icon
avatar
nesvadbovo
22. máj 2018
1402 

Tradičné laskonky

Aj vy máte občas pocit, že na úkor moderností sa vytrácajú veci, ktoré majú pre nás tradíciu? Lajkujeme, meetingujeme, stajlujeme, shootujeme...

A inak to nie je ani pri jedle. Čučoriedky sa istý čas snažilo vystriedať acai, lúpačky nahrádzajú croissanty a všetci si pochutnávame na makrónkach, hoci máme veľmi podobnú verziu v starých kuchárkach.

Laskonka patrí medzi posledné dezerty, ktoré by som si v cukrárni dala, ale je to chyba. Sú fakt dobré, hlavne keď ich nenaplníte margarínom a mandle nenahradíte inou surovinou. Proste, niekedy je klasika naozaj fajn 🙂

Na škrupinky budete potrebovať:

  • 3bielky
  • 70+140g kryštálového cukru od #korunny
  • 45ml vody
  • 140g mandľovej múky
  • 60g práškového cukru od #korunny

Na náplň:

  • 60g kryštálového cukru od #korunny
  • 20g masla
  • 40ml šľahačky
  • 200g creamcheese
  • mandľovú múku

Mandľovú múku spolu s práškovým cukrom pomelieme v mixéri najemno a zatiaľ odložíme.

Do kastrólika si dáme variť vodu spolu so 140g kryštálového cukru. Bielky spolu so zvyškom kryštálového cukru dáme do misy robota a necháme pomaličky šľahať na najnižšom stupni. Keď rozvar dosiahne teplotu 110°C, pustíme robot na plné obrátky a po dosiahnutí teploty 115°C prilejeme k šľahajúcim sa bielkam. Necháme pracovať až kým nevytvoríme pevný sneh, ktorého špička sa neohýba (spravidla má vtedy zmes už izbovú teplotu).

Sneh pomocou stierky zmiešame so zmesou cukru a mandlí, kým sa suroviny nespoja.

Na papier na pečenie pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame tradičný oválny tvar laskoniek. Rúru predhrejeme na 120°C a necháme škrupinky piecť 15 minút. Následne rúru otvoríme, znížime teplotu na 80°C a už necháme iba dosušiť cca 30 minút.

Medzitým pripravíme krém. V hrnci/panvici s nepriľnavým povrchom necháme pomaličky skaramelizovať cukor (nemiešame!). Keď je všetok cukro rozpustený, pridáme maslo, poriadne premiešame, kým sa spojí so zmesou a nakoniec vlejeme šľahačku. Varíme na miernom ohni a miešame, kým sa celá zmes nespojí.

V miske miešame creamcheese a pridáme k nemu karamel, ktorý sme nechali trochu vychladnúť. Miešame dohladka. Nakoniec prisypeme mandľovú múku (množstvo závisí od hustoty krému, čím redší, tým viac jej treba prisypať). 

Laskonky spárujeme podľa tvaru a veľkosti, naplníme pripraveným krémom a lačne do nich zahryzneme 🙂

Dva tipy na záver:

  1. ak ich nechcete mať také "čapaté", ako ja, existuje forma na ich tvarovanie. Ak ich plánujete piecť častejšie, určite si ju zaobstarajte 🙂
  2. do krému by malo ísť po správnosti maslo, avšak ja ho nahrádzam ľahším creamcheese variantom. Ak však preferujete maslový krém, neváhajte ho použiť 🙂

Krásny víkend vám želám, Simona

avatar

mnam, laskonky milujem, ale take tie prave, orieskove, ziadne mandlove muky a podobne akoze makronky... ale najst dobru laskonku aj v cukrarni je uz veru umenie

Odpovedz
22. máj 2018
avatar

Inak zvlastne, ze pises o starych kucharskych knihach. Do Laskoniek sa davaju vlasske orechy, nie mandlova muka. A take nieco, ako creamchese veru tiez niekedy neexistoval. Je to kysla smotana, takze maslo nou tazko nahradis.

Odpovedz
22. máj 2018
avatar

Chcela som si zapisat nejaky dobry klasicky recept. No skoda, nevyslo to.

Odpovedz
22. máj 2018
avatar

@renata37
@jasminet u nas doma sme ich vzdy robili z mletychh mandli, recept je z kuchyrky, co mam zdedenu od mamy 🙂 Ale krem priznavam, preto som aj na konci pisala, ze tradicne sa robi z masla. Ja iba velmi nie som na maslove kremy (v kombinacii s extra sladkou skrupinkou su na mna tazke), tak som zvolila odlahceny variant 🙂

Odpovedz
22. máj 2018
avatar

@nesvadbovo nehadam sa, nikdy som mandlove nejedla, vzdy a vsade iba orechove. Asi som uz stara 😀

Odpovedz
22. máj 2018
avatar

@renata37 ved ja sa tiez nehadam, pre mna su tradicne tieto, urcite netvrdim, ze mam 100% pravdu 🙂 A starych nas je tu viac, neboj 😉

Odpovedz
22. máj 2018
avatar

Pod mandlovou mukou mas na mysli mlete mandle ci naozajstnu mandlovu muku? Ta sa mi zda sakra tazka na laskonky.....

Odpovedz
22. máj 2018
avatar

@vroni mlete mandle 🙂

Odpovedz
22. máj 2018
avatar

@nesvadbovo, dik, tak to vyskusam. Formu na laskonky mam, tak uvidime...😉

Odpovedz
22. máj 2018
avatar

@vroni skus, mne sa pekne nafukli, len teda boli to take ovalne kamienky, kedze som tvarovala iba zdobiacim vreckom a nozikom namocenym vo vode 🙂

Odpovedz
22. máj 2018
avatar

Mňam😋😋😋minulé Vianoce som ich robila a doslova som sa nevedela dožrať to je slasť

Odpovedz
22. máj 2018
avatar

@renata37 snad sa
@nesvadbovo neurazi. Toto je recept od mojej babky, ktora v 60-80 rokoch pekavala na svadby. Osobne ho nemam odskusant, lebo u nas vseobecne snehove pecivo nejde, ale babka ich svojho casu napiekla mozno aj tisicku. Toto je presne opisane z jej zosita.

Laskonky
3bielka, 21dkg kryst. cukor, 1bal. vanilinoveho cukru, 6dkg mletych orechov

Plnka:
10dkg masla, 4dkg pras. cukru, 1bal. vanilinoveho cukru, 1zltok, 2bielka, 4dkg mletych orechov.
Nad parou vyslahat sneh s cukrom, pridat zltok a orechy. Nechat vychladnut a vyslahat s maslom.

Odpovedz
22. máj 2018
avatar

@zuna89 isteze sa neurazim, taketo poklady treba sirit, aby nezapadli prachom. Dakujem ❤️

Odpovedz
23. máj 2018
avatar

@zuna89 dakujem krasne, pisem si ☺️

Odpovedz
23. máj 2018

Začni písať komentár...

sticker
Odošli