matka1984
5. jún 2019
517 

Jedlo "budúcnosti" MANA? Ja asi stále žijem v praveku 🙂

Píše sa rok 2159. Deti ráno neodchádzajú do školy, sedia doma so slúchadlom v uchu a Macbookom v ruke. Rovnako sú na tom rodičia, ktorí do práce chodia len sporadicky. Na dovolenky sa bežne cestuje do vesmíru. Za oknom nie je príroda, ale betónová džungľa. Kuchyňa už funguje len ako špajza. V policiach sú uložené tabletky na celodennú výživu a nápoje.... Ale dosť bolo srandy. Nikdy ma nebavil seriál Startrek, ani fantastické filmy budúcnosti, takže v tomto je moja predstavivosť naozaj úbohá. Navyše, som optimista a verím, že budúcnosť pre naše praprapra....vnúčatá bude iná a krajšia. A verím aj tomu, že MANA, ktorú som tento týždeň mala možnosť testovať, tu bude pre účel, na ktorý bola vyvinutá - bude určená výnimočne pre chvíle, keď nestíhame, ale potrebujeme sa plnohodnotne najesť a doplniť palivo.

Prečo som chcela testovať MANU?

Som otvorená novým veciam, občas nestíham a neustále si na seba nakladám nové aktivity. Do tohto testovania som išla s tým, že si trochu oddýchnem od nosenia "milión" krabičiek s jedlom do práce, nahradím "milión" drobností (chipsy, čokoládka, nanuk,...), samozrejme počas nestíhačiek budem mať po ruke "jedlo", ktoré ma zasýti a dám do tela niečo lepšie ako chipsy, nanuk alebo čokoládové keksy. Takže som sa veľmi potešila, keď mi prišla správa, že ma vybrali na testovanie. Ďakujem tím @konik_testuje, vďaka tím Mana.

Takto nejak som si to jednoducho vyrátala, ale prišiel testovací týždeň a bolo to trochu inak. Prvý testovací deň v pondelok mi prišla krabica plná "jedla". Boli v nej:

  • Prášková MANA s neutrálnou príchuťou ORIGIN,
  • Prášková MANA s príchuťou malín a jahôd - LOVE,
  • Prášková MANA s príchuťou čokoláda - DREAM,
  • Prášková MANA s príchuťou tropického ovocia - SUNLIGHT,
  • 12ks nápojov MANA po 3 kusy z každej príchute,
  • nerezová naberačka MANA - dávkovač.

Trochu ma prekvapilo, že k MANE nebol pribalený žiaden list či popis. Tak som si informácie našla na internete. Kde som sa navyše dozvedela, že tento produkt je v našich končinách novinka, resp. nie je dlho na trhu. Vytvoril ho mladý čech a jeho dvaja kamaráti v roku 2014 v Českej republike. Snažili sa vytvoriť superpotravinu, ktorá obsahuje všetko "potrebné" pre zdravé fungovanie a nestojí to veľa, teda jedna dávka cca 2 €.

Mana obsahuje rôznorodé zdroje bielkovín, sacharidov, tukov, vlákniny, vitamínov a minerálov, aby bola zabezpečená potrebná rozmanitosť nutričných zdrojov pre naše telo. Má nízky glykemický index, vysoký obsah bielkovín, obsahuje viac druhov vlákniny, komplexné tuky a pomalé sacharidy. Je vhodná aj pre vegánov.

Jedno balenie, resp. odporúčaná dávka práškovej many obsahuje 400 kcal, 20 % dennej odporúčanej dávky potravy pre dospelého zdravého človeka.

A dozvedela som sa aj to, že do prvotných práškových drinkov sa prilievali aj zmesi špeciálnych olejov, bez ktorého MANA nevedela mať úplne hladkú konzistenciu. V posledných rokoch už olej nie je potrebné pridávať, všetko je v prášku.

Moje testovanie

Po prvotnom nadšení, že to budem mať v testovacom týždni trochu uľahčené, nastal druhý deň testovania - utorok, kedy som Manu prvýkrát ochutnala.

Aj keď bolo odporúčané začať s Manou nahrádzať raňajky, ja som pripravovala raňajky a desiatu deťom, a zostala mi zelenina, tak som raňajky mala ešte klasické - toast s maslom a zeleninou a čakala som, kým ma prepadnú prvé chúťky na jedlo. A tie prišli okolo 10hod. v práci. Sľubne vyzerajúca bledunkožltá MANA sa ma dočkala. Prvý, druhý, tretí glg... Chuť, na ktorú nie som zvyknutá. Tekuté niečo, niekde som čítala, že ju prirovnali k palacinkovému cestu. To som surové nikdy neskúšala.  Príchuť SUNLIGHT jemne voňajúca po tropickom ovocí neočarila, mne chutila "práškovo". Pozitívum bolo zasýtenie.

Na obed som mala nachystanú malinovo-jahodovú bledunkoružovú Manu LOVE.

Obal podľa môjho gusta, príchute tiež. Vravím si, táto bude určite lepšia a pochutím si. Opak bol však pravdou. Dokonca ružová bola ešte viac cítiť práškom, a ja som v nej cítila dokonca niečo sladké, no nebola to chuť maliny či jahody. Tak som nápoj aspoň zajedala broskyňou, len nech sa najem.

Jasné, že to nevzdávam

Chcela som tomu dať šancu, a tak som doma popri varení večere a hodinu pred odchodom na tréning pripravila 1,5 dcl prášku MANA SUNLIGHT s vodou, troškou banánu a par kúskami malín a čučoriedok. Príprava práškovej Many bola naozaj jednoduchá. Stačilo do 330 ml vody nasypať 2 odmerky prášku MANA a rozmiešať vareškou. Žiadne hrudky, hladký nápoj. Ja som si pridala aj kúsok pomixovaného banánu. Takto mi to naozaj chutilo. Nastala úľava pri pomyslení na XY balení, ktoré mám ešte vyskúšať. Našťastie, nebudem ich musieť rozdávať. Našla som riešenie.

A musím priznať, že ma to aj zasýtilo. Žiadny hlad. Počas tréningu mi nebolo ťažko, a mala som dosť energie. A po cvičení som si dala ešte normálnu večeru.

Druhý testovací deň začal MANA raňajkami opäť v práškovej forme zo sivého balenia MANA ORIGIN, ktorý bol neutrálnej chuti. Vyladila som ho rozmixovanými čučoriedkami. Mňam. A veru aj zasýtilo. Jedla som až na desiatu jogurt.

Tretí testovací deň som ochutnala Manu v tekutej forme v práci. Občas na mňa prídu hlady medzi raňajkami a obedom, a jem, čo mi príde pod ruku, resp. čo mám v zásobách z domu alebo v šuflíčku. No a dnes som mala v zásobách Manu čokoládovú DREAM v drinkovej forme. Na túto čokoládovú som sa veľmi tešila, ale zostala som sklamaná. Pár glgov, ktoré mi chutili ako pundigový prášok zmiešaný s vodou, ma nepresvedčili, ale aspoň do obeda zasýtili. Celú som ju nedopila. 

Štvrtý deň som mala opäť v pláne tréning. A tak som si MANU SUNLIGHT žltú práškovú dala 1,5 hodiny pred tréningom spolu s trochou banánu a ovocia. Nebolo mi ťažko, mala som dostatok energie a ľahko sa mi cvičilo.

Šiesty testovací deň, v sobotu, som upratovala, lietala po dome hore-dole, piekla a zabudla som na kávičku. Poobede sme mali grilovať, ale nakoniec sme boli pozvaní na gulášik. Takže pred neskorším obedom som si dala čokoládovú MANU vo forme drinku. Doladila som ju však kokosom a kakaom. A bolo to fajné. No hlavne, dobilo ma to energiou a zasýtilo.

V posledný testovací deň v nedeľu som samozrejme nepohrdla grilovaným obedíkom a MANA ma čakala až pri upratovaní auta podvečer. Opäť zasýtila, dobila energiou. Ale vo všeobecnosti musím priznať, že týmto hotovým drinkom som na chuť neprišla, lepšie boli práškové.

Testovanie bolo pre mňa náročnejšie, ako som si vôbec mohla predstaviť. Počiatočnú radosť z voľného času, kedy nebudem musieť pripravovať jedlo pre seba do práce, nosiť misky v taške, vystriedala občasná nechuť k Mane. Zistila som, že je to "úzkoprofilový" produkt určený pre užšiu skupinu ľudí, ktorí sú možno aj naučení na proteínové nápoje, v ktorých je cítiť prášok. Ja som nikdy nič podobné neskúšala. Priznávam, že časom sa dá na chuť Many zvyknúť. Aj som našla spôsob, ako ju viem zjesť JA, a teda dochutiť ju. Takisto čas, kedy je dokonca pre mňa lepšie stráviteľná ako nejaké iné jedlo... A to je čas pred tréningom. Vtedy naozaj padla vhod. Mala som aj dilemu, ako napísať túto recenziu? Prevažne negatívne? Nebolo predsa ťažké nájsť nejaké jej nevýhody, ale musím vám pravdu povedať, našla som pre ňu aj výhody a zhrnula som ich pre vás do pár bodov.

Výhody

  • rýchly prísun energie - zasýtenie, ale bez pocitu ťažoby,
  • rýchla, resp. žiadna príprava,
  • nie je nutné skladovať v chladničke,
  • vhodné pre manažérov, ľudí, ktorí často cestujú, alebo všeobecne pre ľudí, keď občas nestíhajú obed, večeru či raňajky,
  • tekutá a zároveň nutrične vyvážená strava v prípade ústnych chirurgických zákrokov alebo iných zákrokov, po ktorých nemôžete prijímať inú ako tekutú stravu,

Nevýhody

  • chuť, je to môj subjektívny pocit, ale za mňa v Mane cítiť prášok, a naopak, je nevýrazná v jednotlivých príchutiach. Na chuť sa dá časom zvyknúť. Ja osobne som nikdy predtým nepila proteínové nápoje, ktoré k tomuto drinku dosť často prirovnávajú. Takže ľudia na ne zvyknutí by možno nemali s Manou problém. Ja som si na nej pochutnala, keď som si ju dochutila (ovocie, kakao,..),
  • konzistencia - aspoň ja toto vnímam ako nevýhodu, lebo hocičo, čo je čisto pomixované neviem jesť dlhodobo, potrebujem jedlo chrúmať, žuť, vychutnávať,
  • spoločný obed, večera - pre mňa je nemožné nahradiť toto jedlo plnohodnotou večerou so všetkým, čo k tomu patrí. Od farby, chute jedla, stolovania, až po čas strávený so svojimi najbližšími. S Manou pre mňa nie, ale podľa výrobcu ani toto jedlo na tento účel nebolo vyrobené,
  • neodporúča sa jesť tehotným, dojčiacim matkám, deťom, diabetikom, resp. ak by ju chceli jesť, mali by zloženie skonzultovať so svojím lekárom,
  • na obaloch práškovej verzie chýba popis zloženia,
  • úzkoprofilový produkt

Čo sa týka zloženia, nevedela som, či to zaradiť ako výhodu, či nevýhodu, či hodnotiť pozitívne alebo negatívne, lebo jednotlivé hodnoty mi veľa nevravia a stravujem sa bežne na základe zdravého sedliackeho rozumu. Teda, čo najviac pripravujem jedlo doma, z čerstvých surovín, minimum polotovarov, veľa zeleniny, ovocia a podobne.

Nerátam ani kalórie, snažím sa jesť pravidelne. Nech sa páči, zloženie drinku na obale tekutej Many. Prípadne si pozrite zloženie na www.mojamana.sk

Manu vnímam ako jedlo, ktoré je dobré mať po ruke pri väčšej fyzickej námahe.Pred športovým výkonom, po ňom. Lebo dodá nášmu telu energiu, zasýti, ale zároveň nezaťaží žalúdok. Vhodná je občas na služobných cestách, či keď v práci nestíhame obed alebo desiatu. Niekedy, keď chceme niečo dosiahnuť, ideme mimo svoju komfortnú zónu. Tak je to aj v práci či pri športe. Vtedy môžeme mať po ruke Manu. Ale vo všeobecnosti som sa počas testovacieho týždňa pristihla pri tom, že obetujem čas a radšej si jedlo pripravím doma. A Manu využijem ako predjedlo pred tréningom. 

Asi sa fakt trochu bojím budúcnosti, čo budeme jesť. Lebo aj výroba potravín je pre našu planétu z dlhodobého hľadiska neudržateľná pre takú masu ľudí. Ale snažím sa byť optimista a verím, že sa aj o stovku rokov naši potomkovia budú stretávať pri obede či večeri, stole plnom krásneho a voňavého jedla a budú sa spolu veľa rozprávať a usmievať sa na seba.

Majte pekný deň.

#test_mana #recenzia

Veľmi pekné fotky a napísaný článok 😊👌🌺

3. jún 2019

@mummylina 😘❤️ 😊

3. jún 2019

Prvýkrát som si prečítala nejakú recenziu tu na MK a aj sa mi páčila. Myslím, že si to zhodnotila veľmi dobre.

5. jún 2019

@matka1984 som rada, ze som nahodou narazila aj ciastocne negativne, myslim si, ze objektivne napisane hodnotenie. Modry konik ma neskutocnymi recenziami na rozne produkty unavuje a vsimla som si, ze tu zavitam cim dalej tym menej. Najviac ma zere, ze jeden produkt testuje "mnozstvo" mamiciek.
Ale teraz k veci k Tvojej fakt dobrej recenzii. Priznam sa, zeby som asi ani nezacala s testovanim, kedze nebol pripojeny k produktu ziadny sprievodny list, to uz je pre mna podozrive a na zaver, ked si napisala, ze aj zlozenie na praskovych produktoch chyba ma presvedcilo, ze je tento produkt nedoveryhodny.
Ano som silny odporca roznych nahrad stravy, presne z dovodu, ze su praskove a neviem este ake. Ano priprava je jednoducha najma na cas, ale radsej obetujem cas priprave napoja z riadnych surovin a nie z nejakych divnych prisad, ktore malokedy idu okolo skutocnych surovin.
Ja chapem, ze mamicka na rodicovskej dovolenke si snazi privylepsit k narocnej financnej situacii. Sama mam tri deti a viem, ake to bolo narocne s financiami, ale do tychto recenzii by som sa v ziadnom pripade nepustala a uz vobec nie do produktov, o ktorych nie som presvedcena, ze su prospesne pre telo a organizmus. Toto je moj nazor a vobec nie utok na Teba, lebo si fakt cenim, ze si pravdu napisala, aj ked mam pocit, ze si sa snazila byt veeeelmi diplomaticka... 😉🙂

5. jún 2019

Super recenzia Maťka 😊 krásne prehľadne si to spísala ..a ako vždy, máš nádherné fotky 😊👍

5. jún 2019

@neznamaznama Vďaka 😘😍 pekný dník 💃

5. jún 2019

@letnykvietok ahoj, čo sa týka recenzií, ja sa občas zapájam. Párkrát ma na testovanie vybrali. Je to pre mňa relax (rada fotím, píšem), trochu vybočenie z bežnej rutiny, neberiem to ako "zárobok". A zapájam sa do testovaní, za ktorými si môžem stáť a nemusím sa hanbiť, že ich vyvesím na svoju plochu tu na MK. Také ktoré by som si aj bežne kúpila. Čo sa týka tohto konkrétneho testovania, vyslovene som chcela vyskúšať niečo nové a niečo pred a po cvičení alebo keď mám nestíhačky. Lebo bežne (ako som už písala) sa stravujeme aj s rodinou normálne, snažíme sa zdravo, pravidelne a vyvážene jesť, normálne varím, pečiem. ... Prvýkrát sa mi stalo, že som sa s produktom nestotožnila. ... Ale to sa stáva aj bežne v živote, že občas kúpiš niečo, čo nevyužiješ. ... A viem, že sú ľudia, ktorí ho možno využijú, preto som sa snažila byť aj diplomatická.
Takisto tento koment neber útočne. 😍 a ďakujem za tvoju reakciu. pekný dník 😘

5. jún 2019

Takto ma byt napisana recenzia 👍🏻 Perfektne 😉

11. jún 2019

@edibedi 😘❤️

12. jún 2019

@matka1984 ano presne tak som to pochopila, ako si opisala, mma nadchla uprimnost, lebo vsade len se ake skvele vsetko je. Aj ked mozno dotycnej to ozaj vyhovuje, nespochybnujem to. Aj som si dovolila lajknut Ta z dovodu, ze sa mi pacia Tvoje inspiracie. 😀😉

12. jún 2019

@letnykvietok 😘❤️

12. jún 2019

Začni písať komentár...

Odošli