nesvadbovo
30. dec 2017
155 

Netradičné silvestrovské chuťovky

Tento rok ideme na Silvestra k švagrovcom, takže mi stačí pripraviť pár vecí a nemusím sa starať o prestieranie, program, nocľah, skrátka prídem k tomu ako slepé kura k zrnu 🙂

Avšak určite neplánujem prísť s prázdnymi rukami. Už som pripravila cheesecake-brûlée (recept tu: https://www.modrykonik.sk/blog/nesvadbovo/article/cheesecake-brulee-4k5h4u/), ale chcelo to aj niečo slané. Teda, v mojom prípade poloslané.

Milujem kombináciu sladko-slanej chute a tieto sú naozaj vydarené. Ak radi v kuchyni experimentujete, vyskúšajte ich. Minimálne bude na stole niečo iné, ako chlebíčky a slané pečivo 🙂

Chlebíček s cibuľovým chutney a krémovým syrom

  • 250g červenej cibuľky
  • lyžica olivového oleja
  • 60g korunný cukor trstinový
  • 35ml balzamikového octu
  • krémový syr

Cibuľku si nakrájame na polkolieska a dáme pražiť na oleji na miernom ohni. Keď cibuľka zmäkne (cca 10 minút), pridáme cukor a ocot. Na malom plameni varíme, kým sa tekutina nevyredukuje.

Chlebík potrieme nátierkou a na ňu položíme chutney. A hoblina parmezánu určite neuškodí 🙂

Chlebíček s kozím syrok a karamelizovanou hruškou

  • 1dl vody
  • 3 lyžice korunný cukor trstinový
  • hruška
  • roztierateľný kozí syr

Vodu s cukrom dáme variť. Keď vrie, vložíme do nej hrušky nakrájané na hrubšie prúžky (cca pol centimetra). Necháme povariť. 

Na chlebík natrieme kozí syr a naň položíme hrušku. Pokvapkáme balzamikovým octom a vychutnávame.

No a ak máte pár minút času navyše, spravte si aj domáci chlebík, nech je dielo dokonalé 🙂

Na skvelý cibuľkový chlieb budete potrebovať:

  • jednu bielu a jednu červenú stredne veľkú cibuľku
  • 5 cm kúsok póru
  • lyžicu olivového oleja
  • 300ml vody
  • lyžička cukru
  • 15 g droždia
  • 500g hladkej múky
  • 2 lyžičky soli

Na oleji si opražíme cibuľku s pórom. Necháme jemne vychladnúť. 

V teplej vode rozdrobíme droždie a cukor. Necháme droždie robiť svoju prácu a medzitým si navážime do misy robota 500g múky a k nej pridáme soľ. Po chvíli do múky vlejeme vodu s droždím, pridáme cibuľku a pomocou hnetacieho háku necháme cca 10 minút miesiť.

Cesto necháme podkysnúť do zdvojnásobenia objemu, mne to včera trvalo ani nie hodinku (vykurovacia sezóna 🙂 ).  Na pomúčenej doske z neho vytvarujeme bochník. Ja som tentokrát zvolila dva menšie guľaté bochníčky.

Necháme ešte polhodinku podkysnúť a vložíme do rúry vyhriatej na 240 stupňov. Pre lepší výsledok pridáme starý hrnček s vodou, ktorý po 15 minútach vyberieme.

Pečieme cca 40 minút, správne upečený bochník po zaklopaní vydáva dutý zvuk.

To je odo mňa tento rok všetko, prajem vám krásny záver roka a pekný a príjemný vstup do toho nového. A nezabudnite si užiť oslavy 🙂

#korunny

    Začni písať komentár...

    Odošli