Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    matka1984
    4. aug 2020    Čítané 1547x

    Niečo zdravšie na raňajky či desiatu pre deti

    "RAŇAJKY SÚ ZÁKLADOM DŇA."

    To, aké sú dôležité, nám kedysi neustále pripomínali naši rodičia, teraz my našim deťom. Chceme pre nich najlepšie, a tak máme často dilemu. Čo ponúknuť deťom na raňajkový tanier? Mal by byť plný živín a energie, pestrý, a nezabúdajme, že aj chutný. Veď každá mama je najspokojnejšia, keď je tanier po raňajkách prázdny. Ale detským chutiam niekedy jednoducho nevyhovieme.

    Ja mám dve deti - 10-ročného syna, ktorý aktívne hráva futbal, a je to niekedy doslova nútenie do raňajok, málokedy nechá prázdny tanier... A 14-ročnú dcéru, ktorá chodí do tanečného krúžku, a teší sa, čo si pripraví na raňajky. Najradšej má zdravé ovsené kaše s mandľovým mliekom, kopou ovocia, orechov či domácej granoly. Každé dieťa je iné. 

    Predchádzajúce dva týždne sme naše raňajkové chute ozvláštnili o dve novinky od slovenského výrobcu Powerlogy - Powerlogy Kids Granola Cacao a Powerlogy Kids BIO Nougat krém. Veľká vďaka patrí @konik_testuje a @powerlogy, ktorí nás vybrali do testovania.

    Produkty neboli pre nás úplnou novinkou. Niektoré orieškové krémy od Powerlogy sme už mali, ale túto Kids verziu nie. A granola je našou stálou súčasťou, ale naša domáca.

    Powerlogy Kids BIO Nougat krém

    Lieskovoorieškový krém, samozrejme, ten klasický, končiaci spojením ...TELLA, určite vy aj vaše deti poznáte. Moje deti si ho občas vypýtajú tiež, ale už je to minimálne. Dcéra objavila čaro čistých orieškových krémov a zbožňuje mandľový, arašidový, aj lieskovoorieškový od Powerlogy. Jedným z takýchto pravých orieškových krémov je aj KIDS BIO nugát krém.

    Preto som ho musela pred dcérou doslova schovávať. "Vylyžičkovala" by ho možno aj na dvakrát. Áno, najlepšie je vyjedať ho lyžičkou. Veď chutí ako roztopená čokoláda s trochou cukru a najemnučko pomletými lieskovými orieškami. Bola by to však škoda. Skúsili sme tento kvalitný krém použiť rozumnejšie. 

    Špaldové lievance s ovocím

    Čokoládu deti ľúbia a zjedli by ju hocikedy. Tak prečo im ju neponúknuť na špaldových lievancoch s ovocím so sezónnym ovocím. Ja som použila naše domáce čučoriedky, ktorých sa tento rok urodilo neúrekom, a jahôdky z trhu. Čo však chutilo najviac deťom? Samozrejme, orieškový krém.

    Ak nemáte overený recept na lievance, nech sa páči:

    • 200 g hladkej špaldovej múky
    • 1KL prášku do pečiva
    • 40 g hnedého cukru
    • 250 ml mlieka
    • 2 vajíčka

    Zmiešam sypké a mokré ingrediencie zvlášť, potom spolu vymiešam, nech zmiznú hrudky, nechám chvíľu postáť. Pečiem na lievancovej panvici s kvapkou oleja. Zdobíme podľa fantázie. 

    Krém je výborný aj na raňajkovú kašu. Urobíme si kašu z ovsených alebo pšenových vločiek opražených na troche masla, zalejeme mandľovým mliekom do požadovanej hustoty, pridáme trochu trstinového cukru alebo medu. Uvarenú kašu prelejeme na tanier, ozdobíme ovocím, orechami a krémom.

    Jedia vaše deti na raňajky aj jogurty či pudingy? Pridajte im okrem cereálií, granoly a ovocia aj za lyžicu lieskovoorieškového krému. To bude dobrotka.

    Ak kváskujete, vyskúšajte kváskový toast. Ja robievam vždy dva. Niekedy jeden z nich dochutím sušenými paradajkami alebo pre dospelých aj chilli. A ten klasický deťom ponúkam s domácim džemom alebo s orieškovým krémom a čerstvým ovocím.

    Alebo s kváskovou domácou vianočkou či kváskovým chlebíkom.

    Krém sa dá použiť na raňajky fakt do hocičoho, už podľa chutí a zvykov vašich detí. Cez deň môžete krémom pofŕkať nakrájané ovocie s orieškami ako rýchly snack. A nemusíte sa báť, čo vaše deti jedia. Prečítajte si prečo v nasledujúcich "pozitívnych" bodoch.

    Plusy:

    • zloženie a kvalita  - 100 % prírodné zloženie, bio lieskovce v top kvalite, bez palmového tuku, bez umelých konzervantov a emulzifikátorov, 100 % pravá čokoláda, 
    • úžasná chuť, nie presladená, pre moje deti niečo ako roztopená čokoláda s jemnými kúskami orieškov,
    • univerzálne použitie na raňajky, obedy, večere, len tak jesť lyžičkou,
    • obal, ktorý môžete znova použiť
    • a ak niekoho zaujíma aj táto informácia, tak detailné laboratórne testy na kontrolu ochratoxínov, aflatoxínov a oxidácie orechov. 

    Musím skonštatovať, že tento krém má len jediný mínus. Ale pre viaceré rodiny dosť podstatný.

    Mínusy:

    • cena - najmä, ak máte väčšiu rodinu a nie ste zrovna rodina s nadštandardným príjmom. Tento mínus sa snažím ospravedlniť kvalitou produktu, čo je dôvodom, prečo výrobca nemôže ísť s cenou dole. Ale pre niektoré rodiny je práve z tohto dôvodu nepredstaviteľné ponúkať ho svojim deťom často.

    Powerlogy Kids Granola Cacao

    Akákoľvek granola je zmes vločiek, orieškov, sušeného ovocia či čokolády. Prvýkrát sme ju dostali "homemade" od mojej sestry, ktorá žije v Londýne. Našli sme na internete recept, vyladili podľa svojich chutí a odvtedy ju pečieme doma vždy do zásoby. My dve s dcérou ju zbožňujeme. Syn ju zobká, keď je ešte horúca na plechu, ale inak ju nevyhľadáva. Veľakrát ju aj darujem rodine či známym namiesto čokolády či kávy v peknej dózičke či papierovom sáčku. Našu uskladňujeme v uzatvárateľnej dóze a používame do jogurtov, kaší alebo len tak vyjedáme na desiatu v práci či škole. Preto sme sa potešili, že vyskúšame inú verziu od Powerlogy. 

    Už keď som sa zapájala do testovania, ma nadchlo jej zloženie. Kvalitné lieskovce a bezlepkové vločky pre postupne uvoľňujúcu sa energiu... mrazom sušené čučoriedky a nealkalizované pravé kakao ako antioxidanty. Powerlogy vyvinul tento produkt v snahe zlepšovať stravovacie návyky rodín hlavne pri raňajkách a snackoch. Výborné pre školopovinné deti a športovcov.  

    Cieľom môjho testovania bolo naučiť jesť granolu aj syna, ktorý je športovec a potrebuje okrem iného dopĺňať aj takéto postupne sa uvoľňujúce zdroje energie. Tú našu doma vyrobenú mal rád, ale nevyhľadával ju. Tak som sa túto Powerlogy snažila viac kombinovať s raňajkami.

    Začala som zľahka - biely jogurt, granola, javorový sirup, banán a naše domáce čučoriedky. Žiaľ, nechutilo. Ledva to zjedol.

    Druhý pokus bol chutnejší, a to domáci kakaový pribináčik s kopou už toľko spomínaných domácich čučoriedok zo záhradky. Ten mal celkom úspech, ale granola mu v tom opäť vadila.

    Tak sme granolu vyskúšali aj my s dcérou, s bielym jogurtom, kopou ovocia, mandľovými lupienkami, ja aj zelerovou šťavou (nie síce chutnou, ale zdravou).

    Nám dvom niežeby vyslovene nechutila, ale vadila nám na chuti nejaká prísada. Ja si myslím, že pohánkové vločky. Pohánka má svoju špecifickú chuť. Ja sa ju snažím mať rada, pretože je veľmi zdraviu prospešná, výborná na cievy, krv, imunitu, trávenie či cholesterol. Ale moje deti ju rady nemajú. 

    Takže granola nás neoslovila svojou, pre nás špecifickou, chuťou. Mrazom sušené čučoriedky nie sú tiež veľmi výrazné, a myslím si, že chuťovo by lepšie pasovali maliny alebo jahody. Ale chápem, že čučoriedky sú jeden z naj antioxidantov. Takže tu sa pre mňa bije chuť s funkčným zložením.

    Ďalším pokusom o zdravý snack boli domáce musli tyčinky. Trochu som sa inšpirovala na internete, boli predsa moja prvotina. A niečo som si išla svoje. Potrebovala som minúť aj banán, pridala som Powerlogy granolu, medjol ďatle, kakao a orechy. Ingrediencie som roztlačila, zmiešala, dala na papier na pečenie a do mrazničky. Výsledok však nedopadol dobre, tyčinky boli mäkké. 

    Tak som skúšala ďalej a zmiešala som tentokrát len Powerlogy granolu, sladučké medjol ďatle, ktoré som predtým namočila do vody, a nasekané mandle. Opäť na papier a do mrazničky a s dcérou sme sa nevedeli tyčiniek dojesť. Syn zjedol len tak nám pre radosť. Nejak si to nevychutnával ako my dve. Toto už je vyslovene o chutiach. Ako sme zvyknutí. Domáce musli tyčinky odporúčam vyskúšať. Mňam.

    Plusy granoly:

    • opäť bez palmového tuku, umelých konzervantov,
    • bezlepkové, bez mlieka,
    • kvalitné kakao, lieskovce, mrazom sušené čučoriedky - antioxidanty,
    • vysoký obsah vlákniny pre postupné uvoľňovanie energie - perfektné pre školopovinné deti a športovcov,
    • ryžové, pohánkové, quinoa vločky,
    • ekologický obal, znovuuzatvárateľný s klipom na uzatvorenie, navyše obaly Powerlogy okrem viečok a skla pochádzajú od slovenských dodávateľov - chvályhodné.

    Mínusy granoly:

    • opäť cena vyššia oproti klasickým cereáliám, samozrejme, kvalitné zloženie, ktoré výrobcu s cenou dole nepustí,
    • chuť, nemôžem si pomôcť, ale niečo nám na chuti vadí, a tak sme sa ju stále snažili prekrývať niečím silnejším - ovocie, javorový sirup, medjol ďatle... ale toto je náš subjektívny mínus, takže určite sa tým neriaďte a vyskúšajte.

    My si granolu budeme asi stále vyrábať doma, lebo ju milujeme a je pre nás asi aj lacnejšia verzia. Ale ďakujeme veľmi za skúsenosť ochutnať niečo takéto zdravé, funkčné a hodnotné.

    Obaly

    Krém minutý, granola takmer tiež. A čo s obalmi? Oba obaly perfektné. Podľa výrobcu 100 % recyklovateľné a nezávadné. A z môjho pohľadu najmä opäť využiteľné. Z granoly na presun orieškov, snackov na výlety či do práce.

    A z krému samozrejme širšie využitie. Ja veľa skladujem v takýchto dózičkách (napríklad chilli lupienky, oriešky, semienka), používam na kvások, takisto na zaváranie (už som v týchto dózach prezimovala aj džem). Výborné tiež na presun raňajok do práce či školy - jogurt s ovocím a granolou. Toto som spomenula len kuchyni, ale fantázii sa medze nekladú a určite nájdete širšie využitie aj v iných častiach domácnosti.

    Dúfam, že vás niečo z mojej recenzie inšpiruje. Nechcem nikoho poučovať, nie som odborník na stravovanie. Chcem len trochu inšpirovať, ako zaradiť aj zdravšie potraviny na tanier našim deťom. Ja som milovník sladkých raňajok a moje deti prevažne tiež. Ale, samozrejme, strava má byť vyvážená, viete, ako to myslím. Jasné, že aj tá šunka, vajíčka, chlebík... u nás nechýba. Zo všetkého. 

    Ešte raz ďakujem @konik_testuje a @powerlogy za možnosť testovať, bolo to naozaj perfektné. Páči sa mi, že máme na Slovensku takéhoto výrobcu potravín, ktorý ide naozaj do hĺbky, čo sa týka stravovania rodín. Majú pekne spracovanú webstránku, kde nájdete okrem detailného popisu výrobkov, aj recepty a inšpirácie.  

    matka1984
    1. dec 2019    Čítané 255x

    Adventný kalendár trochu inak

    Milujem Vianoce, koledy, pečenie, Štedrý deň a večer.... Áno, aj darčeky. Ale z tej opačnej strany. Rada totiž obdarúvam. Niektoré aj vlastnoručne pripravím alebo minimálne zabalím. Adventný kalendár je jeden z prvých darčekov, ktorým pred Vianocami robím radosť mojim deťom. Tento rok som sa rozhodla prekvapiť aj manžela.

    Môj domáci kalendár pre deti

    Posledné roky som vyrábala pre deti adventný kalendár s úlohami, sladkými prekvapeniami, ktoré hľadali po celom dome, prípadne okolí. Tešili sa každý deň. Tento rok som pripravila deťom kalendár s mini sladkosťou a odkazom, čo mám na nich rada. Takže každý deň ich prekvapia slová pochvaly. 

    CEWE adventný kalendár s vlastnou náplňou

    Pre manžela som chcela pripraviť niečo podobné. Keď som zbadala výzvu na testovanie CEWE adventného kalendára na Modrom koníku, zapojila som sa. Priznám sa, veľmi som nedúfala, že ma vyberú, lebo uchádzačov bolo naozaj veľa. Ale šťastie mi prialo, a mohla som testovať podľa svojho výberu - adventný kalendár s vlastnou náplňou

    V ponuke boli:

    • Adventný kalendár s kinder vajíčkami, 
    • Adventný kalendár s pralinkami Ferrero, 
    • Adventný kalendár s kinder čokoládou, 
    • Adventný kalendár s fotografiami, 
    • Adventný kalendár s vlastnou náplňou, 

    Keďže moja pôvodná predstava adventného kalendára pre manžela bola s odkazmi, minidarčekmi a fotografiami, vybrala som, samozrejme, posledný menovaný. 

    Bolo to trochu časovo náročné, lebo objednať ho bolo treba do 3 dní, ako som sa dozvedela o tom, že ma vybrali. Čakala nás chata, krstenie neterky, takže som mala minimum času. Navyše výber fotografií pri tom množstve, čo v dnešnej dobe fotíme, bola pre mňa veľká dilema. Napadlo mo, že ho budem ladiť v tóne zimy, keďže manžel miluje zimu, narodil sa v zime a miluje aj lyžovanie. Výber sa tak pekne zúžil. 

    Keďže som už dávnejšie bola registrovaná na www.cewe.sk, len som sa prihlásila do účtu, našla som v sekcii FOTODARČEKY, podsekciu ADVENTNÉ FOTOKALENDÁRE.

    Vybrala som si zvolený typ s vlastnou náplňou a klikla som na tlačidlo "vytvoriť online". Automaticky som bola presmerovaná do môjho účtu. Tu si môžete vopred nahrať fotografie, alebo ich vyhľadávať v PC. Program ponúkal viaceré štýly kalendára - buď samostatná fotografia s okrajom s vianočným motívom alebo možnosti koláží. Ak už viete, že chcete len jednu fotku, máte to jednoduchšie, zvolíte si len dotvorenie fotky, okraj. 

    Ja som sa rozhodla pre viacero fotiek, tak som využila štýl s viacerými fotografiami. Ako som fotky vkladala, program automaticky hodnotil ich kvalitu, a tak som sa mohla rozhodnúť, či niektoré fotky nevymením, aby nevyzerali na kalendári zle. Toto sa hodí najmä, ak vkladáte jeden obrázok na celý kalendár. Nebudete mať tak fotku rozmazanú a podobne, pretože program vás upozorní. 

    Dotvorila som ho pár vianočnými motívmi. Navyše som mala potrebu manželovi niečo na kalendár aj napísať. 

    Takto vyzeral môj finálny kalendár. Jeho podobu si môžete pozerať cez náhľad. Pri úprave nezabúdajte priebežne ukladať, nech sa netrápite znovu. Ja som sa takto ku kalendáru vrátila po pár hodinách, keď som chcela ešte niečo pred odoslaním dokončiť. 

    Táto časť nebola až tak zložitá, keďže sa v programe dobre orientuje. Stav mojej objednávky som si mohla priebežne pozerať vo svojom konte na www.cewe.sk.

    Dokiaľ som čakala na kalendár, začala som pracovať na náplni kalendára. Spísala som si nápady na jednotlivé dni, a tak vznikli odkazy pre manžela tipu: "pozývam ťa na kávu", "poďme spolu na punč", "mám rada tvoj úsmev", atď.... Na každý deň niečo iné. K srdiečku som pripojila aj obľúbené mini sladkosti, minikozmetiku či minifotografie. 

    Ak chcete vkladať niečo väčšie, tak ako ja, treba si overiť aj veľkosť jednotlivých okienok. Keďže ich uloženie na jednotlivé dni je uniformné, s týmto mi ochotne poradili na infolinke.

    A mohla som byť pripravená ešte predtým, ako kalendár príde. Kalendár mi prišiel do zásielkovej predajne u nás v meste o 14 dní. Kvalita fotografií bola perfektná. Kalendár som naplnila lístočkami s odkazmi v tvare srdiečka v kombinácii s minifotografiami, minisladkosťami a minikozmetikou. Mala som z neho nesmiernu radosť a už som sa len tešila, kedy ho darujem manželovi. 

    Využila som na to čas nášho výročia. Manžel si pri otváraní balíka najskôr myslel, že je to puzzle 🙂 A potom skonštatoval, že to bude aj škoda otvárať, tak sa mu fotky páčili.

    Fotodarčeky milujem - www.cewe.sk ani prvý ani posledný krát ...

    Ja som na www.cewe.sk neobjednávala prvýkrát. Už som manželovi, sestre, rodičom objednávala k sviatku či Vianociam, fotografie na plátne. Takisto starým rodičom som viackrát venovala na Vianoce fotokalendáre s fotkami detí, ktoré ich vždy potešili. Manželovi som venovala aj ďalšie fotodarčeky - kľúčenku s fotkami, fotky vo väčšom formáte, trenky som dávala potlačiť fotografiou. Samozrejme, niekedy aj u konkurenčných spoločností. U mňa rozhoduje síce v prvom rade kvalita fotografií, ale aj cena. Tá je u www.cewe.sk trošku vyššia. 

    Tentokrát som sa presvedčila, že opäť prišli s niečím originálnym, čo na trhu nebolo.

    Čo som však ešte nemala možnosť vyskúšať, a odhodlávam sa na to veľmi dlho, je cewefotokniha.

    To mamičky všetky poznáte. Kým som bola doma pri deťoch, fotky som mala pod palcom. Robila som albumy, koláže a podobne. Akonáhle som začala pracovať, fotky dávam tlačiť nárazovo, keď chcem doma nejaké obmeniť v rámikoch alebo keď chcem niekoho z rodiny potešiť fotkou detí. Mať fotky podelené po rokoch u detí by bolo úžasné. Uvažujem o tom dlhodobo. Keď som si prezerala www.cewe.sk, zistila som, že existuje množstvo formátov, s rôznym počtom strán, motívov a podobne. Takže asi začnem najbližšie triediť fotky. Potom si počkám na nejakú akciu www.cewe.sk, lebo kniha nebude určite jedna. Držte mi palce, nech o tom len nepíšem, nech to naozaj aj splním. Pretože fotografie milujem. Je to jedna z najkrajších spomienok.

    Na záver by som sa chcela poďakovať tímu Modrého koníka a ľuďom zo spoločnosti CEWE, že vybrali práve mňa. Opäť raz sa mi potvrdilo, že darčeky dotvorené rukou darcu sú vždy najkrajšie. Nezáleží na ich hodnote. Ich hodnota je čas, ktorý darčeku venujeme. 

    Krásny adventný čas a ešte krajšie Vianoce prajem všetkým.

    matka1984
    5. jún 2019    Čítané 517x

    Jedlo "budúcnosti" MANA? Ja asi stále žijem v praveku 🙂

    Píše sa rok 2159. Deti ráno neodchádzajú do školy, sedia doma so slúchadlom v uchu a Macbookom v ruke. Rovnako sú na tom rodičia, ktorí do práce chodia len sporadicky. Na dovolenky sa bežne cestuje do vesmíru. Za oknom nie je príroda, ale betónová džungľa. Kuchyňa už funguje len ako špajza. V policiach sú uložené tabletky na celodennú výživu a nápoje.... Ale dosť bolo srandy. Nikdy ma nebavil seriál Startrek, ani fantastické filmy budúcnosti, takže v tomto je moja predstavivosť naozaj úbohá. Navyše, som optimista a verím, že budúcnosť pre naše praprapra....vnúčatá bude iná a krajšia. A verím aj tomu, že MANA, ktorú som tento týždeň mala možnosť testovať, tu bude pre účel, na ktorý bola vyvinutá - bude určená výnimočne pre chvíle, keď nestíhame, ale potrebujeme sa plnohodnotne najesť a doplniť palivo.

    Prečo som chcela testovať MANU?

    Som otvorená novým veciam, občas nestíham a neustále si na seba nakladám nové aktivity. Do tohto testovania som išla s tým, že si trochu oddýchnem od nosenia "milión" krabičiek s jedlom do práce, nahradím "milión" drobností (chipsy, čokoládka, nanuk,...), samozrejme počas nestíhačiek budem mať po ruke "jedlo", ktoré ma zasýti a dám do tela niečo lepšie ako chipsy, nanuk alebo čokoládové keksy. Takže som sa veľmi potešila, keď mi prišla správa, že ma vybrali na testovanie. Ďakujem tím @konik_testuje, vďaka tím Mana.

    Takto nejak som si to jednoducho vyrátala, ale prišiel testovací týždeň a bolo to trochu inak. Prvý testovací deň v pondelok mi prišla krabica plná "jedla". Boli v nej:

    • Prášková MANA s neutrálnou príchuťou ORIGIN,
    • Prášková MANA s príchuťou malín a jahôd - LOVE,
    • Prášková MANA s príchuťou čokoláda - DREAM,
    • Prášková MANA s príchuťou tropického ovocia - SUNLIGHT,
    • 12ks nápojov MANA po 3 kusy z každej príchute,
    • nerezová naberačka MANA - dávkovač.

    Trochu ma prekvapilo, že k MANE nebol pribalený žiaden list či popis. Tak som si informácie našla na internete. Kde som sa navyše dozvedela, že tento produkt je v našich končinách novinka, resp. nie je dlho na trhu. Vytvoril ho mladý čech a jeho dvaja kamaráti v roku 2014 v Českej republike. Snažili sa vytvoriť superpotravinu, ktorá obsahuje všetko "potrebné" pre zdravé fungovanie a nestojí to veľa, teda jedna dávka cca 2 €.

    Mana obsahuje rôznorodé zdroje bielkovín, sacharidov, tukov, vlákniny, vitamínov a minerálov, aby bola zabezpečená potrebná rozmanitosť nutričných zdrojov pre naše telo. Má nízky glykemický index, vysoký obsah bielkovín, obsahuje viac druhov vlákniny, komplexné tuky a pomalé sacharidy. Je vhodná aj pre vegánov.

    Jedno balenie, resp. odporúčaná dávka práškovej many obsahuje 400 kcal, 20 % dennej odporúčanej dávky potravy pre dospelého zdravého človeka.

    A dozvedela som sa aj to, že do prvotných práškových drinkov sa prilievali aj zmesi špeciálnych olejov, bez ktorého MANA nevedela mať úplne hladkú konzistenciu. V posledných rokoch už olej nie je potrebné pridávať, všetko je v prášku.

    Moje testovanie

    Po prvotnom nadšení, že to budem mať v testovacom týždni trochu uľahčené, nastal druhý deň testovania - utorok, kedy som Manu prvýkrát ochutnala.

    Aj keď bolo odporúčané začať s Manou nahrádzať raňajky, ja som pripravovala raňajky a desiatu deťom, a zostala mi zelenina, tak som raňajky mala ešte klasické - toast s maslom a zeleninou a čakala som, kým ma prepadnú prvé chúťky na jedlo. A tie prišli okolo 10hod. v práci. Sľubne vyzerajúca bledunkožltá MANA sa ma dočkala. Prvý, druhý, tretí glg... Chuť, na ktorú nie som zvyknutá. Tekuté niečo, niekde som čítala, že ju prirovnali k palacinkovému cestu. To som surové nikdy neskúšala.  Príchuť SUNLIGHT jemne voňajúca po tropickom ovocí neočarila, mne chutila "práškovo". Pozitívum bolo zasýtenie.

    Na obed som mala nachystanú malinovo-jahodovú bledunkoružovú Manu LOVE.

    Obal podľa môjho gusta, príchute tiež. Vravím si, táto bude určite lepšia a pochutím si. Opak bol však pravdou. Dokonca ružová bola ešte viac cítiť práškom, a ja som v nej cítila dokonca niečo sladké, no nebola to chuť maliny či jahody. Tak som nápoj aspoň zajedala broskyňou, len nech sa najem.

    Jasné, že to nevzdávam

    Chcela som tomu dať šancu, a tak som doma popri varení večere a hodinu pred odchodom na tréning pripravila 1,5 dcl prášku MANA SUNLIGHT s vodou, troškou banánu a par kúskami malín a čučoriedok. Príprava práškovej Many bola naozaj jednoduchá. Stačilo do 330 ml vody nasypať 2 odmerky prášku MANA a rozmiešať vareškou. Žiadne hrudky, hladký nápoj. Ja som si pridala aj kúsok pomixovaného banánu. Takto mi to naozaj chutilo. Nastala úľava pri pomyslení na XY balení, ktoré mám ešte vyskúšať. Našťastie, nebudem ich musieť rozdávať. Našla som riešenie.

    A musím priznať, že ma to aj zasýtilo. Žiadny hlad. Počas tréningu mi nebolo ťažko, a mala som dosť energie. A po cvičení som si dala ešte normálnu večeru.

    Druhý testovací deň začal MANA raňajkami opäť v práškovej forme zo sivého balenia MANA ORIGIN, ktorý bol neutrálnej chuti. Vyladila som ho rozmixovanými čučoriedkami. Mňam. A veru aj zasýtilo. Jedla som až na desiatu jogurt.

    Tretí testovací deň som ochutnala Manu v tekutej forme v práci. Občas na mňa prídu hlady medzi raňajkami a obedom, a jem, čo mi príde pod ruku, resp. čo mám v zásobách z domu alebo v šuflíčku. No a dnes som mala v zásobách Manu čokoládovú DREAM v drinkovej forme. Na túto čokoládovú som sa veľmi tešila, ale zostala som sklamaná. Pár glgov, ktoré mi chutili ako pundigový prášok zmiešaný s vodou, ma nepresvedčili, ale aspoň do obeda zasýtili. Celú som ju nedopila. 

    Štvrtý deň som mala opäť v pláne tréning. A tak som si MANU SUNLIGHT žltú práškovú dala 1,5 hodiny pred tréningom spolu s trochou banánu a ovocia. Nebolo mi ťažko, mala som dostatok energie a ľahko sa mi cvičilo.

    Šiesty testovací deň, v sobotu, som upratovala, lietala po dome hore-dole, piekla a zabudla som na kávičku. Poobede sme mali grilovať, ale nakoniec sme boli pozvaní na gulášik. Takže pred neskorším obedom som si dala čokoládovú MANU vo forme drinku. Doladila som ju však kokosom a kakaom. A bolo to fajné. No hlavne, dobilo ma to energiou a zasýtilo.

    V posledný testovací deň v nedeľu som samozrejme nepohrdla grilovaným obedíkom a MANA ma čakala až pri upratovaní auta podvečer. Opäť zasýtila, dobila energiou. Ale vo všeobecnosti musím priznať, že týmto hotovým drinkom som na chuť neprišla, lepšie boli práškové.

    Testovanie bolo pre mňa náročnejšie, ako som si vôbec mohla predstaviť. Počiatočnú radosť z voľného času, kedy nebudem musieť pripravovať jedlo pre seba do práce, nosiť misky v taške, vystriedala občasná nechuť k Mane. Zistila som, že je to "úzkoprofilový" produkt určený pre užšiu skupinu ľudí, ktorí sú možno aj naučení na proteínové nápoje, v ktorých je cítiť prášok. Ja som nikdy nič podobné neskúšala. Priznávam, že časom sa dá na chuť Many zvyknúť. Aj som našla spôsob, ako ju viem zjesť JA, a teda dochutiť ju. Takisto čas, kedy je dokonca pre mňa lepšie stráviteľná ako nejaké iné jedlo... A to je čas pred tréningom. Vtedy naozaj padla vhod. Mala som aj dilemu, ako napísať túto recenziu? Prevažne negatívne? Nebolo predsa ťažké nájsť nejaké jej nevýhody, ale musím vám pravdu povedať, našla som pre ňu aj výhody a zhrnula som ich pre vás do pár bodov.

    Výhody

    • rýchly prísun energie - zasýtenie, ale bez pocitu ťažoby,
    • rýchla, resp. žiadna príprava,
    • nie je nutné skladovať v chladničke,
    • vhodné pre manažérov, ľudí, ktorí často cestujú, alebo všeobecne pre ľudí, keď občas nestíhajú obed, večeru či raňajky,
    • tekutá a zároveň nutrične vyvážená strava v prípade ústnych chirurgických zákrokov alebo iných zákrokov, po ktorých nemôžete prijímať inú ako tekutú stravu,

    Nevýhody

    • chuť, je to môj subjektívny pocit, ale za mňa v Mane cítiť prášok, a naopak, je nevýrazná v jednotlivých príchutiach. Na chuť sa dá časom zvyknúť. Ja osobne som nikdy predtým nepila proteínové nápoje, ktoré k tomuto drinku dosť často prirovnávajú. Takže ľudia na ne zvyknutí by možno nemali s Manou problém. Ja som si na nej pochutnala, keď som si ju dochutila (ovocie, kakao,..),
    • konzistencia - aspoň ja toto vnímam ako nevýhodu, lebo hocičo, čo je čisto pomixované neviem jesť dlhodobo, potrebujem jedlo chrúmať, žuť, vychutnávať,
    • spoločný obed, večera - pre mňa je nemožné nahradiť toto jedlo plnohodnotou večerou so všetkým, čo k tomu patrí. Od farby, chute jedla, stolovania, až po čas strávený so svojimi najbližšími. S Manou pre mňa nie, ale podľa výrobcu ani toto jedlo na tento účel nebolo vyrobené,
    • neodporúča sa jesť tehotným, dojčiacim matkám, deťom, diabetikom, resp. ak by ju chceli jesť, mali by zloženie skonzultovať so svojím lekárom,
    • na obaloch práškovej verzie chýba popis zloženia,
    • úzkoprofilový produkt

    Čo sa týka zloženia, nevedela som, či to zaradiť ako výhodu, či nevýhodu, či hodnotiť pozitívne alebo negatívne, lebo jednotlivé hodnoty mi veľa nevravia a stravujem sa bežne na základe zdravého sedliackeho rozumu. Teda, čo najviac pripravujem jedlo doma, z čerstvých surovín, minimum polotovarov, veľa zeleniny, ovocia a podobne.

    Nerátam ani kalórie, snažím sa jesť pravidelne. Nech sa páči, zloženie drinku na obale tekutej Many. Prípadne si pozrite zloženie na www.mojamana.sk

    Manu vnímam ako jedlo, ktoré je dobré mať po ruke pri väčšej fyzickej námahe.Pred športovým výkonom, po ňom. Lebo dodá nášmu telu energiu, zasýti, ale zároveň nezaťaží žalúdok. Vhodná je občas na služobných cestách, či keď v práci nestíhame obed alebo desiatu. Niekedy, keď chceme niečo dosiahnuť, ideme mimo svoju komfortnú zónu. Tak je to aj v práci či pri športe. Vtedy môžeme mať po ruke Manu. Ale vo všeobecnosti som sa počas testovacieho týždňa pristihla pri tom, že obetujem čas a radšej si jedlo pripravím doma. A Manu využijem ako predjedlo pred tréningom. 

    Asi sa fakt trochu bojím budúcnosti, čo budeme jesť. Lebo aj výroba potravín je pre našu planétu z dlhodobého hľadiska neudržateľná pre takú masu ľudí. Ale snažím sa byť optimista a verím, že sa aj o stovku rokov naši potomkovia budú stretávať pri obede či večeri, stole plnom krásneho a voňavého jedla a budú sa spolu veľa rozprávať a usmievať sa na seba.

    Majte pekný deň.

    matka1984
    18. dec 2018    Čítané 1232x

    Americká chladnička Samsung - náš kuchár, náš barman, náš "sporko", nové srdce našej kuchyne

    Keď vojdem domov, prejdem cez predsienku a obzriem sa doprava, vidím ju. Nové srdce našej kuchyne, majestátne si tam stojí, akoby tam vždy patrila. Aj keď by si niekto mohol myslieť, že mať americkú chladničku je nadštandard, konzum, plytvanie, gýč spoza oceánu, u nás išlo naopak o popretie tohto všetkého.

    Jej cesta k nám ...

    O americkej chladničke sme uvažovali pred 4 rokmi, keď sme sa sťahovali do domu. Jej cena však ďaleko prekračovala náš rozpočet, a bolo "nakúpené". Vybrali sme vstavanú chladničku, vyššiu verziu a keďže v dome nemáme špajzu, z bytu nám zostala stará 12-ročná chladnička v garáži, do ktorej sme ládovali všetko navyše, čo sa nezmestilo do vstavanej v kuchyni. Tak sme fungovali s dvomi chladničkami.

    Keď @konik_testuje vyhlásil testovanie chladničiek Samsung, prepadla ma radosť, nádej, ale na chvíľu aj zaváhanie, že predsa americká chladnička by u nás znamenala malú prestavbu v kuchyni, a nemalé financie.

    Ale zapojila som sa do testovania, v kútiku duše som verila, že by mohla byť naša. A naopak množstvo zapojených žien ma vnáralo naspäť do reality, že ktovie ktorej rodinke sa ujde. Lebo niektoré z komentárov, ktoré som stihla prečítať, boli krásne a hovorila som si "aha, tým by sa tiež hodila, týmto by som ju tiež dopriala." Ale, znovu sa mi potvrdilo, že keď po niečom túžite (veľakrát sa jedná o nemateriálne "veci"), snívate, veríte tomu, ono sa to naozaj stane. Privoláte si to. A preto dávajte pozor na to, čo si prajete, lebo sny sa plnia. Keď ma vybrali, mala som obrovskú radosť, ... začalo sa plánovanie a čakanie na americkú krásku. Predstava bola dočasne ju uložiť do jedálne a časom "vstavať" na miesto pôvodnej chladničky.

    Aj keď jej cesta k nám nebola jednoduchá, lebo chlapcov zo Samsungu na ceste postretli menšie peripetie v podobe defektu, prišli k nám s úsmevom na tvári.  Manžel sa nemusel vôbec zapájať do presunu chladničky. Chlapci si poradili s presunom, uložením, technik s inštaláciou a inštruktážou. Keď už zostala stáť na mieste, kde sme sa ju na čas rozhodli umiestniť, moja radosť a nadšenie sa ešte prehĺbilo. Zrazu opadli obavy, že ju budeme časom znovu presúvať. Veľmi sa mi na toto pre nás "dočasné" miesto hodila. Navyše zrazu sme mali jednu krásnu veľkú chladničku s mrazničkou namiesto dvoch, nebudeme pendlovať medzi garážovou a kuchyskou chladničkou, zabúdať na to, čo v ktorej máme. A ja som mala v hlave predstavu, že vďaka nej budeme menej plytvať jedlom, viac plánovať a zistíme, koľko do potravín investujeme.

    Nech sa páči, zoznámte sa s americkou kráskou Samsung RS67N8211B1/EF.

    Táto mini oslava patrila jej. Aj moje nekonečné úsmevy toho dňa 🙂

    Náš nový kuchár, náš "sporko", nové srdce našej kuchyne

    Vedeli ste, že vo väčšine rodín najviac potravín zje odpadkový kôš? Skazených alebo prebytočných potravín vyhodíme za rok až tretinu. Častokrát je to aj vďaka tomu, že nemáme prehľad, čo doma v kuchynskej linke, chladničke či špajzi vlastne máme. My sme boli na tom podobne. Veľakrát sa mi stalo, že som nakupovala podľa zoznamu, čo nám chýba a čo ASI potrebujeme. Čo ASI budeme variť. Čo sa najviac míňa. A keď som prišla do obchodu, zrazu ma oslovili ďalšie výhodné balenia, čo boli v akcii, a okrem "ASI" potrebných potravín som nakúpila ďalšie "VÝHODNÉ". O pár dní šiel do obchodu manžel a on nakupuje štýlom, na čo má chuť 🙂 Síce sú to samé dobroty, ale s tým, čo už sme doma mali, to bolo niekedy viac, ako sme dokázali my štyria aj s pomocou návštev zjesť. Veľakrát sa stalo, že sme to nestihli spotrebovať a niečo išlo práve do koša.

    Pri testovaní americkej chladničky Samsung som sa rozhodla, že sa pokúsim o zmenu. Pripravila som si plán na stravovanie na 12 dní, a teda aj plán na nákup potravín, pre našu 4-člennú rodinu. Deti sa stravujú v školskej jedálni. My s manželom pracujeme, ja občas zájdem na obed v práci a manžel zas k rodičom. Prevažne si však do práce jedlo nosím. Pripravila som jedálniček, kde sú zahrnuté raňajky, obedy väčšinou vrátane polievky, olovranty a desiate. A určite by stačil pre manželský pár, štvorčlennú rodinu s jedným či dvomi malými deťmi, ktoré by obedovali doma. Alebo pre inú skladbu rodiny, všetko je na našich nárokoch, zvykoch a chutiach.

    Jedálniček je priemerne náročný na potraviny, ktorý obsahuje aj zdravšie a teda drahšie potraviny, ale aj tie, z ktorých sa dá vykúzliť obed či večera za pár €. Zároveň nutrične hodnotný, aby zasýtil, ale aj dodal potrebné vitamíny, aby obsahoval mliečne výrobky, mäso, zeleninu, ovocie, ryby, ale aj sacharidy, ako ryžu, cestoviny či kysnuté pečivo. Nie som žiaden výživový poradca, a do nášho jedálnička si mali čo-to povedať naše deti, ktoré tiež asistovali pri jeho príprave.

    Nech sa páči, tu je pre inšpiráciu náš jedálniček (na fotke je už doplnený o zmeny +2dni, ktoré vysvetľujem ďalej v texte, foto všetkých hotových jedál si môžete pozrieť u mňa na blogu)

    https://www.modrykonik.sk/blog/matka1984/album/potraviny-nakupujeme-podla-toho-co-bude-gjyfvu/

    Ešte pred nákupom bolo potrebné minúť zásoby zo "starých chladničiek"

    Test kapacity chladničky a naše varenie zo zvyškov

    Môj prvý test preveril kapacitu chladničky. Keď sme vyložili obsah našich dvoch chladničko-mrazničiek na stôl, mala som obavu, či to tam všetko zmestíme, najmä mäso, ovocie,zelenina z mrazničiek, ktoré boli v piatich zásuvkách.

    Čuduj sa svete, podarilo sa aj vďaka hlbokým policiam a zásuvkam americkej chladničky. Mraznička bola naplnená skoro do prasknutia. Ja som zistila, že máme 4 zásuvky mäsa, jednu zásuvku ovocia, zeleniny a nanukov. Mäso som potriedila podľa druhu a dopredu som si dala najstaršie mrazené. Ovocie a zeleninu som dala zvlášť. A dala som si záväzok, že do budúcna chcem mrazničku plniť 50% zeleninou, ovocím a 50% mäsom. 

    (Tu ešte potraviny v chladničke neboli uložené v jednotlivých poličkách, tak ako majú byť. )

    "Staré" zásoby bolo treba míňať, tak nastalo varenie a pečenie zo zvyškov. Pri niektorých potravinách ma napadlo hneď, čo s nimi, pri iných som si pomohla internetom. V našej kuchyni tak pribudli aj nejaké nové recepty, ktoré sme predtým neskúšali. Napríklad šunkové závitky plnené syrovým bešamelom, jablká s posýpkou, Pavlova torta zo zvyšných bielkov so zvyšným mascarpone pred dátumom spotreby, banánové lievance zo starších banánov. A minul sa aj kapor z mrazničky, ku ktorému sme pripravili vianočný zemiakový šalát a zelinovú polievku s ružičkovým kelom.

    Deti sa zapojili tiež, v snahe pomíňať šunky, syry, vykúzlili pizzové slimáčiky.

    Chladnička Samsung RS67N8211B1/EF disponuje technológiou Twin Cooling Plus, ktorá optimalizuje úroveň teploty a vlhkosti vo vnútri chladničky (vraj až 75% vlhkosti) a mrazničky (kde zostáva pre mrazenie potrebný suchý vzduch), vďaka čomu zostanú potraviny dlhšie čerstvé a nemiešajú sa chute a vône. Navyše, šetrí to aj energiu.

    Nakúpila som potraviny podľa zostaveného jedálnička, v snahe preveriť čerstvosť potravín po pár dňoch. To, ako som ukladala potraviny do chladničky predtým, bolo intuitívne, niečo som mala naučené z domu, napríklad vajíčka, mlieko do dverí, zeleninu do zásuvky. A ostatné tak, aby sa to najlepšie zmestilo. Teraz som sa rozhodla mať potraviny v chladničke uložené naozaj tak ako treba. Táto chladnička si nič iné ani nezaslúži. Inšpirovala som sa rôznymi radami na internete:

    • Do najvyššej poličky dávame hotové jedlá, ktoré plánujeme čoskoro spotrebovať. Polievky, omáčky, zákusy, šaláty, ale aj otvorený jogurt, šľahačka, kde je napísané, že po otvorení skladovať určitý čas v chlade.
    • stredných policiach skladujeme mliečne, mäsové výrobky, údeniny, uvarené mäso, ale dodržte zásadu, že mastné a mliečne výrobky by mali byť od seba oddelené. V tejto testovanej chladničke je výhoda, že políc je viac a ja môžem mať samostatný regál na mliečne a mäsové výrobky, čím zabezpečím nemiešanie sa chutí.
    • V najnižšej polici nad zásuvkami so zeleninou je najchladnejšia časť, a tu by sa malo skladovať čerstvé mäso a ryby.
    • Zásuvky na zeleninu a ovocie v našej testovanej chladničke sú hneď dve. Ide o miesto v chladničke, ktoré má stabilnú teplotu a nižšiu vlhkosť, keďže je čiastočne uzatvorené od okolitého priestoru. Teplota v zásuvkách je trochu vyššia od ostatnej časti chladničky, čo zelenine a ovociu vyhovuje.
    • Dvere chladničky sú najtepleším miestom chladničky a tým, že sa neustále otvárajú a zatvárajú, teplota sa tu mení. Dosahuje 8-11 °C. Tu som uložila, otvorený kečup, horčicu, kvasnice, a otvorené džemy, balzamiko, domáci sirup, lekvár, maslá, alko a nealko nápoje.
    • SAMOSTATNÁ KAPITOLA VAJCIA - v starej chladničke boli vždy vo dverách, niekedy v iných policiach, keď som ich mala viac a navyše v papierovom obale. Chyba za chybou! Vajíčka by mali mať stálu teplotu (5-12°C), ideálne ich dať do stredných políc a najlepšie vzadu. V nádobkách na to určených, nie v papierových obaloch, v ktorých ich donesieme z obchodu. V tých môžu byť rôzne baktérie z prostredia, odkiaľ prišli, a ďalej si ich tak šírime v chladničke. Naša nová chladnička má plastovú nádobku na vajíčka, takže ich budem ukladať len tam. Ale napríklad od výrobcu je táto určená do poličky do dverí. V najvyššej dverovej poličke, ktorá sa dá zakryť, sa táto nádobka ledvom zmestí. A pri plnom zaplnení vajíčkami, by som si pri otváraní a vyberaní vajíčka akurát tak rozbila. Nádobu na vajíčka som umiestnila do prostrednej police, kde im je naozaj dobre, a mne sa odtiaľ pohodlne vajíčka vyťahuje a ukladá. Dá sa do nej vložiť 17 vajíčok, ja som ich mala viac, tak som zvyšné naukladala aj na seba.

    Takto som naplnila a uložila nákup na 12 dní podľa uvedených rád, priestorovo sa však všetko nedá dodržať, každý si musí nájsť zlatú strednú cestu. Dôležité je aj nelepiť potraviny príliš na seba, aby okolo nich mohol prúdiť vzduch a rovnomerne ich ochladzovať. Samozrejme, tiež ako vám to dovoľuje priestor chladničky. To tiež ovplyvňuje koľko potraviny vydržia. Mne to chladnička dovoľuje 😉

    Koľko nás to stálo?

    Potraviny, nielen tie, čo šli do chladničky, nás stáli 94,54€, samozrejme sme občas kúpili pečivo (cca 10€). Urobili sme Maxíkovi oslavu, takže v nákupe boli aj suroviny na tiramisu, šalát, syry, klobásky a slané pochutiny na stôl. Ale napríklad hovädzie mäso do polievky, na burgery a guláš, sme mali domáce z mrazničky. 

    Z našich plánovaných 12 dní, sme nakoniec s potravinami vydržali úplne v pohode 14 dní. Keď to zaokruhlím, zarátam aj doma minuté zbytky oleja napríklad, dostanem sa max. na 120€ na 14 dní. Ak by niekto z vás chcel ešte viac ušetriť, určite sa to dá. 

    Koľko potraviny vydržali?

    Sme zvyknutí kupovať väčšinou krájané šunky a salámy, nie vákuováné, takže som si naplánovala tieto zjesť v prvej časti nášho jedálnička, a tie suchšie a trvanlivejšie aj neskôr. A snažila som sa ich správne uskladniť. Takže som ich dávala do uzavretých nádob. Stalo sa mi, že 15dkg šunky sa mi pokazilo v cca 6-7 deň. Iná šunka (debrecínska) vydržala v rovnakých podmienkach ešte ďalšie dva dni. Neviem, čím to bolo. Nemyslím si, že chladničkou. Párky vydržali v pohode 10 dní. Saláma 14 dní, ale určite vydrží aj dlhšie. Šaláty, tým, že som ich mala poukladané na sebe, tak mierne zvrchu lístky černali, ale ľadový šalát vydržal celých 14 dní. Akurát vrchné lístky som musela odstrániť, ale vnútri bol čerstvý a chutný. Balený šalát len 8 dní. Ale v bežnej chladničke mi vydržal už aj menej. Paradajky, uhorky vydržali 14 dní, mierne začínali scvrkávať, ale aj to preháňať. Kľudne by vydržali aj dlhšie. Americká chladnička a jej Twin Cooling Plus sľubujú čerstvosť potravín, čo sa mi potvrdilo a kľudne si do nej môžete nakúpiť aj na dlhšie obdobie. Dovoľuje to jej kapacita, ale aj primeraná vlhkosť a prúdenie vzduchu vo vnútri chladničky. 

    Budem plánovať aj naďalej?

    Počas týchto 14 dní nastali situácie, že som z časových dôvodov musela niektoré dni prehodiť, ale skladbu jedálnička som dodržala a vlastne doplnila o dva dni. Jeden večer z toho mala stryná oslavu 50tky, takže sme doma obedovali len trochu a nevečerali sme. Rovnako, deti sa počas "pracovného" týždňa, 80% stravovali v školskej jedálni. Dcéra bola nejaké dni chorá, takže jedla aj doma. Ale víkendy sme jedli komplet rodina a aj nám zostávalo, že kto mal chuť ešte zjedol neskôr. V chladničke nám z nákupu zostalo po 14 dňoch toto.

    Našich 14 dní stravovania sa podľa jedálnička, bolo zaujímavých, niekedy náročných,(keďže chodím aj do práce), ale veľmi poučných. Bola to skvelá skúsenosť, ktorá nás veľa naučila. Deti majú radi plány, radi vedia, čo sa bude diať, tak oni sa dennodenne tešili, obzerali si jedálniček, čo budú jesť. Mne išlo o to, zistiť, koľko investujeme do potravín. Menej plytvať, nevyhadzovať, nakúpiť väčší nákup, menej chodiť po obchodoch. A to sa nám podarilo splniť najmä vďaka veľkej kapacite americkej chladničky a Twin Cooling Plus, ktorý zas zabezpečí čerstvosť potravín. Páčilo sa mi aj to, že nemusím rozmýšľať, čo budem variť, lebo to mám dopredu vymyslené. A keď sa mi časovo nedá, prehodím na iný deň. Lebo byť upnutý na nejaký plán tiež spôsobuje stres. Ja som si v tom našla svoj systém a moju zlatú strednú cestu. A určite budem plánovať naďalej, menej behať po obchodoch, radšej venovať hodinku naplánovaniu nákupu či to bude týždenný, alebo polmesačný, to si časom overím, čo nám bude viac vyhovovať. Kapacitu v chladničke na to máme 😉.

    A potvrdilo sa, že mať veľkú americkú chladničku neznamená zaručene viesť konzumný spôsob života a plytvať, ale dokáže vám  ušetriť nielen peniaze, ale aj čas. 

    Tu je kúsok z nášho jedálnička, komplet fotografie nájdete na blogu :

    Náš barman

    Výrobník ľadu a zásobník filtrovanej vody má väčšina amerických chladničiek a je to jedna z ich predností. Vyžaduje si však prívod vody, ktorý musíte pred inštaláciou chladničky zabezpečiť. Tým nebol nadšený najmä môj manžel, ale milo ma prekvapil, keď všetko, pár dní pred príchodom chladničky k nám, poľahky zabezpečil bez inštalatéra.  Ja som si myslela, že moja prvá fotka s chladničkou bude oslavná, s proseccom a množstvom ľadu z výrobníka. Nedomyslela som však detail, že ľad sa musí najskôr vyrobiť, a teda voda zamraziť. Servisný technik nám odporučil nepoužívať výrobník ľadu do druhého dňa po zapojení chladničky. A tak sme večer počúvali, ako po troche padá ľad do zbernej nádobky, tzv.zásobníka a pripravuje sa tak na použitie. Ale vodu sme si mohli "čapovať" hneď po inštalácii filtra. Akurát technik nechal odtiecť prvého 1,5 litra. Toto sme robievali aj pri filtračnej kanvici. Technik nám aj vysvetlil, že chladnička bude indikovať, že filter treba vymeniť cca po pol roku. Ale podľa jeho skúseností, stačí filter pri bežnom používaní meniť po roku. Indikáciu máme potom odignorovať a vypnúť. Cena filtra je cca 40€.

    Výrobník ľadu je umiestnený v mrazničke a dávkovač na dverách chladničky. Dotykovými tlačidlami si navolíte, či chcete filtrovanú vodu, kusy ľadu alebo ľadovú drť. Ľadová drť  je na menšie a nepravidelné kúsky posekaný ľad, nie sú to úplne malé kryštáliky ľadu, čo bola moja prvá predstava. 🙂  Pohár opriete o tlačidlo vzadu a už vám tečie alebo sa sype, čo ste si navolili. Pod dávkovačom nie je žiadna zberná nádobka pre prípad, že by vám voda tiekla mimo. Ale je to len zvyk, nestalo sa nám, že by sme veľa narozlievali. Voda je chutnejšia, úplne číra a nie je veľmi chladná, tak akurát, nemusíte sa báť, že z nej prechladnete. Úžasná je do kávovaru, prefiltrovaná od chlóru, kávička je chutnejšia a nádherne napenená. Kávičkári, chápete, o čom sa tu rozplývam 🙂  

    Samozrejme, toto je veľké lákadlo pre deti. Najradšej by stále čapovali vodu a ľad. Naši sú už väčší, a dajú sa rozumne usmerniť. Pre tých menších je na dávkovači zámok, takže rodičia nemusia mať strach.

    Výrobník ľadu môžete z priestoru mrazničky kedykoľvek vybrať, keď potrebujete viac miesta. Odvrátená stránka dávkovača ľadu je vyššia spotreba chladničky, pretože cez výrobník ľadu uniká von väčšie množstvo chladu, ktorý si musí naspäť dovyrobiť.

    Na záver by som pre vás v kocke spomenula výhody a nevýhody americkej chladničky Samsung RS67N8211B1/EF.  

    Tu sú jej hlavné prednosti:

    1. Väčšia kapacita, vďaka systému SPACE MAX - objem americkej chladničky je väčší, vo všeobecnosti hovoríme o 1,5 objemu bežnej chladničky. Dočítala som sa, že na jedného člena domácnosti priemerne pripadá úžitkový objem chladničky 60-70 l, v prípade mrazničky potom cca 20-30 litrami na osobu. Keďže sme 4, tak u nás by to vychádzalo na 240-280 litrov na chladenie a 80-120 litrov na mrazenie. U každého je to však individuálne, záleží od zvykov rodiny. A tiež je dôležité zistenie, že pre optimálnu spotrebu chladničky je dôležité ju mať zaplnenú na max. 70%, takže tým sa potreba na kapacitu zvyšuje. Čistý objem v litroch testovanej chladničky je 407 litrov chladiaceho a 202 litrov mraziaceho priestoru. Aj keď sa na pohľad zdá chladiaci aj mraziaci priestor úzky, priestory sú hlboké a vďaka tomu sa do nich viac zmestí. Už pri teste mrazničky (vyššie spomenuté) sa dokázalo, že sa do americkej mraziacej časti zmestí 5 zásuviek mrazených potravín z kombinovaných chladničiek. Skúšala som testovať vopchať dva hrnce s priemerom 24cm a klasický plech do vstavanej a do testovanej americkej chladničky.
      1. Vstavaná chladnička - dvere na chladničke by som nezatvorila
      2. Americká chladnička - síce hrnce uložené uhlopriečne, ale zmestili sa a plech tiež
    2. Čerstvosť potravín vďaka TWIN COOLING PLUS - táto technológia optimalizuje úroveň teploty a vlhkosti vo vnútri chladničky (vraj až 75% vlhkosti) a mrazničky (kde zostáva pre mrazenie potrebný suchý vzduch), vďaka čomu zostanú potraviny dlhšie čerstvé a nemiešajú sa chute a vône. Navyše, šetrí to aj energiu.  Čerstvosť potravín je viac spomenutá vyššie v texte. Ale napríklad šunka vydržala 9 dní a ľadový šalát 14 dní, zelerový šalát v nádobke bol lepší ako čerstvý ešte po 5 dňoch. Je však potrebné neprepchávať chladničku, aby optimálne chladila potraviny. Tiež šaláty neukladať na seba, ako som to urobila ja, a tým ich vrchné listy zostali stmavnuté.  Vďaka technológii fungujú dva samostatné okruhy, a vy môžete samostatne možnosť regulovať teplotu v chladničke a mrazničke, prípadne si navoliť režim prázdniny samostatne pre chladiacu či mraziacu časť.
    3. Led osvetlenie chladničky a mrazničky - zabezpečuje dokonalý prehľad obsahu chladničky a mrazničky.
    4. Dizajn, s ktorým sa hodí do každej kuchyne - veľa ľudí ma predstavu o americkej chladničke ako o veľkej opache, väčšinou striebornej farby. My sme od Samsungu dostali nádhernú antracitovú chladničku v minimalistickom prevedení, ktorá sa hodí naozaj do každej kuchyne. Ploché prevedenie dverí nenarúša, nevytŕča, rúčky sú jednoduché. Technik nás upozornil na výhody madiel, ktoré sú kombináciou kovu na úchope a plastu, ktorý pripevňuje madlo o na dvere. V prípade, že by niekto naozaj trhol madlom, neohne alebo inak nepoškodí spolu s kovom celé dvere, ale vytrhne len plast. Rovnako povrch sa ľahko udržuje, nevidieť na ňom otlačky prstov a nemusíte chodiť donekonečna utierať, stačí občas pretrieť vlhkou švédskou utierkou. Displej chladničky a mrazničky, ktorý zobrazuje a umožňuje:
      1. meniť teplotu chladničky a mrazničky samostatne je ukrytý vnútri a nenarúša vzhľad chladničky zvonka.
      2. systém superfreeze a supercool - ak potrebujete rýchlo zmraziť, resp. zachladiť potraviny, môžete jednoduchým stlačením tlačidla dosiahnuť na 50 hodín /prípadne na menej, to si korigujete sami/, oveľa nižšiu teplotu v priestoroch chladničky či mrazničky. Tento systém však využíva viac elektrickej energie, takže ak nemusíte, veľmi ho nevyužívajte. Ja som ho použila jedenkrát, a konkrétne superfreeze pri zmrazovaní bryndzových pirohov, zmrazenie na tácke trvalo cca 30 minút, ale úplne dotuha. Ak by som nechala systém superfreeze zapnutý skôr, bolo by zmrazenie do tuhá o niečo rýchlejšie, ale aj drahšie. 
      3. alarm dverí - upozorňuje na zmenu teploty v chladničke či mrazničke zvukom, táto funkcia sa dá aj vypnúť.
      4. výrobník ľadu - displej obsahuje tlačidlo, ktorým sa dá výrobník ľadu vypnúť z prevádzky.
    5. Beznámrazová technológia true no frost - po celý čas testovania, pri častom otváraní mrazničky, prípadne dlhšom otvorení mrazničky som nezbadala žiadnu námrazu, akurát máličko na dávkovači ľadu.
    6. Antibakteriálny povrch vnútra chladničky - technik nás varoval, že novšie chladničky s týmto povrchom sa neoporúčajú čistiť octom. Len vodou, prípadne jarovou vodou.
    7. Kolieska na spodu chladničky - chladničku aj komplet naplnenú som zvládla odtlačiť aj sama bez pomoci manžela a povysávať si priestor pod ňou. Úžasná vecička. 
    8. Servis - servisný technik k nám prišiel lokálny. Predtým ako vstúpil do domu, obul sa do návlekov. Pohodový chalan, so zmyslom pre humor, technicky znalý so širokým záberom. Ochotný odpovedať na všetky, niektoré moje možno aj prihlúple otazky. Zapojil chladničku, prívod vody,vyskúšal, za chladničku dal penové kocky, aby sa niekde neotĺkla, plasty poodbaloval na komplet. Samozrejme, odpad všetok zobrali a upratali. Súčasťou zapojenia bol aj "výklad" v podobe praktických rád, ktoré som sa snažila spísať aj v tejto recenzii, prípadne v príspevkoch.
    9. zásobník vody, výrobník ľadu - prefiltrovaná, chutnejšia voda, vhodná na pitie, varenie, ale aj do kávovarov či pre iné potreby. Na jedenkrát ochladí až 2 litre vody, po cca 5-10 minútach si môžete vodu načapovať znovu. Ľad si môžete nadávkovať jediným stlačením vo väčších rozmeroch (tvar pripomína banán) alebo drtený ľad nepravidelných tvarov. Na jedenkrát vám vyrobí cca 2 litre ľadu a po cca 10 minútach už začínajú do zásobníka ľadu padať prvé namrazené kocky ľadu. Výrobník ľadu a zásobník vody je viac rozpísaný vyššie v texte.
    10. hlučnosť v decibeloch 39dB nižšia oproti iným americkým chladničkám,
    11. spotreba sa rovná spotrebe 1,5 chladničky - spotreba je 383kWh ročne, čo pre nás predstavuje výhodu, keďže pôvodné dve chladničky v našom dome spolu mali spotrebu 553kWh ročne. V tomto smere určite ušetríme.

    Posledné tri vlastnosti by som spomenula aj ako nevýhody, ktoré sú vo všeobecnosti nevýhodami u všetkých amerických chladničiek:

    1. zásobník vody, výrobník ľadu - vďaka dávkovaču ľadu uniká von väčšie množstvo chladu, ktorý si musí naspäť chladnička dovyrobiť, čo vyžaduje väčšiu spotrebu chladničky. 
    2. hlučnosť - americké chladničky vo všeobecnosti sú málinko hlučnejšie než klasické chladničky. Táto naša išla relatívne tichúčko, ale mala chvíľky, kedy vyrábala ľad, prípadne optimalizovala teplotu a počuli sme ju viac. Je to skrátka samostatný živel. 
    3. spotreba - k amerických chladničkách vďaka technológiám, väčšej kapacite, výrobníku ľadu patrí aj vyššia spotreba. Je to jednoducho dané, americké chladničky sa vyrábajú prevažne v energetických triedach A+ alebo A++. Naša testovaná dosahuje spotrebu 383kWh a je energetickej triedy A++. Pre porovnanie existujú aj americké chladničky s nižšou priemernou spotrebou, ale cena sa pohybuje od 1500€ vyššie.
    4. cena - 1299€, ktorú uvádza spoločnosť na internete, je pre väčšiu bežných rodín (rovnako aj pre nás), nadštandard. Všade sa však uvádza, že lepšie americké chladničky jednoducho pod 1000€ nekúpite. 
    5. Zásuvka - Spodnú zásuvku na ovocie a zeleninu je možné otvoriť iba do určitej úrovne, nie celú, keď ju chcete otvoriť celú, treba ju nadvihnúť, mne sa to však darilo s ťažkosťami. Neviem, či som robila chybu niekde ja, ale išlo to ťažšie.

    Recenzia je dlhá, ale pri tejto chladničke a mojich plánoch s ňou, ani kratšia nemohla byť. Vďačím každej jednej z vás, ktorá ju dočítala až do konca.

    Modrý koník a Samsung, vám sa chcem špeciálne POĎAKOVAŤ, že ste vybrali práve našu rodinu. Máme novú, veľkú a najmä JEDNU chladničku, vďaka ktorej sme sa naučili viac plánovať, menej plytvať, ukladať potraviny v chladničke, uchovávať im dlhšiu čerstvosť a veľa iného. Boli to pre mňa náročné, ale inšpiratívne a poučné dni. Svojím dizajnom sa doslova zžila s naším domom. Manžel mi k nej do páru vyrobil aj vysnívanú "čiernu" tabuľovú stenu, ktorú si plánujem skrášliť.

    Keďže sme boli obdarovaní my, chceme urobiť radosť aj my niekomu, kto to naozaj potrebuje. Našu dvanásťročnú chladničku s mrazničkou, ktorá je stále v dobrom technickom stave, akurát zvonka má pár estetických nedostatkov, chceme darovať niekomu, kto to naozaj potrebuje. Verím, že jej nájdeme toho správneho nového majiteľa. Jednou menšou darovačkou ešte počas testovania sa mi podarilo urobiť predvianočnú radosť v košickej rodinke u @patibe . Vďačnosť, šťastie a radosť jej malého synčeka z darovaného vianočného balíčka ma dojala až k slzám.

    Krásne Vianoce vám všetkým.

    matka1984
    6. nov 2018    Čítané 328x

    "Zastaň na chvíľu", zažni svetlo

    Keď sa deň skracuje a večery začínajú naberať na svojich rozmeroch, sviečky, svetielka sa jednoducho stanú súčasťou našich domovov. Malé, veľké, farebné, voňavé, čajové, a možno aj obyčajné biele.

    Veru, pamätáte si ešte na klasické biele sviečky? Dlhé tak asi 15cm, balené po 5 kusov, väčšinou sme ich používali na "Dušičky", lebo kahance boli drahšia záležitosť? My sme ich mali doma v zásobe, aj v prípade, že vypli prúd. Obyčajná biela sviečka vo mne naháňala trochu strach. Bola vysoká, nestabilná a po bokoch stekal vosk, ktorý mohol popáliť. Mala čisto praktické využitie, dávala nám svetlo. Pár rokov prešlo, a sviečky už nielen svietia, ale aj skrášľujú naše obývačky. Voňajú po celom dome, vytvárajú v dome „útulno“, „teplo“, a tým ľudí zbližujú. To posledné spomenuté, si myslím, platilo nevedomky aj v minulosti. Lebo okolo jednej sviečky sa zhromaždila celá rodina. Ale nebol to vtedy úmysel. Dnes si to „zbližovanie“ vytvárame zámerne. Je jednoducho taká doba, že sa vzájomne vzdiaľujeme, veľa pracujeme, všade sa ponáhľame, máme veľa povinností okolo detí, domácnosti a stále tvrdíme, že nemáme na nič čas. Ja nie som iná. Ale uvedomujem si to, a snažím sa to meniť. Lebo náhlením nám preteká pravý život pomedzi prsty. A preto sa teším, že vďaka jesenným a zimným dlhým večerom môžeme spolu tráviť viac času. Väčšinou pri krbe, sviečke, pričom sa hráme, smejeme, rozprávame, alebo spolu čítame knihu. Ide o to, trochu spomaliť a byť spolu.

    A tak som bola veľmi vďačná, keď ma ľudia zo spoločnosti Albi a MK vybrali na testovanie sviečok Heart and Home. Okrem sviečok mi poslali mliečnu čokoládu "Vylepši si svoj deň" na spríjemnenie relaxu a diár na rok 2019, keďže najlepšie sa plánuje v absolútnej pohode.  Ďakujem.

    Spoločnosť Albi som mala zafixovanú ako obchodík so spoločenskými hrami, drobnôstkami k sviatku a peknými pozdravmi. Až pri tomto testovaní som zistila, že už majú v ponuke relaxačné predmety, medzi ktorými nechýbajú nádherné sviečky.

    Pri ich výrobe nenechali nič na náhodu, a na prevedení sviečok si nechali naozaj záležať. Sú vyrobené zo sójového vosku, ktorý je aromatizovaný, vône pochádzajú od skúsených výrobcov. Sviečka vonia, aj keď nie je zapálená. Udržiavanie arómy je umocnené aj vďaka vrchnáku s tesniacou gumou. Priznám sa, sviečky som chodila ovoniavať, aj keď práve neboli zapálené. Otvorila som si vrchnák, chvíľu poovoniavala a zas zavrela. Nádhera!!! Knôty na sviečkach sú dovážané z Nemecka. Je to obyčajný detail, ale aj na správnom knôte záleží. Nespôsobuje totiž skoršie vyhasnutie sviečky, nedymí na dózu, v ktorej je umiestnený vosk a je stabilný. O tom, ako sa treba o knôt starať sa dočítate ďalej. Vosk je vyrobený zo sójových bôbov, vďaka čomu sú sviečky netoxické a šetrné k životnému prostrediu. Dokonca vhodné aj pre alergikov. Horia pri nižších teplotách, a tak dokážu na dlhšie hodiny prevoniavať naše domovy. Úžasné na týchto sviečkach je aj ich dizajn a možnosť neskoršej recyklácie, keď vyhoria. Poslúžia vám ako dózičky alebo iná dekorácia. Veľké sviečky vydržia horieť aj 75 hodín.

    Testovala som dve veľké vonné sviečky „Dotyk anjela“ a „Domáce kúpele“. Najskôr vám ich predstavím jednotlivo a v odporúčaniach a postrehoch (nižšie) zhrniem ich spoločné vlastnosti.

    Veľká sviečka „DOTYK ANJELA“

    Bledoružová sviečka v kombinácii s vrchnákom rovnakej farby s bielym pierkom naznačuje, že vôňa v nej ukrytá, bude naozaj anjelská a jemná ako pierko. Jej názov je úplne výstižný. Hlavné zložky bergamot, sladké pižmo a podtóny bielej pačule vytvárajú dokonalú súhru a jemne sladkastú arómu, ktorú chcete cítiť všade. Za mňa nielen v každom dome, ale niečo podobné by som rada cítila aj na sebe ako parfum. Pre mňa dokonalá, jemná a nevtieravá vôňa čistoty. U nás som ju v čase testovania používala častejšie. Horela cca 50 hodín, a stále zostalo viac ako tretina pôvodného objemu.

    Veľká sviečka „DOMÁCE KÚPELE“

    Už názov evokuje, že sa používa na domáce kúpanie, čomu som sa potešila. Väčšinou sa sprchujem, ale keď sa kúpem, vytvorím si rada relaxačnú atmosféru. Pena, sviečky, tma, vôňa a niekedy aj hudba alebo dobré vínko. A tak som si túto vôňu odkladala na čas relaxu vo vani. Keď som ju však zažala, ďalej som ju pri testovaní nechávala len tak voňať po dome. Jej zložkami sú vôňa zelene, pomaranču vo vrchných tónoch, ľalie, jazmínu v stredných tónoch a jemný podmaz tvoria broskyňa a jantár. Ja si ju spájam s nejakým krásne voňajúcim mydlom. A napriek tomu, že je jej bledomodrá farba a vrchnák s nádhernými morskými kameňmi, nás priam núti ju dať ako dekoráciu do kúpeľne a používať ju tam. Mne sa svojím dizajnom, ale najmä vôňou, hodí aj na bežné relaxovanie v hociktorej miestnosti u nás doma. Na obale je dokonale vystihnuté, že táto vôňa vám sľubuje „cestu do vnútorného sveta pokoja a šťastia – povedie vás povznášajúca a omladzujúca aróma, ktorá jemne upokojí myseľ.“ Viac k aróme nemám čo dodať.

    Pár dobrých rád od výrobcu

    Ideálne je sviečky kupovať podľa veľkosti miestností. Tie najväčšie sviečky nie sú vhodné do malých miestností. Výrobca ponúka sviečky veľkých, stredných rozmerov, ale aj praktické malé sviečky bez obalu vhodné do typizovaných svietnikov, malé sviečky v mištičke, plechovke, ale aj vonné vosky či vonné difúzery.

    Pri zapaľovaní sviečku necháme horieť dostatočne dlho, aby sa vosk roztopil až po okraj, a predišli sme tak tunelovému horeniu. Je vhodné nechať veľkú sviečku horieť 2 hodiny a strednú sviečku 45minút. Maximálne 4 hodiny.

    Ak horí dlhšie, knôt môže na svojom konci nechať zhoreninu. Tá pri ďalšom horení dokáže spôsobiť šmuhy na dóze. Ľahko si však poradíme zastrihnutím knôtu. Odporúča sa nechať knôt trčať cca 5mm. Ak sa knôt nenachádza v strede dózičky, pred vychladnutím vosku ho jemne potiahneme a napravíme na stred.

    Sviečky nenechávame horieť v prievane a roztopené, krátko po dohorení, ich neprenášame, aby vosk nemenil tvar.

    Strednú a veľkú sviečku najlepšie zhasnete zaklopením plechového uzáveru.

    A samozrejme, dodržiavať základné bezpečnostné opatrenia, ako nenechávať sviečky horieť bez dozoru, v dosahu detí či zvierat, horľavých predmetov.

    Moje odporúčania a postrehy

    - vyberte si najskôr sviečku v menších rozmeroch, resp. ako vosky, aby ste predišli sklamaniu. Ja som mala šťastie a obe testované vône mi ulahodili, ale každý máme iný nos, tak pozor na to. Na výber je množstvo vôní, nakúpite v e-shope alebo priamo v predajni. A myslím si, že každý si dokáže vybrať podľa svojho vkusu.

    - dizajn sviečok ulahodí minimalistom, ale aj tým náročnejším. Hrubé, masívne sklo s decentným písmom a jemným obrázkom vkusne dotvára plechové viečko s tesniacou gumou. Plechové viečko je ozdobené logom, ale dominuje hlavne vyjadrenie typu arómy, ktorá sa ukrýva vnútri. Mňa veľmi teší možnosť ďalej využiť dózičku ako dekoráciu či nádobku. Pre mňa naozaj vydarený dizajn.

    - sviečky, tak ako odporúča výrobca, nechávajte horieť podľa odporúčaného času. Nejde len o knôt, začmudenie, rovnomerné roztopenie vosku, ako som písala vyššie... Ide aj o arómu, ktorá sa bude šíriť po vašom dome. Vy už si to časom aj neuvedomujete, ale každá prílišná aróma v dome vadí vášmu nosu, hlave a podobne. Ja som si svietila s prestávkami v dvoj-trojhodinových intervaloch. Keď som asi dva-trikrát pozabudla a svietila cca 5 hodín, už bolo tej arómy naozaj veľa aj v našej veľkej „kuchyňo-obývačke“.

    - ja osobne som sa veľa naučila aj vďaka odporúčaniam výrobcu, ktoré som našla na internete, a som za to vďačná. O niektorých grifoch (zastrihávanie knôtu, dĺžka horenia, rovnomerne roztápajúci sa vosk a zhasínanie sviečky) používania vonných sviečok som naozaj nevedela, a budem ich používať.

    - možno niektorých sklamem, ja som nenašla žiadne negatíva. Šťastie mi prialo a výrobca sa mi dokonca trafil aj do vkusu týmito dvomi vôňami. ĎAKUJEM.

    Priznávam sa, milujem jar a leto, a jeseň, aká bola tento rok, mi naplno vyhovovala. Ale napriek tomu sa už teraz teším, že sa trochu ochladí a doma okrem sviečok zapálime aj v krbe. A za chvíľu začneme pripravovať vianočné pečivo, chystať sa na príchod Mikuláša a Ježiška. A nebudú pri tom určite chýbať sviečky. Obyčajné čajové, ale aj vonné s vôňou škorice, jablka a vanilky. Budú nám voňať, ale aj svietiť v tej tme náhlivosti a pripomenú nám, aké krásne je spomaliť, byť spolu v našich útulných domovoch so svojou rodinou a priateľmi, alebo sami s dobrou knihou v ruke.

    matka1984
    24. máj 2018    Čítané 578x

    Týždeň s dmBio - čaro nepoznaného, zdravého a navyše chutného

    Uplynulý týždeň často ovešaná foťákom, googliac recepty na internete, skúmajúc  zloženie testovaných potravín, a pobehujúc pri hrncoch v kuchyni. Skoro ráno, kým som nešla do práce a potom zas večer niekedy až do polnoci. Paradoxne málo spánku, veľa podnetov, a ja som mala ešte viac energie. Vyskúšať som chcela čo najviac možností a priniesť nám aj vám úplne nové chute do našich domovov. Niektoré testované suroviny ma vážne prekvapili, chuťou aj svojím zložením. Svet nám ponúka veľa ingrediencií a ľudia zas veľa kombinácií. Inšpirujme sa navzájom, skúšajme nové spojenia surovín, a výsledok nás niekedy veľmi milo prekvapí.

    Ja so synom milujeme zdravšie, ľahšie stráviteľné jedlá, manžel s dcérou naopak majú radi jedlá tradičné - viac mäska,  takže u nás v kuchyni vládne pestrosť. Som zástancom, že telu treba dať všetko, ale s mierou. Takže u nás nájdete šalát aj klobásku. Napriek tomu, že som bola vybraná na testovanie bio DM produktov, nie som úplný BIO fanatik. Z potravín bio kvalitu preferujem najmä pri mäse, zelenine, ovocí, vajciach a pečení. Pri nakupovaní sa riadim zdravým rozumom aj peňaženkou, rada však svojej rodine doprajem kvalitné suroviny, skúšam nové a samozrejme, niekedy sa aj nechám strhnúť nálepkou BIO. "Déemku" nemáme priamo v meste, kde žijem, takže, keď sa tam vyberiem, kupujem aj do zásoby. Priznám sa, prevažne nakupujem drogériu. V regáloch s bio potravinami si však vždy vyberiem niečo nové. Po tomto testovaní, toho bude určite viac aj z potravín. Niektoré z testovaných som si viac ako obľúbila.

    BIO som si sama pre seba nazvala aj "doma pripravenú stravu". Pretože, keď jedlo pripravujeme doma, vieme, čo doň dáme (okrem všetkého jedlého, aj LÁSKU). Nedá sa to STÁLE, najmä pracujúcim, ale OBČAS áno. Dobrá spoločná večera, alebo cez víkend raňajky či obed, dobre padne rodičom, aj deťom. Je v tom na jednej strane rituál, a na strane druhej môžeme ovplyvniť naše deti, čo dajú do úst. Nech majú dobré návyky z domu. Čo bude ďalej, rozhodnú sami.

    Z testovaných dmBio potravín mám niektoré vyskúšané, ale od iných výrobcov. Niektoré som naopak, v kuchyni ešte nepoužila, napríklad kokosové mlieko. Rozhodla som sa o nich čo-to zistiť. Možno sa zídu tieto informácie aj vám, keď sa budete rozhodovať, či ich vyskúšať. A samozrejme, recepty. Nech sa vám páči:

    dmBio Červená šošovica

    Zaraďujem ju na prvé miesto, ako skvelý "objav" v mojej kuchyni. Už predtým som ju samozrejme párkrát použila, ale vždy padla do zabudnutia. Pri testovaní som chcela hľadala jej širšie uplatnenie, a podarilo sa. 

    Nevedela som, že ide o olúpanú hnedú šošovicu s jemne orieškovou chuťou. Obsahuje 99,8 % červenej šošovice a zvyšok je slnečnicový olej. Vďaka zbavenia sa červenohnedej šupky je ľahšie stráviteľná, jej príprava je rýchlejšia a vedie k zníženému nadúvaniu. Je preto vhodná aj na prípravu detských príkrmov, zeleninového pyré, polievok a pomazánok. Obsahuje vysoký podiel vitamínov skupiny B, teda je výborná v boji proti depresiám, neurózam a stresu. Je bohatým zdrojom železa (dokonca viac ako špenát!!), podporuje krvotvorbu, znižuje cholesterol, preventívne pôsobí proti rakovine.  S troškou nadsázky ju zaradzujem medzi superpotraviny a určite bude patriť medzi základné suroviny mojej kuchyne. Ukuchtila som z nej výborné vegánske burgery na nerozpoznanie od mäsa, mrkvovo-šošovicovú polievku a použila som ju aj do šálatov.

    Mrkvovo-šošovicová polievka

    Na polievočku potrebujeme:

    1 cibuľa

    1 strúčik cesnaku

    Kúsok zeleru

    500g mrkve

    Cca ¾ šálky červenej šošovice v suchom stave

    3/4 litra zeleninového vývaru

    1 lyžica masla, trochu olivového oleja

    1 PL slnečnicovej múky

    Zázvor, klobáska (podľa chuti), korenie, soľ, muškátový oriešok

    Na troche olivového oleja speníme cibuľku, cesnak, pridáme nakrájanú mrkvu a očistený zeler, poprášime múkou, korením a restujeme. Zalejeme vývarom a varíme domäkka. V inom hrnci si uvaríme červenú šošovicu, vodu málinko osolíme. Z hrnca s mrkvou odoberieme zeler , ostatné dohladka rozmixujeme. Šošovicu scedíme, pridáme do polievky, dochutíme soľou, muškátovým orieškom a maslom. Na ozdobu a dochutenie si môžeme orestovať nadrobno pokrájaný zázvor alebo klobásku. Každému podľa chuti.

    Falošné burgery z červenej šošovice:

    Na šošovicové burgery potrebujeme:

    250g uvarenej červenej šošovice

    1 nadrobno nakrájaná červená cibuľa

    1 nadrobno nakrájaný strúčik cesnaku

    soľ, korenie, kmín

    2-3 lyžice slnečnicovej múky

    2 vajcia

    Všetky suroviny spolu dobre premiešame. Predhrejme si rúru na 180°C, alebo pripravíme panvicu a opražíme na olivovom oleji do zlatista z oboch strán. Ja som ich robila prvýkrát, a podľa foto vidíte, že sú užšie. Na chuti im to neubralo. Ale nabudúce ich urobím určite hrubšie. Nikto z domácich neprišiel na to, že vnútri hamburgerov nie je mäso a pochutili si, akoby boli s mäskom. Určite odporúčam aj ako samostatný chod namiesto mäska, napríklad so šalátom.

    Domáce hamburgerové žemle

    Potrebné suroviny:

    2 dcl vody

    2 vajcia

    2 PL olivového oleja

    2 bal. sušeného droždia (2bal.x 7g)

    2 PL ryžového sirupu

    400g hladkej múky (môžete nahradiť aj zdravšou verziou, špald.)

    1 KL soli

    Na potretie: 1 vajce, zlaté ľanové semienka

    Zvlášť si vymiešame suché a mokré ingrediencie. Obe zmesi dáme do robota vymiesiť. Cesto si premiestnime do olejom vymastenej misky, prikryjeme utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť. Malo by narásť na dvojnásobok. Cesto rozdelíme na 10 rovnakých častí, vytvarujeme guľôčky, položíme na múkou poprášenú dosku a necháme kysnúť pod utierkou 15 minút. Potom jemne poprášime múkou každú guličku, premiesime a uložíme na plech vystlaný papierom a málinko posypaný múkou (aby sa nám cesto neprilepilo). Prikryjeme utierkou a necháme finálne vykysnúť ďalšiu hodinu.

    Rúru rozohrejeme na 220°C. Pred pečením žemle potrieme vyšľahaným vajíčkom, posypeme poriadne ľanovými semienkami. Pečieme v rúre cca 12 minút do zlatista. Necháme vychladnúť.

    Hamburger si naplníme podľa svojich chutí. Ja som urobila domáce tzaziky, môžete ich nahradiť dresingom. Rozkrojené žemle som potrela tzatzikmi, vrstvila šalát, burger zo šošovice, uhorky, cibuľu a paradajku, šalát, tzatziky a opäť šošovicový burger. K hamburgerom som podávala domáce hranolky. 

    dmBio Passata s bylinkami

    Paradajkový pretlak, pasírované paradajky alebo lúpané paradajky v konzerve, mám doma vždy v zásobe. Snažím sa ich starostlivo vyberať, uprednostňujem pyré s nízkym podielom cukru, naopak, čo najvyšší podiel paradajok.  Často varím cestoviny s paradajkovou omáčkou, paradajkovú polievku či pečiem domácu pizzu. Cez leto veľakrát použijem čerstvé paradajky. dmBio Passata s bylinkami je za ne skvelou náhradou. Obsahuje zrelé paradajky z Talianska, ktoré boli spracované hneď po zbere. Pochádza z ekologického poľnohospodárstva. Obsahuje 99,7 % paradajok, štipku soli, za mak bazalky a oregana. Jemná chuť, hustá konzistencia čaká už len dávky čerstvých bylín, cesnaku, cibuľky, korenia a syru. Využila som ju na omáčku k domácim gnocci z medvedieho cesnaku, špagety bollognese a tradičnú omáčku k mäsovým guľkám. Určite bude patriť do mojich "pretlakových" zásob. Potešila ma aj cena -  1,29€ za 690g kvalitného pretlaku je akurát. A v neposlednom rade musím pochváliť obal - číre hrubé sklo, ktoré nechá vyniknúť farbám pretlaku v kombinácii s nepreplácanou etiketou. Teší ma možnosť využiť túto fľašku opätovne - na uskladnenie potravín alebo ako peknú vázičku. Fantázii sa medze nekladú ani po dovarení 🙂

    Domáce gnocci z medvedieho cesnaku s paradajkovou omáčkou

    Na prípravu cesta potrebujeme:

    1kg zemiakov

    medvedí cesnak podľa chuti

    300g hladkej múky

    2 vajcia, štipka soli

    Kľudne vám bude stačiť urobiť gnocci z polovičnej dávky. Je ich veľa. Ja som dávala väčšiu polovicu neuvarených do mraziaka. Zemiaky dáme uvariť, postúhame najemno. Medvedí cesnak môžeme pomlieť až na pesto. Ja som ho sekala, a bude lepšie, keď sa úplne na hladko pomelie. Z ingrediencií vypracujeme cesto. Rozdelíme si ho na dve časti. Vytvoríme valčeky, ktoré si krájame na ňoky (cca 3cm dlhé). Každý ňok pritlačíme vidličkou. Dáme variť do vriacej osolenej vody, kým nevyplávajú na povrch.

    Na omáčku potrebujeme:

    - olivový olej, strúčiky cesnak podľa chuti, zeleninový vývar, paradajkový pretlak, bazalku, soľ, korenie, ryžový sirup, trochu citrónovej šťavy

    Na olivovom oleji si opražíme nasekaný cesnak. Pridáme ryžový sirup, necháme trochu skaramelizovať, a vlejeme paradajový pretlak s troškou vývaru, bazalku nasekanú najemno, soľ, korenie. Necháme krátko povariť. Nakoniec jemne dochutíme citrónovou šťavou.

    Pri servírovaní na spodok taniera nalejeme omáčku, vložíme gnocci, ktoré trošku pokvapkáme olivovým olejom a posypeme parmezánom, dekorujeme čerstvou bazalkou. Dobrú chuť! Je to mňamka.

    Mäsové guľky v paradajkovej omáčke (recept na mojom blogu)


    Špagetti s Bolognese omáčkou (recept na mojom blogu)

    dmBio Basmati ryža biela

    Basmati ryža v preklade kráľovná vôní získala nádherné meno pre svoju výraznú orieškovú arómu.  Dlhozrnná ryža sa pestuje na úpätiach Himalájí (Pakistan,India),  kde ju zavlažuje priezračná voda plná minerálov z topiacich sa himalájskych ľadovcov. 

    Ryža sa po zbere zatvára do tmavých a suchých skladov, kde sa uskladňuje na dobu 18-24 mesiacov. Potom sa očistí a môže sa predať. Vďaka sušeniu má nízky obsah vody v zrnách, čo jej dodáva lepšiu chuť, menej lepivú konzistenciu a na prípravu potrebuje oveľa kratší čas.  Jej nižší glykemický index ju radí medzi diétne potraviny, ktoré nemajú veľa kalórií, ale napriek tomu vás zasýtia na dlhší čas. Odporúča sa pre ľudí trpiacich celiakiou, vysokým krvným tlakom a cholesterolom. Je ľahko stráviteľná, a tak sa môže kombinovať s ťažšími jedlami a koreninami. Pri prieskume na internete som našla naozaj väčšie cenové rozdiely, záleží asi od producenta, farmy, odkiaľ sa získava. Cena dmBio Basmati bielej ryže je 5,29€. Nie je to naozaj málo, ale stojí za to. Zasýti a núti vás k nej vymýšľať prílohy, kombinovať ju nasladko či naslano. Inšpirácií je naozaj veľa. Ja som tento obľúbený typ ryže, priznám sa, pripravovala prvýkrát. Varím prevažne z guľatozrnnej ryže, máličko z hnedej ryže. Nechcela som ju pokaziť, a tak som pri jej príprave dodržala postupy indického kuchára a blogerky žijúcej v Indii. Kvalitne pripravený základ som využila k indickému karí, na mliečnu ryžu s kokosovým mliekom a ovocím na raňajky a výborné "rizoto" s arašidami a pórkom. Táto ryža bude určite patriť do zásob mojej kuchyne.

    Ryža Basmati

    Na jej prípravu som sa pripravila, čítala som, pozerala videá. Inšpirovala som sa najmä postupom slovenky Michaely žijúcej v Indii.

    Ingrediencie:

    2 hrnčeky ryže Basmati

    3 hrnčeky vody

    Ryžu Basmati si premyjeme pod tečúcou vodou, aby sme úplne odstránili škrob, až kým nám neodteká číra voda. Následne si ju necháme postáť v studenej vode 30 minút, tak aby celá zakrytá vodou. Do hrnca dáme variť 3 hrnčeky vody. Ryžu celkom scedíme a pridáme do vriacej vody. Keď opäť voda zovrie, oheň stíšime, hrniec zakryjeme a varíme 5 minút. Potom sporák úplne vypneme, ale hrniec necháme uzavretý, ryža sa v pare bude variť nasledujúcich 15 minút. Po 15 minútach ryžu skontrolujeme, ak je mäkká, tak ryžu presypeme do servírovacej misky. Takúto ryžu môžeme premiešať s bylinkami (pažítka, petržlenová vňať), prípadne bez byliniek s maslom, ideálne je spotrebovať ju do 2 dní. Ak ju chcete naslano, vodu, v ktorej sa ryža varí, jemne posoľte.

    Ja som využila väčšiu polovicu ku karí, premiešala som ju s pažítkou. Zvyšok, čo zostal, som použila na mliečnu ryžu na raňajky. Ale pekne po poriadku, najskôr recept na "indické" karí.

    Indicko-slovenské karí - zjedia aj deti 🙂

    Ingrediencie:

    400-500g vykostených kuracích stehien

    2 šalotky

    kúsok zázvoru

    chilli korenie

    olivový olej

    soľ, čierne korenie

    1 PL ryžového sirupu

    200ml kokosového mlieka

    1 PL karí korenia

    1 lyžica masla

    ananás, cuketa nakrájané na kocky

    citrónová šťava

    Šalotku a zázvor si nakrájame nadrobno a orestujeme na olivovom oleji. Poprášime jemne chilli (môžete, nemusíte). Pridáme umyté a osušené kuracie stehná, ktoré sme si nakrájali na kocky. Osolíme, okoreníme a dusíme do polomäkka. Medzitým si nakrájame ananás a cuketu približne rovnakej veľkosti, ako sme krájali kuracie stehná. Pridáme k polomäkkému kuraciemu mäsku. Po chvíli pridáme ryžový sirup a karí korenie. Počkáme, nech sa nám to celé pekne spojí, pridáme maslo. Necháme ho rozpustiť a na záver podlejeme kokosovým mliekom. Povaríme cca 5 minút, kým nám omáčka nezhnustne a dochutíme citrónovou šťavou.

    Podávame s basmati ryžou premiešanou s pažítkou. Je to mňamka. Moje deti neznášajú zázvor. Aj napriek tomu, že omáčka jemne štipkala, na zázvor ani len neprišli a na štipkanie sa nesťažovali, len na konci po jedle pýtali vodu 🙂

    Kokosová mliečna ryža s omáčkou z lesných plodov

    Vynikajúce raňajky, plné energie, deťom budú zaručene chutiť. Uvarenú ryžu posypeme kokosom, ochutíme sladidlom, ja som dala ryžový sirup, zalejeme trochou mlieka a väčším podielom kokosového mlieka, aby v tekutine ryža plávala a v hrnci varíme bez pokrievky do mierneho rozvarenia, až kým sa z ryže nestane kaša. Záleží, ako komu chutí. Na omáčku som použila mrazené bobuľovité ovocie - lesná zmes. Dala som ho do hrnca krátko povariť, málinko som poliala ryžovým sirupom, aby si ovocie zachovalo svoju kyslosť v kontraste so sladkou ryžou. A keď bolo ovocie trošku rozvarené, málinko som ho poprášila slnečnicovou múkou, nech sa zo zmesi stane jemná omáčka. Nechajte 2-3 minútky povariť a omáčkou môžete poliať pripravenú mliečnu ryžu.

    Výborná kari ryža s arašidmi, kešu a pórkom

    Na prípravu potrebujeme:

    Ryža basmati

    Karí

    Pór

    Arašidy a kešu orechy

    Sójová omáčka

    Maslo, olivový olej

    Veľmi jednoduchý recept, ktorý zasýti aj ako hlavný chod. Ryžu Basmati si uvaríme podľa receptu (viď. vyššie). Na olivovom oleji zmiešanom s maslom opražíme orechy, pridáme kari korenie, kolieska póru (bielu časť a trošku zelenej), orestujeme a potom pridáme zvyšok póru. Primiešame pripravenú ryžu, v krátkosti orestujeme. Ak chceme, môžeme ešte pridať trochu sójovej omáčky. Mne to chutilo aj bez nej. Škoda, že sa mi nepodarila žiadna fotka. Mala som na návšteve kamarátky s deťmi, tak nebolo kedy fotiť. Rizoto sa pojedlo. A mne zostala len táto jedna foto 🙂  Určite rizotko vyskúšajte. Nám - dievčatám, všetkým veľmi chutilo.

    dmBio Kokosové mlieko

    Kokosové mlieko je výbornou alternatívou pre ľudí, ktorí nemôžu z rôznych dôvodov piť živočíšne mlieko (intolerancia laktózy, vegánstvo, nechuť). Je bohaté hlavne na vápnik, železo, fosfor, draslík, zinok, mangán a selén. Pomáha posilňovať imunitný systém, upokojuje nervový systém, prečistí obličky, stabilizuje hladinu cukru v krvi, obsahuje vlákninu, podporuje tvorbu krvi, hydratuje pokožku, prispieva k pevnosti a elasticite vlasov a nechtov. S jeho konzumáciou to však netreba preháňať, lebo má vyšší kalorický obsah. Pri výbere treba dávať pozor na zloženie a vyberať najprirodzenejší produkt bez aditív, lisovaný zastudena. dmBio Kokosové mlieko obsahuje až 60% dužiny kokosového orecha, zvyšných 40% tvorí voda. Pochádza z kontrolovaného biologického poľnohospodárstva. Pre svoju výraznejšiu kokosovú arómu sa hodí na prípravu exotických špecialít alebo sladkých raňajok, obedov či dezertov, kľudne si s ním dochuťte aj kávu. Ja som ho využila do indického karí, kokosovej mliečnej ryže, chia pudingu a smoothie.

    Chia puding:

    Ingrediencie:

    150 ml kokosového mlieka

    100ml vody

    5PL chia semienok

    ryžový sirup

    Suroviny spolu premiešame, necháme chvíľu postáť, po 10 minútach znovu pretrepeme. Nalejeme do pohárov, kde budeme puding servírovať. Najlepšie nechať na noc postáť v chladničke, postačí však aj dve hodiny, ak nemáme čas. Ráno pridáme na puding smotanu alebo biely jogurt osladený ryžovým sirupom, vanilkou, kokosom, ozdobíme ovocím a domácou granolou.

    Ananásové smoothie s kokosovým mliekom a domácou granolou

    dmBio Ryžový sirup

    Jemné sladidlo, s typickou sladkou chuťou, pripomínajúcou roztopený cukor alebo málo koncentrovaný med tekutej konzistencie. Produkuje sa z vysokovalitných druhov ryže rozkladom pomocou vody. Je zdrojom vitamínov skupiny B. Neobsahuje fruktózu. Ja mám radšej sladidlá s karamelovou príchuťou, ako javorový sirup, ďatlový sirup či trstinový cukor. Ryžový sirup sa mi hodí na jemné sladenie počas varenia, pečenia, prípravy sladkých raňajok. Tam, kde nepotrebujete dosiahnuť karamelovú chuť jedla, ale jedlo jemne osladiť. Najväčšie množstvo som minula na prípravu domácej granole. Využila som ho však na sladenie, kde sa len dalo, napríklad do omáčok, raňajkovej kaše, smoothie, chia pudingu. A napríklad aj do tohto výborného cheescaku:

    Čučoriedkový nepečený cheescake

    Korpus: 250g maslové sušienky (ja som použila LIDL maslové sušienky), 70g roztopeného masla
    Plnka: 250g mascarpone, 250g mäkkého hladkého tvarohu, 200g creme fraiche (LIDL) 230ml šľahačky, 2bal.vanilkový cukor (nie vanilínový), 4PL ryžový sirup, cca 200g mrazených čučoriedok, 2 zarovnané polievkové lyžice zlatého klasu, 1PL ryžového sirupu k čučoriedkam, čučoriedky na ozdobu

    postup: maslové sušienky rozdrvíme mixérom na jemno, zmiešame s roztopeným maslom a túto zmes vtlačíme na spodok formy. Môžeme dať vychladnúť do chladničky. Šľahačku zmixujeme s creme fraiche, cca 1,5 minútky max. som v robote mixovala, len aby sa hmota spolu pekne spojila. V inej miske som lyžicou zmiešala mascarpone, tvaroh s ryžovým sirupom a vanilkovým cukrom. Tieto dve zmesi premiešame dôkladne lyžicou alebo veľmi kratučko mixérom, aby sa nám pekne spojili. Medzitým do hrnca dáme čučoriedky, privedieme k varu, primiešame ryžový sirup, trochu tyčovým mixérom rozmixujeme, lebo čučoriedky by sa nám dlho rozvárali. Potom pridáme 2 zarovnané lyžice zlatého klasu (nie viac), cca 2 minúty premiešavame a odstavíme od ohňa, za občasného miešania čučoriedkovú zmes necháme vychladnúť. Je hustejšej konzistencie. Bielu zmes rozdelíme cca na 2 polovice, 1.časť rozotrieme na sušienkový korpus, 2.časť zmiešame s vychladnutou čučoriedkovou zmesou a rozotrieme na bielu plnku. Cheesecake dáme vychladnúť do chladničky (ja som dala na 2,5hodiny a už sa dal pekne krájať), ale môžete aj na 5-6hodín, prípadne na noc. Pred servírovaním ozdobíme čučoriedkami.
    Čučoriedky môžete nahradiť aj malinami, vtedy nemusíte pri ich varení mixovať, tie sa rýchlo rozvaria.

    dmBio Bio Lúpané slnečnicové semená, odtučnené, mleté

    Slnečnicová múka, resp. odtučnené, mleté slnečnicové semená, boli produktom, ktorý som doteraz v tejto forme nevyskúšala. Pri výrobe sa z olúpaných semien za studena vylisuje olej a zostatok sa pomelie na jemnú múku. Táto múka má o 30 % vyššiu nutričnú hodnotu ako keby sa len semená pomleli. Obsahuje zinok a selén. Je vynikajúca na upokojenie nervovej sústavy, zníženie krvného tlaku a zlepšuje funkciu šítnej žľazy. Ako hodnotný zdroj bielkovín sa odporúča pre vegetariánov a vegánov. Vďaka nízkemu obsahu sacharidov a svojej orieškovej chuti je výborná na pečenie sladkého pečiva. Keď som hľadala nejaké overené recepty na túto múku, skoro nič som nenašla. Tak som si šla svojou cestou a našla som uplatnenie v zahusťovaní omáčok (ovocný puding k mliečnej ryži, paradajková omáčka ku domácim gnocci z medvedieho cesnaku, paradajková omáčka k mäsovým guľkám), polievok (polievka z červenej šošovice), ďalej do karbonátok z červenej šošovice, na pečenie kváskového pečiva a zdravého mrkvového koláča. Pri pečive dávajte pozor na použité množstvo.  Odporúča sa maximálne 25% pšeničnej múky nahradiť týmto produktom. Jej konzistencia je podobná hladkej múke, ale je ešte hutnejšia a tak by vám vo výsledku vyšlo "natlčené" pečivo s výraznou arómou. Viem, o čom hovorím, pre skúsenosť som to vyskúšala na pletenom sladkom vrkoči 🙂

    Suma sumárum som sa nakoniec potešila širokému využitiu tohto "zlatého" zázraku v mojej kuchyni. Odporúčam najmä domáce keksy (recept nižšie).

    Mrkvový koláč

    Ingrediencie :

    1 šálka slnečnicovej múky

    1 šálka polohrubej múky

    2 veľké mrkvy postrúhané najemno

    85 g roztopeného masla

    5 lyžíc ryžového sirupu (alebo iného sladidla)

    3 vajcia

    2 ČL mletej škorice

    1 vanilkový cukor (nie vanilínový)

    1/3 ČL muškátového oriešku

    2 kopcovité ČL kypriaceho prášku do pečiva

    1/2 šálky posekaných vlašských orechov

    Trochu citrónovej šťavy

    V miske premiešame slnečnicovú, polohrubú múku, muškátový oriešok, škoricu, vanilkový cukor a kypriaci prášok do pečiva. Pridáme vajíčka, ryžový sirup, maslo, citrónovú šťavu, premiešame, a nakoniec primiešame zľahka mrkvu a orechy.

    Cesto vylejeme do okrúhlej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme na 180°C, 30-40 minút. Po pol hodine skúsime špáratkom, či je koláč upečený (špáratko je trochu vlhké). Ak by sme nechali koláč v rúre pridlho, vyschne.

    Poleva: biely grécky jogurt, ryžový sirup, škorica, orechy

    Ja som ešte koláč posypala postrúhanou bielou čokoládou s makom a ozdobila jahodou.

    Koláč je sýty a dobrý aj na raňajky.

    dmBio Ľanové semená zlaté

    Doteraz som doma používala len hnedé ľanové semená. Hnedý ľan má typicky orieškovú chuť, zlatý ľan je chuťovo jemnejší. Výživové hodnoty oboch sú takmer rovnaké. Obsahujú vlákninu, železo, vápnik, omega 3-mastné kyseliny, vitamín E. Pôsobia priazdnivo na flóru žalúdka, krvný tlak, choroby srdca, ako prevencia a liečba rakoviny, podporujú imunitu, starajú sa o hygienu hrubého čreva a liečia žalúdočné vredy. Mnohé tieto účinky dosiahne už denná dávka 2-4 čajové lyžičky mletého semena. Ak semienko nerozžujete (nepomeliete) prečistí Vám síce črevo, ale nevyužijete nič z obsahu jeho výživných látok. Zlaté ľanové semienka značky DM pochádzajú z kontrolovaného biologického poľnohospodárstva. Majú vysokú schopnosť napučania, mali by byť konzumované s dostatočným množstvom tekutiny.

    Použila som ich vo viacerých receptoch, v najväčšom množstve asi v domácich kváskových bosniakoch a domácej granole.

    Kváskové bosniaky

    Na prípravu potrebujeme:

    4 lyžice aktívneho kvásku

    100-200g celozrnnej múky

    400g hladkej špaldovej múky

    100g kyslej smotany

    Zlaté ľanové semienka

    Vlažnú vodu, 1-2 ČL soli

    Z ingrediencií si vypracujeme hustejšie cesto, necháme 40 minút podkysnúť. Premiesime a opakujeme ešte dvakrát cca po 40 minútach. Cesto rozdelíme na 9 častí (môžeme aj na menej, ak ich chceme mať väčšie), vypracujeme guľky, ktoré jemne pomúčime a necháme podkysnúť 15minút. Plech si vystelieme papierom na pečenie a poprášime múkou. Pomúčime si ruky, poprekladáme bosniačiky, vypracujeme guľky a ukladáme ich na pripravený plech, opäť necháme kysnúť prikryté utierkou, nech zdvojnásobia objem. Vyhrejme si rúru na 180-200 °C (záleží ako vám pečie rúra), na spodok dáme plech s vodou, nech sa vytvorí para. Vložíme bosniačiky na 10 minút, potom plech vyberieme a pečieme ešte ďalších 10 minút.

    Ja som ich chcela čerstvé na raňajky, takže som dala vykysnuté bosniaky na noc do chladničky prikryté fóliou. Ráno som nechala kysnúť asi pol hodinu a potom vo vyhriatej rúre som piekla do zlatista.

    Domáca granola

    dmBio Raňajková kaša s ovocím

    Pre všetkých, čo nemajú čas, ideálna voľba na výdatné a na živiny bohaté raňajky. Jemné ovsené vločky, mierne sladené sušené ovocie a chia semiačka tvoria doslova výživnú bombu. Okrem raňajok, výborná aj medzi hlavnými jedlami či ako sýtejšia večera. Môžete si ju pripraviť s vodou, či mliekom, na studeno, aj na teplo. Pre mňa ideálna v spojení s mliekom, lyžicou masla, čerstvým ovocím a preliata ryžovým alebo javorovým sirupom  - oku aj žalúdku lahodiaca.

    Hlavná zložka kaše, ovsené celozrnné vločky (68%), ako aj ďalšie zložky (hrozienka 10 %, sušené marhule 5 %, sušené ďatle, sušené slivky, sušené jablká 3 %, pufovanú ryžu 4 %, chia semená 3 %) pochádzajú z kontrolovaného biologického poľnohospodárstva. Zmes je sladená len prírodným cukrom.

    Asi by ste neuverili, že pomocou tejto kaše si môžete pripraviť aj vynikajúce domáce cookies. Nech sa páči, recept:

    Domáce keksy

    Potrebné suroviny:

    40g slnečnicovej múky

    80g raňajkovej dmBio kaše (suchej zmesi)

    4PL zlatých ľanových semienok

    2PL medu

    2PL kokosového tuku

    1PL masla

    Posekaná tmavá čokoláda

    Uvedené suroviny si zmiešame, na plech vystlaný papierom zhruba vo veľkosti polievkovej lyžice kôpkujeme keksíky v tvare cookies, dáme piecť do vyhriatej rúry na 180C cca na 10 minút. Nepresušiť. Chutia fantasticky.

    Kašu si môžeme pripraviť aj v trochu sýtejšej verzii. Pripravíme si kašu podľa návodu. Na panvici si skaramelizujeme ryžový sirup, pridáme jablká, maslo a jemne orestujeme. Touto jablkovou zmesou polejeme pripravenú kašu. Mňam.

    dmBio Banánové čipsy

    Oriešky a sušené ovocie to jednoducho patrí ku mne. Kedysi som bola maniak na lúpané, pražené, solené arašidy, vedela som ich zjesť aj polkilové balenie. A teraz siaham po naturálnych orieškoch, osladím, prípadne opečiem si ich podľa svojich momentálnych chutí. Typovo som teraz neni vyhranená, ale na moju škodu, chutia mi hlavne tie drahšie - mandle, kešu, pekanové či para orechy. Zo sušeného ovocia si v Déemke vyberám hlavne kyslasté typy, a vyhrávajú najmä sušené kúsky manga. Banánové čipsy som obchádzala oblúkom pre ich príliš sladkú chuť a tvrdosť. Aspoň také som poznala od iných značiek. A tak s testovaním otáľala, a rozbalila som ich až v práci na tretí deň testovania. Nevedela som ich prestať jesť. Prekvapila ma ich krehkosťjemnosť. A ich primerane sladká chuť. Nie sú tvrdé, prepražené, tmavé, ale krásne bledunkožlté. Sú vyrobené z banánov vyzretých na slnku a sladené medom. Výborné sú do raňajkových müsli, domácej granoly, desiata pre športovcov, mlska pre návštevu a na dekorovanie dezertov. My sme si ich dali ako desiatu na futbalový turnaj. Dodali nám s dcérkou energiu na povzbudzovanie nášho malého futbalistu. 61g sacharidov na 100g hmotnosti je dosť, ale oproti iným sladkostiam stále málo.

    Tip: Dajte si banány do uzavretej misky s čerstvým ovocím. Nasajú trošku vlhkosti a aj ostatných ovocných chutí. Sú ešte lahodnejšie.

    dmBio Biela čokoláda mak

    A čerešnička na záver! Biela čokoláda .... Došli mi slová. Biela čokoláda je pre mňa kráľovnou čokolád. Nechávam si tabličku po tabličke rozpustiť na jazyku, tú omamne až príkre sladkú chuť sušeného mlieka si pomaly vychutnávam, najradšej sa o ňu nedelím. Priznám sa, niekedy ju jem potajomky, keď sú neni deti poblízku. Pri tomto spojení bielej čokolády s makom, som akosi nevládala zjesť celú čokoládu na posedenie. Zdala sa mi sýtejšia, čo je pre mňa lepšie. A tak som si na nej po tabličkách pochutnávala takmer celý testovací týždeň. Navyše, suroviny na jej výrobu (sušené plnotučné mlieko, trstinový cukor, mak, kakaové maslo) pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva, a ja mám hneď lepší pocit, že robím niečo pre svoje zdravie aj prírodu 🙂 .  Čo ma tiež potešilo je biologicky rozložiteľná fólia, v ktorej je čokoláda zabalená. Chráni arómu čokolády a dokonale nahrádza tradičnú hliníkovu fóliu.

    Čokoládu môžete len tak pojedať, prípadne použiť polámanú či postrúhanú na dezert alebo do raňajkovej kaše.

    Na záver by som sa chcela poďakovať tímu Modrého koníka a ľuďom z DM, že ma vybrali medzi 10 testujúcich žien. Bola to pre mňa skvelá skúsenosť. Svoju kuchyňu som obohatila o množstvo nových ingrediencií a receptov. Zistila som, že BIO neznamená automaticky vysokú cenu. Počiatočná investícia pri zdravších potravinách je vyššia, ale urobte si základ a naučte sa ich navzájom kombinovať. Niektoré suroviny, ako napríklad červená šošovica, zlaté ľanové semienka, slnečnicová múka či ryža basmati, by mali mať určite zastúpenie v jedálničku nás a našich detí.  Verím, že vás niektoré recepty zaujali a vyskúšate ich. Recenzia je naozaj dlhá, a tak ďakujem každému, kto ju prečítal až do konca.

    matka1984
    25. apr 2018    Čítané 572x

    Pláne

    V nedeľu sme opäť našli malý "raj na Zemi". Blízko mesta, kde bývame. Osada Pláne pri dedinke Petrovice. Nápad mal môj manžel. A veru dobrý. Prešli sme dedinu Petrovice, odbočili do lesíka, stúpali medzi stromami serpentínami hore, až sme vošli do osady, kde sa akoby zastavil život. Vošli sme úzkymi cestami medzi drevené chatky a kamenné domy väčšinou pôvodného charakteru. Aj ploty mali starý ráz. Šteblíky dreva a za nimi kvety, ktoré mali v záhradách naše babky. A kvitnúce stromy. Dominantou osady je malá zvonica a kaplnka. Ľudí sme nestretli skoro žiadnych. Možno oddychovali po nedeľnom obede. Všade bolo ticho, počuť bolo len naše deti.  Nie je to miesto, kde by ste išli na túru. Je to malá osada v kopcoch. Z cestičky stačí výjsť strmším kopcom na lúku, sadnúť si, kochať sa výhľadmi a dýchať ten čerstvý vzduch, počúvať vtáčikov, včely a vietor. Pozorovať tancujúce lístie vo vetre, ohýbajúce sa stromy. My sme si nazbierali trošku byliniek - prvosienky a pľúcnik. Deti sa hrali medzi stromami, a konármi, čo pozbierali po zemi. Energia z tohto miesta zostane vo mne dlho. A už teraz viem, že sa sem chcem ešte vrátiť. Najlepšie, do svojej vlastnej chatky 🙂 Snívať treba.

    Máte aj vy takéto miesta? Síce obyčajné, ale pre vás niečím výnimočné?

    matka1984
    11. dec 2017    Čítané 245x

    Luxus pochádzajúci z prírody ...

    NUANCE .... krásne znejúce slovo z francúzštiny, ktoré znamená "jemný rozdiel". Niečo, čo si možno na prvý pohľad ani nevšimnete.  Taká je aj naša príroda, niekedy pre nás neviditeľná a pritom veľmi dôležitá. Ja som si cestu a lásku k nej našla až rokmi, ako som "dozrievala". Teraz mám 33, a kedysi mnou najväčšmi milované mesto, dnes rada  vymením za pobyt v prírode. Za kľud, oddych, ale najmä za tú krásu a čistotu, ktorú nám ponúka. Ale aj plody, ktoré nám dáva. Veľa o liečivej sile prírody vedia aj producenti kozmetickej značky NUANCE.  Keďže kozmetika NUANCE je založená na prírodnom zložení, a obsahuje viac ako 50 účinných látok prírodného pôvodu a niekoľko patentovaných extraktov.  

    A tak som sa veľmi potešila, keď ma spomedzi mnoho žien vybrali na testovanie tejto kozmetiky, ktorú som doteraz vôbec nevyskúšala. Navyše išlo o testovanie luxusného radu, zlatej masky od NUANCE a micelárnej vody pre suchú pleť.

    Hovoriť žene o úžasných - z prírody pochádzajúcich - účinkoch masky a micelárnej vody je jedna vec, ale navyše potešiť oči tejto ženy krásne luxusne vyzerajúcim obalom je vec druhá. Takže pre mňa toto spojenie znamená ako silné DVA V JEDNOM. Luxus v spojení s prírodou.

    Základom každej krásnej pleti je určite dôkladné odličovanie. Na to som už vďaka svojej kozmetičke prišla dávno. Keď som bola mladšia, občas sa mi stalo, že som šla spať neodlíčená. Poznáte to, keď máte za sebou ťažký deň a večer vám padá hlava pri knihe alebo telke, a tak sa zmôžete maximálne na umytie zubov. Moja pleť bola suchá a nikdy som netrpela akné. Ako však rôčky pribúdali a moja suchá a citlivá pokožka, ktorá nikdy nepotrebovala žiadnu špeciálnu starostlivosť, zrazu začala na seba upozorňovať.  Zrazu sa začali tvoriť prvé vrásky, drobné vyrážky na lícach, podkožné mílie. Vyhľadala som kozmetičku, ktorá mi dovtedy stačila na úpravu obočia. Moja suchá a citlivá pleť vyžadovala starostlivosť. Vzala som si k srdcu rady kozmetičky. Ochraňovať pokožku pred slnkom, prachom, nečistotami z ovzdušia, pravidelne používať krémy, nechodiť spať neodlíčená, a až na dokonale čistú odlíčenú pleť si nanášať živiny vo forme masky či krému. Práve ona mi poradila vymeniť aj micelárnu vodu za pleťové odličovacie mlieko a tonikum. A tak, pri testovaní tejto dvojice, išlo naozaj o TEST PREŽITIA, keďže som moju vernú dvojku vymenila za jednu fľaštičku magickej micelárnej vody pre suchú pleť.

    Micelárna voda ma na prvý pohľad zaujala svojím krásnym flakónikom. Ako každá žena milujem krásne veci, ktoré potešia aj oko. V tomto prípade ma očarila jemnosť spojená s eleganciou. Bledomodrá farba, ktorá evokuje vodu a čistotu spojená s luxusnou zlatou. Dizajnéri, ktorí navrhovali obal, si dali naozaj záležať. Tie, ktoré by ste sa rozhodli micelárnu vodu niekomu dôležitému (mame, sestre, najlepšej kamarátke) darovať, určite sa nebudete hanbiť za takú nádheru.

    Čo ma však samozrejme zaujímalo najviac, bol obsah tejto fľaštičky. Micelárna voda pre suchú pleť obsahuje extrakt z goji, ktorý je silným antioxidantom. Suchej a poškodenej pleti sľubuje naštartovať regeneračné procesy. Ak máte suchú pleť, určite pochopíte, o čom píšem. Suchá, šupinatá pleť potrebuje regeneráciu ako soľ. Ja momentálne šupinatou pokožkou netrpím, lebo ju pravidelne hydratujem. Ale počas používania micelárnej vody pleť bola krásna a šupiny sa netvorili. Ďalšia dôležitá zložka - extrakt z nechtíka lekárskeho - je vynikajúci pomocník, keď sa vám na tvári objaví vyrážka. Má totiž hojivé a protizápalové účinky. Možno ste niektoré také ako ja, a do jednej či dvoch vyrážok na tvári si budete chodiť toľko, kým nemáte na tvári chrastu 🙂 Na sebe som si teda otestovala, že chrastičky alebo iné nedokonalosti na tvári, sa mi rýchlejšie hojili, vysušili sa a odlúpili. A tak som na tvári behom troch dní už nič nemala. No a veľmi dôležitá zložka pre suchú pleť je glycerol a alantoín, ktoré pleť hydratujú.  Pri hydratácii sa trošku pozastavím. Ako som si nanášala na tvár micelárnu vodu, počiatočné osvieženie pleti neskôr prerástlo do jemného pnutia. To ma trošku zarazilo a hovorím si, že najlepšie pre mňa bude vrátiť sa k svojmu mlieku a toniku. Dala som však vodičke šancu a vyskúšala som si jej nanášať viac. Vatový tampón som dostatočne "namáčala" micelárkou a najskôr pleť očistila. Potom ešte na ďalší čistý tampón som opäť naniesla viac micelárnej vody a vklepala som si ju do pleti. Takto som cítila dostatočnú hydratáciu. Na takúto odlíčenú pleť som si potom naniesla krém.

    Čo sa týka odličovania, odstraňovania nečistôt, nánosov make-upu a mascary, hodnotím micelánu vodu známkou dobre. Hlavne čo sa týka odstraňovania mascary. Stávalo sa mi, že aj napriek tomu, že sa mi zdalo, že mascara je dokonale odstránená, ráno som sa zobudila s menšou machuľou pod okom z mascary. Tu opäť pripomeniem, že treba používať väčšie množstvo micelárnej vody a treba sa s odstránením mascary viac "vyhrať".

    Pre dokonale odlíčenú pleť je ako čerešnička na torte kvalitná maska. Zlatá maska od NUANCE je určená najmä na vypnutie, oživenie pleti a vyplnenie hlbokých vrások. Ak toto vaša pleť zatiaľ nepotrebuje, maska nie je určená pre vás. Ale kľudne ňou obdarujte vaše mamy, staršie sestry či kamarátky, ktoré toto pre svoju pleť potrebujú. Poviem vám prečo?

    Ja už žiaľ menšie hlbšie vrásky mám. Nijak špeciálne s nimi zatiaľ nebojujem. Občas nejaká maska, krém s kyselinou hyalúronovou či nejaké to sérum. A tak som sa maske, ktorá sľubovala vypnutie pleti, vyplnenie vrások a pozdvihnutie povädnutých kontúr, skutočne potešila. Navyše, ako som si začala "študovať" príbalový letáčik so zložením masky, som zostala príjemné prekvapená, akého "ZLATA" sa mi to dostalo do rúk. Maska obsahuje patentovaný extrakt z kališných lístkov bieleho ibiša a dužiny baobabu. Toto spojenie sľubuje účinne spomaliť procesy starnutia pleti. Šetrne znižuje kontrakcie tvárových svalov, čím aktívne vrásky vypína. Zvyšuje množstvo podkožného tuku v lipo-atrofických zónach, ktoré sú typickým prejavom starnutia pokožky, čím zabezpečuje pleti prinavrátenie objemu a vyplnenie vrások. Podporuje syntézu proteínov, ktoré sú zodpovedné za súdržnosť buniek, vďaka čomu sa stáva pleť pevnejšou.  Ďalším dôležitým prvkom je extrakt z listov červeného viniča, ktorý je bohatý na fenolové zlúčeniny, ktoré podporujú mikrocirkuláciu tak, že redukujú vačky pod očami. Extrakt z listov ginkga má významné antioxidačné účinky. Chráni kolagénové vlákna a zabraňuje starnutiu kože. Aktivuje mikrocirkuláciu, čím pomáha zamedzovať tvorbe tmavých kruhov pod očami. Maska obsahuje aj extrakt z rumančeka, ktorý pleť zjemňuje, zvlhčuje a regeneruje. Extrakt z kukurice pokožku tiež zjemňuje a regeneruje. A čomu som sa ja začudovala a potešila, že tento extrakt z kukurice je vhodný aj na citlivú pleť  a okolie očí. Keďže väčšina masiek sa má väčšinou vyhýbať očnému okoliu. No a posledný významný extrakt z jantáru, ktorý táto maska obsahuje, má silné antioxidačné účinky, vďaka čomu spomaľuje procesy starnutia pleti.

    Okrem tohto úžasného obsahu ma potešila tá nádherná zlatá farba s jemnými trblietkami, nádherná vôňa a super jemná konzistencia.

    Výrobcovia odporúčajú masku nanášať jedenkrát za týždeň. Pre lepší efekt som sa rozhodla používať ju dvakrát do týždňa.

    Masku som si naniesla na dôkladne vyčistenú pleť. Krúživými pohybmi (nekrúžila som však dlho) som si ju vmasírovala do tváre. Naniesla som si ju v takom množstve, aby mi po vmasírovaní zostala jemná vrstva na tvári. Takto som si potom nechala masku pôsobiť 20 minút na svojej tvári. A snažila som sa vždy si pritom odpočinúť.  

    Po troch týždňoch poctivého používania sa mi jemne vyplnili vrásky okolo úst a tiež povädnuté líca a povädnuté očné okolie sa mi vyplo. Klamala by som, ak by som nespomenula, že maska prinesie výsledky, aj ak budete ponocovať, vyhýbať sa vode oblúkom a podobné experimenty.... NIE. Skrátka, k tejto čarovnej maske je dobré dopriať si aj kvalitný spánok a pravidelný pitný režim. Toto podľa mňa patrí ako doplnok k tejto maske, týmto len podčiarknete jej účinky. Ja som badala rozdiely, keď som išla neskôr spať a málo som pila. Používaním masky aj farba pokožky bola živšia, nie sivá a mdlá.

    Výhody zlatej masky by som zhrnula do nasledovných bodov:

    - jemná konzistencia a krásna vôňa,

    - podvihnutie povädnutej pokožky na lícach a očného okolia,

    - čiastočné vyplnenie vrások,

    - živšia farba pleti.

    Spoločnosť NUANCE sa snaží ponúknuť ženám niečo špeciálne s prihliadnutím na daný typ pleti. Ja som na svoju suchú a citlivú pokožku s už začínajúcimi vráskami dostala správnu kombináciu. A odporúčam to aj vám ostatným, vybrať si správne, to, čo vašej pleti vyhovuje najviac.

    Ďakujem modrému koníku a tiež spoločnosti NUANCE, že ma vybrali na testovanie tejto dvojice kozmetických vychytávok, a mala som tak možnosť dopriať svojej pleti niečo špeciálne. Vyživiť ju kvalitnými extraktmi prírodného pôvodu a pritom potešiť aj moje žensky náročné a vyberavé oko.

    matka1984
    30. okt 2017    Čítané 1433x

    Tradičné recepty v modernom hrnci

    Pri testovaní hrnca Delimano som si povedala, že pôjdem nad svoje kuchárske možnosti a zručnosti. Rozhodla som sa pripraviť jedlá slovenskej kuchyne a niečo málo z talianskej a belgickej kuchyne podľa tradičných receptov. Chcela som použiť postupy našich mamičiek a babičiek. Ony dobrému jedlu vždy venovali čas, lásku a tie správne ingrediencie. Požiadala som o rady ľudí, ktorí majú už čo-to odvarené, odpečené a niečo som aj googlila. Samozrejme som neodolala a pripravila aj niečo zdravé po tých hodoch. A výsledok? 

    Do testovania Delimano riadu Stone Legend som sa prihlásila s tým, že skúsim nevyskúšané recepty. Keď ma vybrali, pár dní som žila v "očakávaní", ktorý z riadu mi pošlú. 🙂 Veľmi som sa potešila, keď prišiel univerzálny hrniec Stone Legend. Obsahoval navyše sitko na fritovanie, cedenie a rošt na restovanie a parenie.

    Takže nápadov bolo zrazu veľa. Už len dať týmto nápadom - receptom spoločnú myšlienku. A tá prišla ..... TRADIČNÉ ......

    Tradičné pre mňa tieto testovacie týždne znamenalo:

    - používať prevažne tradičné suroviny,

    - používať tradičné postupy pri príprave,

    - vytvoriť tradičné jedlá. 

    Milujem parené buchty mojej mamy. No nikdy som si na ne netrúfla. Mama ich vie pripraviť  nadýchané ako páperie. My sme sa ich ako deti so sestrami nevedeli dojesť. Teraz aj napriek tomu, že mám vlastnú rodinu, vždy som sa na ne radšej nechala s rodinou pozvať. Pri tomto testovaní som však pozvala ja mamu k nám, aby ma parené buchty naučila robiť. A podarilo sa... Dokonca ma naučila grífy, ktoré ona prevzala od svojej dobrej svokry. A možno ich raz ja naučím svoju dcéru.  Tu je recept aj pre vás.

    Cesto: 1/2kg polohrubej múky, 1 vajce, cukor (dala som od oka, možno aj 4 polievkové lyžice), trochu soli, roztopené maslo (to som tiež dávala od oka, ale cca 60-70g - viac ako polovicu 125g balenia), kvások: 1 pohár teplého mlieka, trochu cukru, viac ako polovička kocky droždia, skoro 3/4


    Postup: cesto vymiesime, necháme vykysnúť, na jemne pomúčenej doske ZĽAHKA (netlačiť na valček, aby cesto zostalo nadýchané) vyvaľkáme na cca 1 cm. Na vyvaľkané cesto si po jeho dlhšej strane nakôpkujeme plnku (lekvár, ovocie) - kôpky dávame tak od kraja, aby sme ich potom mohli PRELOŽIŤ (prikryť) cestom. Ja som mala pohárik s priemerom cca 4,5cm-5cm (šálka na espresso), chcela som ich menšie (mama robieva väčšie), takže som tie kôpky dávala cca 5cm od kraja. Kôpky teda prekryjeme cestom, pohárom vykrojíme, a tým sa nám pekne plnka uzavrie a cesto krásne spojí (toto som ja napríklad nikdy nerobila, urobila som štvorec alebo kruh, dala plnku a cesto som zatáčala). Buchty sú akoby v tvare písmena D, lebo tú preloženú časť už máme uzavretú, tam nekrájame.....Cesto si odrežeme do roviny a spravíme si ďalší pás s plnkami, a tak pokračujeme, kým cesto neminieme. Zvyšky, odrezky cesta využijeme tiež, jemne premiesime a znovu necháme podkysnúť, vyvaľkáme a urobíme buchty aj zo zvyšku. Buchty necháme podkysnúť cca 10 minút. Necháme si v hrnci prevrieť osolenú vodu pod pokrievkou. Do vriacej vody poukladáme buchty (buchty by mali mať rovnakú veľkosť), zakryjeme pokrievkou, ak je treba, stíšime plameň, aby nám to veľa nebublalo (ja mám indukciu, a stačil mi 3-4.stupeň). Stopneme si 6-7 minút. Na tie menšie priemery, ako som mala ja, to stačilo. CCa po 5minútach sme s mamou kontrolovali. Pichli sme vidličkou do jednej buchty, ako keby sme odškrabkali kúsok šupky 3mm, aby sme videli, že vnútro už vyzerá hotové. Ak ešte treba trochu času, tak znovu prikryť a pridať plameň, aby voda jemne vrela. Lebo tým, že hrniec otvoríme, uvoľníme paru, a voda zostane bez bubliniek. Keď je buchta hotová, povyberáme ich po jednej, jemne, najlepšie naberačkou s dierkami a riadne odkvapkáme od vody. Na tanieri do buchiet popicháme špajdlíkom, pekne hlbšie, akoby až k plnke, cca 2 vpichy do každej. A hneď ich potrieme roztopeným maslom. Potom už si zdobíme a dochucujeme podľa vlastnej predstavy.

    Kváskový chlebík

    Ten istý deň, ako som robila parené buchty, ma moja dobrá kolegynka a výborná kuchárka Ľubka  obdarovala domácim kváskom, receptom na chlebík a dokonca mi požičala aj ošatku. Chlebík som už párkrát piekla. Ale z domáceho kvásku, o ktorý sa treba starať s presnými postupmi, nechať cesto viackrát podkysnúť a podobne, tak takýto som ešte nerobila. A tak som sa prvýkrát pustila do kváskového chlebíka. Teda do jeho prvotnej prípravy, ktorú som zvládla večer. Ešte pred polnocou som preložila mierne vykysnuté cesto do ošatky a pokračovala som po cca 5-hodinovom spánku. Ráno som neverila vlastným očiam, ako cesto v ošatke nakyslo.

    Cesto bolo pripravené do "zázračného" hrnca a šup s ním do rúry. Hrniec som ničím nepotierala, cesto neobsahovalo olej, nič mastné, a pritom chlebík po upečení šiel z hrnca naozaj ľahúčko, v hrnci nezostali žiadne pripečené zvyšky. Keď sa chlebík dopiekol, mohla som ísť pobudiť mojich spachtošov a prekvapiť ich takýmto krásnym chlebíkom hneď zrána.

    K tradičnému kváskovému chlebíku som večer pripravila netradičnú polievku z hokaido tekvice. Tentokrát som mala možnosť otestovať mixovanie priamo v tomto hrnci, keďže sa hovorí, že sa môže doň ísť aj ostrými predmetmi. A hrniec to naozaj

    ustál, aj keď naspodu bolo vidieť jemné čmuhy, ale škrabance to neboli.

    Ďalším orieškom pre mňa aj pre hrniec boli dukátové buchtičky s vanilkovým krémom preliate javorovým sirupom a orechami. Hrniec zvládol upiecť kysnuté cesto, buchty sa ľahko vyklopili von. A potom sa tam už mohol variť vanilkový "krém". Krém pri umývaní zišiel z hrnca bez väčšej námahy.

    Keďže kysnuté cesto som mala za tieto dni ako tak v ruke, vyskúšala som aj výborné Michalovské langoše. 

    Tu som prvýkrát v hrnci fritovala. Do rozpáleného oleja som pridala aj plátky mrkvy, aby sa langoš nespálil a tiež nebol nasiaknutý olejom. Vyskúšajte, používam to aj pri vyprážaní šišiek.

    Vo fritovaní som však pokračovala a dala som hrncu ťažšiu skúšku, a to fritovanie belgických hranoliek. Aj v tejto skúške hrniec obstál a je celkom dobrou konkurenciou pre klasickú fritézu. U mňa spokojnosť.

    Keď už sme sa presunuli od slovenských jedál k belgickým, môžeme ďalej pokračovať obľúbenými tradičnými talianskymi BOLOGNESE cestovinami a nemôžu chýbať pravé talianske LASAGNE.

    Recept na lasagne som získala od kamarátky, ktorá ho má od kamarátky z Talianska 🙂 Ešte ste sa nezamotali? .... Tak pokračujem. Tento jej recept som ešte skombinovala s receptom známeho českého kuchára Pohlreicha. Keď vynechám kváskový chlebík, tak príprava lasagní mi zabrala najviac času spomedzi skúšaných receptov, a to zhruba 3 hodiny, ale výsledok stál naozaj za to. Základom je omáčka, ktorá sa varí viac ako 1,5 hodiny. Keďže omáčka varením mierne hustne a má sklon k pripaľovaniu, treba ju miešať. Tu musím upozorniť, že hrniec Delimano Stone legend je perfektný na omáčky, ktoré sa v ňom naozaj nepripaľujú vďaka jeho nepriľnavému dnu.

    Podobnú receptúru na prípravu omáčky má aj typická BOLOGNESE omáčka, ktorú som si pripravila s cestovinami a tymianom na ďalší deň.

    A nepriľnavosť som testovala aj ďalej. A to prípravou obyčajného karamelu. Chcela som dezert pre nás štyroch na večer. Zo sezónnych, dostupných surovín. A tak som si vymyslela - jablká na karamele s praženými vlašskými orechami.

    Pozrite ako sa ten karamel doslova odliepal z hrnca.

    Testovanie sa pomaly končilo a my doma sme potrebovali do tela aj niečo zdravšie, a tak som použila kamarátkin overený recept na špaldový jablkovo-orechový koláč so 74%-nou čokoládou.

    A takmer na záver druhého testovacieho týždňa som prvýkrát v živote parila zeleninku. Do hrnca som si dala zovrieť cca 2cm vody, položila nad vodu restovací rošt s poukladanou zeleninkou, hrniec som zakryla pokrievkou a jemne osolenú zeleninku som parila cca 10-15 minút. Woala. Zelenina na pare s bylinkovým maslom - mňam.

    Ako som pridávala na svoj blog príspevky, našli sa niektoré mamičky, ktoré mali aj iné ako dobré skúsenosti s Delimano riadom. Tak som sa s otázkami mamičiek (a niečo z toho zaujímalo aj mňa) obrátila priamo na spoločnosť Delimano (D), a tu je výsledok:

    JA: "V návode na používanie riadu píšete, že sa neodporúča hrniec dávať do umývačky riadu."

    D: "Áno, riady Stone Legend sa môžu umývať aj v umývačke riadu, avšak my odporúčame ručné umývanie, nakoľko mnohé prostriedky do umývačky riadu sú agresívne. Tým, že povrch riadov je nepriľnavý, tak umývanie v umývačke riadu naozaj nie je potrebné."

    JA: "Druhá vec, na ktorú sa pýtajú mamičky z Modrého koníka, prečo sa im panvice po čase používania ohýbajú v strede? Porovnávajú to s iným riadom, ktorý sa im neohýba. Prečo tomu je tak?"

    D: "Dno panvice sa môže vyduť pri nesprávnom používaní. Nakoľko ide o energeticky úsporný produkt, je potrebné používať len stredný ohrev. Uvádzame to aj v návode. Taktiež treba dávať pozor, aby sa riady zbytočne neprehrievali naprázdno."

    JA: "Podľa návodu výrobca neodporúča používať ostré predmety do riadu, pričom sa propaguje v TV, že sa v ňom môže rezať aj nožíkom. Ja osobne používam umelé varešky, ale skúšala som napríklad aj mixovať tyčovým mixérom a nič sa s hrncom nestalo, ale vidieť naspodu malinké škrábance (nie ryhy, len čiarky, ktoré vidíte pri svetle)."

    D: "Povrch hrncov Stone Legend ma odolný materiál a môžu sa používať aj ostré predmety. Po použití môžu ostať menšie škrabance, ale ak sa neodlupuje vnútorná vrstva povrchu, funkčnosť ostáva rovnaká.

    Ak však chceme, aby riady mali čo najdlhšiu životnosť, odporúčame používať plastové alebo drevené kuchynské pomôcky."

    Ja som bola s univerzálnym hrncom Stone legend spokojná a ako hlavnú výhodu vidím nepriľanavý povrch. Práve kvôli tejto vlastnosti si plánujem kúpiť minimálne panvicu alebo wok. Ďakujem týmto spoločnosti Delimano a teamu Modrého koníka za príležitosť testovať tento super hrniec.

    Keďže som človek, ktorý je na seba náročný, inak tomu nebolo ani teraz. "Naložila" som si na seba naozaj časovo-náročné recepty s postupmi, ktoré som predtým veru neskúšala. Ďakujem týmto mojej rodine za trpezlivosť. Lebo aj napriek tomu, že sa mali pri mne tieto týždne ako v raji, čo sa týka varenia, pečenia. Ale čo sa týka môjho času, veľa z neho som venovala práve kuchyni, foteniu a nie im, mojim najbližším. Ľúbim vás rodinka moja!

    matka1984
    11. aug 2017    Čítané 505x

    Kroasanty, ktoré vám ušetria čas a vnesú LÁSKU do domu

    Testovanie s CROCCO bolo pre mňa plné LÁSKY a zážitkov.  Svadba, rodina, priatelia, prázdniny. Ešte teraz, keď píšem túto recenziu, búši mi srdce, pretože vo mne doznievajú zážitky posledných dní. 

    Kuriér totiž doviezol 7 balení mrazených koláčikov od spoločnosti MINIT Slovakia v čase, keď v našej rodine vrcholili svadobné prípravy, vydávala sa sestra. Koláčiky tak okrem mňa, mojich dvoch detí a manžela, testovala aj naša najbližšia rodina a známi. 

    Testovali sme 7 príchutí: malinové, jahodové, marhuľové, čokoládové, nugátové kroasanty, oškvarkové a syrové pagáčiky.

    V baleniach bolo cca 16 až 24ks, pričom každé balenie malo 500g.

    CROCCO ušetrí čas, ale dajte pozor, ako tento ušetrený čas využijete.

    Celá príprava je veľmi jednoduchá, stačí zmrazené koláčiky rozložiť na plech, predhriať rúru na 185 stupňov a cca 15-20minút piecť v rúre. A žiadne prípravy, nepotrebujete plný stôl ingrediencií, žiadne váženie, nečaká vás ani miesenie, ani kysnutie a ani veľké upratovanie kuchyne. Už si len vychutnávate teplé, chrumkavé a krehké pečivko - pri sladkých koláčikoch ich bohatú náplň, pri slaných kpagáčikoch zas výborne dochutené cesto s kúskami syra či oškvarkami, a samozrejme kocháte sa tou zlatistou parádou, ktorú ste upiekli. Lebo napríklad mne musí chutiť jedlo aj pohľadom, nielen jazykom. A keď si tie oči zatvoríte, môžete si predstavovať, že ste vo Francúzsku a jete typické francúzske kroasanty. Fantázii si medze nekladú 🙂

    Hlavná myšlienka testovania spočívala v tom, ako využiť ušetrených 15 minút času, pokiaľ sa koláčiky pečú. V hlave sa mi vírili plány, nekonečné množstvo nápadov, ako využiť tento čas. Zistila som, že neušetríme len 15 minút, ale aj viac, keďže pri bežnom pečení a následnom uprataní kuchyne strávime minimálne 1-2 hodiny. My sme tento ušetrený čas trávili SPOLU s rodinou, priateľmi, rozprávali sa viac, hrali sa, chodili na kupko, stanovali sme, boli sme v múzeu, svadbovali sme, pomáhali si,... Venovali sme čas jeden druhému.

    CROCCO testovanie u nás... LÁSKA 

    RODIČOVSKÁ LÁSKA

    Deti nevedeli odolať hneď prvý večer a pieklo sa niečo po desiatej hodine. Kakavko a nugátové kroasanty rozvoniavali po celom dome. Bez môjho špeciálneho pričinenia, bez rozhádzanej kuchyne, bez kysnutia cesta, len rozložiť kroasanty na plech, rúra upiekla a my s deťmi sme sa zahrali. Už som len počúvala: "Mňáám, tie sú úžasnéééé." Deťom sa páčila bohatá náplň a krehučké cesto, ktoré sa im rozplývalo na jazyku.  

    SÚRODENECKÁ LÁSKA

    Keďže príprava bola taká jednoduchá a deti nevedeli odolať, dcéra jahodové a oškvarkové zvládla spraviť sebe aj bratovi na raňajky hneď na druhý deň.

    LÁSKA K MANŽELOVI

    Manžel sladké veľmi neobľubuje, má rád tradičné jedlá, ktoré voňajú po mäse. Ale raňajkám odo mňa v podobe čokoládových a marhuľových koláčikov neodolal. A dôkaz, že mu chutili? Keď sme s deťmi od neho pýtali posledný kroasant z jeho taniera, nechcel sa podeliť. Ale najviac mu chutili pri večernom kúpaní v bazéne so synom - oškvarkové pagáčiky s pohárom vína. Cítil tam tie oškvarky 🙂 Ale musím priznať, že tieto si zamiloval aj 7-ročný syn, ktorý má rád sladké.

    LÁSKA K RODIČOM

    Meniny mojich rodičov - ANNA a VLADIMÍR - zrovna vyšli na ten týždeň, keď sme cez deň fungovali podľa "svadobných plánovačov". Rodičov sme chceli odbremeniť od chystania pohostenia, a tak sme ich len jednoducho prekvapili po ôsmej hodine večer. Sestra predhriala rúru, po gratuláciách sa do nej šupli zmrazené syrové pagáčiky a kým sa nalialo šampanské a my sme sa rozprávali, syrová pochúťka bola hotová. Nebudem ani hovoriť, akou raketovou rýchlosťou zmizli ešte teplé z taniera. 

    LÁSKA K RODINE 

    Svadba sestry bola pre nás všetkých neuveriteľný zážitok, emócie v nás pracovali naplno a čerstvo po svadbe sme mali potrebu sa stále o zážitkoch rozprávať.

    A tak sme narýchlo zorganizovali malú grilovačku u nás doma. Prišli moji aj manželovi rodičia, obidve sestry s partnermi, a samozrejme najväčší testovači kroasantov, moje deti. Všetko bolo na stole (mäso, zelenina, pečivko, zmrzlinka, ovocie, korbáčiky), ale chýbala tomu sladká bodka. Svadobných koláčov sme boli prejedení, a tak si opäť na našom stole našli miesto malinové a jahodové CROCCO. Tip od nás: sladké náplne v koláčikoch, ktorými výrobca naozaj nešetril, výborne doplní a zvýrazní chuť ovocie či zmrzlina. A keď ich zjete čerstvo upečené, ešte teplé, tak je to príjemný kontrast studeného a teplého v ústach. Mňam!

    LÁSKA K PRIATEĽOM, ZÁBAVA, SMIECH A HRY 

    Často máme návštevy, veľakrát nečakané a CROCCO budem určite kupovať do zásoby pre tieto prípady. Počas testovania sme mali jednu milú návštevu, 5-ročného kamaráta našich detí. Keď už deti nevedeli, ako sa hrať, vymyslela som im, nech si urobia kuchárske čiapky, trošku som im pomohla a oni za odmenu pomohli v kuchyni a pripravili kroasanty. Bola zábava... Iný testovací deň sa k nám prišla kúpať neterka, deti sa bláznili na trampolíne a po zábave ich čakala večera na terase a sladká bodka... Presne týždeň po svadbe sme boli na stanovačke na jednu noc. Samozrejme, patrí sa doniesť aj niečo sladké. Snaha bola, ale upečené kroasanty zjedli ešte deti doma, a tie posledné, čo ostali, tam predsa pre 11 ľudí nezoberiem, tak šup s nimi do úst mne a manželovi 🙂 Na stanovačku žiaľ nedošli :(

    Zloženie kroasantov a Éčka

    Keďže kroasanty okrem toho, že po upečení sú krásne nadýchané, chutné, náplne spolu s krehkým cestom sa vám rozplývajú na jazyku... Sú jednoducho polotovarom.

    Automaticky v nás všetkých vyvolávajú pocit, že nie sú úplne domácke, že je v nich niečo umelé, a že obsahujú É-čka. Vŕtalo mi to hlavou a nedalo mi to, tak som začala jednotlivé éčka, ktoré boli uvedené na obale, googliť na internete. Niektoré sa mi nepodarilo vygoogliť, a tak som rovno otázku nasmerovala na firmu MINIT. Odpoveď ma potešila a celkom ukľudnila.  

    Tu je odpoveď aj pre Vás:

    "Veľa zložiek vo výrobkoch má označenie písmenom E, a pritom ani nemusí ísť o nič škodlivé, písmená E s kódmi sa používajú namiesto vypisovania ich dlhých potravinárskych názvov. Napríklad E 300 je kyselina askorbová, teda vitamín C, ktorý radi konzumujeme aj ako výživový doplnok. Tieto zložky sa v pekárenských výrobkoch bežne používajú, a nielen pri polotvaroch, ale aj pri čerstvo pečených výrobkoch. Len tam si spotrebitelia nemajú možnosť prečítať zloženie, nakoľko výrobky nemajú „obal“. 

    Tie éčka sa tam dostávajú aj pri domácej výrobe, už keď máte lekvár z obchodu alebo margarín, tie éčka tam sú. Aj do našich výrobkov sa dostávajú cez suroviny, napríklad plnky, múku a pod.. Samotná múka obsahuje prísady, aby nehrudkovatela.

    Bohužiaľ čím prísnejšia legislatíva a značenie, tým sú spotrebitelia zmätenejší. Žiadna z prísad ktoré používame, nie je zdravotne škodlivá a nemá žiadne vedľajšie účinky na zdravie spotrebiteľa."

    Viem, že niektoré z vás, neuspokojí ani takáto odpoveď, ale ja si myslím, že raz za čas nám tieto koláčiky z mrazničky neublížia, ani keď budú na raňajky, večeru, na oslavu ako dezert, alebo na výlet ako svačinka. Práve NAOPAK, umožnia nám prežiť krásne chvíle s našimi blížnymi, zjednodušiť si život, ušetriť nás stresu, tešiť sa z chvíľ pohody.

    ČO JE VIAC?

    Tip od detí: najlepšie sú nugátové a malinové

    Tip od dospelých: oškvarkové pagáčiky s vínkom 🙂

    Na záver sa chcem poďakovať spoločnosti MINIT a tímu Modrého koníka, že ma vybrali na toto testovanie a dali možnosť vyskúšať si, ako CROCCO dokáže uľahčiť život.

    matka1984
    11. jún 2017    Čítané 183x

    Vichy + relax = krásna žena

    Kočky, aj vy sa snažíte byť superženou? Chceme byť perfektné matky, super manželky, najlepšie kamarátky, chceme dokonale vyzerať, snažíme sa byť čo najlepšie v práci či doma ako hostiteľky. A niekde pri tom zabúdame sami na seba. Aj ja som podobná.

    Mám 32 rokov, žijem hlavne pre svoje deti (11 a 7-ročné), manžela, rodinu a v neustálom víre povinností. Posledné týždne nad tým viac uvažujem a do toho som na MK zbadala výzvu na testovanie kozmetiky Vichy a jej nového radu SLOW ÂGE, ktorý bol podľa popisu ako "vyrobený" pre mňa. Navyše, článok vystihovala veľavravná fotografia relaxujúcej ženy a vedela som, že sa zapojím. Šancu na neúspech pri výbere kandidátok na testovanie som si vôbec nepripúšťala. Verila som tomu a správa, že ma team MK a Vichy vybrali, ma utvrdila vo fungovaní "teórie pozitívneho myslenia".

    Za pár dní prišiel domov balíček s krémikom a očným sérom. Perfektný bonus bol list od teamu MK, v ktorom mi naordinovali povinný relax. Viac som si nemohla priať. Začala som plánovať oddychové aktivity pre seba, ako to zladím so všetkými povinnosťami. Jasné, že som si nemohla naordinovať wellnes víkend alebo niečo podobné, vzhľadom na rodinu, prácu a bežné povinnosti. Ale vytiahla som diár a začala som si písať každodenné miniaktivity len pre mňa (skorší spánok, meditácia, relax s hudbou, lymfodrenáž, príroda). Ďalej som vzala som fotoaparát a pofotila som momentálny stav na mojej tvári. Hltala som na internete informácie o histórii spoločnosti, zložení krému, a začala som ho testovať.

     Rad SLOW ÂGE trefne reaguje na dnešnú uponáhľanú dobu. Žena je z tohto rýchleho spôsobu života unavená a dennodenne vystavená stresu. Nemá čas na pravidelný spánok, pohyb či stravu. A v neposlednom rade ju ovplyvňuje aj to, čo nemôže zmeniť, a to je vonkajšie prostredie - UV žiarenie a znečistenie ovzdušia.

    Tieto postrehy viedli tím Vichy k vývoju denného krému Slow ÂGE, ktorý pôsobí proti vznikajúcim prejavom starnutia pleti a čiastočne koriguje jeho prejavy. Rieši to, čo trápi takmer každú ženu cca od jej 25 rokov - vrásky, nejednotné zafarbenie pleti, pigmentové škvrny a strata pružnosti pleti.

    Čím je rad SLOW ÂGE iný?

    Laboratóriá Vichy prvýkrát v kréme vytvorili spojenie:

     MINERALIZUJÚCA TERMÁLNA VODA VICHY + BAIKALÍN + BIFIDUS

    Celé tajomstvo značky Vichy spočíva v mineralizujúcej vode, ktorá je čistá, liečivá a prirodzene bohatá na 15 minerálov, obnovuje pH, posilňuje a regeneruje a pochádza z hlbín francúzskej zeme z regiónu Auvergne.

    Výťažok z koreňa baikalínu má najmä antioxidačné vlastnosti a účinky proti znečisteniu a UVA. V Číne ho pre jeho pozitívne účinky používajú viac ako 2000 rokov.

    Bifidus posilňuje ochrannú kožnú bariéru a znižuje citlivosť pleti. Získava sa kvasením baktérií.

    Ja som mala možnosť testovať počas cca 14-tich dní denný krém pre normálnu až suchú pleť a očný krém z tohto radu. Testovala som nanášaním kombinácie oboch krémov ráno po umytí tváre a večer po kompletnom odlíčení a umytí tváre.

    MOJE POSTREHY Z TESTOVANIA

    JA = suchá, citlivá, šupinatá koža so sklonom k pigmentovým škvrnám

    Denný krém pre normálnu až suchú pleť SLOW ÂGE

    VÝHODY

    • hydratácia - tá je pre mňa prvoradá pri výbere krému. Testovaný krém pokožku zhydratoval na celý deň!!! Poobede ani večer som necítila napnutú či vysušenú pokožku, ale krásne zhydratovanú.
    • hypoalergénne zloženie - nemôžem si na tvár naniesť hocijaký krém, moja pokožka má sklony k začervenaniu, svrbeniu a páleniu, akonáhle mám na pleti niečo, čo jej nesedí. Tento krém mi od začiatku "zapasoval", a nepociťovala som ani jeden zo spomínaných príznakov.
    • bohatá krémová textúra - vyskúšala som už rôzne krémy, ale tento prekvapil na začiatok konzistenciou, ktorá nie je príliš tuhá ale ani "vodnatá". Pri nanášaní sa ľahko rozotiera. Po nanesení sa krásne vpije do pokožky a nevytvára na povrchu lesklý a nepríjemný film, ktorý je príznačný pre mnoho krémov a mne osobne vadí.
    • skvelý podkladový krém pod make-up - tak ako mi držal make up (používam už cca 2 roky ten istý) na tomto kréme, mi zatiaľ nedržal na žiadnom inom kréme, aj po celom dni make up krásny.
    • rozjasňovací účinok - svieži krém, pleť je po nanesení krásne rozžiarená, k tomu asi niet čo dodať 🙂
    • liečivý účinok - ten som zistila, keď sa mi nečakane vytvorila zapálená vyrážka na líci a ja som jej ešte "pomohla" rozškriabaním. Večer po odlíčení som na vyrážku naniesla väčšie množstvo krému a do rána sa ranka zaschla a za dva dni ani stopa po vyrážke.
    • vypnutie pleti - mňa trápia  najmä vrásky okolo úst, tzv. vrásky zo smiatia. Po tých cca 2 týždňoch (čo si myslím, je krátka doba) sa len jemne vyplnili, ale budem používať ďalej. 
    • STOP pigmentovým škvrnám - aj pri tomto účinku si myslím, že ide o krátky čas na viditeľné výsledky, ale myslím si, že ženy by ho mali používať najmä ako prevenciu vzniku pigmentových škvŕn.
    • vôňa, farba - aj tieto vlastnosti sú pre nás ženy podstatné. Vôňa mi pripomína čistotu, pocit po večernej sprche, nie je príliš výrazná, ale príjemne jemná. Ráno som ju po nanesení cítila zvyčajne aj dve hodiny. Púdrovoružová farba je jednoducho ženská, jemná, čistá a od minulého roku jednotka aj v oblasti módy. Neviem, či to bol úmysel alebo jednoducho náhoda, ale toto firme Vichy vyšlo.

    NEVÝHODY

    • SPF 30 - pre mňa konkrétne je toto SPF nepostačujúce, mám svetlú pokožku so sklonom k tvorbe pigmentových škvŕn, takže ja by som uvítala, kebyže je SPF 50. Na tento bod som sa pýtala prostredníctvom tímu konik_testuje priamo kompetentných zo spoločnosti Vichy a ponúkli mi nasledovné riešenie: "Slow Age denný krém s SPF30, následne make-up a na to ochranný faktor s SPF50 – momentálne máme i novinku, ktorá je ako stvorená pre vaše potreby – osviežujúci sprej na tvár s SPF50, ktorý je možné aplikovať i na make-up a nie je ho potrebné ďalej roztierať. Praktické je i 75 ml balenie , ideálne do kabelky, takže v priebehu dňa môžete prípravok priebežne aplikovať, aby ste boli 100% chránená."

    Očný krém SLOW ÂGE  

    VÝHODY

    • jemná textúra a hydratácia - toto sa k očnému krému jednoducho patrí, aby bol jemnučký, skoro vodnatý a naozaj toto splnil.
    • zmiernenie opuchov - chodievam spať prevažne po 23:00 a viem, čo je to mať opuchnuté oči, kruhy pod očami. Po testovaní očného krému som už po prvom použití videla rozdiel. Pod cca týždni som mala ráno očné okolie bez opuchov, zmiernili sa kruhy pod očami a vrásky sa mi pomaličky vypĺňajú. Samozrejme, úplne nezmizli, to by som klamala. 
    • zjemnenie vrások - na očnom okolí som naozaj pocítila zjemnenie a vyplnenie očných vrások, nie úplné zmiznutie, ale zjemnenie je viditeľné.
    • hypoalergénne zloženie - očné okolie je citlivé, a to, čo znesie koža na ostatných častiach tváre, okolie očí neznesie. Krémik nesklamal ani v tomto bode a nepociťovala som slznenie a pálenie očí, len málinko v prvý deň slzenie, ale to bola podľa mňa reakcia prvého kontaktu s očným okolím.

    NEVÝHODY

    • žiadne !

    K tomuto očnému krémiku len taký môj postreh navyše, keďže som sérum na očné okolie predtým nepoužívala - Ženy, koža očného okolia je naozaj jemná a citlivá, doprajme jej viac starostlivosti !

    Ženy, toto boli všetko priame účinky krému na pleť, ale podporiť účinok krému dokážeme len my sami. Aj napriek tomu, že nestíhame, že na nič nemáme čas, doprajme si denne hodinku, 30 minút alebo aspoň 10 minút LEN PRE SEBA. Nemusíme mať k tomu ani veľa peňazí, ani starú mamu, ktorá opatrí naše deti, ani manžela, ktorý za nás navarí alebo kolegyňu, ktorá za nás vezme nadčas v práci. Môžeme si SAMÉ SO SEBOU zabehať, ísť do prírody, vyraziť na nákupy, ísť na kávu alebo si ju dať doma, keď dieťa spí, dať si do uší slúchadlá s relaxačnou hudbou, napísať si svoje myšlienky na papier (aj to upokojuje), a pritom nemyslieť na nič, len na vnútorný pokoj a relax. Na rozmýšľanie nad bežnými starosťami máme celých zvyšných 23 hodín! 🙂

    Ja som si v rámci relaxu spojeného s testovaním dopriala vychádzku do prírody, večerný relax s meditačnou hudbou, lymfodrenáž, zdravšiu stravu, pila som viac vody, písala som si myšlienky na papier a možno dvakrát sa mi podarilo ísť spať pred 23:00.

    A verte, že tento relax a spomalenie, ktoré tím Vichy s radom SLOW AGE  odporúča, pomôže podčiarknuť krásu každej ženy !!!

    Ďakujem Vichy a konik_testuje za tento relax!

    matka1984
    16. okt 2016    Čítané 246x

    Ako sme testovali dm 🙂

    Do súťaže o účasť v testovaní dm-výrobkov som prihlásila našu 4-člennú rodinu (manžel, ja, dcéra Alexka, syn Maxík) už tretí krát. A ako sa hovorí - do tretice všetko dobré - u nás to zafungovalo a tentokrát nás vybrali! Radosť bola preveliká! Týmto chcem veľmi pekne poďakovať  spoločnosti dm a Modrému koníku za to, že sme boli vybraní na testovanie, pretože sme z toho mali skvelý zážitok a užili sme si to!

    Mám rada nové veci a každé spestrenie bežného života, takže dm-testovanie bola pre mňa zas nová príležitosť, ako si spraviť radosť a spolu so mnou radosť najmä mojej 10-ročnej dcére. Alexka rada nakupuje, prezerá tovar, hodnotí, všíma si detaily a rada o tom rozpráva, skrátka chytá prvé ženské maniere. Takže v testovaní sa mohla plne realizovať.

    1. Saubär sprchovací gél + šampón 2v1

    Sprchovací gél a šampón 2v1 má nádherne jahodovú vôňu a super hustú konzistenciu. Pokožku zanecháva naozaj hladkú, voňavú a jemnú. Čo ale oceňujem ešte viac, je jeho použitie na vlasy. Väčšinou tieto šampóny 2v1 slúžia ako dobré gély na telo, ale ako šampóny na vlasy už nie sú až také účinné. Tento konkrétny stačil aj na dcérine husté vlasy. Vlasy po uschnutí boli krásne lesklé, bohaté, dobre sa rozčesávali a pekne voňali.

    Názor 10-ročnej dcéry Alexky: „Šampón má krásnu jahodovú vôňu, je v dobrej fľaštičke do ruky.“

    2. Ebelin čistiaca rukavica z mikrovlákna pre citlivú pokožku

    Čistiaca rukavica z mikrovlákna na citlivú pokožku dokonale splnila, čo sľubuje v krátkom popise na obale. Ja na odličovanie používam len vatové tampóny a toto bola pre mňa úplná zmena. Odličovala som sa s micelárnou vodou Balea taktiež z DM. Naniesla som ju na rukavičku a jemne pritlačila najskôr na jedno oko, nechala chvíľu pôsobiť, potom druhé oko a potom celú tvár. Rukavička je naozaj príjemná, jemne masíruje, prekrví pokožku a zanechá ju krásne ružovú. Takisto som si všimla, že po dlhšom používaní som mala pokožku hladšiu, čistejšiu a naozaj som sa zbavila aj odumretých buniek. Rukavička sa aj celkom ľahko čistí – pod teplou vodou, tým, že je z mikrovlákna, tak stačí len krátko preprať a je skoro čistá. Samozrejme mascara sa z nej dáva horšie dole a občas ju treba preprať v práčke. Taký TIP odo mňa – vždy po prepratí v rukách v teplej vode som si ňou znovu prešla odlíčenú tvár, je to príjemný pocit, ako u kozmetičky, a potom som už iba naniesla krém, alebo masku.

    Názor 10-ročnej dcéry Alexky: „Rukavička je dobrá do ruky, je jemnučká a u nás sa to nikdy nepoužívalo, takže to je taká zmena.“

    3. Balea krémová pleťová maska s jemne chladivým efektom

    Priznám sa, masky na tvár skoro vôbec nepoužívam. Celkovo mám pleť suchú a citlivú, ale nikdy som nemala vážnejší problém s akné. Táto testovaná - konkrétne s upokojujúcim a chladivým účinkom vhodná pre každý typ pleti -bola teda dobrým štartom ako začať používať masky - ako stvorená pre mňa. Večer, keď som deti uložila spať, odlíčila sa, som si spravila domáci wellness a naniesla masku. Maska príjemne voňala, mala naozaj chladivý účinok, takže podľa mňa super aj na osvieženie pleti, vzpruženie. Ten chladivý účinok som cítila ešte aj potom ako som si ju po 10 minútach zotrela. Ráno po prebudení som mala pokožku naozaj oddýchnutú a pekne ružovú. Perfektné je balenie. Nemusíte si kupovať celú tubu alebo kelímok určitej masky, ale vďaka tomuto „cestovnému“ baleniu si môžete vyskúšať viac typov masiek.

    4. Alverde ošetrujúci sprchovací gél “Morská soľ” bio citrón&bio čierne korenie

    Alverde je prírodná kozmetika a výrobok z tohto radu som vyskúšala prvýkrát. Má jednoduchý obal, čo je príznačné pre prírodné kozmetické výrobky. Ale o to viac vás očarí obsah. Gél je nádherne hustý a hladký na pokožku. Jeho vôňa je nezameniteľná – kombinácia citrónu a korenia mi veľmi pripomínala vône z detstva, jednoduché kolínske a obyčajné vône. U mňa to zafungovalo a počas sprchovania som si ho nanášala opakovane. Pokožka po častejšom používaní bola naozaj hladká, vláčna a hydratovaná. Majú v tom prsty určite morská soľ, kokos a dôležité minerály, ktoré tento gél obsahuje.

    5. Balea men šampón na vlasy proti lupinám

    Balea šampóny používa manžel prevažne 2v1 (gél na telo aj vlasy), takže toto bola pre neho príjemná zmena. Keďže nemá problémy s lupinami, neotestovali sme jeho účinnosť v boji proti lupinám. Ale manžel zhodnotil, že šampón bol príjemne chladivý na pokožku hlavy a krásne vonia.

    6. Denkmit tekuté žlčové mydlo na odstraňovanie fľakov s jemnou kefkou

    Žlčové mydlo v tekutej forme som u nás doma vyskúšala prvýkrát. Kupovala som ho v tuhej forme, ale rozčuľovalo ma máčanie vecí, máčanie mydla, potom ručné pranie, a neustále umývanie rúk po kontakte s pokožkou (keďže mám veľmi citlivú a suchú pleť), takže som sa potešila tejto tekutej verzii. Mydlo je zabalené v šikovnej fľaštičke, ktorá akurát sadne do ruky. Keď fľašku otvoríte, prekvapí vás na hrdle "inštalovaná" minikefka, pomocou ktorej zaschnutý fľak v prípade potreby aj prekartáčujete, a neprichádzate tak so žlčovým mydlom takmer žiadnemu styku s pokožkou. No a moje skúsenosti s konkrétnymi fľakmi? ...Blato, tráva, fľaky od jedla, krv, makeup išli krásne dole bez väčšej námahy. Nechala som pôsobiť ako odporúčali v návode 5 minút pred praním. Fľaky, ktoré som však mala zaprané – starý fľak od hrdze, staršia škvrna od paradajkovej omáčky – nezišli ani po dlhšom pôsobení na látke. Žiadna farebná textília nevybledla a ani inak neutrpela, takže je v pohode používateľné bez nejakých obáv, že by vám to zničilo prádlo. Toto žlčové mydlo sa stane určite súčasťou našej domácnosti!!

    7. Denkmit prostriedok na umývanie riadu

    V našej domácnosti už 2 roky pomáha umývať riad umývačka riadu a ja som si na to rada zvykla. Sú však riady, ktoré do nej nedávam, takže prostriedok na umývanie riadu u nás nemôže chýbať. Nekupujem ho často, a staviam radšej na overené značky. Denkmit SPULMITTEL ULTRA som použila prvýkrát. Aby som ho dokonale otestovala, umývala som samozrejme viac riadu. Denkmit má krásnu vôňu a je fajne hustý. Stačí ho dať na hubku 1-2 kvapky a krásne vám pení a dokáže umyť peknú kôpku riadu. Takisto si ľahko poradí s mastnotou a dodatok ULTRA mu oprávnene patrí. Ja mám navyše citlivú a suchú pokožku, a musím konštatovať, že je príjemný aj na ruky a mala som ich po použití jemné.

    8. dmBio bielkovinový chlieb

    Chlebík sa u nás testoval na rôzne spôsoby. Mňa a dcéru úplne dostal. A manžel a syn ho skôr z povinnosti vyskúšali, ale radšej už viac nie - ako typický chlapi, neradi čo sa týka pečiva experimentujú, takže by som ich nebrala ako dobrú skúšobnú vzorku. Mne vyhovovala jeho akoby chuť po opekaní, tenučké nakrájanie, hustota a sýtosť. Pripravovala som ho s nátierkami (vajíčkovou, avokádovou, obyčajné maslo, syrokrém), ale vynikajúci bol aj mierne opečený ako príloha k tekvicovej hokaido polievke. To bola dokonalá chuť.

    Názor 10-ročnej dcéry Alexky: „Chlebík bol veľmi dobrý a jemnučký, mal krásnu vôňu.“

    9. dmBio müsli s bobuľovým ovocím

    Müsli a cereálie sú u nás povinnou výbavou. Deti obľubujú skôr sladké, opekané s nejakým prídavkom čokolády, orechami. Manžela občas oklamem a pridám ich do bábovky, ale inak by ich nezjedol. A ja mám rada aj obyčajné a dolaďujem to ovocím, orieškami, semiačkami a podobne, takže táto testovaná zmes müsli a bobuľového ovocia bola pre mňa ako stvorená. Deti ochutnali s jogurtom a s mliekom ako kašu, a chutila im iba verzia s bielym jogurtom a medom. Bežne si obyčajné müsli robím aj tak, že zalejem vriacou vodou a dochutím kakaom, kokosom a medom, ale priznám sa pri týchto (asi to je tou zmesou ovocia) mi to nechutilo a lepšia bola verzia s mliekom. Večer som zaliala teplým mliekom, ráno som to ohriala a pridala ako obvykle ovocie a chutilo to fantasticky.

    10. Babylove ovocný nápoj s príchuťou hrušky a hrozna

    Nápoj bio kvality bez prídavných látok – kombinácia ovocného koncentrátu z hrušky a hrozna a neperlivej minerálnej vody. Podľa mňa perfektné riešenie pre mamičky s malými bábätkami na občasné ozvláštnenie chutí a občasná náhrada vody, čajíku či džúsu. Keďže nemáme malé bábätko – syn má 6 rokov a dcéra 10 – testovali sme ho celá rodina na nás dospelých a deťoch „strednej“ vekovej kategórie. Na manžela a deti bol málo sladký a nevýrazný. Obľubujú chuť čistej vody, prípadne úplne sladké nápoje a nič medzitým, takže toto u nich nezabodovalo. Ale pre mňa tá chuť úplne postačovala. Nápoj nebol sladký, nelepil sa na jazyk a nezanechával pocit ťažkosti. A hlavne – osviežil.

    Názor 10-ročnej dcéry Alexky: „Nápoj mal krásnu vôňu, bol na mňa málo sladký.“

    11. Babylove obilninové tyčinky hruška-banán

    Naše deti majú radi müsli a cereálne tyčinky. A prevažne klasické chute – malina, marhuľa, čokoláda, jahoda či pomaranč. Táto tyčinka bola pre nich úplne niečo nové a nevyskúšané - aj chuťovo, aj čo sa týka spojenia ovocných chutí. Tyčinka je vlastne hruškovo-banánová ovocná zmes v tenučkej oblátke. Spojenie veľmi sladkého banánu a málinko kyselkastej chuti hrušky nie je na prvý dotyk s jazykom úplne to čo by ste si hneď zamilovali. A moje deti si to teda nezamilovali vôbec. Ale treba tomu dať šancu. Mne sa to zapáčilo tiež až na druhýkrát. A musela som pomaly prežúvať a zisťovať chute a až potom som prišla na to, že tyčinka je naozaj chutná. Ale nie prvoplánovo!

    Názor 10-ročnej dcéry Alexky: „Tyčinky mi moc nechutili.“

    12. Dontodent medzizubné kefky a predlžovacia rukoväť

    Na prvý pohľad upúta ich nápaditý vzhľad, pestrofarebnosť a tvar. Veľkosti kefky sú farebne rozlíšené. Štetinky sú mäkké, na husto naukladané pre dôkladnejšie vyčistenie. Drôt, na ktorom sú štetinky naukladané, sa ľahko ohýba. Vďaka príjemne mäkkej silikónovej rúčke perfektne „sadnú“ do ruky a nekĺžu sa. Pri čistení zadných medzizubných priestorov je dobrou pomôckou nadstavec. Kefku do neho ľahko upevníte a dostanete sa tak s kefkou na ťažšie dostupné miesta. Mne sa pri manipulácii stalo, že mi z nadstavca kefka občas vypadla. Môže to byť však aj zlou technikou čistenia. No a na záver po vyčistení kefky umyjete a elegantne uzavriete s vrchnáčikom, ktorý má dokonca vetracie otvory, aby kefka mohla "dýchať". Vďaka silikónovej rúčke vrchnák stopercentne drží. Za mňa tieto medzizubné kefky – ÁNO!!!

    13. Balea deo sprej na nohy a do topánok Lovely

    U nás doma sa spreje do topánok nevyužívali. Ale je to ďalší výrobok, ktorý sa u nás udomácnil a bude patriť k našej povinnej výbave. Stačí ho nastriekať málo a pekne prevonia. Páči sa mi aj táto konkrétna pomarančová vôňa pre jej sviežosť.  Pre lepší efekt treba striekať ako píšu v návode - do topánok a tiež na ponožky.

    .... ĎAKUJEME, že ste čítali do konca.