Kto sa v tom má vyznať!? Časť II.
Biely jed? Zabiják číslo 1?
Minule sme si povedali niečo o proteínoch, dnes sa skúsime vysporiadať s cukrom 🙂
"Cukor, skutočný diabol?"...."Cukor je biely jed"...."nejedzte cukor lebo".... "10 dôvodov, prečo nejesť cukor"..."Cukor je zabijak číslo 1"....takéto články na nás vybehnú, keď zadáme do vyhľadávača slovo "cukor".
Musím sa z tých nadpisov smiať 🙂 ale aj im trošku dať za pravdu.

Ale po poriadku. V prvom rade si povedzme, že pojem sacharidy a cukry nie je to isté.
Cukor je totiž len podmožinou sacharidov, medzi ktoré patria aj ďalšie, iné látky. Aj preto na obale potravín nájdete údaj: Sacharidy XYZ, z toho cukry ABC 🙂
Ako teda delíme sacharidy?
Podľa počtu cukorných jednotiek ich delíme na:
- monosacharidy alebo jednoducé sacharidy (sú tvorené z 1 cukrovej jednotky)
- oligosacharidy (sú tvorené 2 až 10 cukrovými jednotkami)
- polysacharidy (sú tvorené viac ako 10 cukrovými jednotkami), ktoré ďalej delíme na rastlinné a živočíšne.
Kým monosacharidy sú zdrojom pre rýchle dopĺňanie energie, tak zložité sacharidy sú zdrojom postupného uvoľnovania energie.
Niekedy, ak si všimnete obal proteínových tyčiniek, tie obsahujú aj pomerne veľké množstvo jednoduchých sacharidov....tieto konkrétne tyčinky sú vhodné pre vytrvalostných športovcov, ktorý potrebujú v určitom momente rýchly zdroj energie (posledné km maratónu napríklad).
Príkladom jednoduchých cukrov je glukóza, fruktóza, sacharóza.
Príkladom zložitých sacharidov je vláknina, škrob, celulóza.
Druhým dôležitých delením sacharidov je delenie podľa glykemického indexu.
Kým si k tomu povieme viac, vráťme sa ešte k jednej podstatnej veci.
Na čo sacharidy slúžia.
Sacharidy sú najjednoduchším dostupným zdrojom energie a sú dôležité pre fungovanie organizmu.
Viete o tom, že mozog dospelého človeka spotrebuje za deň asi 140 g glukózy (jednoduchých cukrov), čo môže predstavovať až polovicu sacharidov prijatých potravou?
Teda sacharidy sú palivo pre mozog ale aj pre naše svaly.
Toto palivo sa vylučuje z potravy do krvi cez tráviac trakt a svaly ho už následne použijú podľa potreby na prácu.
Rýchlosť vylučovania je ovplyvňovaná typom sacharidu, čo nás vracia k predchádzajúcemu deleniu (jednoduché cukry - rýchle, zložité sacharidy - pomaly ďalej zájdeš).
Čím je palivo pomalšie, tým je to v bežnom stave lepšie.
Ak je palivo príliš rýchle, telo ho premení na tuky.
Na základe tejto rýchlosti sa určuje celkový glykemický index potravín (GI) alebo GI jednotlivých sacharidov, ktoré delíme:
- I. kategória - nízko glykemické (pomalé) sacharidy
- II. kategória - stredne glykemické sacharidy (56 - 69)
- III. kategória - vysoko glykemické (rýchle) sacharidy (>70)
Vzorovo, napríklad hladná múka má veľmi vysoký GI, kým celé zrná nízky GI alebo graham stredný GI.
Tretie delenie je delenie podľa vody a vlákniny, ktoré sacharidy obsahujú:
Viete o tom, že aj zelenina obsahuje sacharidy? Teda ak počas diéty tvrdíme, že nejeme na večeru sacharidy ale jeme napríklad šalát, tak klameme samé seba?
- Zelenina a ovocie spadá pod nízko koncentrované sacharidy, kvôli veľkému obsahu vody a malému množstvu energie.
- Chlieb, pečivo, cestoviny, ryža, zemiaky, cereálie, celozrnné produkty, múčne jedlá zas patria medzi vysoko koncentrované sacharidy, lebo majú nízky obsah vody a veľa vstrebateľnej energie.
No je to veda a ak to celé chceme pochopiť, asi by sme mali dodať palivo nášmu mozgu 🙂
Ja v tomto prípade odporúčam tyčinky Woman Line, ktoré majú 0% pridaného cukru. Keď si prečítame obal, zistíme, že obshahujú veľa zložitých sacharidov (zasýtia na dlhšie) a iba minimálne množstvo jednoduchých cukrov 🙂
Dobrú chuť.
Viac podobných tém nájdete aj v TEKMAR skupine.
Zdroj foto: pixabay.com
Odporúčame
Začni písať komentár...

