maruskaw
    14. apr 2019    Čítané 354x

    CURAPROX & MK vzdelávací wellness víkend alebo "Čistý zub sa nepokazí"

    „Čistý zub sa nepokazí.“ Túto vetu som viackrát počula na vzdelávacom CURAPROX a Modrý koník wellness víkende, ktorý sa konal v dňoch 5.4.-7.4.2019 vo Vysokých Tatrách na Štrbskom plese v hoteli Patria.
    Ako som sa na tento víkend dostala?
    Pobytu predchádzala súťaž na Modrom koníkovi, do ktorej som sa zapojila. Zo súťažiacich boli vybraté žienky, ktoré sa zúčastnili tohto pobytu. Keď mi bolo oznámené, že som medzi vybratými aj ja, tak ma to veľmi potešilo a moja prvá reakcia bolo jasné, idem. Ale priznám sa, potom na mňa prišli aj rôzne zmiešané pocity – ísť, neísť, aké to tam všetko bude atď. Nastala aj zmena miesta konania víkendu, z pôvodného Ski & Wellness Hotela Družba v Jasnej v Nízkych Tatrách, sa pobyt konal v hoteli Patria na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách ⛰❄. Zmena miesta konania mi nevadila, lebo našťastie Nízke aj Vysoké Tatry veľmi dobre poznám a často tam chodievame. No aj tak bol vo mne mix rôznych pocitov – radosť, očakávanie, strach, tréma 🙂.

    V piatok, na miesto nášho pobytu, som sa dopravila vláčikom. Cestovala som spolu s jednou mamičkou a v Štrbe sa k nám pripojila ďalšia, tak sme sa trošku navzájom oťukali. Ďalej už išlo všetko ako po masle. Išli sme spolu na prechádzku, potom do wellnessu v hoteli a postupne sme sa zoznamovali s ďalšími účastníčkami. Na skvelej večeri sme sa stretli všetky účastníčky pobytu (bolo nás spolu 10 + 1 moderátorka skupiny #ciste_zuby_sa_nekazia z Modrého koníka), spolu aj so zástupcami z CURAPROXU a s našimi prednášajúcimi. Bolo nám vysvetlené, čo nás čaká. A čakalo nás toho naozaj dosť...

    V sobotu, hneď na začiatku školenia, pre každú z nás bolo pripravené puzdierko s produktami CURAPROX, ktoré sme využili pri inštruktážach a pre detičky balíček s poučnými letáčikmi a rôznymi produktami podľa veku detí. Takto vyzbrojené sme mohli začať 🙂.

    Opäť použijem vetu: „Čistý zub sa nepokazí.“ To bola vlastne idea nášho pobytu – vedieť sa starať o svoje zuby a zúbky detí  tak, aby sa nepokazili. Zapamätajte si, že zubný kaz nie je dedičný, ale je to získané infekčné ochorenie, ktorému môžeme predchádzať. A kedy sa nám zuby nepokazia? Sú dva faktory, od ktorých záleží, či sa zuby kazia alebo nie. Sú to potrava a čistenie zubov.

    Trošku k tej potrave. Na prednáškach som si zopakovala napr. tieto informácie:

    Už od narodenia bábätka treba dávať pozor na stravovanie. Nerobiť tieto chyby v stravovaní:

    - časté prikrmovanie v malých dávkach,

    - časté nočné kŕmenie – viac ako 3x za noc,

    - sladké nápoje vo fľaši (dieťa dlho pije, lepšie je pohár),

    - zaspávanie s fľašou s mliekom (radšej dať cumlík, najlepší je z radu CURAPROX baby),

    - namáčanie cumlíka do medu.

    Pri väčších detičkách (+ dospeláci) si dávať pozor na:

    - obmedziť sladké nápoje – najlepšia je čistá voda alebo nesladený čaj,

    - ak už dieťa pije sladký nápoj, tak nie so slamkou, ale piť z pohára,

    - čo najmenej lízatiek a cukríkov – radšej čokoládu alebo keksík, no najlepšie je ovocie a zelenina.

    Čo sa týka čistenia zubov, pokúsim sa zhrnúť a spomenúť to, čo mňa najviac zaujalo, prípadne som si odniesla nové z pobytu. Čisté zuby a zúbky dosiahneme správnou technikou čistenia a správnymi pomôckami - rovnako to platí pre deti aj dospelých. Nezabúdajte, že deti všetko odpozerajú od vás – dieťa vidí, dieťa robí. Môžete si čistiť zúbky spolu alebo navzájom, nezatvárajte sa pred deťmi v kúpeľni. Ktoré sú tie správne pomôcky na čistenie zubov? Nech sa páči:

    Zubná kefka

    Správna zubná kefka má byť rovno zastrihnutá, jemná, mäkká, s hustými vláknami. Tieto požiadavky spĺňajú kefky CURAPROX (pre deti CURAkid alebo CURAPROX smart kefka, pre dospelých napr. zubná kefka CS5460).

    Pri čistení kefku držíme ako pero alebo sláčik šikmo proti našim ďasnám. Jedna polovica vlákien kefky pokrýva ďasná, druhá zuby. Kefkou nestierame, ale robíme krúživé pohyby. Ľahko zuby čistíme, netlačíme – sklovina je ako sklo, ústa sú pri čistení otvorené mierne, nie silno.

    S kefkou CURAPROX CS5460 sme mali praktickú inštruktáž.

    Single kefka

    Je to jednozväzková zubná kefka, vhodná pre sólo techniku (čistíme po 1 zube) alebo na dočistenie zle prístupných zadných zubov alebo pri deťoch na dočistenie žuvacích plôšok.

    Kefku uchopíme za jej úzku časť, položíme hlavičku kefky na rozhranie zuba a ďasna, netlačíme s ňou, ale malými krúživými pohybmi čistíme zub po zube pozdĺž linie ďasien. Je to také trasenie, akoby Parkinson 🙂 alebo dotyk motýlích krídel 🙂.

    Aj s kefkou CURAPROX single sme mali praktickú inštruktáž.

    Medzizubné kefky

    Až 80% zubného kazu vzniká v medzizubnom priestore, dokonca aj deti majú najčastejšie prvý kaz medzi zubami. Preto je veľmi dôležité čistiť medzizubné priestory už u detí, najneskôr po vyrastení šestky. Sú rôzne veľkosti medzizubiek, správnu veľkosť vám určí dentálna hygienička.

    Medzizubnú kefku priložíme šikmo k ďasnu na okraj medzizubného priestoru a pod správnym uhlom jemne zasunieme kefku na doraz a potom vytiahneme – stačí raz denne tam a späť (raz dnu a von) do každej medzierky medzi zubami 🙂. A nenaľakajte sa, ak vám v prvé dni používania medzizubnej kefky budú krvácať ďasná, po pár dňoch krvácanie prestane.

    Samozrejme aj s medzizubkami CURAPROX prime sme mali praktickú inštruktáž.

    Dentálna niť alebo flosspick (= dentálna niť a špáradlo v jednom)

    Niť použijeme tam, kde sa nám nedá použiť medzizubná kefka.

    Zubná pasta

    Fluoridy obsiahnuté v zubnej paste pomáhajú obnoviť zubnú sklovinu, ale v nadmernom množstve môžu fluoridy škodiť. U detí do troch rokov radšej nepoužívajte zubnú pastu, nevie ju vypľúvať. Na kefku stačí dať zubnú pastu vo veľkosti hrášku. Dôležitejšie ako pasta, je správne čistenie zubov, kľudne si čistite zuby aj bez pasty.

    Ústna voda

    Používa sa iba na osvieženie dychu. Bez správneho čistenia zubov vám ústna voda nezmyje dole povlak zo zubov.

    Toto sú v skratke informácie k čisteniu zubov, ktoré som sa na prednáškach dozvedela.

    Všetko ďalšie, nielen o značke CURAPROX, si nájdete na stránke

    www.curaprox.com/sk-sk.

    Stránka vernostného programu CURAPROX je www.zubnakarta.sk – môžete si tu založiť zubnú kartu a využívať napr. znížené ceny v eshope CURAPROX a Smile Shopoch. Na tejto stránke sa dajú vyhľadať aj zubní lekári, ktorí majú školenie iTOP (individuálne trénovaná orálna profylaxia).

    O zbere kefiek s CURAPROX sa dozviete na stránke www.ekoalarm.sk.

    Občianske združenie Zdravé ďasná robí dva osvetové programy:

    www.dentalalarm.sk – pre škôlky a základné školy,

    www.brusher.sk – pre žiakov 8. a 9. ročníka ZŠ a stredné školy.

    CURAPROX si pre každú z nás nachystal aj zopár otázok. Tu sú odpovede na otázky, ktoré som dostala:

    Aký má pre teba význam medzizubná kefka a single kefka?

    S obomi som sa stretla na dentálnej hygiene, no nepoužívala som ani jednu. Ale teraz už naozaj viem, že sú dôležité a nesmiem ich používanie zanedbávať. Dentálna hygienička mi vybrala veľkosti medzizúbok (používam zelenú a ružovú), tak viem, ktoré sú pre mňa tie najlepšie. Mám sama na sebe odskúšané, že ak vynechám niekoľko dní medzizúbky, tak mi krvácajú ďasná, ale po pár dňoch to prestane. Verím, že budú  medzizubné kefky moje kamarátky spolu aj so single kefkou 🙂. A teraz, keď som sa dozvedela, že zuby si môžem so single kefkou čistiť kdekoľvek a kedykoľvek, budem tak robiť napr. večer pri telke.

    Mala si doteraz správnu techniku čistenia zubov? Čo si sa naučila pri inštruktáži zubnou kefkou?

    Zuby si umývam pravidelne, no samozrejme nebolo to doteraz správnou technikou. Naučila som sa, okrem správnej techniky aj to, že raz za deň si stačí poriadne a poctivo umyť zuby, nemusia sa umývať trikrát denne (ja si čistím zuby dvakrát denne - ráno a večer - myslím, že tak to robí väčšina ľudí). A potvrdila som si pre mňa už dávno známu skutočnosť, že zuby sa neumývajú hneď po jedle, ale minimálne 30 minút po ňom 🙂.

    Čo znamená zberať použité kefky s CURAPROX? Popíš nám, ako ste odniesli svoje prvé použité kefky spolu s krsniatkami na najbližšie zberné miesto.

    Všetko o zbere kefiek, sa dozviete na vyššie spomenutej stránke, je to projekt Eko Alarm. Zatiaľ sme použité kefky neboli odniesť na zberné miesto. Je to zákon schválnosti, ale tesne pred školením sme vyhodili použité kefky do koša, tak musíme počkať, kým sa nám nazbierajú ďalšie a tie už do koša nepôjdu, ale ich určite zanesieme na zberné miesto 🙂.

    V nedeľu, pred koncom prednášok, sa tri z nás, vďaka vedomostnej súťaže stali majiteľkami  hydrosonickej zubnej kefky CURAPROX. Doteraz som z toho prekvapená, neviem akým zázrakom, sa podarilo aj mne jednu vyhrať 🙂.

    Po skončení prednášok sme si urobili spoločné fotky a po výdatnom obede sme sa každý, s množstvom zážitkov, dojmov i pojmov, pobrali domov 🙂.

    Pre mňa osobne bol tento vzdelávací víkend veľmi zaujímavý, poučný a aj zábavný. Ak by ste mali niekedy podobnú príležitosť, neodmietnite ju. Aj keď značku CURAPROX poznáte a používate, tak ako ja pred školením, a myslíte si, že všetko ohľadom čistenia zubov a zúbkov viete, určite sa dozviete niečo, čo ste doteraz netušili.

    Ďakujem Modrému koníkovi, CURAPROX tímu (Lucii, Alicke, Tomášovi), nášmu tímu odborníkov: MUDr. Pavol Andel, MDDr. Adam Mikuš a PhDr. Zuzka Serafinová.

    Ešte raz veľké ĎAKUJEM 🙂.