icon
avatar
nesvadbovo
26. feb 2023
5385 

Ako na vynikajúcu domácu pizzu krok po kroku

Nebudem chodiť okolo horúcej kaše, táto pizza je u nás doma už naozaj stálica. Pečiem ju niekoľko rokov, recept ani neskúšam meniť, lebo je fakt dobrá tak, ako je a donášku sme neobjednali, už ani nepamätám.

Ak si chcete doma urobiť chutnú pizzu, takú, ktorú s prehľadom ponúknete aj veľmi vyberavej návšteve, čítajte ďalej. Bude vás to stáť pár surovín a cca dve hodiny času, ale stojí to za to!

Potrebovať budete:

  • 360 g múky - môžete použiť buď klasickú pšeničnú hladkú, alebo špeciálnu múku na pizzu. Ak chcete skôr mäkšie okraje, vyberte hladkú, ak máte radšej chrumkavejšiu kôrku so štruktúrou, špeciálna múka na pizzu je to, čo hľadáte
  • 240 ml vody
  • 15 g medu
  • 15 g droždia
  • 30 ml olivového oleja
  • 2 lyžičky soli
  • lyžička provensálskeho korenia

dmBio múka na pečenie pizze Genussreise

Vydajte sa na cestu plnú chutí a pôžitku z jedla s dmBio Genussreise! Múka na pizzu od dmBio je špeciálna zmes pšeničnej múky a kvalitnej krupice z tvrdej pšenice. Je vhodná na prípravu chrumkavého tenkého cesta na pizzu, ktoré môžete kombinovať s rôznymi prílohami - presne ako v obľúbenej pizzerii a ľahko si ju pripravíte aj doma. Z tejto špeciálnej zmesi tiež môžete pripraviť aj ciabattu, focacciu, tarte flambée, cibuľový koláč alebo slaný quinche koláčik. Vychutnajte si pôžitok z cestovania a objavte popri tom nové chute s dmBio Genussreise

Začnite tým, že zohrejete vodu, pridáte do nej med a droždie. Prikryte utierkou a nechajte odpočívať, kým do misy robota navážite múku, olej, soľ a bylinky. Následne prilejte aktivovaný kvások a nechajte robot s hnetacím hákom robiť svoju prácu - pokojne aj 5 či 10 minút. Cesto bude lepkavé, ale nepotrebuje ďalšiu múku, tak ju tam zbytočne nepridávajte.

Misu prikryte utierkou a nechajte vykysnúť - cca hodinu, hodinu a pol.

Kým cesto kysne, pripravte si všetko, čo budete na pizzu ukladať. Základ je omáčka. Ja mám svoju spravidla zavarenú z letnej úrody - moju obľúbenú rajčinovo-tekvicovú základnú omáčku.

Avšak podobnú dokážete pripraviť pomerne rýchlo aj mimo sezóny. Začnite tým, že na oleji pomaličky opražíte cibuľku a keď je už takmer hotová, pridáte k nej dva strúčiky cesnaku. Následne pridáte cca 2 polievkové lyžice paradajkovej pasty a cca pol paradajkovej konzervy. Osolíte, okoreníte, pridáte bazalku a keď prejde varom, rozmixujete ju. Ochutnajte, prípadne dochuťte a nechajte zredukovať na konzistenciu, ktorá vám vyhovuje.

dmBio paradajkový pretlak

Paradajkový pretlak dmBio obsahuje zrelé paradajky z Talianska. Intenzívna chuť na slnku dozretých a okamžite spracovaných talianskych paradajok zaručuje jedinečný stredomorský chuťový zážitok.
Ideálne ako základ na omáčky na cestoviny, polievky a obloženie na pizzu, lasagne.


Okrem toho si nastrúhajte syr. Ja na pizzu používam takmer výlučne mozarellu na pizzu - kupujem ju vo väčšom množstve počas talianskeho týždňa a skladujem v mrazničke - v pohode vydrží mrazenie a následné rozmrazenie bez straty štruktúry či chuti. Ak nemáte mozerellu na pizzu, použite strúhanú z obchodu. Samozrejme, môžete použiť aj iný typ syru, ale ja v tomto razím teóriu, že keď už si s pizzou od základu robím "starosti", chcem, aby bola čo najlepšia.

U nás ide na pizzu spravidla už iba prosciutto a kukurica, alebo tuniak a cibuľka prípadne ešte niva. Podľa toho, či tieto dve malé vyjedačky nechajú v sklíčku aspoň trochu kukurice 🙂. Inak, ak ste neskúšali túto od dmBio, dajte jej šancu, je bezkonkurenčná!

dmBio kukurica

Jedna z najobľúbenejších surovín kuchyne - kukurica! Krásne žltá kukurica od značky dmBio je všestrannou pochúťkou. Klasy kukurice dozrievajú na slnkom zaliatych poliach, kým nie sú pripravené na zber. Potom sa jednotlivé jadrá jemne odstránia a vložia sa do zmesi citrónovej šťavy, vody a soli. A kde môžete použiť lahodnú kukuricu? Kde len máte chuť. Chili con carne, šaláty, polievky alebo len tak pod zub. Kukuricu od dmBio je možné integrovať do takmer každého receptu a chutí fantasticky. Presvedčte sa o jedinečnej chuti kukurice od dmBio!


Poďme naspäť k receptu. Ak je cesto vykysnuté, zapnite rúru, aby sa stihla poriadne vyhriať. Ja volím najvyššiu teplotu, ktorú moja rúra poskytuje - 300 stupňov - a vkladám do nej hneď aj kameň na pečenie pizze, aby sa poriadne rozohrial. Ak ho nemáte, tak do stredu rúry vložte dnom nahor prázdny plech, na ktorom budete pizzu piecť.

Cesto po vykysnutí rozdeľte na bochníčky - ak chcete klasickú veľkosť pizze podobnú tej z pizzerie, urobte dva bochníčky. Ak preferujete menšiu veľkosť, rozdeľte ho na tri kúsky.

Bochník posypte múkou a prehneťe. Položte na papier na pečenie a pomocou namúčených prstov a dlaní vytvarujte kruh. Ja preferujem tento spôsob namiesto vaľkania, mám pocit, že viem lepšie odhadnúť rovnakú hrúbku a tvar. Ale ak je vám pohodlnejší valček, smelo do toho 🙂

Keď máte cesto pripravené, potrite ho omáčkou a na ňu navrstvite syr.

Ak ste doteraz dávali syr na pizzu ako posledný, tak to tentokrát vyskúšajte naopak a syrom začnite. Nebude spečený a pizza vyskladaná takto (aspoň nám) chutí omnoho viac. Nakoniec pridajte prosciutto, kukuricu a nivu (resp. to, čo máte na pizzi radi vy) a dajte piecť do vyhriatej rúry.

Ja to robím tam, že pizzu vložím na rozohriaty pizza kameň aj s papierom na pečenie. Ten po cca 4 minútach spod pizze vyberiem (vtedy je cesto už dostatočne pevné, aby sa dal poľahky vytiahnuť) a dopekám ešte ďalšie asi 2-3 minúty - v zásade dovtedy, kým syr aj okraje nezhnednú a nie sú správne prepečené.

Po upečení vytiahnem a nechám chvíľku vychadnúť na mriežke - aby zospodu nezvlhla a keď je dostatočne vychladnutá, aby sa dala jesť, nakrájam ju. Na toto používam koliečko na pizzu, ale ak ho doma nemáte, ostrý nôž určite bude stačiť.

Aj na druhý deň je stále chutná - okraje už nie sú chrumkavé, skôr mäkké, avšak určite si na nej stále pochutíte.

A to je všetko - tenké, chrumkavé a chuťovo výborné cesto, poctivá omáčka a minimum ďalších surovín, vytvoria jeden super vyladený chuťový zážitok. A myslím, že keď ju raz vyskúšate, donášku len tak ľahko neobjednáte 🙂

Článok bol pripravený v spolupráci s #dm

avatar

Ďakujem 😉

Odpovedz
26. feb 2023
avatar

@zuzoka rado sa stalo 😉

Odpovedz
26. feb 2023
avatar

Top 👍 vyzerá úžasne

Odpovedz
26. feb 2023
avatar
Odpovedz
26. feb 2023
avatar

@saratamara vďaka!

Odpovedz
27. feb 2023
avatar

Ešte by ma zaujímalo, či dávaš kameň na dno rúry alebo na mriežke do stredu a či používaš ventilátor alebo aký typ ohrevu

Odpovedz
27. feb 2023
avatar

@zuzulienka03 davam do strednej casti rury na mriezku a klasicky horny a dolny ohrev..

Odpovedz
27. feb 2023
avatar

Perfektné 👍

Odpovedz
27. feb 2023
avatar

@jaruska6 vdaka 😍

Odpovedz
27. feb 2023
avatar

@nesvadbovo a prosim drozdie klasika ci susene? Dakujem

Odpovedz
28. feb 2023
avatar

@stanka55 to je jedno - staci sa riadit tym, kolko drozdia potrebujes na dane mnozstvo muky. Pokojne aj rozmrazene sa daju pouzit 😉

Odpovedz
28. feb 2023
avatar

Ďakujeme! Vyskusame 😍

Odpovedz
28. feb 2023
avatar

Vyzerá super 👍

Odpovedz
28. feb 2023
avatar

@nesvadbovo prosím Vás a keď nemám robot??Či to je recept len pre tých čo majú robot😊👍

Odpovedz
28. feb 2023
avatar

@gabrielabydzo tak miesis ručne, v čom je rozdiel? Môžeš použiť aj ručný mixér s tými zatocenymi metlickami na cesto

Odpovedz
28. feb 2023
avatar
Odpovedz
28. feb 2023
avatar

@gabrielabydzo samozrejme, vymiesis ho aj rucne pripadne vareskou 😉

Odpovedz
28. feb 2023
avatar

@zuzulienka03 Súhlasím. Recept krok po kroku, ale zbytocne prekombinovaný.

Odpovedz
28. feb 2023
avatar

@cholitko co myslis, ze je to komplikovane napisane ci recept je prekombinovany?

Odpovedz
1. mar 2023
avatar

Podľa mňa je toto recept na pizzu, ako by mal byť, super!! Ďakujem, čakala som naň. My si tiež pečieme sami, neobjednávali sme už večnosť, lebo nie je nad to, keď vieš čo tam dáš. Ďakujem za tie, častokrát na prvý pohľad nepodstatne, detaily, ale práve tie to pomôžu dotiahnuť do dokonalosti 👌🤌👌

Odpovedz
1. mar 2023
avatar

@nesvadbovo urcite vyskusam (pre 4 zrutov asi z dvojitej davky 😀 ) tie bylinky davas priamo do cesta? vzdy som davala az na vrch, ale snad sa odvazim supnut do cesta 😀 a este otazka - recept na tu rajcinovo-tekvicovu omacku by nebol? ta ma celkom zaujala

Odpovedz
1. mar 2023
avatar

Ahoj, prosím vás dá sa to nejak uložiť?

Odpovedz
1. mar 2023
avatar

@nesvadbovo dakujem za recept, vcera som vyskusala - s cestom sa dobre pracuje, chuti vyborne, ja som med nedala ale cukor, bylinky do cesta uz nedam iba navrch, mne z uvedeneho vysli 2 mensie pizze (nechala som kysnut necelu hodinu).. Recept, ktory pouzivam ja, je podobny az na muku - 600g muky - to vyda na 3-4 vacsie pizze (velkost pizza taniera)

Odpovedz
1. mar 2023
avatar

@zabina27 ja davam rovno do cesta, mam rada, ked ma aj samotne prichut, ale nie kazdemu to musi sediet. a tu omacku robim tak od oka, cibula, cesnak, paradajky, tekvica, sol, cierne korenie, cukor a cerstva bazalka. Prevarim, rozmixujem, ochutim a davam do poharikov 😊

Odpovedz
1. mar 2023
avatar

@monkara18 ano, med aj cukor funguju podobne, ak mam niekedy tuhy med a nechce sa mi ho kvoli cestu “roztapat”, tiez dam cukor. A jasne, my sme si na bylinkove cesto zvykli v jednej pizzerke, tak mi pride prirodzene ich davat priamo tam, ale nic sa nestane, ked bude len navrchu alebo aj nebude vobec 😉

Odpovedz
1. mar 2023
avatar

Vďaka. Super vyskúšam. Už dlho hľadám recept na mäkké cesto na pizzu

Odpovedz
2. mar 2023
avatar

Dnes som vyskusala, vyborna 👍!

Odpovedz
3. mar 2023
avatar

@purinkaa to ma tesi 😍

Odpovedz
5. mar 2023
avatar

@lulupulu asi najjednoduchsie je clanok zdielat na svoju plochu, potom ju clovek lahko najde u seba v profile. Alebo potom vytvorit zalozku v mobile/prehliadaci..

Odpovedz
5. mar 2023
avatar

Ja som včera skúšala recept ale akosi bol veľmi lepkavy

Odpovedz
5. mar 2023
avatar

Prosim vas, na kolkuch stupnoch peciete? Na 300?

Odpovedz
6. mar 2023
avatar

@lulupulu to cesto je lepkavé po zamiesení, ale keď vykysne, tak stačí trochu múky a pekne sa dá vytvarovať. aspoň ja mám takú skúsenosť a teda robila som ho už veľmi veľakrát..

Odpovedz
17. mar 2023
avatar

@tinusicka áno, na 300 horný a dolný ohrev..

Odpovedz
17. mar 2023
avatar

Dakujem , je uzasna 🥰

Odpovedz
19. mar 2023
avatar

@bubchen86 teším sa, že chutí. Vyzerá skvele 😍

Odpovedz
20. mar 2023
avatar

Aj nam sa vydarila, ešte by som sa chcela spytat ze aky mate nazor na to keby som cesto urobila skôr a supla to mraznicky, po vybrati by to bolo tiez super alebo radsej nemam to ani skusat

Odpovedz
21. mar 2023
avatar

@tinusicka skusala som to, ze som ho rozvalkala a na papieri na pecenie supla do mraznicky. Nebolo zle, ale nebolo to ono. Radsej robim tak, ze ak nezjeme, supnem ju do mraznicky uz upecenu, a potom v rure na kameni na pecenie zohrejem. Nie je to, samozrejme, ako ked je cerstva, ale stale je chutna..

Odpovedz
21. mar 2023
avatar

@nesvadbovo ďakujem za recept, je výborná a čo ma veľmi potešilo - aj na druhy deň veľmi jedlá 😁 moje deti povedali, že lepšia ako čerstvá 😅
Chcem sa spýtať, viem, že kváskuješ - kváskovú nerobievaš?

Odpovedz
12. apr 2023
avatar

@adkat13 som rada, že chutí 😉 A veru kváskovú nie, chlieb robím takmer výhradne kváskový, ale všetko ostatné pečivo robím z droždia. Párkrát som skúsila nejaké bagels, vianočku a podobne, ale výsledok ma neohúril a za ten čas prípravy to nestálo.. Asi to bude skôr mojou neskúsensťou ako tým, že by recepty nefungovali, ale som prosto lenivá sa s tým babrať 😉

Odpovedz
12. apr 2023
avatar

Ako by som dala zdieľať článok, ako píšeš, že ho v prípade potreby nájdem?

Odpovedz
13. máj 2023
avatar

@hoslenka u seba na ploche 😉

Odpovedz
15. máj 2023
avatar

Ďakujem 👍 bola fakt super

Odpovedz
15. máj 2023
avatar

😋

Odpovedz
4. aug 2024

Začni písať komentár...

sticker
Odošli