icon
avatar
nesvadbovo
28. mar 2018
4931 

Škoricový "trhací chlebík"

Boli časy, keď som prípravu kysnutého cesta nenávidela. Takzvané časy predrobotové 🙂 Prsty zalepené až po dlane lepkavým cestom, presilená ruka a veľmi nevábny výsledok.

A potom som objavila zázrak menom domáca pekáreň a začalo sa pečenie podľa môjho gusta. Všetko šupnúť do robota, zapnúť správny program a po hodine a pol sa vrátiť a nájsť hotové, nelepkavé cesto. Odvtedy som začala recepty na kysnuté cesto doslova vyhľadávať, takže ich mám v zálohe slušnú kôpku.

Dnes už pekáreň na chlebík nepoužívam, ale na robot s hnetacím hákom nedám dopustiť. Vďaka nemu je cesto správne vymiesené a ja už iba pripravím náplň, aby sme si na raňajky mohli užívať domáce sladké pečivo 🙂

Tento chlebíček je ideálny aj pre prípravu s deťmi, lebo má byť tak trochu nedokonalý. Malí pomocníci vám môžu potrieť jednotlivé kúsky náplňou a naukladať ich do formy. A spoločné zážitky z kuchyne plné prstov od múky a tajného testovania surového cesta žiaden tablet nenahradí 🙂

Potrebovať budete:

  • 1/4 hrnčeka teplej vody
  • 15g čerstvého droždia
  • 1/4 hrnčeka cukru od #korunny
  • 20g roztopeného masla
  • 1/3 hrnčeka mlieka
  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • 2 vajcia
  • štipka soli

Na náplň:

  • 50g roztopeného masla
  • 100g cukru od #korunny (dávam pol na pol hnedý a krupicový)
  • škorica (podľa chuti, ja dávam veeeeľa 🙂 )

Do vody vsypeme lyžičku cukru a pridáme droždie. Necháme aktivovať, kým si pripravíme zvyšok. Všetky ostatné suroviny dáme do robota a nakoniec pridáme aktivovaný kvások. Pomocou hnetacieho háku vypracujeme hladké a takmer nelepivé cesto. 

Necháme podkysnúť do zdvojnásobnenia objemu (cca hodinu - hodinu a pol) a medzitým si pripravíme náplň jednoduchým zmiešaním všetkých surovín.

Cesto po vykysnutí rozvaľkáme a rozdelíme na 6 častí. Každú potrieme pripravenou zmesou a naukladáme ich naseba. 

Potom opäť rozdelíme na 8-10 kúskov a naukladáme do formy. Ja mám iba malú formu na chlebík, kde by sa mi všetko nezmestilo. Takže som použila zapekaciu misku a uložila ich vedľa seba v dvoch radoch 🙂

Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 35 minút.

A pekne si ho trhajte, žiadne krájanie 🙂

A aký máte vy vzťah ku kysnutému cestu? U nás je to jedna z raňajkových stálic 🙂   

Krásny deň vám želám! 😍

avatar

Ako vždy uzastna aj lupacky mam od teba aj toto skúsim si super ....super komentár super receptík

Odpovedz
28. mar 2018
avatar

@ruza112 ach,dakujem, az sa cervenam 😍

Odpovedz
28. mar 2018
avatar

@nesvadbovo nemáš sa za čo červenať stále si beriem od teba receptiky a ver či never teším sa čo zasa pridas😉

Odpovedz
28. mar 2018
avatar

@ruza112 tak to ma naozaj velmi tesi ❤️🙂

Odpovedz
28. mar 2018
avatar

Tento recept je naozaj super,krásne nafotený, veĺmi lákavý a perfektný komentár k nemu 👏❤

Odpovedz
28. mar 2018
avatar

@lola777 dakujem, Ivy 😘

Odpovedz
28. mar 2018
avatar

Vyskusam👍👍👍👍

Odpovedz
28. mar 2018
avatar

Tento Zboznujem..
paci sa i vyraz co raz niekto pouzil: som.skoricovo pozitivna
Inak ja to krajam na uzsie pasy a mensie stvorce a davam do vacsieho silikonoveho pekaca, nam to tak viac chuti

Odpovedz
29. mar 2018
avatar

@ljzozv skoricovo pozitivna... Ano, jednoznacne to plati aj o mne 😉 Ja som este uvazovala o tom, nabuduce pouzit babovkovu formu, ale tvoj sposob znie tiez lakavo 🙂

Odpovedz
29. mar 2018
avatar

@nesvadbovo bábovkovu formu používajú na ten monkey bread. Ten si ešte neskúšala?

Odpovedz
29. mar 2018
avatar

@ljzozv jasne, monkey bread je topka 😍 Aj preto mi to napadlo, ze by to mohlo fungovat aj na pull apart 😉

Odpovedz
29. mar 2018
avatar

Ja som si to este vcera upiekla a je to mnaaaam, zaradujeme medzi nase naj recepty. Dakujem 🙂

Odpovedz
29. mar 2018
avatar

@adonneth ja dakujem za krasny komentar 😍

Odpovedz
29. mar 2018
avatar

Mňam to vypadá úžasne, síce nemám pekáreň ani hák, ale mam deti co s tým pomôžu takže isto skúsime 🙂

Odpovedz
29. mar 2018
avatar

@kubinca To urcite! Terezka Ti k tomu este aj kavu spravi, aby si ju s vylozenymi nohami mohla iba sledovat 😉

Odpovedz
29. mar 2018
avatar

Ahojky, ten hrncek ma mat koľko ml?

Odpovedz
26. jan 2020
avatar

@silvinkastarunka ahoj, ja pouzivam take tie hrncekove odmerky, mam obycajne z TESCO. Ale ten najvacsi ma cca 250ml 😊

Odpovedz
26. jan 2020
avatar

@nesvadbovo ďakujem krásne y😀

Odpovedz
26. jan 2020
avatar

akurat sa pecie.... ta vona skorice, aj v lete je uzasna... uy sa tesime. To je vlastne druhy, teda treti ak ratam aj tekvicove pyre, recept od Teba co skusam ;)

Odpovedz
24. apr 2020
avatar

Tak robila som minuly vikend a teraz zase 🙂 akurat ze sme Doma 3 a dve chlebove for my nevydrzali Ani 24h

Odpovedz
2. máj 2020
avatar

@siskam79 juuj, tak to sa tesim a trosku zavidim, ja uz nemam doma ani gram tekvicoveho pyre (mladsia je zrutko 😅 ). Ale toto bola taka dobrota, ze to skusim nejako prerobit aj bez skorice a urobim letnu verziu. Dakujem za pripomenutie 😍

Odpovedz
4. máj 2020
avatar

@nesvadbovo no veru. Ja som to pyre aj zavarila ako si radila a jeden pohar siel do skolky aj s receptom n'a mufiny à velmi so ho chvalili 🙂

Odpovedz
4. máj 2020

Začni písať komentár...

sticker
Odošli