Škoricový "trhací chlebík"

Boli časy, keď som prípravu kysnutého cesta nenávidela. Takzvané časy predrobotové 🙂 Prsty zalepené až po dlane lepkavým cestom, presilená ruka a veľmi nevábny výsledok.
A potom som objavila zázrak menom domáca pekáreň a začalo sa pečenie podľa môjho gusta. Všetko šupnúť do robota, zapnúť správny program a po hodine a pol sa vrátiť a nájsť hotové, nelepkavé cesto. Odvtedy som začala recepty na kysnuté cesto doslova vyhľadávať, takže ich mám v zálohe slušnú kôpku.
Dnes už pekáreň na chlebík nepoužívam, ale na robot s hnetacím hákom nedám dopustiť. Vďaka nemu je cesto správne vymiesené a ja už iba pripravím náplň, aby sme si na raňajky mohli užívať domáce sladké pečivo 🙂
Tento chlebíček je ideálny aj pre prípravu s deťmi, lebo má byť tak trochu nedokonalý. Malí pomocníci vám môžu potrieť jednotlivé kúsky náplňou a naukladať ich do formy. A spoločné zážitky z kuchyne plné prstov od múky a tajného testovania surového cesta žiaden tablet nenahradí 🙂
Potrebovať budete:
- 1/4 hrnčeka teplej vody
- 15g čerstvého droždia
- 1/4 hrnčeka cukru od #korunny
- 20g roztopeného masla
- 1/3 hrnčeka mlieka
- 3 hrnčeky hladkej múky
- 2 vajcia
- štipka soli
Na náplň:
- 50g roztopeného masla
- 100g cukru od #korunny (dávam pol na pol hnedý a krupicový)
- škorica (podľa chuti, ja dávam veeeeľa 🙂 )
Do vody vsypeme lyžičku cukru a pridáme droždie. Necháme aktivovať, kým si pripravíme zvyšok. Všetky ostatné suroviny dáme do robota a nakoniec pridáme aktivovaný kvások. Pomocou hnetacieho háku vypracujeme hladké a takmer nelepivé cesto.
Necháme podkysnúť do zdvojnásobnenia objemu (cca hodinu - hodinu a pol) a medzitým si pripravíme náplň jednoduchým zmiešaním všetkých surovín.
Cesto po vykysnutí rozvaľkáme a rozdelíme na 6 častí. Každú potrieme pripravenou zmesou a naukladáme ich naseba.


Potom opäť rozdelíme na 8-10 kúskov a naukladáme do formy. Ja mám iba malú formu na chlebík, kde by sa mi všetko nezmestilo. Takže som použila zapekaciu misku a uložila ich vedľa seba v dvoch radoch 🙂
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 35 minút.
A pekne si ho trhajte, žiadne krájanie 🙂
A aký máte vy vzťah ku kysnutému cestu? U nás je to jedna z raňajkových stálic 🙂
Krásny deň vám želám! 😍

Odporúčame
@ruza112 ach,dakujem, az sa cervenam 😍
@nesvadbovo nemáš sa za čo červenať stále si beriem od teba receptiky a ver či never teším sa čo zasa pridas😉
@ruza112 tak to ma naozaj velmi tesi ❤️🙂
@lola777 dakujem, Ivy 😘
@ljzozv skoricovo pozitivna... Ano, jednoznacne to plati aj o mne 😉 Ja som este uvazovala o tom, nabuduce pouzit babovkovu formu, ale tvoj sposob znie tiez lakavo 🙂
@nesvadbovo bábovkovu formu používajú na ten monkey bread. Ten si ešte neskúšala?
@nesvadbovo recept napríklad tu https://varecha.pravda.sk/recepty/monkey-bread-...
@ljzozv jasne, monkey bread je topka 😍 Aj preto mi to napadlo, ze by to mohlo fungovat aj na pull apart 😉
@adonneth ja dakujem za krasny komentar 😍
@kubinca To urcite! Terezka Ti k tomu este aj kavu spravi, aby si ju s vylozenymi nohami mohla iba sledovat 😉
Ahojky, ten hrncek ma mat koľko ml?
@silvinkastarunka ahoj, ja pouzivam take tie hrncekove odmerky, mam obycajne z TESCO. Ale ten najvacsi ma cca 250ml 😊
@nesvadbovo ďakujem krásne y😀
@siskam79 juuj, tak to sa tesim a trosku zavidim, ja uz nemam doma ani gram tekvicoveho pyre (mladsia je zrutko 😅 ). Ale toto bola taka dobrota, ze to skusim nejako prerobit aj bez skorice a urobim letnu verziu. Dakujem za pripomenutie 😍
@nesvadbovo no veru. Ja som to pyre aj zavarila ako si radila a jeden pohar siel do skolky aj s receptom n'a mufiny à velmi so ho chvalili 🙂
Začni písať komentár...


Ako vždy uzastna aj lupacky mam od teba aj toto skúsim si super ....super komentár super receptík