motylikova
15. máj 2018
537 

Rýchle domáce testy Veroval u nás doma

Viete, čo majú spoločné borelióza, nedostatok železa, neznášanlivosť lepku, alergie, zápal močových ciest či nebodaj chlamýdie? To všetko (a ešte viac) si môžete otestovať na vlastnej koži pomocou rýchlych domácich testov značky Veroval. 

Toto testovanie nás bavilo. Prevencia a informácie ohľadom zdravotného stavu boli skoro ako bonus. Ak máte bádateľského ducha a nedostatok trpezlivosti na dlhé čakacie doby u lekára alebo ak máte podozrenie, že niečo s vami „nie je v poriadku“, potom sú rýchle domáce diagnostické testy jednou z vašich možností. Majú svoje výhody i nevýhody – ako asi všetko. Načasovanie testovania mi pripadalo takmer osudové: od nedávneho návratu z pôrodnice po testoch Veroval pokukujem, pár som ich mala už nejaký čas v nákupnom košíku. Študovala som biológiu a o zdravie i o mýty o ňom som sa vždy zaujímala. Odkedy mám doma opäť novorodeniatko, je to ešte intenzívnejšie; zdravie je a bude najvyššou hodnotou. Vyhliadnuté testy som hneď nezakúpila z dvoch dôvodov: nevedela som, ktoré vybrať (keďže by som najradšej všetky) a … ako zatajiť faktúru pred mužom, ktorému sa až také nevyhnutné nezdali. V úvode zhrniem výhody i nevýhody, na ktoré sme počas testovania "našich testov" prišli a následne priblížim jednotlivé testy s ich špecifikami, aby ste si to vedeli bližšie predstaviť a posúdili, nakoľko sa zídu i vám.

Výhody

  • Rýchlosť: kým u lekára sa musíte objednať (často dokonca osobne, čo znamená hodiny v čakárni navyše), následne čakať na svoj termín a samozrejme opäť čakať na „svoju“ chvíľu v ordinácii, domáce testy sú doslova „rýchle“, ako majú v popise: klik – objednané na internete – klik – zaplatené – ďalší deň v schránke –  prečítanie návodu – pár minút samotného priebehu testu – odčítanie výsledku a je to;
  • Presnosť: testy Veroval uvádzajú relatívne vysokú presnosť výsledku (borelióza –  95%; CRP-  95%; neznášanlivosť lepku – 98%; nedostatok železa – 95%; alergie – 94%);
  • Pohodlie: najmä pri teste CRP: ak vyjde negatívny, môže vám ušetriť cestu k lekárovi a zbytočné predpisovanie antibiotík, ktoré by na vírusové ochorenie nezabrali;
  • Jednoduchosť: stačí pozorne prečítať návod, ktorý nezaberá viac ako jednu stranu v prehľadne očíslovaných krokoch a je napísaný zrozumiteľne, empaticky a ústretovo voči čitateľovi, doplnený obrázkami;
  • Dostupnosť (lekárne, kamenné aj internetové, drogérie);
  • Rýchlosť: na výsledky čakáte od 5 (CRP) do 30 (alergie) minút

Nevýhody

  • Cena: ceny jednotlivých testov sa líšia: orientačne sme vypočítali súčasnú priemernú cenu 10 eur (najlacnejší sa dá kúpiť od 4 eur, najdrahší vyše 18 eur).  Už z tohto výpočtu je zrejmé, že pravidelné testovanie rôznych parametrov rôznych členov rodiny môže finančne zaťažiť rozpočet. Oproti tomu testy u lekára (väčšinou) prepláca poisťovňa.
  • Presnosť: napriek vysokému percentu presnosti výsledku môže test ukázať aj výsledok falošný. Či už vďaka nesprávnemu vykonaniu alebo kvôli chybovému kusu testu.
  • Nedostatočnosť : v prípade potvrdenia podozrenia alebo v prípade pretrvania ťažkostí k lekárovi väčšinou musíme tak či tak. Bude musieť test a diagnózu potvrdiť a nasadiť liečbu.

Upozornenie: testy musíte vykonávať dôsledne podľa pokynov. Síce nie sú zložité, ale stačí nakvapkať omylom viac kvapiek a výsledok je neplatný. Bohužiaľ, aj toto sme si mali možnosť overiť, ako sa dozviete nižšie.

Ako sme testovali my

Testy prišli deň pred mojimi narodeninami, ako darček navyše. Pokusy ma bavili už na strednej a vysokej, dcéra je v tomto celkom na môj obraz, nuž sme sa všetci tešili na priebeh. Rozložili sme si to na viac dní a medzi všetkých členov, nakoniec však najmenší člen testovacieho tímu uchmatol takmer všetky „moje“ testy. Bola dokonca ochotná precvičovať čítanie bez odvrávania – poctivo študovala návody.

Spolu sme zistili, že nejde o nič zložité, postup sa vo väčšine prípadov opakoval: odobrať krv priloženou ihlou – kvapnúť do kazety – počkať na výsledok (s malými obmenami ako pridať roztok alebo počkať rôzny počet minút). Test je taký jednoduchý, že ho zvládne vykonať aj žiak základnej školy. Odporúčam však vždy dozor dospelého 🙂 

Naše testy som zoradila podľa subjektívne určenej „dôležitosti“: začnem tým, ktorý pokladám za najmenej osožný a na poslednom mieste, paradoxne, bude víťaz v mojom súkromnom rebríčku užitočnosti.

Test na neznášanlivosť lepku

Lepkavá zmes bielkovín ako zložka obilnín – dnes toľko skloňovaný lepok - vie spôsobiť neuveriteľné množstvo problémov, od tráviacich ťažkostí a únavy až ku kožným problémom a neplodnosti. Keďže podľa dostupných informácií dokážu byť choroby spôsobené netoleranciou lepku dlho skryté, rozhodla som sa vyskúšať domáci test na dcére. Podľa údajov stačí jedna kvapka krvi a ukáže sa, či sú jej zdravotné problémy spôsobené práve neznášanlivosťou lepku.

Podráždenosť, únava, ekzémy, tráviace problémy aj depresie. Aj to môže byť príznaky intolerancie lepku.  Chcela som ho pôvodne vyskúšať ja, ale dcéra sa nevedela dočkať "či má ten lepok", lebo má vraj "nechutenstvo a únavu", tak za obeť padla jej kvapka krvi. Výsledok: Neznášanlivosť lepku vyvrátená na 98%, pšeničné guľky môžu zostať obľúbenými raňajkami.

Priebeh testu:

Lancetou sa vpichne do prsta, priloženou pipetou sa odoberie kvapka krvi, ktorá sa následne poriadne premieša s roztokom. Nakoniec sa zmes nakvapká na testovaciu kazetu a po 10 minútach odčítame výsledok.

Komentár: Tento test považujem za jeden z najmenej užitočných: pre konečnú diagnózu je potrebné dôkladné vyšetrenie lekárom a biopsia zo sliznice tenkého čreva. V prípade ťažkostí a pretrvávania príznakov je návšteva lekára nevyhnutná pri akomkoľvek výsledku tohto testu.

Test na alergie

Tieto testy sme síce v balíčku nedostali, objednala som si ich ešte pred výsledkom koníkovskej akcie. Nuž som sa rozhodla, že sa podelím aj s touto skúsenosťou. Ide o test na zistenie alergie na srsť mačiek, peľ tráv a roztoče.

Priebeh testu:

Pomocou lancety a pipety sa získa krv s prsta, ktorá sa nakvapká na testovaciu kazetu. Potom sa aplikuje rozpúšťadlo. Po 15 minútach sa povytiahne modrý posunovač a po dalších 15 minútach možno prečítať výsledok.

Výsledok testu:

Testoval krstný otec aj manžel (mali sme dva testy). Obaja majú potvrdenú alergiu (krstný na peľ, muž na mačaciu srsť), test Veroval však u oboch vyšiel negatívny. Pravdepodobne šlo o alergiu na iný druh peľu u krstného, pri mačacej srsti neviem. Keďže test však určuje len alergie obmedzeného rozsahu (iba zmienené tri typy) a u alergiológa vám (zadarmo a presnejšie) diagnostikujú o dosť širšie spektrum alergií, ušlo sa tomuto testu druhé miesto v pomyselnom rebríčku. Navyše, prirodzene, po odčítaní pozitívneho výsledku nám aj tak nezostane nič iné, ako zopakovať testy u lekára a s jeho pomocou sa začať liečiť.

Test na boreliózu z kliešťa

Tento test sme chceli testovať ako posledný, prípadne vôbec netestovať. Plány nám prekazila dcérina (inak chvályhodná) záľuba v pobytoch v prírode. Margarétka prišla so „suprovou“ správou, že má v pupku kliešťa a konečne môžeme testovať! Na Slovensku je ich 20 druhov, niektoré môžu byť veľmi nebezpečné a mám pocit, že na našej záhrade a okolitých lúkach si robia rodinné pikniky všetky druhy kliešťov v hojnom počte. Tieto malé potvory s chobôtikmi prenášajú rôzne choroby a infekcie, niektoré smrteľne nebezpečné. Hoci sme vysadili levanduľové záhony, nakúpili spreje a náramky, ktoré ich majú zaručene odpudzovať, “naše” kliešte tieto rady zrejme nečítali a každý z nás napriek kontrolám pravidelne nejakého schytá. Až 10% kliešťov je pritom infikovaných baktériou boréliou. Tá spôsobuje boreliózu, jednu z najčastejších infekcií prenášaných kliešťami. U ľudí sa prejavuje multisystémovo: to prosto znamená, že napadne celý náš systém: kožu, kĺby, srdce, oči, nervy... Ak sa odhalí včas, dá sa liečiť antibiotikami, očkovanie proti nej však neexistuje. Preto považujem tento test za užitočnú vec. Prvé príznaky choroby si totiž ľahko môžeme pomýliť napríklad s chrípkou, prípadne sa objavia veľmi neskoro a na kliešťa už po pár mesiacoch "zabudneme".. V najvážnejších prípadoch je borelióza chorobou smrteľnou. Až tisíc ľudí na Slovensku sa ročne nakazí od kliešťa boreliózou. Štatistika chorých bohužiaľ každý rok stúpa. Čím v skoršom štádiu chorobu odhalíme, tým jednoduchšia a účinnejšia je liečba a tým menej orgánov človeka postihne. V najhoršom prípade napáda mozgovú hmotu.. Zákernú boreliózu si môžeme v skorších štádiách ľahko pomýliť s chrípkou a inými ochoreniami. Ak bývate v zamorenej časti Slovenska, odporúčam.

Priebeh testu:

Test sa vykonáva rozdrvením kliešťa, nejde teda o test ľudskej krvi, ale obsahu vnútorností kliešťa, takže v priebehu 5 minút zistíme, či je náš kliešť nosičom baktérie, teda či mal možnosť nakaziť nás boreliózou. Kliešť sa umiestni do skúmavky s 3 kvapkami roztoku. Drevenou tyčinkou sa rozdrví kliešť tak, aby tekutina ostala bezfarebná. Roztok sa nakoniec nakvapká do vzorkovacieho políčka, pričom sa dáva pozor, aby sa pipetou nenabrala žiadna časť kliešťa, čo by mohlo zablokovať testovaciu sadu.

Komentáre:

Pinzeta (prípadne kartička alebo iná pomôcka) by bola vítanou súčasťou testovacej sady.  Nevýhodou testu je, že potrebujeme kliešťa čo najviac „nasatého“, príliš maličký kliešť sťažuje testovanie (v návode sa píše, že takmer nenasatých kliešťov nemá skoro žiadny význam testovať). Naopak, pri prenose boreliózy hrá čas významnú úlohu: aby sme znížili riziko nákazy, treba kliešťa vybrať čo najskôr. My sme kliešťa vybrali čo najrýchlejšie, úspešne rozdrvili a výsledok bol, chvalabohu, negatívny. Ranku treba samozrejme ďalej sledovať. Napriek všetkému test pokladám za užitočný.

Test na nedostatok železa

Najprv únava, slabosť, závraty, zimomravosť, nižšia chuť do jedla, neskôr zvýšená náchylnosť k infekčným ochoreniam až pomalší rast a psychomotorický vývoj: to všetko spôsobuje nedostatok jedného stopového prvku u detí. Ďalšími príznakmi sú lámavé nechty, bledá a drsná pokožka, búšenie srdca, málo energie, popraskané kútiky pier, poruchy spánku, hučanie v ušiach, pocit na odpadnutie. Bledým deťom aj dospelým s kruhmi pod očami často chýba železo. Práve jeho nedostatok sme testovali – opäť na Margarétke, keďže niektoré príznaky spĺňala.

Priebeh testu:

Použitím lancety a pipety sa získa kvapka krvi s prsta, ktorá sa následne zmieša s rozpúšťadlom. Nakoniec sa zmes nakvapká na testovaciu kazetu a po 10 minútach odčíta výsledok.

Výsledok: Podozrenie sa potvrdilo, moja bledá pomocníčka má nízku koncentráciu železa v krvi. Už ju len presvedčiť jesť aspoň niečo zo stravy bohatej na tento prvok. Ak máte aj u seba podozrenie na nedostatok železa, stačí jedna kvapka krvi a o pár minút viete predbežný výsledok, ktorý môžete ďalej riešiť s lekárom.

Test pokladám za užitočný, nedostatok železa vieme rýchlo doplniť v rámci „prvej pomoci“ vhodnou stravou a vitamínovými doplnkami. Aj pri návšteve lekára je dobré tento výsledok spomenúť a pátrať s odborníkom po príčine.

Test na CRP

Tento test zisťuje koncentráciu C-rekatívneho proteínu v krvi. Jeho hodnota poskytuje informáciu o odpovedi imunitného systému na začínajúci bakteriálny zápal, ktorý je možné (na rozdiel od vírusového) úspešne liečiť antibiotikami. Pomocou tohto testu môžeme teda rýchlo zistiť, či je začínajúci zápal naozaj bakteriálneho pôvodu a vybrať sa po predpis antibiotík. V opačnom prípade, napríklad pri chrípke, si ušetríme návštevu lekára a zostaneme pri čaji, vitamínoch a pokojovom režime.

Priebeh testu:

Použitím lancety a pipety sa získa kvapka krvi z prsta, ktorá sa následne zmieša s riediacim roztokom. Nakoniec sa zmes nakvapká na testovaciu kazetu a po 5 minútach odčítame výsledok.

Výsledok:

Bohužiaľ, tu sa potvrdilo, že pri vykonávaní testu treba byť naozaj pozorný a na testovaciu kazetu nakvapkať 4 (!!!) kvapky zmesi. V zápale testovania a fotografovania sa nám podarilo naniesť väčšie množstvo, ako bolo potrebné, čo sa vzápätí odrazilo na výsledku – neplatný test. Napriek tomu tento test pokladám za najužitočnejší – u našich obvodných lekárov test CRP stále nie je samozrejmosťou a predstava, že v čakárni s chrípkou „chytíme“ ešte niekoľkou jej spoločníkov, mi nepripadá lákavá. Preto sa tento test stáva súčasťou našej lekárničky.

Ďakujem za možnosť testovať testy a dúfam, že niekomu sa táto recenzia zíde 🙂 Veľa zdravia!

#test_veroval  #recenzia

Začni písať komentár...

Odošli