nelinkabublinka
21. mar 2016
31886 

Štítna žľaza ju položila na kolená

Laura kľačala na zemi v kúpeľni a plakala. Nevládala vstať a zdvihnúť päťmesačné bábätko z vaničky v sprchovom kúte. To sa usmievalo, ležalo na podložke a kopalo nohami. Vedela, že musí vyhľadať pomoc.

Začalo sa to nenápadne. K únave sa pridala zimomrivosť. Veď kto nie je uzimený, keď je unavený? Laura však už spávala pod dvoma paplónmi a aj napriek tomu sa často triasla od zimy. Pokračovalo to bolesťami kĺbov a krížov. Veď ktorú mamu nebolí celý človek od neustáleho nosenia svojej ratolesti? Na sex nechcela ani pomyslieť, libido na bode mrazu. No aj to by sa dalo ospravedlniť mamičkovskými povinnosťami. Menštruáciu ani neočakávala, keďže aj keď len trošku, no svoj poklad dojčila.

K bežným príznakom čerstvého rodičovstva sa však začali pridružovať aj iné problémy. Napríklad zápcha. Taká návšteva WC raz za desať dní s hemeroidmi, ktoré jej pribalili ako suvenír z pôrodu, bola masaker. Padajúce vlasy, suchá šupinatá pokožka, na rukách dopraskaná do krvi. Náladovosť, precitlivelosť, depresívnosť. Ako by spojili tehotnú ženu s menštruáciou a v prechode zároveň.

Laura začala zabúdať, zostala spomalená a apatická. Po 15 kilách, ktoré sa na ňu nalepili počas tehotenstva, sa behom dvoch mesiacov len tak zaprášilo. Nezostalo ani deko. No v priebehu ďalších troch mesiacov pribrala desať kíl naspäť. A priberanie pokračovalo ďalej. Nechápala z čoho, jesť nebolo kedy, pohybu mala okolo malého aj za troch a niekoľkohodinové prechádzky s kočíkom boli lepšie ako bodybuilding.

Ruky, kolená, členky mala tlsté, tuhé a opuchnuté. Ťažko sa jej hýbalo. Hlavu ako melón. Veľkú, nafúknutú. Bolo jej zle, keď sa videla v zrkadle. V noci začala chrápať. Pripisovala to nadváhe. Veď všetci tlstí ľudia chrápu. Neskôr nedokázala zaspať. Vždy, keď jej už už klesli viečka, pridusilo ju. Zachrapla a lapala po dychu. Ako by jej niekto pritlačil krk. Až neskôr sa dozvedela, že jazyk mala natoľko opuchnutý, že keď jej v spánku „klesol“ hlbšie do hrdla, tak ju pridusil. V noci spala pár hodín a ráno nedokázala normálne fungovať.

Spočiatku tieto problémy pripisovala únave zo starostlivosti o dieťa. Možno stresu, keďže sa u synčeka objavili menšie problémy s psychomotorickým vývinom. V stave, keď mala problémy sama so sebou, musela začať cvičiť s malým Vojtovu metódu. Všetko sa kopilo a kopilo.

Keď sa vrátil manžel z práce zo zahraničia, bol zhrozený v akom stave ma našiel. Všimol si, že rozprávam ako opitá. Jazyk ma neposlúchal. Mala som problém zo sykavkami, s písmenom "r". Artikulovala som, ako keď sa pripitý človek snaží silou mocou pôsobiť triezvo. Začali sme sa báť, či som neprekonala slabú mozgovú príhodu. S hláškou z Pelíškov na mysli – "Brašule, neblbni. Rupne ti cévka v mozku, člověče!" - som zháňala kontakt na neurológa, ktorý by ma vyšetril čo najskôr,“ spomína na zlomové obdobie.

Laura kľačala na zemi v kúpeľni a plakala. Nevládala vstať a zdvihnúť päťmesačné bábätko z vaničky v sprchovom kúte. To sa usmievalo, ležalo na podložke a kopalo nohami. Vedela, že musí vyhľadať pomoc. Keby nebol manžel zrovna doma, nevie, čo by si počala.

A vtedy jej to napadlo. Myšlienky sa jej krútili v hlave, zreničky kmitali rýchlymi pohybmi, akoby je mozog pracoval na dynamo. Štítna žľaza. Veď mala ísť po šestonedelí na kontrolu na endokrinológiu! Sadla si za počítač a začala čítať. Hltala každé písmenko a spoznávala sa v každom riadku odborných textov s príznakmi zníženej funkcie štítnej žľazy. Chýbal azda už lej jeden – myxedémová kóma a smrť. Triaška je prebehla telom.

Mladá žena zatelefonovala lekárke, absolvovala odber krvi, dostala termín o mesiac na celkové vyšetrenie, ktorého súčasťou je aj sono štítnej žľazy. „O dva dni mi zvonil telefón. A tam sestrička od mojej endokrinologičky. Či prídem na vyšetrenie, najlepšie ešte v ten deň.“ Tušila, že výsledky boli asi zlé. No to sa dalo čakať, už len z toho, ako sa cítila. Popravde dúfala, aby sa potvrdilo, že je to štítnou žľazou. Už túžila, aby sa jej uľavilo a nevedela, čo by si počala, keby má hľadať príčiny jej stavu niekde inde. Bez vízie skorej úľavy.

Vyčítam si, prečo som to nechala zájsť tak ďaleko. Nemusela som dopadnúť až takto. Mala som až 20-násobne prekročené maximálne hodnoty. No akosi som sa zamerala na synčekove problémy, na neho som smerovala všetky zbytky síl. Museli sme absolvovať mnoho vyšetrení. A na to, že som bola sledovaná na endokrinológii počas tehotenstva a že sa po skončení šestonedelia mám ukázať, som jednoducho zabudla. Nemala som predtým žiadne problémy, takže mi to ani nenapadlo. Keď mám pravdu povedať, netušila som, čo všetko môže mať štítna žľaza na svedomí, bola som hlúpa,“ priznáva svoje zlyhanie.

Hypotyreóza - znížená funkcia štítnej žľazy

Lekárka povedala, že prišla v hodine dvanástej. Jej stav bol natoľko vážny, že jej išlo doslova o život. Diagnostikovali jej hypotyreózu, čo je znížená funkcia štítnej žľazy.

Dnes užíva každý deň lieky, ktoré jej endokrinologička postupne zvyšovala a nastavovala tak liečbu. Trvalo to 15 mesiacov, kým jej výsledky odberov z krvi ukázali správnu hladinu hormónov, ktoré telu dodáva liekmi v syntetickej podobe, keďže ich samo nedokáže v potrebnom množstve vyprodukovať.

Štítna žľaza

Tento malý orgán je najväčšou žľazou s vnútorným vylučovaním. Nachádza sa na prednej strane krku. Zachytáva v krvi jód, ktorý využíva na tvorbu vlastných hormónov tyroxínu a trijódtyronínu. Tie ovplyvňujú činnosť takmer všetkých ostatných hormónov. Ovplyvňujú teda chod celého ľudského organizmu:

  • ovplyvňujú metabolizmus tukov, cukrov, bielkovín
  • ovplyvňujú ako telo narába s vodou či soľami
  • počas vnútromaternicového vývoja ovplyvňujú dozrievanie centrálneho nervového systému a rast organizmu
  • ovplyvňujú termoreguláciu, dýchanie aj krvotvorbu

Ochoreniami štítnej žlazy trpia častejšie ženy ako muži, v pomere 10:2. Hypotyreóza trápi dvesto miliónov ľudí na svete. A to je len jedným z mnohých možných druhov ochorení štítnej žľazy. Viac si o nich a možných príznakoch môžete prečítať vo WIKI. Stačí kliknúť sem.

Potrápilo aj vás niektoré z ochorení štítnej žľazy? Ako to ovplyvnilo váš život, vaše rodiny. Ako ste sa s ním vysporiadali a ako bojujete? Podeľte sa so svojou skúsenosťou vo WIKI a pomôže tak ostatným mamičkám pocítiť, že v tom nie sú samé. Stačí kliknúť sem.

Ach tento pribeh.... 😐mala som zimomriavky pri citani....lebo skoro moj pripad....uplne viem presne o com sa pise...a depresivne stavy...a zimnica ..klby bolave...a plus ostatne.. Veru...treba sa liecit...bez liekov to nejde....

21. mar 2016

uff, som sa normalne naplasila, ja som brala lieky tiez na hypotyreozu, ale kvoli svojej lenivosti, som tam prestala chodit, nebola som cca 2 roky a ani lieky neberiem.. nikdy som si nemyslela, ze to je take vazne ochorenie, ale uzasi mesiac sa citim horsie ako predtym a polovica tychto priznakov sa mi zacina prejavovat.. uz aj sa objednavam k endokrynologicke.. mam doma dve deti a nechcem zle dopadnut... tento clanok pre mna naouaj poucny...

22. mar 2016

presne tak... najhoršia je tá únava, ktorá je asi stále, len ráno vstanema už som unavená.. najradšej by som preležala celý deň, až sama sebe idem na nervy. Ale endokrinologiu už pravidelne navštevujem a tiež sa mi teraz dala hladina do normálu, a pomaly aj cítim na sebe, že toho cez deň vydržím viac a nejdem do posltele už okolo ôsmej ale až o tri hodinky pozdejšie. A to ešte ani nemám deti, keby ich mám a pri nich som takáto, tak sa asi totálne vyčerpám.

22. mar 2016

myslím, že asi sa v tomto príbehu mnohé nájdu...ja detto :/

22. mar 2016

uz 11 rokov beriem lieky.U mna sa to prejavovalo tachykardiou a zavratami i extremnou unavou..uzlik ktory mam sa zatial nemeni tak uvidime..🙂

22. mar 2016

Ja euthyrox beriem 10 rok a bez neho by som veru nebola v normal stave, sem-tam sa stalo, ze som pozabudla si ho vziat a nepriaznive vysledky sa nezabudli ozvat... teraz cakam na babatko a v sestonedeli sa u doktorky opat hlasim! Tak nezabudnite aj vy! 🙂

22. mar 2016

@staniica
@dankaa78
@tahivka
@lusinda210
@skeblicka77
@mamilia

podelte sa so svojou skusenostou s touto potvorskou chorobou aj vo WIKI. 🙂

22. mar 2016

dobrý den ja este len čakam na vysetrnie ale prekonala som 2 silne opuchy hltana kde mi u krcenej bolo vylucene ze je to hrdlo a u alergologa ze je to alergia na nieaku potravinu viem presne co musela prekonat chodila som po byte ako korytnacka pomali stale sa mi chcelo spat teraz mi dali nieake lieky a trochu to utlmili ale ma 12 kg na vyse uvidim co povedia na endokrinologii

22. mar 2016

Stitnu zlazu a liecbu netreba podcenovat! Ja som mala pocas tehu stitnu v poriadku. Zacalo to az po porode, postupne sa pridavali vsetky tie priznaky-pripisovala som to unave... slo to rychlo a naozaj o zivot-upadla som do komy. Po prebrati som si nic som si nepamatala, bola som zmetena, dezorientovana ... trvalo rok a pol kym mi endokrinolog spravne nadstavil lieky (okrem toho ma liecili aj neurologovia a psychiatri skoro rok). Uz viac ako 10 rokov podstivo chodim na pravidelne kontroly na endokrinologiu a uzivam lieky na znizenu funkciu stitnej zlazy ...

22. mar 2016

@luzik môžem pridať tvoju skúsenosť aj do WIKI? Ďakujem.

22. mar 2016
22. mar 2016

Mna stitna zlaza potopila ma uzkostiach...bola som casto chora od deti,nasledne zacali bolesti uzlin..a potom sa dostavili uzkosti strach z chorob..uz som hovorila ze som zrela na psychiatriu..stale som sa chytala hmatala a hladalanieco co nie je a dufam ze nebude...potom som si nasla nieco na krku...sla som k dr. A spravila mi odber ma stitku a to som pomaly chcela aby ma k psychiatrovi poslala...odber bol v pohode ale ze radsej ma posle ze ale nemam sa bat vsetko by malo byt v poho kedze to odber bol ok..v poho to nebolo stitka zvacsena funkcia znizena...beriem leiky neviem ci sa zlepsuje na kontrolu idem az v auguste ale uzkosti zmizli...a tie boli nastastie moje jedine priznaky alebo nanestastie? Teraz verim ze vse bude ok no musi proste ina moznost neni ;)

22. mar 2016

paanecku tiez som mala ist na kontrolu a nesla som, nemam tieto priznaky, ale tak som sa nalakala,ze zajtra tam nacupitam jedna radost....

22. mar 2016

No so štítnou žľazou som si už aj ja užila. Pred 13 rokmi som sa liečila na zvýšenú funkciu štítnej žľazy, teraz už takmer 7 rokov na autoimunitnú tyreoiditídu :/ Ťažko si pod tým názvom aj niečo predstaviť :D. Každopádne, pri ochoreniach štítnej žľazy je nutné dodržiavať stanovenú liečbu a pravidelné kontroly. Držím palce.

22. mar 2016

Nakolko u nas v rodine boli zeny co trpeli nedostatkom jodu,tak som poprosila svojho obvodneho lekara cca pred 16 rokmi aby mi dal odpurucenie na presetrenie stitnej zlazy. Verdikt znel : hypotyreoza. Zacala som liekmi 25mg.euthyroxu. po roku som zostala tehotna zo synom,davka sa zvysila na 125 mg. Po zhruba dvoch mesiacov po porode mi davku lekarka znizila na 50 mg. Chodila som na pravidrlne odbery a kontrole. No pred siedmimi rokmi sa to vsetko zvrtlo,zomrel mi otec ku ktoremu som mala silne citove puto a ja zato,ze ho lekary nezachranili a nedokazali mu pomoct som na vsetkych lekarov zanevrela. V roku 2010 som stretla toho najuzasnejsieho muza na svete a po dvojrocnej znamosti som otehotnela. Priatel mi vycital,ze by som mala ist na odbery,tak po dlhom prehovarani som isla. Sestricka mi zobrala krv a do tyzdna som si mala prist po vysledky,len za ten tyzden sa toho dost odohralo. Potratila som. Dietatko mi zomrelo v 14.tyzdni. Ked som si po kyretazi prisla po vysledky a lekarka sa ma opytala ze ako sa mam tak som jej stroho odpovedala,ze zle. Moje vysledky boli: TSH 27,6 co u tehotnej by mali byt TSH : 3,5. To,ze som vtedy potratila dnes beriem ako fakt,ze sa stalo co sa mat stalo a ze to tak niekto tam hore zariadil,aby som sa netrapila s tazko postihnutym dietatkom (ktore by som milovala ako kazda jedna matka,ktora sa stara o postihnute dietatko.) Poctivo som zacala uzivat lieky. V roku 2013 som znovu otehotnela a tym padom som zostala pod drobnohladom par lekarou. Davka euthyroxu sa mi zvysila na 250 mg.(tu mam aj dotera). Prisli problemy s krvnym tlakom,diabetes 2 typu,no ja som sa nedala a bola som disciplinovana tehotna mamicka. Dcerka sa nam narodila v 38 tyzdni sekciou s mierami 4300 g a 51 cm. Dnes mam krasnu 2,5 rocnu dcerku,no i ked mam hypotyreozu,vysoky krvny tlak,diabetes 2 typu a k tomu mi pribudla chronicky poskodena oblicka,tak ja...jednoducho sa nevzdavam. Rana byvaju obcas krute,ale najtazsie je to vstavanie,ale premaham sa a hnacim motorom su pre mna deti a ten najuzasnejsi muz na svete. Moj druhyi najuzasnejsi muz je v nebicku a dava na mna pozor ci robim vsetko spravne. I ked su chvile ked si poplacem a poviem :"tatino,nevladzem uz,chcem si is za tebou odpocinut",tak nie ja to jednoducho nesmiem vzdat a musim bojovat do poslednych sil. A preto dievcata,zeny,mamicky neberte zdravie na lahku vahu a rieste to. I ked ja sa velmi tesim na stretnutie s otcom,tak tu na zemi mam este zopar nesplnenych uloh. Drzim kazdej jednej z vas pesticky a prajem vsetko dobre.

22. mar 2016

@dankaa78 cize tachykardia moze mat suvis so znizenou funkciou stitnej zlazy? (No hlavne, ze mi na to neprisli a cuduju sa tomu, ochhh)

23. mar 2016

Tachykardia je priznakom zvysenej cinnosti ŠZ, bradykardia a spomaleny metabolizmus je pri znizenej cinnosti

23. mar 2016

Ja som taka vdacna za tento clanok, uz som si myslela ,ze potrebujem psychiatra, ako liecim sa davno na stitku,len nemam doktora - to je u nas velky problem, znova som tehu a dnes idem skusit, ci by ma jeden endo konecne zobral k sebe, no priznaky ako zimnica a vycerpanost som pripisovala skor tehu ako stitke a zvlastne stavy a hlavne strach z chorob az smrti ,ze patrim na psychiatriu pomaly, ako vsak vidim, problem bude zas a len v stitke! Dakujem za clanok ,ale aj komenty , ktore mi pomohli.

23. mar 2016

@roselyn ano aj...urcite je potrebne urobit krvne testy na hladinu hormonov🙂

23. mar 2016
23. mar 2016

Ďakujem za článok, už som sa cítila ako hypochonder, neustále unavená, a asi polovica ďalších príznakov vrátane tachykardie a nočnej bradykardie. Aj keď výsledky mám vraj dobré, už viem, že to nestačí, pre istotu sa budem pýtať k endokrynologičke ...lebo toto už nieje normálne.

23. mar 2016

Ja som zacala mat zdravotne problemy pred 8mimi rokmi. Kolegyna si vsimla priznaky a kedze ma problemy so stitnou zlazou, nasmerovala ma tymto smerom. Az vtedy som si uvedomila, ze mama aj babka maju problemy so stitnou zlazou a teda moze byt problem aj u mna. Obvodna doktorka ma odmietla vysetrit s tym, ze som mlada, tak co si vymyslam choroby. Mam byt rada, ze som zdrava a viac sa o seba starat. Zmenila som doktorku. Terajsia mi vysetrenia spravila, vysledky boli v norme. Problemy sa stupnovali, takto sa to tiahlo vyse roka. Az nahodne na kontrole na neurologii som doktorke doniesla aj vysledky krvnych testov od obvodnej a ona ma okamzite poslala na endokrynologiu. Moja obvodna zle precitala vysledky - podciarkla si riadok nad nimi. Hodnoty som mala prekrocene 10nasobne. Tak vsetko dobre dopadlo, lieky uz budem brat asi do konca zivota, ale citim sa vyborne a mala som bezproblemove tehotenstva a dve krasne zdrave deti. 🙂

23. mar 2016

@renesens ak len jedna mamička sa podľa opisovaných príznakov nájde a vyhľadá pomoc lekára, tak to má zmysel.

23. mar 2016

@matisek1978 no podla studii, tehotne mozu mat hladinu TSH max. 2,0-2,5. Tiez je dolezity t4- cim je hladina blizsie ku 20 tym lepsie. A ano, hypo stitna ma vplyv na oblicky- takze za tvoje problem moze SZ.

Treba davat kotrolovat aj vit. A, D, B12.

Nezabudat na to, ze treba upravit stravu. ZIADNA soja, ani arasidy... JE toho viac, co treba a nie jest. KEdysi som dala clanok do skupiny Stitna zlaza. 😉 Preklad zo stranky Holandskeho zdruzenia pacientov so stitnou zlazou. Inak skoda,ze na Slovensku nemate taketo zdruzenie, lebo tu je zdruzenie brane vazne, ked je problem neboja sa ist do parlamentu, za ministrom... Bojuju za prava pacientov.

23. mar 2016

Ja mam podobnu skusenost ale nie az tak tragicky priebeh. Vsetko sa zacalo po porode..okrem ineho malemu po narodení potvrdili problém s obkickou (zistili sme na 4D ultrazvuku a aj preto ma zmysel tento ultrazvuk normalny to nemusi odhalit co bolo aj u nas) maly ma tri týždne a uz sme boli v nemocnici na vyšetreniach. Vyzeralo to vselijako nakoniec v 2 mesiacoch ho operovali. Velmi som sa bala a všetko som sustredila na maleho.a potom to prišlo. Neskutočná unava ktoru som v zivote nezazila a v noci som nespala rano som sa nemohla prebrat...klby svaly boleli...srdce mi buchalo ako o zivot a vlasy padali v chumacoch...pripisovala som to unave zo starostlivosti o malého. Bolesti sa stupnovali.mne bolo zima aj ked sme mali v dome 24 stupňov! ! Az jedného dna som povedala dost stacilo.inak pribrala som 15 kg co pri tej strave mi neslo do hlavy. ..mam vybornu lekarku.pytala sa ma ci mame v rodine problémy so stitnou zlazou.moja stará mama ma aj vyoperovanu. A potvrdilo sa.Do to vsetkeho sa mi aj koleno podarilo vyklbit...takze pol roka som behala kazde 2 tyzdne po lekaroch a do toho strastlivost o maleho..minuly rok bol velmi narocny.obcas ak si zabudnem dat liek hned sa to prejavi bolestami kĺbov. Je pravda ak by som skor narazila na podobny článok riesila by som skôr. Ale našťastie vsetko dobre dopadlo.liecim sa a je mi lepsie.Obavam sa len dalsieho tehotenstva. Manžel by chcel druhe bábo ale ja mam obavy ako to cele zvladnem od tehotenstva po strastlivost deti a celej domácnosti. Deti potrebujú v prvom rade zdravu mamu. Skoda ze nie je viac informácií alebo zdruzeni.ani clankov v médiách alebo televizii je malo...ako moj otec hovoril...stitna zlaza je svina ked spravne nefunguje. ..

23. mar 2016

@ervenka Prosím ťa, pošleš mi link na ten článok čo jesť a čo nejesť? Neviem to nejako nájsť. Ďakujem ti... Tiež mám problém so štítnou žľazou, posledná nameraná hodnota TSH je 2,8 a snažím sa otehotnieť, zatiaľ bez úspechu, bereiem euthyrox 50, tak hádam sa podarí....

23. mar 2016

@bublinka1313 mnaah, 2,8 nie je tragedia. ja som otehotnela pri 3,16. ale hned mi zvysila dr. davku. Inak v tehu sa moze bezpecne zvysovat= bez vyraznych vedlajsich ucinkov +20% z davky t.j. naprv 50+10.
@leontttynka malo info? A ked som bola v skupine tak sa do mna zo par ucasticok obulo, ze ZASE davam ja preklady, ze zdroj "isto novy cas" a pri tom som im jasne napisala,ze je to z oficialneho, overeneho zdroja a vela veci sa tocilo okolo chudnutia, a preto som zo skupiny odisla.Adminky mi napisali, ze clanky tam nechaju, lebo inym pomohli...

23. mar 2016

@nelinkabublinka dam ten preklad len sem ako koment alebo ako samostatny clanok?

23. mar 2016

@ervenka ak si kliknes na odkaz v mojom clanku na konci,tak ta to presmeruje do WIKI,kde je pisane o problemoch so stitnou zlazou. a uplne ked zrolujes na koniec strany,tak tam je priestor na vlozenie vlastnej skusenosti. Tak sa k tomu dostane kazdy,kto si vo WIKI bude hladat nieco o problemoch so stinou zlazou.to je podla mna asi najlepsia moznost aby sa k tomu kazdy dostal.

23. mar 2016

Mam hodnoty po dnesnim odberu taky 23nasobne prekrocene..misto do tsh 3.5 mam 77.5;((( plne clanek chapu a vim,jake to je;(((

23. mar 2016

@nelinkabublinka diakritika, gramaticky spravne. To bude trochu trvat...

23. mar 2016

@ervenka no áno, človek si už odvykol písať s diakritikou. Len sa mi to zdá najlepšie miesto, kde bude článok prístupný pre všetkých.

23. mar 2016

@nelinkabublinka kolko clankov moze jeden uzivatel pridat? LEbo ja som vtedy dala 2 do skupiny a rada by som este jeden. LEbo ak 1 clanok/1 uzivatel dam to potom dokopy a bude to velmi dlhe.

23. mar 2016

@ervenka Ak to má byť formou pridania skúsenosti do WIKI, tak jeden uživateľ môže pridať len jeden článok. Môžeš to urobiť aj tak, že napíšeš článok na svojom blogu, alebo viac článkov a ja odkaz na ne vložím do WIKI. Aj tak by to šlo spraviť.

23. mar 2016

Na znamost sa dava neuveritelna sprava- dokazala som to! 😀 Clanok v mojom blogu o jedeni a tak.

23. mar 2016

@ervenka super, dakujem ti. Zajtra pridam odkaz do WIKI. 🙂

23. mar 2016

Inak docitala som sa,ze pri znizenej cinnosti moze byt nepriazniva aj senovka,ktoru maminy jedia na tony na podporu mliecka...

23. mar 2016

@nelinkabublinka no ano, s bylinkami opatrne. napr. aj s cesnakom, ten o.i. znizuje krvny tlak. Ja aj viem, ze jeden liek, ktory by mal byt len na predpis a aj to na nieco uuuplne ine, jedia mamiky ako lentiky na podporu mlieka, ale ma zly vedlajsi ucinok- pri dlhodobom uzivaji nici ladviny. Preto je v mnohych krajinach zakazany a v Bruseli je o tom debata....

23. mar 2016

@nelinkabublinka a este jeden clanok mam na blogu o tehotenstve so stitnou. NA dnes staci, idem do postele. 😉

24. mar 2016

No ja som chvalabohu v poriadku... ale keď mi na druhý deň po príchode z pôrodnice volá neznáme číslo, že mamička Samka F? Skríning, pozitívne, , z krvi, hospitalizácia, zvýšené, zistilo sa... Iba toto som rozumela z telefonátu, popôrodne stavy, revy a do toho toto. Čo som dokázala povedať, že pošlite mi to do mailu, lebo mi to, chvalabohu, sama navrhla. No a tam, že zo skíningu sa zistilo, že mladý má zvýšené hodnoty TSH, ani som nevedela čo to je. Hypotyreóza. Ja blbá som pozerala na nete, že čo to vlastne je a aké má nedostatočná funkcia štítnej žľazy dôsledky. Došla som až ku kreténizmu a ťažkej mentálnej retardácii. Nechcite vedieť, čo som prežívala... Tak sme si teda pobudli v nemocnici, moje niekoľkodňové bábätko bolo celé dopichané, preskúmané, presvietené. A diagnóza sa, žiaľ, potvrdila. Od malinka je na Euthyroxe, je však v poriadku, je pod stálou kontrolou, dokonca, keď mal tri roky, sme na mesiac vysadili liečbu (MUDr. vysvetlila, že to môžeme skúsiť, miliónkrát ma musela uistiť, že mu to neublíži, lebo v troch rokoch je už nervový systém v poriadku a štítna žľaza sa môže "rozbehnúť"). Nuž, nerozbehla sa a pokračujeme v liečbe. Vraj v puberte sa to ešte môže zmeniť, tak uvidíme 🙂

24. mar 2016

..podobne..na stitnu sa liecim.polku zivota uz buduci tyzden idem na kontrolu..uvidime ake hodnoty budu v krvi po porode..ked je clovek sledovany da sa to aj ked ja dost citom to busenie srdca,vahu mam teda vyssiu a bolo obdobie padania vlasov ci precitlivenosti..

26. mar 2016

no takze vdaka tomuto clanku som teda znovu bola u endokrynologicky, slusne mi vynadala, ci chcem umriet na take a take choroby... napisala lieky a o 2 mesiace na kontrolne testy a vieto co?? musim priznat, ze odkedy beriem znovu lieky uz nie som taka nervozna a aj srdce mi prestalo zvlastne bit...niekedy sa mi to totiz stavalo.. dufam, ze aj tych kileciek sa casom znovu zbavim... ale este raz vdaka za tento clanok...

27. apr 2016

@skeblicka77 ja dakujem, ze si napisala 🙂 a ze si šla k lekárne.zdravicko mame len jedno a musíme si ho chrániť. Drzim palce, nech sa cítia stále lepšie a lepšie.

27. apr 2016

Ja som všetky tieto problémy mala.
Unavena,zimomriaava,aj teraz spim pod dvoma dekami :(
Nervózna, ms 2-3x do roka , ale chuducka...
Ja som isla k obvodnej lebo som vzdy teplotovals a nevladala vstat nech ma vysetri ....hrca na krku o kt som si myslela,že je hrtan bola 4cm zhubny nador kt isisl prec aj s celou štítnou .. Beriem euthyrox 180

17. máj 2016

@lus22 držím palce nech sa to čoskoro stabilizuje a zostane to len zlou spomienkou so šťastným koncom.

17. máj 2016

presne pred rokom som tento článok čítala.....autorka ako keby písala o mne ☹ ...tento príbeh ma donútil ísť k doktorke, tej som opísala všetky problémy s ktorými ma rovno poslala k endokrinologičke, tá mi zistila autoimunitný zápal štítnej žľazy a strumu, predpísala mi euthyrox 25 .....lieky mi začali zaberať v septembri 2016 a od vtedy som už o 12 kg ľahšia, psychicky som na tom lepšie, nebolia ma kosti a veľa ďalších vecí....sú ešte aj zlé dni, ale to už je nič oproti tomu čo bolo pred tým

5. apr 2017

Liečim sq na tuto chorbu už skoro 16rokov....v lete mi doktor zmenil lieky vysledky v poriadku ale su to najhoršie obdobi pretože ide to dole vodou.Aj keď výsledky ma jednotku po zmeneni davky no tolko problémov čo sq nakopilo skrz zmenenu dávku....otras!!!!Je to hrozne hlavne s tou unavou a s tym že nikdy chuda nebudem čo už.Mam dve zdrave deti to je dôležité.Veľa stastia autorke prajem a hlavne zdravie

5. apr 2017

@mojko83 velmi sa s tebou tesim! Som rada,ze ti nastavili liecbu a hlavne ze zabera!!! Je to uzasny pocit zadostucinenia,ked viem,ze ten clanok niekomu pomohol.

5. apr 2017

@nelinkabublinka Určite pomohol, ešte raz ďakujem 🙂

6. apr 2017

Ja sa liecim 7rok na zniž.finkciu.Beriem Euthyrox 50mg. Dokym mi to nezistili,mala som strasne stavy..fuuj..a
A zistili mi to nahodne, robili mi odber krvi celkovy rozbor a vyskocilo toto.Mala zom reflux a problemy s ttavenim.Uplne priznaky jak v menopauze..Trvalo to 2- 3rojy ale uz je to ovela lepsie. Je tazke sa naucit so svojimi stavmi žit.Ale treba.Ako pri kazdej chorobe.Sice js to az za chorobu neberiem,skor stav. I ked ŠZ je obrovskou funkciou celeho tela.Kontroly vzdy dodrzim,lieky som nikdy nevynechala a je to ok. V januari dom bols na sono, a zlepsil sa mi stav. Obe uzliny mam zpuchnute a v norme. Tak dufam som ten štastnejsi pripad. A inym zelam a prajem vela stastia v uzdraveni, vydrz obrovsku a nepodcenujte sa! To je najhlavnejsie. Nikdy neviete co moze prist.
......mamu som sttatila koli zanedbatelnodti vyseytreni u gynek. Zistili jej rakoviny vajecniku v posl.štadiu. žila 2tyzdne, a potom ma zavolali do nemocnice rozlucit sa s nou. Pani primarka povedala ze mala znehanebne zenske organy,kedze nechodila na preventivky. Ale to je uz pomi.o temy...
Takze vas poprosim, ak citite nieco div e na sebe, radsej sa dajte vysetrit.

9. apr 2017

@leontttynka toto je naozaj ako u mna...len u mna padanie vlasov v chumacoch, unava, bolesti celeho cloveka, busenie srdca a este aj potenie, znacilo hyperfunkciu. A zistilo sa mi to nahodou, svokra je zdravotna sestra, brala mi krv kvoli anemii, lebo dcerka mala zdravotne problemy, anemiu, koliky, akurat v pol roku uz boli miernejsie, ale stale sa velmi trapila, plakavala kvoli brusku, nespala. A ja s nou. Do toho este starsi syncek, dvojrocny. Az ked ma zacalo prehanat a ked som nevladala malu preniest a prebalit bezblitrov potu a fucania, ked som zacala chudnut co den to kilo, tak som si uvedomila, ze je nieco velmi zle. Nasadili mi lieky na tlmenie cinnosti, ale ja som ich neuzivala, pretoze som malu kojila a jedine, co zniesla, bolo moje mlieko a nechcela som jej sposobit hypofunkciu. Uzivala som alternativne produkty a o 9 mesiacov tazka pohoda. Avsak, ked som malu odstavila, zacala som naberat kila, a ako na hojdacke, raz TSH pod normou, potom nad normou a znizovanie fT4. Znova padanie vlasov, nadvaha 15 kil, slabost v nohach, bolesti klbov, uplne priznaky hypofunkcie, az na pulz, ten mam vysoky. Bola som aspon u obvodnej, kedze chodim na endokrinologiu raz za pol roka, aspon to TSH. Ak bude hranicne akymkolvek smerom, idem za endokrinologom. Ta unava a slabost, ze sa z nicoho netesim, deti ma zatazuju, umyt zuby je problem. Ale ja tu unavu premaham a nejdem spat skor, tlacim sa, ze musim stihnut aspon nieco, lebo za ten Bozi den ani nic za mnou nevidno...nemam motivaciu k nicomu. A to busenie srdca si vysvetlujem prave kvoli tomuto. Ale novinka, ja, co musim mat na spanok pohodu a klud, tak som dnes u zubarky takmer zaspala, u zubarky, bez injekcie, vrtala mi zub. Teda pri vrtani som nespala, jasne, ale uz ked modelovala plombu a svietila lampou, musia byt zavrete oci, som naozaj prispala. Neskutocne!...takze ja som doteraz mala stitnu ok, aj ked hormony fT4 skor k dolnej hranici, lieky mi nedali, pozitivne protilatky. Cakame, kym sa nacisto neprehupnem do hypo...ale citim sa dost zle teda...drzte palce, hnusna choroba to je!

23. júl 2018

Jooj tá štítna ...mne odišla štítna pred 2 rokmi :( teraz ma to trápi a tie stavy niekedy veľmi nepríjemne.presne všetko čo som čírala chápem..a este aj to priberanie :(.

16. mar 2024

Začni písať komentár...

Odošli