michaelaray
10. sep 2020
1565 

AKO ZÍSKAŤ SEBADÔVERU NA NOVÉ TEHOTENSTVO PO STRATE NENARODENÉHO DIEŤAŤA

Ked som mala 27 rokov, tužila som si zaloziť rodinu. Manžel sa však tomu vyhýbal. Po roku som ho nejako ukecala a konečne sme sa začali pokúšať o bábo. Dodnes si pamätám ten zmätok v duši, keď som v ruke držala môj tehotenský test. Dve čiarky, som tehotná! Radosť a vzrušenie vyhŕkli z môjho srdca. Ale ako mu to poviem? Bojím sa, že sa bude hnevať. Nebola som ďaleko od pravdy. Trpiteľsky znášal moje tehotenstvo. 

V treťom mesiaci som zrazu dostala hrozne kŕče. Bála som sa čo sa deje, dúfala som, že je bábätko v poriadku. Ale kŕče neprestávali. Moje obavy sa stupňovali každým dňom. Po týždni som začala veľmi krvácať. Bolo to iné ako normálna menštruácia, boli tam všelijaké hrudky. A potom vyšlo von niečo veľké. S obavou som sa obzrela do záchodovej misy. Bola to placenta! Spustila som strašný plač. Prišla som o bábätko, je preč, zomrelo! Nevedela som sa utíšiť. Vôbec som nepočítala s takou alternatívou. Nikto mi predtým nepovedal, že takto končí 30% tehotenstiev. O potratoch sa nehovorí. A tak som mala pocit, že som jediná, ktorej sa stalo také nešťastie. 

Prešli mesiace. Ked som niekedy otvorila tému rodiny, tak sa manžel rozčúlil a ja som sa schúlila do klbka nešťastia. Strach že nikdy nebudem mať deti narastal. Pri pohľade na cudzie bábätká som mala raz dva slzy na krajíčku. O niekoľko rokov naše manželstvo stroskotalo.  

Čas plynul. Neskôr som mala ďalší vzťah. Často sme sa rozprávali o rodine a o cestovaní. Ako z neba prišla vzrušujúca príležitosť na kariérny postup v Belgicku. Nastúpila som do novej práce. Vyzeralo to, že ma chce čoskoro požiadať o ruku. O to väčšie bolo moje sklamanie, keď sa so mnou rozišiel cez smsku. A tak som sa ocitla sama v cudzej krajine. Môj sen mať rodinu bol úplne v nedohľadne. Po preplakanom víkende som sa musela vzchopiť a ísť do prace. Povedala som si, že tento rozchod ma nemôže položiť. 

Čítala som práve knihu, kde medzi rečou spomenuli NLP (neuro lingvistické programovanie). Rozhodla som sa studovat na NLP Univerzite v Kalifornii. Vďaka NLP sa mi zmenil život. Rozšírilo sa moje vedomie a veci ktoré som predtým nechápala, mi boli zrazu jasné. Došlo mi, že kvôli mojim mentálnym blokom z detstva mám nízke sebavedomie a uspokojovaním druhých sa pokúšam získať lásku. Správam sa ako “dobré dievča”. Čím viac sa snažím, tým menej si ma chlapi vážia. Začala som nové životné obdobie venované osobnému rozvoju. 

Po čase som sa stala sebavedomou ženou. Zaumienila som si, že si idem nájsť nového manžela a že budem mať rodinu. Zaregistrovala som sa v online zoznamke. Bola som akčná a hľadela som si svoj cieľ. Stretávala som rôznych mužov, niekedy aj troch za týždeň. O procese ako sa stat sebavedomou ženou, ktorá si môže vyberať medzi chlapmi som napísala knihu. Čoskoro som sa zoznámila s usmievavým Belgičanom, ktorý naplnil aj moje najtajnejšie túžby. Dnes je to už môj manžel. 

S manželom sme už boli tri roky spolu a tak konečne prišiel čas plánovať dieťatko.  Uplynulo už desať rokov odkedy som prvýkrát túžila založiť si rodinu! Keď sme sa dohodli, že o pár mesiacov sa začneme pokúšať o dieťa, veľmi som sa bála, či dokážem otehotnieť, vynosiť a porodiť zdravé dieťa. Na vine bola dlhoročná nespracovaná trauma. Keďže som z NLP vedela, že psychický stav má veľký vplyv na výsledok, rozhodla som sa stráviť týždeň prípravou na tehotenstvo. Robila som si prípravné mentálne NLP cvičenia. 

Začala som od tých lahších. Spracovala som dlhoročné pochybnosti na vieru v to, že som schopná vynosiť a porodiť dieťa, že som už iná osoba, nie tá, ktorá o dieťa kedysi prišla.

Potom prišli tie ťažšie cvičenia. Pracovala som na transformácii žiaľu zo straty a strachu, že je aj taká alternatíva, že deti nebudem mať.  Podrobný postup cvičenia nájdete tu. Toto cvičenie ma posunulo priamo do centra toho, čo som celé roky pred sebou odtláčala. Bola to nutnosť rozlúčiť sa, respektíve porozprávať sa s mojím nenarodeným bábätkom.  A tak prišiel ten čas, keď sme s mamou večer zapálili na studni sviečku a nahlas som povedala môjmu bábätku všetko, čo som mala na srdci. Hoci som plakala, prinieslo mi to veľkú úľavu. 

Po týždni som sa vrátila domov do Belgicka pripravená priniesť nový život na svet. Ďalší mesiac som bez problémov otehotnela. Mala som zdravé tehotenstvo, hoci nie som už najmladšia. Vynosila som bábo a porodila prirodzeným spôsobom. Keď som niekedy počas tehotenstva cítila strach či bude ok, použila som metódu vďačnosti. 

Veľmi sa z dcérky teším a prežívam naďalej vďačnosť za to, že mi bolo dopriate zažiť, čo to je byť mamou. Práve moja dcéra ma inspirovala vytvoriť knihu na podporu sebavedomia deti, tak aby sa aj v dospelosti mohli oprieť o svoje sebavedomie a mali lepši život. Viac o mojich projektoch nájdete tu: www.sebavedomie.com

11. sep 2020

Toto som potrebovala precitat. Pred dvomi tyzdnami som prisla o babatko v 10tt... velmi mi pomohol clanok..

11. sep 2020

@miskanathan ja som prisla o svoje 1.babo v 7.tt a dalsie sa podarilo az po 3 rokoch, potoom som hned otehotnela, ale v 32.tt zomrelo moje dietatko... Sok... Ale nevzdala som to a dnes sa tesim zo 4 deticiek!!! 😘Nevzdavaj sa, vsetko pride v pravy cas a mas tam hore anjelika, ktory bude na teba davat pozor🙏😉

11. sep 2020

❤ Miška, si úžasná a silná žena a nepochybne skvelá maminka ❤

11. sep 2020

@miskanathan mrzi ma ze si si presla tymto tazkym zazitkom. Nie si v tom sama, som rada ze aspon mojou malickostou som ti mohla trosku ulahcit tvoje trapenie. Drzim palce aby sa dalsi pokus podaril a aby prislo tvoje vytuzene babatko. 😘

12. sep 2020

@adnil30 dakujem pekne za tvoje milé slova.

12. sep 2020

@katika9145 dakujem , že si sa podelila aj s tvojou skusenostou. Pomaha pocut , ze je svetlo na konci tunela, aj po viacnasobnom trapeni. Styri deticky, to je krasne, gratulujem. 🙂

12. sep 2020

Dnes som nasla na internete, že tato pani sa venuje vyslovene tejto otazke. https://mamaroka.sk/sutaziaci/miroslava-senkova

16. sep 2020

Začni písať komentár...

Odošli