nesvadbovo
15. dec 2017
998 

O ráne čo nie je ráno a banánovom chlebíku

Poznáte to, mláďa už má konečne zabehnutý nejaký režim a vy si do postele líhate s tým, že sa do siedmej vyspíte. A potom príde to ráno, kedy sa zobudíte na výskanie z postieľky o piatej.

Najskôr skontrolujete, či nezastali hodiny. Potom neveriacky zízate chvíľku do plafóna a dúfate, že si to dietko rozmyslí a ešte niečo pospí. A o štvrť hodiny rezignovane prídete k vysmiatemu škriatkovi, ktorý má energie na rozdávanie.

Našťastie takýchto nocí veľa nebýva, ale každá jedna je náročná. Ale keďže sa na všetkom snažím vidieť pozitíva, takéto ráno znamená jeden polhodinkový spánok počas dňa navyše. A počas takého spánku sa dá napríklad čo? No napríklad piecť 🙂

Z košíka na ovocie na mňa zazerali hnedé banánové oči (akože keď necháte banán prezrieť a on tak parádne zosladne a zhnedne), tak reku, bude banánový chlebík. Priznám sa, dlho som mu prichádzala na chuť. Celkovo banánovú príchuť v koláčoch veľmi nemusím. Ale v tomto chlebíku je tak nejako dobre vyvážená a skutočne si na ňom pochutím. Takže ak ste doteraz nenašli ten pravý banánový chlebík, vyskúšajte tento a možno vám zachutí rovnako, ako nám:

Na pečenie si pripravte:

3 stredne veľké banány

1 vajce

2 PL kyslej smotany alebo jogurtu

50 g Korunný hnedý trstinový cukor kryštálový 

60 g rozpusteného masla

250 g hladkej múky (pokojne použite aj špaldovú)

1 ČL jedlej sódy

1 ČL mletej škorice

štipku mletého klinčeka a zázvoru

1 ČL vanilkového extraktu

štipku soli

(tip: okrem banánov, ktoré by inak skončili v koši, môžete do koláčika ukryť aj iné veci, ktoré treba spotrebovať: otvorenú zaváraninu, tvaroh, creamcheese, alebo prihoďte mrazené ovocie a pár orieškov, či kúsky čokolády a vždy budete mať na stole trošku inú pochúťku).

Mám rada koláče nenáročné na prípravu, suroviny a množstvo špinavého riadu. Takže pri tomto koláčiku zamažete: jednu formu na chlebík, misku robota a nástavec k nemu, vidličku, „lízatko“ a jednu malú misku. Príprava vám nezaberie viac ako 5 minút, takže si s prehľadom stihnete dať aj nejakú kávičku.

Rozohrejte rúru na 175°C. V malej miske v mikrovlnke rozpustite maslo. Ošúpte banány, šupnite ich do misy robota, trochu popučte vidličkou a pridajte k nim smotanu/jogurt, maslo, vanilkový extrakt a trstinový cukor. Do misky od masla rozbite vajíčko (áno, stále mám tú paranoju, že vajíčko bude pokazené alebo sa do koláča dostane škrupinka, takže vždy rozbíjam mimo cesta) a pridajte do misy robota. Na chvíľku ho pustite, nech sa suroviny premiešajú.

Misu postavte na váhu a postupne do nej vsypte všetky zvyšné suché suroviny. Ja vieeem, že sa všade hovorí, že suché suroviny najskôr v miske odvážime, zmiešame a postupne pridávame, ale to je riad navyše a zatiaľ sa mi nikdy nestalo, že by sa mi pri takomto postupe koláč nepodaril.

Keď je všetko v miske, ešte raz zapnite robot a miešajte, kým sa nevytvorí kompaktné cesto, stačí chvíľočka.Pomocou lízatka (používam silikónové, aby som z misky dostala naozaj všetko cesto) do cesta primiešajte, čo nájdete v komore (oriešky, čokoládu, ovocie, skrátka na čo máte chuť), vylejte do formy a pečte cca 50 minút.

Občas, keď mám mlsnú, zmiešam creamcheese s práškovým cukrom a troškou citrónu a rozotriem na povrch koláčika. A to vám je už potom skutočná radosť. A potom už len nakrájať a vychutnať si ho.

Aký je váš vzťah k banánu pri pečení? A vyskúšate doma tento chlebík? Budem rada, ak mi dáte vedieť v komentároch.

Vaša Simona (s očami ešte stále poriadne neotvorenými, hoci pri písaní chlípem už druhú kávu)

P.S.: Tú nutelu na koláči som si fakt zaslúžila, nespiace dieťa je argument ako hrom 🙂

#korunny

    Ja tiež banány nejak extra neobľubujem , ale nedávno som čítala knihu kde prostitútky v kuse jedli banana bread,tak tvôj článok prišiel vhod - vyskúšam. 🙂

    15. dec 2017

    @kiska153 že prostitútky, a to som čítala to slovo 5x ci dobre čítam
    M 😁🙃

    15. dec 2017

    @lauraaaaaa no úplne presne to boli transvestiti prostitútky 😀 ale robili výborné banana bread - čo bol aj napomocny pri vyšetrení vraždy (posledné jedlo zistené pri pitve)

    16. dec 2017
    nesvadbovo
    autorAMBASÁDORKA

    @kiska153 budem rada, ak skúsiš a dáš mi vedieť, či chutilo 🙂 a mimochodom, čo to bolo za knihu? Tak si ma navnadila, že toto si musím prečítať :D

    16. dec 2017

    @nesvadbovo Lynda La Plante : Cold shoulder

    16. dec 2017

    Ukladám na vyskúšanie , vyzerá dobre a jednoducho 😉

    19. dec 2017

    Idem robiť dnes uz druhýkrát, je vyborny 🙂

    30. dec 2017
    nesvadbovo
    autorAMBASÁDORKA

    @fialja jeej, to ma tesi 🙂 ja ho robim vzdy, ked mi zostanu prezrete banany 🙂

    30. dec 2017

    Raz som dala zrele banany do jedneho ospevovaneho receptu a odvtedy mam stopku pre banany v kolaci. Nechutilo, nechutilo, nechutilo a kolac letel na druhy den sliepkam, aspon tym chutil🙂

    30. dec 2017
    nesvadbovo
    autorAMBASÁDORKA

    @0silvia0 ja som na tom velmi podobne, banan v pecive tiez nemusim. Tolko ospevovane bananove lievance u nas skocili, zial, v kosi. Toto je zatial jediny bananovy chlebik, co nam chutil. A robim ho rada, lebo sa v nom da ukryt fakt takmer vsetko, co by sme inak nezjedli a skoncilo by to u sliepok alebo v kosi..

    30. dec 2017

    @nesvadbovo no verím ti, ale ja už nemám odvahu to skúšať, možno keď pojeme všetky vianočné koláče a nájdu sa u nás nejaké prezreté banány, tak skúsim, ale ja to jesť asi nedokážem, ponúknem ostatným 🙂

    30. dec 2017
    nesvadbovo
    autorAMBASÁDORKA

    @0silvia0 ono nemusi ti sadnut ani tento, ja len ze toto je u nas zatial jediny kolac s pecenym bananom, ktory neskoncil v kosi 😉

    30. dec 2017

    Uz je v rure 🙂

    5. jan 2018
    nesvadbovo
    autorAMBASÁDORKA

    @laura_222 daj vediet, ci sa tam dostane este niekedy v buducnosti alebo stacilo 🙂

    5. jan 2018

    @nesvadbovo ano je dobry idealny ranajkovy kolacik 😊

    5. jan 2018

Začni písať komentár...

Odošli