icon
avatar
nesvadbovo
21. mar 2018
250 

Eclairs

Možno ste si už všimli, že milujem francúzske dezerty. Niekedy si želám žiť v blízkosti naozaj poctivej pekárne, kde by takéto dobroty vypekali. Potom si ale uvedomím, že by som celé noci musela stráviť na Orbitreku, a hneď ma to prejde 🙂

A keďže s M. sa tak ľahko k výletu do Francúzska nedostanem, musím improvizovať doma. 

Pred prípravou Eclairs som mala trochu rešpekt (ok, tak trochu viac), ale vypálilo to lepšie, ako som dúfala. A viete, čo je na ich príprave najlepšie? Že prípadné praskliny zamaskujete polevou a vyzerajú eňo ňuňo. Jáj, počkať. Nie, najlepšia je ich chuť 🙂

 Dosť bolo rečí, vyhrňte si rukávy a poďte na to. Potrebovať budete (na cca 7 kúskov):

  • 50 ml vody
  • 20 g masla
  • 30 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 1 vajce

Na plnku:

Na polevu:

  • 30 g čokolády
  • pár lyžíc smotany na šľahanie

Začneme odpaľovaným cestom. V hrnci zohrievajte vodu s maslom a soľou, kým sa maslo nerozpustí. Keď celá zmes vrie, stianeme ju z plameňa a primiešame múku. Miešame, kým sa celá zmes nespojí, vrátime na mierny plameň a "odpaľujeme" vodu, cca minútku.

Cesto necháme mierne vychladnúť (tak, aby ste v ňom udržali prst) a primiešavame vajce. Robím to tak, že ho rozšľahám a postupne prilievam. Niekedy nestačí jedno a musím pridať aj trochu z druhého, inokedy stačí necelé jedno (závisí totiž od veľkosti). Správna konzistencia cesta má byť liata, ako láva. Skrátka, ani príliš husté, ale ani príliš riedke.

Cestom naplníme cukrárske vrecko s hladkou alebo ozdobnou špičkou (obe možnosti sú ok 🙂 ) a na plech v dostatočných rozostupoch vytláčame valčeky dlhé cca 10cm.

Pečte v rúre vyhriatej na 190 stupňov cca 20 minút, kým nemajú peknú zlatohnedú farbu. POZOR! V žiadnom prípade rúru počas pečenia neotvárajte, vzduch, ktorý tak krásne dvíha eclairs by z nich "vyfučal" a zostali by vám len škaredé placky.

Nechajte ich vychladnúť a medzitým si pripravte náplň. Ja iba zmiešavam chreamcheese s cukrom. Náplň robím celkom sladkú, keďže poleva je horká a cesto bez cukru 🙂

Ak vám Eclairs pekne narástli, stačí náplň vložiť do cukrárskeho vrecka s tenkou hladkou špičkou a zospodu ich naplniť. 

Ak sa stala nehoda a nedajú sa naplniť týmto spôsobom, nevyhadzujte ich. Ostrým nožom ich pozdĺžne prerežte napoly a tak naplňte. Žiaden problém 🙂

Nakoniec rozpustite čokoládu s troškou smotany (pokojne v mikrovlnke, roboty ste už mali dosť), rozmiešajte vidličkou a natrite na vrch dezertu.

Posypte ich podľa vášho vkusu 🙂

avatar

A kde je ten siedmy kúsok? 😉

Odpovedz
22. mar 2018
avatar

@zuzka38 ehm, na tuto otazku by som radsej neodpovedala 😄🙈

Odpovedz
22. mar 2018
avatar

@nesvadbovo ten bol predsa najdôležitejší. Keby bol na fotke, tak nemáme istotu, že sú naozaj chutné 😀 😀 😀

Odpovedz
22. mar 2018
avatar

@nesvadbovo uprimne? kedze to je len 7 kuskov, asi by som ich s prepacenim zozrala hned vsetky.. vyzeraju naadherne chutne

Odpovedz
22. mar 2018
avatar

@liwka dobreeee, tato argumentacia sa mi paci 😄

Odpovedz
22. mar 2018
avatar

@zuzka38 tak nebudeme si klamat, susedom nezostalo 😉

Odpovedz
22. mar 2018

Začni písať komentár...

sticker
Odošli