Používame cookies. Viac informácií tu. OK
nesvadbovo
19. sep 2018
263 

Tekvicové cupcakes

Poviem to otvorene, cesto na tieto krásky je jedno z tých úplne najlepších. Je to univerzálna záležitosť, z ktorej pripravíte hneď niekoľko vecí. Klasikou sú cupcakes a muffinky. Ale skvele sa hodí aj ako tekvicový chlebík ku káve. Alebo ako korpus do torty. Alebo si ho upečiete na celý plech (zdvojnásobíte dávku) a pridáte doňho ovocie. Alebo upečiete v okrúhlej forme a navrch dáte creamcheese... Ja toto cesto jednoducho milujem. Je krásne vláčne, vôbec nie je hutné, proste akurát. Robila som ho snáď stokrát na rôzne príležitosti a vždy zožalo obrovský úspech. 

A ak vás toto neohúrilo, tak vedzte aspoň to, že jeho príprava je super jednoduchá a rýchla 🙂 Zmiešate všetky suroviny a ide to na plech.

No čo môže byť viac?

210g tekvicového pyré

2 vajcia

120ml oleja

80ml vody

200g kryštálového cukru od #korunny

220g hladkej múky

1ČL jedlej sódy

štipka soli

1PL tekvicového korenia

V mise robota miešajte vajcia s tekvicovým pyré, olejom, vodou a cukrom, stačí chvíľočku, kým sa suroviny spoja. Postupne prisýpame zmes múky, sódy, soli a korenia a miešame iba do momentu, kým sa suroviny nespoja (cesto netreba prešľahať!!).

Cesto vlejeme do formy na muffinky (papierových košíčkov) a pečieme v rúre rozohriatej na 180°C približne 30 minút (upečenie otestujeme špáradlom).

Na krém používam buď mascarpone alebo cream cheese (preferujem cream cheese kvôli jemne kyslej chuti). Zmiešam ho s práškovým cukrom a trochou limetkovej šťavy, nechám poriadne vychladnúť a zdobím. 

P.S.: Ak si chcete vytvoriť takéto tekvičky, nie je nič jednoduchšie. Zoberiete kúsok marcipánu (modelovacej hmoty), pridáte kvapku oranžového potravinárskeho farbiva a ugúľate guľôcku. Tú následne dlaňou trochu stlačte, aby ste dosiahli tekvičkový tvar. Vezmite špáradlo a naznačte ním zárezy. Navrch dajte klinček a máte hotovo 🙂

    Dakujem krasne, este male upresnenie poprosim, to tekvicove pyre si mozem spravit z hociakej tekvice? Je to vlastne pretlacena uvarena tekvica? Dakujem pekne a pekny den ;)

    19. sep 2018

    Tekvicové korenie dostať kúpiť?ešte som o ňom nepočula🙄

    19. sep 2018

    @taaja myslim, ze by sa mohlo nahradit aj pernikovym, tak @nesvadbovo?

    19. sep 2018

    @siskam79 Ďakujem ☺️

    19. sep 2018

    @siskam79
    @taaja ahojte, kocky. Prepacte za oneskorenu odpoved, ale dovolenkovala som 🙂
    Co sa tyka pyre a korenia, postup najdete v tomto samostatnom clanku: https://www.modrykonik.sk/blog/nesvadbovo/artic...

    Inak, ak sa vam nechce hrat s korenim, samozrejme, rovnako dobre posluzi aj pernikove, resp. skorica. To len toto tekvicove mu doda trosku specificky smrnc 🙂

    23. sep 2018

    @nesvadbovo Ďakujem😉

    23. sep 2018

    @nesvadbovo dakujem krasne, len prosim Ta, mozes mi aj upresnit, ktore druhy tekvic su na to pyre vhodne? Ja som totiz neni velky fanusik tekvic, tak sa do toho moc nevyznam, ale tento recept s mi velmi paci a aj to spracovanie na pyre, aby bolo po ruke. Dakujem este raz velmi pekne

    24. sep 2018

    @siskam79 ja pouzivam spravidla Hokkaido, lebo ta byva najcastejsie v obchode. Je ale trosku suchsia, takze ju potom obcas treba riedit vodou, hlavne ak planujes zavarat. Okrem toho je uplne v pohode aj maslova, co je tiez bezne dostupna. Ale, napriklad, tento rok som mala taku tu obycajnu zahradnu asi dvadsatkilovu, co som dostala od rodiny, tak som robila z nej. Bola akurat trochu vodnatejsia, takze je pyre redsie a v recepte trochu redukujem tekutiny. Inak si myslim, ze pyre mozes urobit z hociakej jedlej tekvice, len hustota moze kolisat a tomu potom treba prisposobit cesto (ak sa Ti vo vysledku bude zdat huste, pridat tekutinu, ktora je pouzita v recepte. Ak, naopak, prilis riedke, prisypat muku)...

    25. sep 2018

    @nesvadbovo jezis, super, dakujem velmi krasne. Urcite vyskusam, lebo isto mi niekto tekvicu posunie a nikdy som nevedela velmi co s tym. Paradicka. Dakujem este raz!

    26. sep 2018

    @siskam79 za malicko 🙂 Inak ja som aj namrazila kusky surovej tekvice. Ked budem mat v zime chut sa zahriat horucou korenenou polievkou, akoby som nasla 🙂

    26. sep 2018

    @nesvadbovo
    Ahoj, mam otazku 😉
    Chystam sa na tieto cupcakes, lebo v skolke bude lampionovy sprievod, tak to bude super pasovat.
    Na kolko kusov je tato davka? Klasicky na 12?
    Mam maslovu tekvicu, dnes vecer ju musim upiect, aby som zajtra mohla robit cupcakes 😉

    6. nov 2018

    @ichbinich ahoj, zavisi, samozrejme, od toho, ako velmi ich naplnis, ale tych cca 12 kuskov by Ti malo vyjst. Ja som z tohto cesta akurat cez vikend robila kolacik, vliala som do stvorcovej formy (o strane 20cm) a bolo ho veru dost. A k lampionovemu spievodu by sa, veru, mohli hodit 🙂

    6. nov 2018

    @nesvadbovo
    Dakujem za odpoved.
    Este neviem, ci to vylejem do formy alebo budem predsa len robit jednotlive cupcakes 😉
    Ale cesto teda isto zdvojnasobim, to je do bufetu pre celu skolku 😉

    6. nov 2018

    @ichbinich pokojne aj strojnásob, my sme si ho dali ako dezert po obede a zmizol zo stola len taký fukot :D

    6. nov 2018

    @nesvadbovo
    No, najprv budem musiet odvazit tu moju tekvicu 😀
    Alebo budem musiet prihodit jablkove pyre, ked nebude stacit 😂

    6. nov 2018

    Vrele ich odporucam, su vynikajuce!

    Spravila som dvojnasobnu davku a vyslo mi 24 muffinov - asi som moc naplnia plech na muffiny, vysli krasne, neostali rovne 😉

    Nebojte sa tej zmesi korenia, mne to napjrv tiez znelo divno a vela, ale spravila som presne, ako pise @nesvadbovo a je to fakt superbombaspica-ziadenshit 😀
    Vdaka tej kope skorice ich jedol dokonca moj haklivy syn 😉 Az ked mal viac ako polovicu zjedenu, som mu prezdradila, ze tam je tekvica :-P

    Zvysne pyre som chcela pouzit na plnene cestoviny, ale asi budu zase tieto muffiny 😀

    9. nov 2018

Vyberáme z magazínu

Zastav sa na chvíľu a oddýchni si
20.6.2019 • 955x • 19
Cestovanie s deťmi
5.8.2019 • 1786x • 10
Akú máš dnes náladu?
20.5.2019 • 837x • 7