icon
avatar
misinka0611
7. júl 2025
2196 

Domáci voňavý chlebík, ktorý zvládne naozaj každý ❤️

Nie je nič lepšie, než vôňa čerstvo upečeného chlebíka. Domáci chlebík nie je len chutnejší a zdravší, ale aj oveľa jednoduchší na prípravu, ako sa na prvý pohľad môže zdať. V tomto článku ti ukážem, ako si upiecť poctivý chlieb z domácich dostupných surovín a bez zbytočných umelín. Chlebík je síce náročnejší na čas, ale veľmi jednoduchý na prípravu. 

S prípravou chlebíka začnem deň pred jeho pečením a to, prípravou prefermentu. Ja mám vo zvyku si ho pripraviť večer pred spaním, aby som hneď ráno mohla pokračovať. 

Na preferment budeme potrebovať: 175ml. ml vody, 7 gr. čerstvého droždia, 200 gr. hladkej múky. Ak nemám čerstvé, použijem aj sušené. 

Najprv si rozmiešame droždie vo vode a potom túto zmes pridáme do múky. Zakrytú misku zakryjeme potravinárskou fóliou a utierkou. Necháme odpočívať 10-12 hodín.

Ráno do prefermentu prilejeme ďaľších 175 ml. vody a premiešame. Pridáme 100gr. polohrubej múky a 200gr. hladkej múky. Poriadne premiešame aby sa všetko spojilo. Netreba miesiť. Zakryjeme utierkou a fóliou. Necháme prejsť autolýzu. Chlebík necháme odpočívať 10-30 minút.

Pridáme 2 čl soli, 2 čl mletej rasce, 90 gr. uvareného, ošúpaného a nastrúhaného zemiaku, ľanové semienka a poriadne miesime. Zakryjeme fóliou, utierkou a necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste.

Po 30 minútach si neolejujeme ruky. Ja používam olivový, ale pri tomto chlebíku mi došiel, takže som ho použila slnečnicový a začneme prekladať. 

Po poprekladaní, cesto opäť zakryjeme potravinárskou fóliou, utierkou a necháme kysnúť 30 minút. Po 30 minútach postup zopakujeme a opäť ho poprekladáme. Pozakrývané necháme kysnúť 30 minút a ideme do poslednej fázy.

Naolejujeme si kuchynskú podložku, pripravíme si ošatku ktorú vystelieme utierkou. Cesto preložíme z misky na podložku a ponaťahujeme ho aby malo tvar štvorca. Preložíme obe strany na seba a vytvarujeme z neho bochník. Chlebík ešte pomúčime a vložíme do ošatky spodkom hore. Zakryjeme utierkou a necháme na posledných 30 minút kysnúť.

Zapneme rúru na 250 stupňov Celzia.

Chlebík narežeme, postriekame vodou a preložíme do jenskej misy. Misu zakryjeme a vložíme do rúry. Pečieme na 250 stupňov asi 30 minút. Potom zvyknem misu odokryť, znížim teplotu na 200 stupňov a nechám chlebík dopiecť až kým nebude schrumkavý. 

Po upečení nechám chlebík vychladnúť na mriežke. Niekedy ale nevydržím a ešte horúci ho krájam a ochutnávam 😁. Tento chlebík milujem s maslom, soľou alebo s maslom a čerstvou pažítkou. 

Dobrú chuť 🙂.

avatar

Tiež pečiem tento chlieb od Miriam Kalisovej, ja som si upravila množstvo na 700gramov, ktorý mi krásne vojde do oválneho liatinového pekáča a jeden mi krásne stačí na rodinnú oslav . Rada robím tento preferment aj na toastovy chlieb, tam tu druhu dávku vodu vymením mliekom a zemiaky nahradim 50g rozpusteného masla.

Odpovedz
7. júl 2025
avatar
@lucyivo

Tiež pečiem tento chlieb od Miriam Kalisovej, ja som si upravila množstvo na 700gramov, ktorý mi krásne vojde do oválneho liatinového pekáča a jeden mi krásne stačí na rodinnú oslav . Rada robím tento preferment aj na toastovy chlieb, tam tu druhu dávku vodu vymením mliekom a zemiaky nahradim 50g rozpusteného masla.

@lucyivo Je výborný, že? Skúšala som už rôzne recepty, aj kváskové, ale ja a kvások sme sa nikdy neskamarátili. Možno je to aj tým, že som si kvások zakladala sama a neboj dostatočne silný. Rodina hovorila, že boli tie kváskové chlebíky dobré, ale ja som nikdy s nimi nebola spokojná 😁.

Na tomto recepte sa mi páči, že tam stačí malé množstvo droždia. Tiež aj to, že nie je veľmi náročný, nemusím vyťahovať robot a človek ani nevie ako a už ho pečie 😁😁. Robievala som ho aj len tak na plechu, ale v tej mise mi to príde také lepšie. Nemusím tam dávať ani vodu, čo chápem že má zmysel ale ja mám pred tým rešpekt 😁. Tiež som si tam pridala takto ľanové semienka, tie máme radi a sú aj veľmi zdravé 🙂.

S tým toastovým chlebom ma to zaujalo, ešte som ho neskúšala, takže nasadila si mi chrobáka do hlavy 🙂.

Odpovedz
7. júl 2025
avatar
@misinka0611

@lucyivo Je výborný, že? Skúšala som už rôzne recepty, aj kváskové, ale ja a kvások sme sa nikdy neskamarátili. Možno je to aj tým, že som si kvások zakladala sama a neboj dostatočne silný. Rodina hovorila, že boli tie kváskové chlebíky dobré, ale ja som nikdy s nimi nebola spokojná 😁.

Na tomto recepte sa mi páči, že tam stačí malé množstvo droždia. Tiež aj to, že nie je veľmi náročný, nemusím vyťahovať robot a človek ani nevie ako a už ho pečie 😁😁. Robievala som ho aj len tak na plechu, ale v tej mise mi to príde také lepšie. Nemusím tam dávať ani vodu, čo chápem že má zmysel ale ja mám pred tým rešpekt 😁. Tiež som si tam pridala takto ľanové semienka, tie máme radi a sú aj veľmi zdravé 🙂.

S tým toastovým chlebom ma to zaujalo, ešte som ho neskúšala, takže nasadila si mi chrobáka do hlavy 🙂.

@misinka0611 ja som lenivá, ja ho miešame v robote 🤣 ale už len tu poslednú fázu, keď dávam zemiaky a ja dávam k ľanu aj slnečnicu a 40gramov hladkej muky nahradim ražnou. Áno to malo drozdia mi vyhovuje, lebo nemám rada, keď pečivo cítiť kvasnicami. Ja som kvások nikdy neskúšala, lebo nepeciem pravidelne a neviem či by prežil 😃 ten toast zbožňujú deti a teraz, keď je už zelenina v záhrade tak je to rychla večera. Dajú si tam zeleninu, vajíčko tuniaka a zapečieme v grile

Odpovedz
7. júl 2025
avatar
@lucyivo

@misinka0611 ja som lenivá, ja ho miešame v robote 🤣 ale už len tu poslednú fázu, keď dávam zemiaky a ja dávam k ľanu aj slnečnicu a 40gramov hladkej muky nahradim ražnou. Áno to malo drozdia mi vyhovuje, lebo nemám rada, keď pečivo cítiť kvasnicami. Ja som kvások nikdy neskúšala, lebo nepeciem pravidelne a neviem či by prežil 😃 ten toast zbožňujú deti a teraz, keď je už zelenina v záhrade tak je to rychla večera. Dajú si tam zeleninu, vajíčko tuniaka a zapečieme v grile

@lucyivo Súhlasím, veľmi týchla a chutná večera. Skvelý aj s domácou bryndzovou nátierkou alebo s vajíčkovou. Blíži sa večera a mne už sliny tečú ako si tu o tom píšeme 😁. Asi tiež musím zvýšiť gramáže, lebo do 24 hodín tiež zmizne 😁.

Odpovedz
7. júl 2025
avatar
@misinka0611

@lucyivo Súhlasím, veľmi týchla a chutná večera. Skvelý aj s domácou bryndzovou nátierkou alebo s vajíčkovou. Blíži sa večera a mne už sliny tečú ako si tu o tom píšeme 😁. Asi tiež musím zvýšiť gramáže, lebo do 24 hodín tiež zmizne 😁.

@misinka0611 ahoj prosom ta a neskusala si to bez zemiaku?

Odpovedz
11. júl 2025
avatar
@luteam

@misinka0611 ahoj prosom ta a neskusala si to bez zemiaku?

@luteam Ahoj, nie, bez zemiaku som ho neskúšala. Určite odporúčam ho urobiť s ním 🙂

Odpovedz
11. júl 2025
avatar

Je to recept Miriam Kalisovej, tiež ho už pár rokov robím. Je to náš najobľúbenejší 😋

Odpovedz
11. júl 2025
avatar
@buxy

Je to recept Miriam Kalisovej, tiež ho už pár rokov robím. Je to náš najobľúbenejší 😋

@buxy Presne tak 🙂. Ja som to tu už aj viackrát spomínala, že robím podľa nej. Len mi naapdlo urobiť s ním článok, že možno sa tak dostane aj k viac ľuďom. Stojí za to 🙂.

Odpovedz
11. júl 2025
avatar

Ja pečiem kvaskovy a vždy uz dávam so zemiakom. Bez zemiaku to nie je ono. Neuveritelne aký dokaze byt nadychany a jemnucky vďaka nemu 🙂

Odpovedz
11. júl 2025
avatar
Odpovedz
11. júl 2025
avatar
@lucyivo

Tiež pečiem tento chlieb od Miriam Kalisovej, ja som si upravila množstvo na 700gramov, ktorý mi krásne vojde do oválneho liatinového pekáča a jeden mi krásne stačí na rodinnú oslav . Rada robím tento preferment aj na toastovy chlieb, tam tu druhu dávku vodu vymením mliekom a zemiaky nahradim 50g rozpusteného masla.

@lucyivo určite vyskúšam recept na toastovy chlieb. Tento chlieb odvkalisovej robím pravidelne a akurát zháňam recept na nejaký toastovy, tak určite vyskúšam.

Odpovedz
11. júl 2025
avatar
@misinka0611

@luteam Ahoj, nie, bez zemiaku som ho neskúšala. Určite odporúčam ho urobiť s ním 🙂

@misinka0611 ok vdaka za odpoved

Odpovedz
11. júl 2025
avatar
@gerrwie_girl

Ja pečiem kvaskovy a vždy uz dávam so zemiakom. Bez zemiaku to nie je ono. Neuveritelne aký dokaze byt nadychany a jemnucky vďaka nemu 🙂

@gerrwie_girl Máš ho krásny, ja tú prácu s kváskom obdivujem. Mne to príde veľmi náročné ho udržať pri živote 😅.

Odpovedz
12. júl 2025
avatar
@misinka0611

@gerrwie_girl Máš ho krásny, ja tú prácu s kváskom obdivujem. Mne to príde veľmi náročné ho udržať pri živote 😅.

@misinka0611 a skúšala si? Vôbec to totiž nie je náročné. Niekedy nan dokonca zabudnem ked dlhšie nepeciem a chudák je mesiac hodeny vzadu v chladničke, úplne hladný 😀. Potom dostane napapať a je zase dobre 🙂

Odpovedz
12. júl 2025
avatar
@lucyivo

Tiež pečiem tento chlieb od Miriam Kalisovej, ja som si upravila množstvo na 700gramov, ktorý mi krásne vojde do oválneho liatinového pekáča a jeden mi krásne stačí na rodinnú oslav . Rada robím tento preferment aj na toastovy chlieb, tam tu druhu dávku vodu vymením mliekom a zemiaky nahradim 50g rozpusteného masla.

@lucyivo Prosim ta, nepridala by si tu gramaze na ten 700g chlebik? Dakujem vam dievcata, ste ma zasa namotali...vyskusam

Odpovedz
15. júl 2025

Začni písať komentár...

sticker
Odošli