nesvadbovo
29. jún 2022
318 

12 tipov, ako doma využiť esenciálne oleje

Nemáte doma difúzer a myslíte si, že esenciálne oleje preto nevyužijete? Tak čítajte ďalej a možno im predsa dáte šancu. Aj keď je dosť možné, že si na vône tak zvyknete, že si nakoniec difúzer predsa zaobstaráte 🙂

1. Chcete, aby to vo wc neustále voňalo? Stačí pár kvapiek na vnútro rolky toaletného papiera. Každým otočením sa vôňa jemne rozptýli a to je presne to, o čo ide…

2. Ak pri každom otvorení chladničky krčíte nos, skúste do poličky pridať misku, do ktorej nasypete sódu bikarbónu s pár kvapkami citrónového esenciálneho oleja. Sóda zápach eliminuje a olej chladničku príjemne prevonia.

3. Rovnako si viete pomôcť aj s odpadkovým košom. Stačí na kúsok vaty nakvapkať trochu oleja podľa výberu, hodiť naspodok koša a až následne vložiť sáčok.

4. Poznáte to tiež? Na večeru bol chlebík vo vajíčku a vy ho ešte na druhý deň ráno cítite v celom dome? Skúste nabudúce tento trik. Okrem toho, že domácnosť prevetráte, napustite do malého hrnca vodu, priveďte ju k varu a pridajte pár kvapiek citrónového oleja. Nechajte odokryté vrieť približne 10 minút a potom pomaličky chladnúť do rána.

5. Ak máte doma topánky, ktoré nevoňajú (samozrejme, mužove, ako inak :D ), nakvapkajte na vatové tampóny pár kvapiek eukalyptového oleja a vložte ich na noc (ideálne pár dní) do topánok. Určite ucítite ten rozdiel.

6. Odkedy som si kúpila parný mop, chýbala mi tá vôňa po umytí podlahy prípravkom. A tak som na handričku začala pridávať pár kvapiek levanduľového oleja, a okrem čistej podlahy mám aj krásne prevoňaný dom. Rovnako môžete vložiť vatu s nakvapkaným olejom do sáčku od vysávača.

7. Čistenie mikrovlnky je pre mňa tá činnosť, ktorú robím len vtedy, keď už je zle 🙂 Skrátka na ňu pri štandardnom čistení nikdy nemyslím (možno je to tým, že je v špajzi a nepoužívame ju extra často), takže vždy, keď sa do nej pustím, je už skutočne čo čistiť. Najviac sa mi osvedčil tento spôsob - do dostatočne odolnej nádoby nalejem ocot a pridám pár kvapiek citrónového oleja. Nechám 10 minút vrieť v zapnutej umývačke a potom zotriem handričkou. Väčšina nečistôt pekne pustí, ostatné dočistím manuálne.

8. Stromčeky za sklom v aute sú už dosť prežitá klasika 🙂 Ja namiesto nich používam práve esenciálne oleje. Pre mňa najprijateľnejší spôsob je ten, že na podložku na nábytok proti poškriabaniu podlahy nakvapkám trochu oleja a prilepím ju do ventilátora, ktorým v aute prúdi vzduch. Lacný a pritom super účinný spôsob, ako mať v aute vždy príjemnú vôňu. Podobne si viete prevoňať šuflíky či akýkoľvek menší priestor v dome.

9. Milujete vonné sady s tyčinkami, ale ku koncu už máte pocit, že ich poriadne necítiť? Ľahká pomoc, stačí pridať pár kvapiek obľúbenej zmesi, premiešať a priestor opäť krásne vonia.

10. Ak vlastníte sušičku, pravdepodobne nepoužívate aviváž. A práve esenciálne oleje vám vedia pomôcť s prevoňaním bielizne. Stačí pár kvapiek pridať na guľôčku do sučiky (prípadne malý kúsok bavlny, ktorý budete využívať iba na tento účel) a spustiť program.

11. Ak aj vaše deti občas prepadne strach z “príšer” pod posteľou, môžete im vyrobiť špeciálny sprej proti príšerám. Do fľašky s rozprašovačom nalejte vodu, pridajte pár kvapiek levanduľového oleja a obal polepte trblietkami. Deti si môžu samé nastriekať sprej na vankúš či posteľ a okrem toho, že spoľahlivo odplaší všetkých zlobrov, pomôže im pokojne spať.

12. A keďže aj na mame záleží, môžete si pripraviť cukrový píling. Stačí zmiešať pol hrnčeka cukru, pridať lyžicu až dve roztopeného kokosového oleja a 5-6 kvapiek levanduľového oleja. Okrem toho, že budete mať žiarivú pokožku, budete sa ovoniavať celý večer. Zaručene 🙂

Čo poviete na tieto tipy, poznali ste ich, alebo ste spoznali aj niečo nové? Ak máte ďalšie tipy, ako sa dajú oleje využiť, dajte mi vedieť do komentára!

Článok vyšiel v spolupráci s #dm!

Začni písať komentár...

Odošli