Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    maruskaw
    2. jún 2019    Čítané 256x

    Chute z RAJA, nielen na jar 😊

    Vďaka spoločnosti RAJO a.s. a Modrému koníkovi som mala možnosť testovať jogurtové nápoje Rajo CHIA. 👏 👏😊😊

    Koncom apríla 2019 som sa zapojila do súťaže, kde sme mali napísať ako vyzerajú naše raňajky, či sú kráľovské alebo raňajkujeme skôr za behu. Môj komentár bola takýto:

    Pomaly som na testovanie pozabudla, pripomenula mi to až správa z 9.5.2019, že som bola vybratá. Keďže som mala zopár dní, kým zásielka s jogurtovými nápojmi dorazí ku mne domov, na stránkach www.rajo.sk som si zatiaľ prečítala články o chia semienkach a jogurtových nápojoch RAJO chia, aby som pripravená a infomovaná mohla začať testovať. Aby ste aj vy boli dobre informovaní, tu sú články, ktoré som si prečítala:

    Dovtedy som o chia semienkach len počula, vedela som, že existujú, ale netušila som ako sa pripravujú, kedy, koľko a ako ich konzumovať. Čiže všetky informácie v článkoch boli pre mňa úplne nové.

    Dozvedela som sa napr. toto:

    ➡ CHIA sú semená Šalvie aztéckej (Salvia hispanica), ktorá pochádza z horských oblastí Strednej Ameriky a boli základom výživy Aztékov a Mayov,

    ➡ slovo „chia“ znamená v pôvodnom jazyku „sila“,

    ➡ ich maximálna denná dávka je najviac 15g,

    ➡ CHIA ako superpotravina obsahuje:

    ✅ 2x viac draslíka než banány 🍌

    ✅ 8x viac omega 3 než losos 🐟

    ✅ 15x viac horčíka než brokolica 🌱

    ✅ 6x viac proteínu než strukoviny 🌿

    ✅ 3x viac železa než špenát 🍃

    ✅ 5x viac vápnika než mlieko 🍶

    Tieto informácie ma potešili, že budem testovať niečo veľmi zdravé ☺.

    Potom prišiel deň - poobedie, kedy mi bola zásielka s jogurtovými nápojmi Rajo CHIA doručená ✉.

    Nevedela som vopred koľko kusov jogurtového nápoja mi príde. Vedela som, že testovanie bude trvať 2 týždne a ochutnávať budeme všetky 3 príchute Rajo CHIA. Na moje prekvapenie prišlo až 18 ks – z každej príchute jogurtového nápoja bolo 6 kusov. Po ich obdržaní som si prečítala celé etikety, všetky balenia sa zahrali na modelky ☺, lebo som si ich pofotila a potom jednotlivé kusy nastúpené a zoradené ako vojaci ☺ putovali do chladničky, keďže sa majú skladovať pri teplote od 2 do 8 stupňov Celzia.

    Z článkov som bola poučená, že je najlepšie chia semienka zaradiť do jedálnička v doobedňajších hodinách, lebo pri neskoršej konzumácii môžu spôsobiť nespavosť, tak som si ich ochutnávanie nechala na ďalší deň ráno 🌞🌞🌞.

    Nastal môj prvý deň testovania. Ako som už spomenula, testovali sme 3 rôzne príchute. Ja osobne som si ich zoradila podľa toho, že ktoré mi pravdepodobne bude chutiť najmenej, to ochutnám ako prvé ☺. Vybrala som si ako prvú príchuť jablko 🍏, banán 🍌, špenát 🍃. Práve kvôli špenátu som si myslela, že toto mi asi chutiť nebude. Špenát mám síce rada, ale čo vie robiť v jogurtovom nápoje? Na moje veľké prekvapenie a aj potešenie, špenát vôbec nebolo cítiť. Hlavne som cítila chuť jablka a banánu. nápoj chutil sladko, pripomínal mi detskú výživu – to robila tá chuť jablka a banánu. Mňam ☺. A ešte som očakávala jednu vec. Bola to pre mňa novinka, dovtedy som jedla len jogurty alebo pila mlieko, ale jogurtový nápoj som nikdy nemala, tak som netušila, čo to urobí s mojím trávením. Našťastie aj toto dopadlo dobre a môj žalúdok prijal niečo nové úplne v pohode, mohla som sa tešiť na ďalší deň testovania druhej príchute ☺.

    V druhý deň testovania som si zvolila príchuť ananás 🍍, mango, pomaranč 🍊. Túto príchuť som na začiatku zaradila medzi neutrálnu, preto bola ako druhá. Tento nápoj bol pre mňa oproti prvému kyselkavejší, ale to vôbec nevadilo, je to osviežujúce. Prevláda chuť manga. Aj s týmto nápojom som bola veľmi spokojná ☺.

    Na tretí deň som ochutnávala jogurtový nápoj s príchuťou čierna ríbezľa, čučoriedka. Posledný preto, lebo moje najobľúbenejšie jogurty sú čučoriedkové ☺, išla som teda v hesle: „To najlepšie na koniec". Chutil sladko, viac som cítila čučoriedky ako čiernu ríbezľu. Bolo to pre mňa ako klasický čučoriedkový jogurt, takže vyhovoval mi aj tento jogurtový nápoj.

    V ďalšie dni som pokračovala v testovaní jogurtových nápojov Rajo CHIA. Boli pre mňa raňajkami, či už s celozrnnými sušienkami 🍪, pečivom 🍞, vianočkou, s müsli alebo len tak samotné. Celkovo mi chutili všetky 3 príchute. Rozmýšľala som aj nad tým, ktorú príchuť by som vybrala ako najlepšiu 🔝, ale nemám vybraté poradie, pretože každá je iná a každému vyhovujú iné chute. Možno by som ich usporiadala v poradí, v akom som ich testovala. No aj tak som stále najviac zaťažená na čučoriedkovú príchuť ☺, pre mňa je teda 🔝.

    Počas testovania som zažila aj zaujímavé a úsmevné chvíle ☺. Vymyslela som básničku, dňa 21.5.2019 práve prebiehal počas môjho testovania Medzinárodný deň mlieka 🐄🍶🍼 – aká milá symbolika. Dokonca som si všimla, že doma, na našich obľúbených šálkach je podobné ovocie, aké je aj na jogurtových nápojoch ☺. Toto všetko som priebežne zverejňovala na svojom profile.

    Aká je cena týchto jogurtových nápojov? Pozerala som vo viacerých obchodoch, momentálne sa ceny pohybujú od 1,19 € po 1,39 €, ak prebieha akcia, môžete si ho kúpiť už od 0,99 €. Jedno balenie má 330g a nezabudnite ho pred použitím pretrepať ☺.

    Som rada, že som mohla otestovať jogurtové nápoje Rajo CHIA. Objavila som niečo nové, chutné, voňavé a hlavne zdravé. Predtým by ma nikdy nenapadlo kúpiť si ich v obchode. Teraz, keď na ne dostanem chuť, určite si ich kúpim. Nielen pre ich dobrú chuť, ale aj pre praktickú stránku. Nemusíte ráno namáčať chia semiačka na 15 minút do tekutiny, ale máte hneď pripravený jogurtový nápoj ku konzumácii. Odporúčam ho aj ostatným. 👍👍😊😊

    maruskaw
    14. apr 2019    Čítané 354x

    CURAPROX & MK vzdelávací wellness víkend alebo "Čistý zub sa nepokazí"

    „Čistý zub sa nepokazí.“ Túto vetu som viackrát počula na vzdelávacom CURAPROX a Modrý koník wellness víkende, ktorý sa konal v dňoch 5.4.-7.4.2019 vo Vysokých Tatrách na Štrbskom plese v hoteli Patria.
    Ako som sa na tento víkend dostala?
    Pobytu predchádzala súťaž na Modrom koníkovi, do ktorej som sa zapojila. Zo súťažiacich boli vybraté žienky, ktoré sa zúčastnili tohto pobytu. Keď mi bolo oznámené, že som medzi vybratými aj ja, tak ma to veľmi potešilo a moja prvá reakcia bolo jasné, idem. Ale priznám sa, potom na mňa prišli aj rôzne zmiešané pocity – ísť, neísť, aké to tam všetko bude atď. Nastala aj zmena miesta konania víkendu, z pôvodného Ski & Wellness Hotela Družba v Jasnej v Nízkych Tatrách, sa pobyt konal v hoteli Patria na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách ⛰❄. Zmena miesta konania mi nevadila, lebo našťastie Nízke aj Vysoké Tatry veľmi dobre poznám a často tam chodievame. No aj tak bol vo mne mix rôznych pocitov – radosť, očakávanie, strach, tréma 🙂.

    V piatok, na miesto nášho pobytu, som sa dopravila vláčikom. Cestovala som spolu s jednou mamičkou a v Štrbe sa k nám pripojila ďalšia, tak sme sa trošku navzájom oťukali. Ďalej už išlo všetko ako po masle. Išli sme spolu na prechádzku, potom do wellnessu v hoteli a postupne sme sa zoznamovali s ďalšími účastníčkami. Na skvelej večeri sme sa stretli všetky účastníčky pobytu (bolo nás spolu 10 + 1 moderátorka skupiny #ciste_zuby_sa_nekazia z Modrého koníka), spolu aj so zástupcami z CURAPROXU a s našimi prednášajúcimi. Bolo nám vysvetlené, čo nás čaká. A čakalo nás toho naozaj dosť...

    V sobotu, hneď na začiatku školenia, pre každú z nás bolo pripravené puzdierko s produktami CURAPROX, ktoré sme využili pri inštruktážach a pre detičky balíček s poučnými letáčikmi a rôznymi produktami podľa veku detí. Takto vyzbrojené sme mohli začať 🙂.

    Opäť použijem vetu: „Čistý zub sa nepokazí.“ To bola vlastne idea nášho pobytu – vedieť sa starať o svoje zuby a zúbky detí  tak, aby sa nepokazili. Zapamätajte si, že zubný kaz nie je dedičný, ale je to získané infekčné ochorenie, ktorému môžeme predchádzať. A kedy sa nám zuby nepokazia? Sú dva faktory, od ktorých záleží, či sa zuby kazia alebo nie. Sú to potrava a čistenie zubov.

    Trošku k tej potrave. Na prednáškach som si zopakovala napr. tieto informácie:

    Už od narodenia bábätka treba dávať pozor na stravovanie. Nerobiť tieto chyby v stravovaní:

    - časté prikrmovanie v malých dávkach,

    - časté nočné kŕmenie – viac ako 3x za noc,

    - sladké nápoje vo fľaši (dieťa dlho pije, lepšie je pohár),

    - zaspávanie s fľašou s mliekom (radšej dať cumlík, najlepší je z radu CURAPROX baby),

    - namáčanie cumlíka do medu.

    Pri väčších detičkách (+ dospeláci) si dávať pozor na:

    - obmedziť sladké nápoje – najlepšia je čistá voda alebo nesladený čaj,

    - ak už dieťa pije sladký nápoj, tak nie so slamkou, ale piť z pohára,

    - čo najmenej lízatiek a cukríkov – radšej čokoládu alebo keksík, no najlepšie je ovocie a zelenina.

    Čo sa týka čistenia zubov, pokúsim sa zhrnúť a spomenúť to, čo mňa najviac zaujalo, prípadne som si odniesla nové z pobytu. Čisté zuby a zúbky dosiahneme správnou technikou čistenia a správnymi pomôckami - rovnako to platí pre deti aj dospelých. Nezabúdajte, že deti všetko odpozerajú od vás – dieťa vidí, dieťa robí. Môžete si čistiť zúbky spolu alebo navzájom, nezatvárajte sa pred deťmi v kúpeľni. Ktoré sú tie správne pomôcky na čistenie zubov? Nech sa páči:

    Zubná kefka

    Správna zubná kefka má byť rovno zastrihnutá, jemná, mäkká, s hustými vláknami. Tieto požiadavky spĺňajú kefky CURAPROX (pre deti CURAkid alebo CURAPROX smart kefka, pre dospelých napr. zubná kefka CS5460).

    Pri čistení kefku držíme ako pero alebo sláčik šikmo proti našim ďasnám. Jedna polovica vlákien kefky pokrýva ďasná, druhá zuby. Kefkou nestierame, ale robíme krúživé pohyby. Ľahko zuby čistíme, netlačíme – sklovina je ako sklo, ústa sú pri čistení otvorené mierne, nie silno.

    S kefkou CURAPROX CS5460 sme mali praktickú inštruktáž.

    Single kefka

    Je to jednozväzková zubná kefka, vhodná pre sólo techniku (čistíme po 1 zube) alebo na dočistenie zle prístupných zadných zubov alebo pri deťoch na dočistenie žuvacích plôšok.

    Kefku uchopíme za jej úzku časť, položíme hlavičku kefky na rozhranie zuba a ďasna, netlačíme s ňou, ale malými krúživými pohybmi čistíme zub po zube pozdĺž linie ďasien. Je to také trasenie, akoby Parkinson 🙂 alebo dotyk motýlích krídel 🙂.

    Aj s kefkou CURAPROX single sme mali praktickú inštruktáž.

    Medzizubné kefky

    Až 80% zubného kazu vzniká v medzizubnom priestore, dokonca aj deti majú najčastejšie prvý kaz medzi zubami. Preto je veľmi dôležité čistiť medzizubné priestory už u detí, najneskôr po vyrastení šestky. Sú rôzne veľkosti medzizubiek, správnu veľkosť vám určí dentálna hygienička.

    Medzizubnú kefku priložíme šikmo k ďasnu na okraj medzizubného priestoru a pod správnym uhlom jemne zasunieme kefku na doraz a potom vytiahneme – stačí raz denne tam a späť (raz dnu a von) do každej medzierky medzi zubami 🙂. A nenaľakajte sa, ak vám v prvé dni používania medzizubnej kefky budú krvácať ďasná, po pár dňoch krvácanie prestane.

    Samozrejme aj s medzizubkami CURAPROX prime sme mali praktickú inštruktáž.

    Dentálna niť alebo flosspick (= dentálna niť a špáradlo v jednom)

    Niť použijeme tam, kde sa nám nedá použiť medzizubná kefka.

    Zubná pasta

    Fluoridy obsiahnuté v zubnej paste pomáhajú obnoviť zubnú sklovinu, ale v nadmernom množstve môžu fluoridy škodiť. U detí do troch rokov radšej nepoužívajte zubnú pastu, nevie ju vypľúvať. Na kefku stačí dať zubnú pastu vo veľkosti hrášku. Dôležitejšie ako pasta, je správne čistenie zubov, kľudne si čistite zuby aj bez pasty.

    Ústna voda

    Používa sa iba na osvieženie dychu. Bez správneho čistenia zubov vám ústna voda nezmyje dole povlak zo zubov.

    Toto sú v skratke informácie k čisteniu zubov, ktoré som sa na prednáškach dozvedela.

    Všetko ďalšie, nielen o značke CURAPROX, si nájdete na stránke

    www.curaprox.com/sk-sk.

    Stránka vernostného programu CURAPROX je www.zubnakarta.sk – môžete si tu založiť zubnú kartu a využívať napr. znížené ceny v eshope CURAPROX a Smile Shopoch. Na tejto stránke sa dajú vyhľadať aj zubní lekári, ktorí majú školenie iTOP (individuálne trénovaná orálna profylaxia).

    O zbere kefiek s CURAPROX sa dozviete na stránke www.ekoalarm.sk.

    Občianske združenie Zdravé ďasná robí dva osvetové programy:

    www.dentalalarm.sk – pre škôlky a základné školy,

    www.brusher.sk – pre žiakov 8. a 9. ročníka ZŠ a stredné školy.

    CURAPROX si pre každú z nás nachystal aj zopár otázok. Tu sú odpovede na otázky, ktoré som dostala:

    Aký má pre teba význam medzizubná kefka a single kefka?

    S obomi som sa stretla na dentálnej hygiene, no nepoužívala som ani jednu. Ale teraz už naozaj viem, že sú dôležité a nesmiem ich používanie zanedbávať. Dentálna hygienička mi vybrala veľkosti medzizúbok (používam zelenú a ružovú), tak viem, ktoré sú pre mňa tie najlepšie. Mám sama na sebe odskúšané, že ak vynechám niekoľko dní medzizúbky, tak mi krvácajú ďasná, ale po pár dňoch to prestane. Verím, že budú  medzizubné kefky moje kamarátky spolu aj so single kefkou 🙂. A teraz, keď som sa dozvedela, že zuby si môžem so single kefkou čistiť kdekoľvek a kedykoľvek, budem tak robiť napr. večer pri telke.

    Mala si doteraz správnu techniku čistenia zubov? Čo si sa naučila pri inštruktáži zubnou kefkou?

    Zuby si umývam pravidelne, no samozrejme nebolo to doteraz správnou technikou. Naučila som sa, okrem správnej techniky aj to, že raz za deň si stačí poriadne a poctivo umyť zuby, nemusia sa umývať trikrát denne (ja si čistím zuby dvakrát denne - ráno a večer - myslím, že tak to robí väčšina ľudí). A potvrdila som si pre mňa už dávno známu skutočnosť, že zuby sa neumývajú hneď po jedle, ale minimálne 30 minút po ňom 🙂.

    Čo znamená zberať použité kefky s CURAPROX? Popíš nám, ako ste odniesli svoje prvé použité kefky spolu s krsniatkami na najbližšie zberné miesto.

    Všetko o zbere kefiek, sa dozviete na vyššie spomenutej stránke, je to projekt Eko Alarm. Zatiaľ sme použité kefky neboli odniesť na zberné miesto. Je to zákon schválnosti, ale tesne pred školením sme vyhodili použité kefky do koša, tak musíme počkať, kým sa nám nazbierajú ďalšie a tie už do koša nepôjdu, ale ich určite zanesieme na zberné miesto 🙂.

    V nedeľu, pred koncom prednášok, sa tri z nás, vďaka vedomostnej súťaže stali majiteľkami  hydrosonickej zubnej kefky CURAPROX. Doteraz som z toho prekvapená, neviem akým zázrakom, sa podarilo aj mne jednu vyhrať 🙂.

    Po skončení prednášok sme si urobili spoločné fotky a po výdatnom obede sme sa každý, s množstvom zážitkov, dojmov i pojmov, pobrali domov 🙂.

    Pre mňa osobne bol tento vzdelávací víkend veľmi zaujímavý, poučný a aj zábavný. Ak by ste mali niekedy podobnú príležitosť, neodmietnite ju. Aj keď značku CURAPROX poznáte a používate, tak ako ja pred školením, a myslíte si, že všetko ohľadom čistenia zubov a zúbkov viete, určite sa dozviete niečo, čo ste doteraz netušili.

    Ďakujem Modrému koníkovi, CURAPROX tímu (Lucii, Alicke, Tomášovi), nášmu tímu odborníkov: MUDr. Pavol Andel, MDDr. Adam Mikuš a PhDr. Zuzka Serafinová.

    Ešte raz veľké ĎAKUJEM 🙂.