Keď som na internete pred nejakým časom videla, že z jedného, na prípravu jednoduchého, cesta pripravíte trojvrstvový koláčik, musela som to okamžite skúsiť. Som už skrátka taká 🙂
Bola som milo prekvapená výzorom a tým, že niečo z Pinterestu fakt aj v skutočnosti funguje 🙂 Avšak chuťovo ma veľmi nezaujal.
Zato môj muž spráskal celý plech a vyhlásil, že je to absolútne geniálny koláč a mám mu ho urobiť opäť. Čo si budeme hovoriť, sto ľudí, sto chutí.
A tak sa tento koláčik stal takým naším malým rituálom. Vždy, keď si chcem niečo vyžehliť, alebo keď ho chcem skrátka potešiť, upečiem ho.
A viete čo na ňom miluje najviac? Že mu ho nikdy po nociach tajne nevyjedám 🙂
Potrebovať budete:
(Pre prípravu koláčika je dôležité, aby vajcia a mlieko mali izbovú teplotu, takže ich vytiahnite z chladničky aspoň polhodinku pred pečením.)
Žĺtky šľahajte s cukrom a zrniečkami z vanilkového struku aspoň 3 minúty. Pridajte roztopené maslo a pomaly miešajte, kým sa suroviny nespoja. Podobne prisypávajte po častiach múku, kým nevznikne kompaktné cesto. Následne postupne pridávajte mlieko a miešajte, len kým sa v ňom ostatné suroviny nerozpustia. Ako posledný pridajte vyšľahaný sneh z bielkov.
V tomto momente ma pravdepodobne budete mať chuť prísť nakopať, lebo v miske budete mať niečo veľmi tekuté, čo bude vyzerať ako "zdrcnutá" šľahačka. Ale nebojte sa, presne tak to má vyzerať 🙂
Zmes vylejte do štvorcovej formy (25 cm), ktorú poriadne vysteľte papierom na pečenie tak, aby vám vytŕčal von a mohli ste zaň koláčik po upečení vytiahnuť.
Pečieme pri 160 stupňoch cca 50 minút až kým vrch nemá zlatohnedú farbu.
Po upečení necháme poriadne vychladnúť, vytiahneme z formy a servírujeme posypané púdrovým cukrom od #korunny. A šľahačka a čerstvé ovocie nič nepokazia 🙂
@domicocka no, ono ide presne o to, preto sa vola "carovny kolac".Pripravis iba jedno cesto, vylejes ho na plech ale ono pecenim same vytvori taketo tri vrstvy - maslo klesne na dno a vytvori spodnu maslovu tuhsiu cast, v strede zostane mlieko so zltkami a vytvori "pudingovu" cast a navrchu zostanu vyslahane bielka a tie vytvoria navrchu tu penu
@patrica8 je to super, ze kazdemu chuti nieco ine, mna to naozaj fascinuje. Jeden by ani stipku neochutnal a druh sa zastavit v jedeni nevie
@lili1985 budem rada. A daj potom vediet, ci patris do chutoveho timu mojho, alebo moho muza Krasny vecer
@nesvadbovo dakujem krasne.urcite sa pochvalim.aj tebe i rodinke krasny vecer
@nesvadbovo presne, je to úžasné ako sme každý iný. Tento vanilkový som ešte neskúšala, chystám sa, ale vždy si radšej spravím kakaový je to také pudingové
@nesvadbovo tak to teda vyskúšam
@oxiba mam uplne rovnaky nazor Ale muz ma presvedcil, ze musi ist na "blog", lebo je super. No co ti poviem
@nesvadbovo prosím ťa myslíš že sa vydarí aj z hnedého kryštálového cukru? Nemám biely
@domicocka nemal by to byt problem, akurat ho pridaj trosku viac, ma nizsiu sladivost ako biely cukor
@domicocka robím podľa tohto receptu https://varecha.pravda.sk/recepty/gteau-magique...
Začni písať komentár...
Zboznujem tento kolac, ale v kakaovej verzii