Tradičné laskonky

Aj vy máte občas pocit, že na úkor moderností sa vytrácajú veci, ktoré majú pre nás tradíciu? Lajkujeme, meetingujeme, stajlujeme, shootujeme...
A inak to nie je ani pri jedle. Čučoriedky sa istý čas snažilo vystriedať acai, lúpačky nahrádzajú croissanty a všetci si pochutnávame na makrónkach, hoci máme veľmi podobnú verziu v starých kuchárkach.
Laskonka patrí medzi posledné dezerty, ktoré by som si v cukrárni dala, ale je to chyba. Sú fakt dobré, hlavne keď ich nenaplníte margarínom a mandle nenahradíte inou surovinou. Proste, niekedy je klasika naozaj fajn 🙂
Na škrupinky budete potrebovať:
- 3bielky
- 70+140g kryštálového cukru od #korunny
- 45ml vody
- 140g mandľovej múky
- 60g práškového cukru od #korunny
Na náplň:
- 60g kryštálového cukru od #korunny
- 20g masla
- 40ml šľahačky
- 200g creamcheese
- mandľovú múku
Mandľovú múku spolu s práškovým cukrom pomelieme v mixéri najemno a zatiaľ odložíme.
Do kastrólika si dáme variť vodu spolu so 140g kryštálového cukru. Bielky spolu so zvyškom kryštálového cukru dáme do misy robota a necháme pomaličky šľahať na najnižšom stupni. Keď rozvar dosiahne teplotu 110°C, pustíme robot na plné obrátky a po dosiahnutí teploty 115°C prilejeme k šľahajúcim sa bielkam. Necháme pracovať až kým nevytvoríme pevný sneh, ktorého špička sa neohýba (spravidla má vtedy zmes už izbovú teplotu).
Sneh pomocou stierky zmiešame so zmesou cukru a mandlí, kým sa suroviny nespoja.
Na papier na pečenie pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame tradičný oválny tvar laskoniek. Rúru predhrejeme na 120°C a necháme škrupinky piecť 15 minút. Následne rúru otvoríme, znížime teplotu na 80°C a už necháme iba dosušiť cca 30 minút.
Medzitým pripravíme krém. V hrnci/panvici s nepriľnavým povrchom necháme pomaličky skaramelizovať cukor (nemiešame!). Keď je všetok cukro rozpustený, pridáme maslo, poriadne premiešame, kým sa spojí so zmesou a nakoniec vlejeme šľahačku. Varíme na miernom ohni a miešame, kým sa celá zmes nespojí.
V miske miešame creamcheese a pridáme k nemu karamel, ktorý sme nechali trochu vychladnúť. Miešame dohladka. Nakoniec prisypeme mandľovú múku (množstvo závisí od hustoty krému, čím redší, tým viac jej treba prisypať).
Laskonky spárujeme podľa tvaru a veľkosti, naplníme pripraveným krémom a lačne do nich zahryzneme 🙂
Dva tipy na záver:
- ak ich nechcete mať také "čapaté", ako ja, existuje forma na ich tvarovanie. Ak ich plánujete piecť častejšie, určite si ju zaobstarajte 🙂
- do krému by malo ísť po správnosti maslo, avšak ja ho nahrádzam ľahším creamcheese variantom. Ak však preferujete maslový krém, neváhajte ho použiť 🙂
Krásny víkend vám želám, Simona
Odporúčame
@renata37
@jasminet u nas doma sme ich vzdy robili z mletychh mandli, recept je z kuchyrky, co mam zdedenu od mamy 🙂 Ale krem priznavam, preto som aj na konci pisala, ze tradicne sa robi z masla. Ja iba velmi nie som na maslove kremy (v kombinacii s extra sladkou skrupinkou su na mna tazke), tak som zvolila odlahceny variant 🙂
@nesvadbovo nehadam sa, nikdy som mandlove nejedla, vzdy a vsade iba orechove. Asi som uz stara 😀
@renata37 ved ja sa tiez nehadam, pre mna su tradicne tieto, urcite netvrdim, ze mam 100% pravdu 🙂 A starych nas je tu viac, neboj 😉
@vroni mlete mandle 🙂
@nesvadbovo, dik, tak to vyskusam. Formu na laskonky mam, tak uvidime...😉
@vroni skus, mne sa pekne nafukli, len teda boli to take ovalne kamienky, kedze som tvarovala iba zdobiacim vreckom a nozikom namocenym vo vode 🙂
Mňam😋😋😋minulé Vianoce som ich robila a doslova som sa nevedela dožrať to je slasť
@renata37 snad sa
@nesvadbovo neurazi. Toto je recept od mojej babky, ktora v 60-80 rokoch pekavala na svadby. Osobne ho nemam odskusant, lebo u nas vseobecne snehove pecivo nejde, ale babka ich svojho casu napiekla mozno aj tisicku. Toto je presne opisane z jej zosita.
Laskonky
3bielka, 21dkg kryst. cukor, 1bal. vanilinoveho cukru, 6dkg mletych orechov
Plnka:
10dkg masla, 4dkg pras. cukru, 1bal. vanilinoveho cukru, 1zltok, 2bielka, 4dkg mletych orechov.
Nad parou vyslahat sneh s cukrom, pridat zltok a orechy. Nechat vychladnut a vyslahat s maslom.
@zuna89 isteze sa neurazim, taketo poklady treba sirit, aby nezapadli prachom. Dakujem ❤️
Začni písať komentár...



mnam, laskonky milujem, ale take tie prave, orieskove, ziadne mandlove muky a podobne akoze makronky... ale najst dobru laskonku aj v cukrarni je uz veru umenie