icon
avatar
nesvadbovo
1. jún 2018
385 

"Dome" koláčiky

Keď som prvýkrát videla tieto koláčiky, povedala som si, že vyzerajú skvele! Keď som ich prvýkrát ochutnala, do desiatich minút som objednala formu a vymýšľala desiatky kombinácií chutí, ktoré by v nich vynikli.

Začala som overenou kombináciou - biela čokoláda a maliny. A veľmi sa teším na ďalšie a ďalšie, pretože som s nimi určite neskončila. Okrem toho, že skvele chutia, aj pekne a netradične vyzerajú. Takže jednoznačná výhra.

Inak, väčšinou to u nás funguje tak, že napečiem a J. mi povie, či je to dosť chutné na blog alebo nie 🙂. V tomto prípade musíte veriť iba mne. Keď som ich napiekla a nafotila, držala som sa asi polhodinu, kým som ich nestlačila všetky. Do jedného. 

Tak ich poďme dať dokopy: 

Základ tvoria laskonky, recept nájdete tu: https://www.modrykonik.sk/blog/nesvadbovo/article/tradicne-laskonky-pajsm4/

Stačí na plech nastriekať kruhy s polomerom približne rovnakým, aký má vaša forma. V rúre trošku podrastú, takže ich netreba robiť oveľa väčšie. Upečte ich a odložte na suché miesto, kým ich nebudete podávať.

Na malinové pyré budete potrebovať:

  • hrsť mrazených malín
  • kryštálový cukor od #korunny
  • (lyžička škrobu)

Pyré pripravíte tak, že necháte povariť maliny s lyžicou vody. Ochuťte cukrom podľa vlastných preferencií. Ja ich nechávam kyslejšie a pridávam minimum cukru, aby chuť kontrastovala so zvyškom dezertu, ktorý je pomerne sladký. Ak je zmes príliš tekutá, pridajte lyžičku škrobu rozmiešanú vo vode a nechajte prevrieť.

Na čokoládovú penu budete potrebovať:

  • 250g mascarpone
  • 100ml šľahačkovej smotany
  • 50g bielej čokolády
  • púdrový cukor od #korunny

Šľahačkovú smotanu zohrievajte, kým nebude tesne pod bodom varu (nesmie vrieť!). Nalejte ju na nalámanú čokoládu, nechajte chvíľku postáť a poriadne zmiešajte. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Mascarpone začnite miešať v mixéri a postupne pridávajte šľahačku. Ochutnajte a ak sa vám pena zdá málo sladká, pridajte púdrový alebo práškový cukor a nechajte domiešať na polotuhý krém. Odložte do chladničky.

Čokoládová ganache

  • 100ml šľahačkovej smotany
  • 50g horkej čokolády

Podobne ako v bode vyššie, zohriatu šľahačku nalejte na horkú čokoládu a poriadne rozmiešajte.

Tak, všetky časti koláčika máme pripravené, teraz to môžme dať dokopy 🙂

Do silikónovej formy pomocou cukrárskeho vrecka nastriekajte krém (maximálne do polovice výšky formy). Do každého koláčika vložte lyžičku malinového pyré. Teraz naplňte formičky až po okraj a vrch zarovnajte pomocou stierky, aby bol rovný a hladký. Takto pripravené kopčeky vložte do mrazničky aspoň na niekoľko hodín (musia byť úplne tuhé), ideálne na noc.

Keď sú kopčeky tuhé, KONEČNE ideme dať koláčiky dokopy 🙂 Z formy vyklopte niekoľko koláčikov (stále musia byť zmrazené, manipulujte s nimi čo najrýchlejšie) a položte ich na mriežku. Pripravte si čokoládovú ganache, ktorá by mala byť pekne tekutá, inak sa vám s ňou bude veľmi zle narábať (ak je to potrebné, pokojne ju jemne prehrejte). Na pripravený kopček nalejte ganache tak, aby celý koláčik pekne prekryla. Nechajte chvíľku odkvapkať prebytočnú čokoládu. Na vrch umiestnite malinu a ak máte chuť, ozdobte ho aj zlatým práškom. Takýto dezert si to iste zaslúži 🙂

Na servírovací tanierik si pripravte laskonku, spodok potrite ešte čokoládovou ganache a pomocou stierky na ňu položte hotový kopček. Podávajte až vtedy, keď bude celé vnútro roztopené. Hotové koláčiky v chladničke vydržia cca 2 dni do podávania, ale lepšie je ich pripraviť pár hodín pred tým, ako ich plánujete zjesť. Chute sa akurát prepoja, vnútro sa pekne roztopí a laskonka nebude rozmočená 🙂

Tak nech vám chutia aspoň tak, ako mne 🙂

Začni písať komentár...

sticker
Odošli