Poctivé makové buchty

Ak ste si niekedy pozreli zloženie makového závinu, asi vás tak, ako mňa cez víkend, nemilo prekvapilo.
Je mi jasné, že musí obsahovať aj látky, ktoré zabezpečia jeho čerstvosť počas niekoľkých dní, ale zarazilo ma zloženie náplne.
Ono, ja naivka som si myslela, že maková náplň sa skladá hlavne z maku. No túúúdle! Prečo by 40 percent plnky nemal tvoriť slivkový lekvár a 30 percent mak? Teda ja neviem, podľa mňa to už je v tom prípade lekvárový závin. Ale asi máme s obchodníkmi rozličný pohľad na vec 🙂
V každom prípade sme závin nechali závinom v obchode a my sme si doma ugúľali tieto buchty, ktoré majú veeeľa náplne a nie sú oklamané žiadnym lekvárom (či škrobom, strúhankou alebo podobnými lakocinkami).
Vyhrňte si rukávy, ide sa na to a pripravte si:
- 500g hladkej múky
- 250ml mlieka
- 120g roztopeného masla
- 60g kryštálového cukru od #korunny
- 20g droždia
- 1 vajce
- štipka soli
A na plnku:
- 350ml mlieka
- 200g maku
- 80g kryštálového cukru od #korunny
- mletý klinček a škoricu
+80g masla na obalenie buchiet
Z teplého mlieka, lyžičky cukru a droždia necháme vzísť kvások. Všetky ostatné suroviny zmiešame v robote a nakoniec prilejeme aktivovaný kvások. Necháme hnetať cca 10 minút, kým vznikne nelepivé cesto. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť do zdvojnásobenia objemu.
Kým bude cesto rásť, pripravíme si náplň. Mlieko zohrievame takmer do bodu varu, prisypeme ostatné suroviny a varíme a miešame do zhustnutia. Necháme úplne vychladúť.
Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na väčší obdĺžnik a rozdelíme ho na cca 20 malých štvorčekov. Každý plníme pripravenou náplňou a vygúľame buchtičky.
Každú buchtu obalíme v roztopenom masle a ukladáme do formy s dostatočným rozostupom.
Buchtičky necháme ešte cca polhodinku podkysnúť a pečieme v rúre rozohriatej na 180 stupňov približne 30 minút.
Čerstvé sú, samozrejme, najlepšie, ale v uzavretom sáčku sú stále chutné aj po troch dňoch. 🙂
Odporúčame
@arrabela ahoj, v tomto pripade kvasok iba znamena, ze zohrejes mlieko, pridas za lyzicku cukru, rozdrobis do neho drozdie a nechas ho chvilku stat, kym sa drozdie neaktivuje (nevyplava na povrch). Ten potom staci pridat k ostatnym surovinam a vymiesat. Nie je to alchymia ako s kvaskovym chlebikom 🙂
Ďakujem krásne za recept. milujeme makové recepty.
@ivanka219 joj, jasne, ze ide, 250ml. Dakujem za upozornenie, hned pridavam do receptu 😘
Začni písať komentár...



Vyborne, dakujeme za recept 🙂. Ja moc nerobievam s kvaskom, mozem pekne poprosit napisat ako sa kvasok robi? Tesim sa na buchty 👍♥️