Domáci voňavý chlebík, ktorý zvládne naozaj každý ❤️
Nie je nič lepšie, než vôňa čerstvo upečeného chlebíka. Domáci chlebík nie je len chutnejší a zdravší, ale aj oveľa jednoduchší na prípravu, ako sa na prvý pohľad môže zdať. V tomto článku ti ukážem, ako si upiecť poctivý chlieb z domácich dostupných surovín a bez zbytočných umelín. Chlebík je síce náročnejší na čas, ale veľmi jednoduchý na prípravu.

S prípravou chlebíka začnem deň pred jeho pečením a to, prípravou prefermentu. Ja mám vo zvyku si ho pripraviť večer pred spaním, aby som hneď ráno mohla pokračovať.
Na preferment budeme potrebovať: 175ml. ml vody, 7 gr. čerstvého droždia, 200 gr. hladkej múky. Ak nemám čerstvé, použijem aj sušené.
Najprv si rozmiešame droždie vo vode a potom túto zmes pridáme do múky. Zakrytú misku zakryjeme potravinárskou fóliou a utierkou. Necháme odpočívať 10-12 hodín.

Ráno do prefermentu prilejeme ďaľších 175 ml. vody a premiešame. Pridáme 100gr. polohrubej múky a 200gr. hladkej múky. Poriadne premiešame aby sa všetko spojilo. Netreba miesiť. Zakryjeme utierkou a fóliou. Necháme prejsť autolýzu. Chlebík necháme odpočívať 10-30 minút.

Pridáme 2 čl soli, 2 čl mletej rasce, 90 gr. uvareného, ošúpaného a nastrúhaného zemiaku, ľanové semienka a poriadne miesime. Zakryjeme fóliou, utierkou a necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste.

Po 30 minútach si neolejujeme ruky. Ja používam olivový, ale pri tomto chlebíku mi došiel, takže som ho použila slnečnicový a začneme prekladať.



Po poprekladaní, cesto opäť zakryjeme potravinárskou fóliou, utierkou a necháme kysnúť 30 minút. Po 30 minútach postup zopakujeme a opäť ho poprekladáme. Pozakrývané necháme kysnúť 30 minút a ideme do poslednej fázy.

Naolejujeme si kuchynskú podložku, pripravíme si ošatku ktorú vystelieme utierkou. Cesto preložíme z misky na podložku a ponaťahujeme ho aby malo tvar štvorca. Preložíme obe strany na seba a vytvarujeme z neho bochník. Chlebík ešte pomúčime a vložíme do ošatky spodkom hore. Zakryjeme utierkou a necháme na posledných 30 minút kysnúť.
Zapneme rúru na 250 stupňov Celzia.

Chlebík narežeme, postriekame vodou a preložíme do jenskej misy. Misu zakryjeme a vložíme do rúry. Pečieme na 250 stupňov asi 30 minút. Potom zvyknem misu odokryť, znížim teplotu na 200 stupňov a nechám chlebík dopiecť až kým nebude schrumkavý.
Po upečení nechám chlebík vychladnúť na mriežke. Niekedy ale nevydržím a ešte horúci ho krájam a ochutnávam 😁. Tento chlebík milujem s maslom, soľou alebo s maslom a čerstvou pažítkou.
Dobrú chuť 🙂.
Tiež pečiem tento chlieb od Miriam Kalisovej, ja som si upravila množstvo na 700gramov, ktorý mi krásne vojde do oválneho liatinového pekáča a jeden mi krásne stačí na rodinnú oslav . Rada robím tento preferment aj na toastovy chlieb, tam tu druhu dávku vodu vymením mliekom a zemiaky nahradim 50g rozpusteného masla.
@lucyivo Je výborný, že? Skúšala som už rôzne recepty, aj kváskové, ale ja a kvások sme sa nikdy neskamarátili. Možno je to aj tým, že som si kvások zakladala sama a neboj dostatočne silný. Rodina hovorila, že boli tie kváskové chlebíky dobré, ale ja som nikdy s nimi nebola spokojná 😁.
Na tomto recepte sa mi páči, že tam stačí malé množstvo droždia. Tiež aj to, že nie je veľmi náročný, nemusím vyťahovať robot a človek ani nevie ako a už ho pečie 😁😁. Robievala som ho aj len tak na plechu, ale v tej mise mi to príde také lepšie. Nemusím tam dávať ani vodu, čo chápem že má zmysel ale ja mám pred tým rešpekt 😁. Tiež som si tam pridala takto ľanové semienka, tie máme radi a sú aj veľmi zdravé 🙂.
S tým toastovým chlebom ma to zaujalo, ešte som ho neskúšala, takže nasadila si mi chrobáka do hlavy 🙂.
@lucyivo Je výborný, že? Skúšala som už rôzne recepty, aj kváskové, ale ja a kvások sme sa nikdy neskamarátili. Možno je to aj tým, že som si kvások zakladala sama a neboj dostatočne silný. Rodina hovorila, že boli tie kváskové chlebíky dobré, ale ja som nikdy s nimi nebola spokojná 😁.
Na tomto recepte sa mi páči, že tam stačí malé množstvo droždia. Tiež aj to, že nie je veľmi náročný, nemusím vyťahovať robot a človek ani nevie ako a už ho pečie 😁😁. Robievala som ho aj len tak na plechu, ale v tej mise mi to príde také lepšie. Nemusím tam dávať ani vodu, čo chápem že má zmysel ale ja mám pred tým rešpekt 😁. Tiež som si tam pridala takto ľanové semienka, tie máme radi a sú aj veľmi zdravé 🙂.
S tým toastovým chlebom ma to zaujalo, ešte som ho neskúšala, takže nasadila si mi chrobáka do hlavy 🙂.
@misinka0611 ja som lenivá, ja ho miešame v robote 🤣 ale už len tu poslednú fázu, keď dávam zemiaky a ja dávam k ľanu aj slnečnicu a 40gramov hladkej muky nahradim ražnou. Áno to malo drozdia mi vyhovuje, lebo nemám rada, keď pečivo cítiť kvasnicami. Ja som kvások nikdy neskúšala, lebo nepeciem pravidelne a neviem či by prežil 😃 ten toast zbožňujú deti a teraz, keď je už zelenina v záhrade tak je to rychla večera. Dajú si tam zeleninu, vajíčko tuniaka a zapečieme v grile
@misinka0611 ja som lenivá, ja ho miešame v robote 🤣 ale už len tu poslednú fázu, keď dávam zemiaky a ja dávam k ľanu aj slnečnicu a 40gramov hladkej muky nahradim ražnou. Áno to malo drozdia mi vyhovuje, lebo nemám rada, keď pečivo cítiť kvasnicami. Ja som kvások nikdy neskúšala, lebo nepeciem pravidelne a neviem či by prežil 😃 ten toast zbožňujú deti a teraz, keď je už zelenina v záhrade tak je to rychla večera. Dajú si tam zeleninu, vajíčko tuniaka a zapečieme v grile
@lucyivo Súhlasím, veľmi týchla a chutná večera. Skvelý aj s domácou bryndzovou nátierkou alebo s vajíčkovou. Blíži sa večera a mne už sliny tečú ako si tu o tom píšeme 😁. Asi tiež musím zvýšiť gramáže, lebo do 24 hodín tiež zmizne 😁.
@lucyivo Súhlasím, veľmi týchla a chutná večera. Skvelý aj s domácou bryndzovou nátierkou alebo s vajíčkovou. Blíži sa večera a mne už sliny tečú ako si tu o tom píšeme 😁. Asi tiež musím zvýšiť gramáže, lebo do 24 hodín tiež zmizne 😁.
@misinka0611 ahoj prosom ta a neskusala si to bez zemiaku?
@misinka0611 ahoj prosom ta a neskusala si to bez zemiaku?
@luteam Ahoj, nie, bez zemiaku som ho neskúšala. Určite odporúčam ho urobiť s ním 🙂
Je to recept Miriam Kalisovej, tiež ho už pár rokov robím. Je to náš najobľúbenejší 😋
@buxy Presne tak 🙂. Ja som to tu už aj viackrát spomínala, že robím podľa nej. Len mi naapdlo urobiť s ním článok, že možno sa tak dostane aj k viac ľuďom. Stojí za to 🙂.
Ja pečiem kvaskovy a vždy uz dávam so zemiakom. Bez zemiaku to nie je ono. Neuveritelne aký dokaze byt nadychany a jemnucky vďaka nemu 🙂
Tiež pečiem tento chlieb od Miriam Kalisovej, ja som si upravila množstvo na 700gramov, ktorý mi krásne vojde do oválneho liatinového pekáča a jeden mi krásne stačí na rodinnú oslav . Rada robím tento preferment aj na toastovy chlieb, tam tu druhu dávku vodu vymením mliekom a zemiaky nahradim 50g rozpusteného masla.
@lucyivo určite vyskúšam recept na toastovy chlieb. Tento chlieb odvkalisovej robím pravidelne a akurát zháňam recept na nejaký toastovy, tak určite vyskúšam.
@luteam Ahoj, nie, bez zemiaku som ho neskúšala. Určite odporúčam ho urobiť s ním 🙂
@misinka0611 ok vdaka za odpoved
Ja pečiem kvaskovy a vždy uz dávam so zemiakom. Bez zemiaku to nie je ono. Neuveritelne aký dokaze byt nadychany a jemnucky vďaka nemu 🙂
@gerrwie_girl Máš ho krásny, ja tú prácu s kváskom obdivujem. Mne to príde veľmi náročné ho udržať pri živote 😅.
@gerrwie_girl Máš ho krásny, ja tú prácu s kváskom obdivujem. Mne to príde veľmi náročné ho udržať pri živote 😅.
@misinka0611 a skúšala si? Vôbec to totiž nie je náročné. Niekedy nan dokonca zabudnem ked dlhšie nepeciem a chudák je mesiac hodeny vzadu v chladničke, úplne hladný 😀. Potom dostane napapať a je zase dobre 🙂
Tiež pečiem tento chlieb od Miriam Kalisovej, ja som si upravila množstvo na 700gramov, ktorý mi krásne vojde do oválneho liatinového pekáča a jeden mi krásne stačí na rodinnú oslav . Rada robím tento preferment aj na toastovy chlieb, tam tu druhu dávku vodu vymením mliekom a zemiaky nahradim 50g rozpusteného masla.
@lucyivo Prosim ta, nepridala by si tu gramaze na ten 700g chlebik? Dakujem vam dievcata, ste ma zasa namotali...vyskusam
Začni písať komentár...



Tiež pečiem tento chlieb od Miriam Kalisovej, ja som si upravila množstvo na 700gramov, ktorý mi krásne vojde do oválneho liatinového pekáča a jeden mi krásne stačí na rodinnú oslav . Rada robím tento preferment aj na toastovy chlieb, tam tu druhu dávku vodu vymením mliekom a zemiaky nahradim 50g rozpusteného masla.