povzbudzovala k ďalšiemu jedeniu. Jednu lyžičku za bračeka, jednu za... Postupne som mamu navykol na to, že som jedol pomaly a neznervózňovalo ju to. Vytvoril som si duševné pohodlie." (úryvok z knihy Listy Oľge)

Duševné pohodlie je rovnako dôležité pre deti aj dospelých. Preto ak by vás - alebo niekoho z vášho okolia - trápil duševný nepokoj, využite našu online poradňu. Je bezplatná a dostupná 24 hodín denne.

Kto sú odborníci z online poradne?

Online poradňa bude fungovať v spolupráci s Ligou za duševné zdravie a o pomoc môžete požiadať anonymne. Odpovedať vám príde na e-mail do 24 hodín (najneskôr do 36 hodín). 

PhDr. Zuzana Polťáková, PhD., psychologička (detské, rodičovské a školské problémy)

kontakt: zuzana.poltakova@dusevnezdravie.sk

Štúdium psychológie ukončila v roku 2004 na UCM v Trnave. Pracovala v ambulancii klinickej psychológie, kde sa naučila ako pracovať s klientom či už dieťaťom alebo dospelým. Hlavnou náplňou bola psychologická diagnostika, s deťmi realizovala aj terapeutickú relaxáciu a poradenstvo. Po narodení detí pokračovala v práci v oblasti klinickej psychológie, ktorú neskôr vystriedalo poradenstvo, ktorému sa venuje doteraz aj počas materskej dovolenky.

PhDr. Jozef Ďanovský, psychológ (témy závislostí: alkohol a podobne)

kontakt: jozef.danovsky@dusevnezdravie.sk

Absolvoval Prešovskú univerzitu v odbore psychológia. Závislostiam a ich liečeniu sa venuje od roku 2008 ako psychológ a od roku 2015 ako klinický psychológ po dokončení atestácie. Je frekventantom dlhodobého výcviku v geštalt terapii – metóda osobného rastu prostredníctvom sebapoznania. Venuje sa aj liečbe závislostí.

PhDr. Jolana Kusá, terapeutka (rodinné a partnerské problémy)

kontakt: jolana.kusa@dusevnezdravie.sk

Vyštudovala Filozofickú fakultu UK v Bratislave v odbore filozofia, z ktorého ma aj doktorát, Následne absolvovala  postgraduál z poradenstva pre jednotlivca, pár a rodinu. V tejto oblasti pracovala 35 rokov ako poradkyňa v predmanželskej a manželskej poradni. Okrem  mnoho rokov skúseností z praxe absolvovala niekoľko výcvikov, naposledy Prácu s traumou, násilím a nešťastím v rodine, čím  získala vynikajúce  poradenské komunikačné a sociálne zručnosti v oblasti poradenstva osobnostného, pre jednotlivcov, párov či rodiny.  Pracuje ako terapeutka Ligy za duševné zdravie.

PhDr. Eva Černičková, psychologička (osobnostné, partnerské a rodinné problémy)

kontakt: eva.cernickova@dusevnezdravie.sk

Absolvovala psychológiu na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Svoje odborné skúsenosti uplatnila po štúdiu ako psychológ v poradenstve pre jednotlivca, pár a rodinu, konzultant na linke dôvery, terénny pracovník v krízovej intervencii a metodik – psychológ. V súčasnosti sa venuje aj pravidelnej publikačnej činnosti. Počas praxe absolvovala aj viaceré kurzy a stáže, vďaka ktorým je na slovo vzatým odborníkom v svojom obore.

Mgr. Katarína Vitková, psychologička, terapeutka (psychologické poradenstvo pre dospelých)

kontakt: katarina.vitkova@dusevnezdravie.sk

Štúdium psychológie a arteterapie absolvovala na Masarykovej Univerzite v Brne. Zameriava sa na Gestalt terapiu, poruchy príjmu potravy, psychotraumatológie a radu ďalších metód a problémov. Ako riaditeľka LDZ pred 9 rokmi bola pri zrode svojpomocnej skupiny porúch príjmu potravy. Od roku 2007 vedie svoju terapeutickú prax a aj naďalej sa zúčastňuje na aktivitách LDZ ako poradca, školiteľ a supervízor v programe pre školy (Zippyho kamaráti).

Mgr. Zuzana Vasičáková Očenášová, psychologička, terapeutka, právnička (sociálno-právna orientácia, psychologické poradenstvo, mediácia, tanečno-pohybová terapia)

kontakt: zuzana.ocenasova@dusevnezdravie.sk

Je absolventkou štúdia práva a komunikácie, ako aj výcviku v mediácii a v tanečno-pohybovej terapii. Je pokročilou študentkou psychoterapeutického výcviku v proces-orientovanej psychológií a doktorandkou psychológie. Má skúsenosť s krízovým aj dlhodobým rozvojovým poradenstvom ako aj s terapeutickou prácou s ľuďmi s fyzickou či mentálnou inakosťou, s ľuďmi s psychiatrickými ochoreniami, s ľuďmi so skúsenosťou domáceho násilia. Je lektorka a facilitátorka. Pôsobí v pohybovom divadle Len tak tak, je spoluzakladateľka Labanovho ateliéru Bratislava LAB.

Okrem online poradne bude veľa o duševnom zdraví písať aj Maťa vo svojom blogu a vo svojej skupine. Sledujte ju a dozviete sa viac. Držím jej palce a vítam ju medzi nami!

Prajem vám pokojný deň 🙂

Mário Šmýkal
Modrý koník Team

#pomoc #zdravie #dusa #ambasadorka

vynikajuce spojenie🙂

8. feb 2016

Skvelé, teším sa 👏😊

8. feb 2016

Uzasne a velmi zmysluplne!

8. feb 2016

fiiiiiiiiiiiha, tak toto sa vam podarilo, skvela myslienka

23. feb 2016

Začni písať komentár...

Odošli