nesvadbovo
27. sep 2018
1004 

Včelie bodnutie (Bienenstich)

Keď som prvýkrát videla názov tohto koláčika, musela som si ho dvakrát prečítať a uistiť sa, že skutočne vidím správne (a moja nemčina nezapadala na materskej prachom). Kto už len môže nazvať koláčik takto? 🙂

Nech je ako chce, jeho zloženie ma hneď upútalo a bolo veľmi rýchlo rozhodnuté, že tento týždeň sa u nás pečie so včelami, hoci doňho vlastne ide medu pramálo... Základom je kysnuté cesto, ktoré skvele dopĺňa chrumkavá mandľovo-karamelová kôrka. No a aby toho nebolo málo, pridá sa aj poctivá náplň - žiadne pudingy z pášku, ale žĺtkový sladučký krém s maslom. No čo vám budem hovoriť? U nás sa jednoznačne zaradil medzi horúcich favoritov na top desiatku 🙂

Na cesto budete potrebovať

  • 125ml teplého mlieka
  • 15g droždia
  • 55g kryštálového cukru od #korunny
  • 320g hladkej múky
  • 50g zmäknutého masla
  • 2 vajcia

Mandľová kôrka

  • 70g masla
  • 55g kryštálového cukru od #korunny
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica mlieka
  • 100g mandľových plátkov
  • 20g mandľovej múky

Krém

  • 3 žĺtky
  • 65g kryštálového cukru od #korunny
  • 20g škrobu (zemiakového či kukuričného)
  • 1 vanilkový struk
  • 250 ml mlieka
  • 50g zmäknutého masla

Najskôr pripravte cesto. Do teplého mlieka pridajte lyžicu cukru a rozdrobte doň droždie. Prikryte utierkou a nechajte vzísť cca 5 minút. Medzitým si do misy robota navážte ostatné suroviny a ako posledný pridajte aktívny kvások. Hneťte v robote na nízkych otáčkach cca 10 minút, ručne o niečo dlhšie. Cesto bude riedkejšie, ako klasické kysnuté (napríklad na buchty), ale nie je vyslovene riedke. Také niečo medzitým 🙂 Misku robota po vymiesení prikryte utierkou a nechajte vykysnúť - cesto by malo zdvojnásobiť veľkosť (v závislosti od teploty prostredia to trvá 60-90 minút).

Kým cesto kysne, pripravte si mandľové zakončenie. Na mandľovú krustu do hrnca vložte maslo, cukor, med a mlieko a na nízkej teplote zohrievajte, kým sa maslo neroztopí a zmes nezačne vrieť. Stiahnite z plameňa a vmiešajte mandľové lupienky a múku. Odložte stranou.

Vykysnuté cesto navrstvite do kruhovej formy s priemerom cca 25 cm a navrch rozotrite mandľovú zmes. Nechajte opäť podkysnúť cca polhodinku. Následne vložte do rúry rozohriatej na 180°C a pečte približne 30 minút. Keď koláčik mierne vychladne, vyberte ho z formy a nechajte úplne vychladnúť.

Krém pripravíte tak, že v miske zmiešate žĺtky s cukrom a nakoniec pridáte aj škrob - vytvoríte hladkú zmes. Medzitým v hrnci zohrievajte mlieko so zrniečkami s vanilkového struku ako aj s prázdnym strukom. Keď sa začne variť, nalejte malú časť do žĺtkovej zmesi a rýchlo a poriadne premiešajte, aby sa žĺtky neuvarili. Postupne prilejte celú mliečnu zmes a poriadne premiešajte. Cez sitko ju nalejte naspäť do hrnca, priveďte k varu a varte za stáleho miešania do zhustnutia.

Túto zmes premiestnite do sklenenej nádoby a povrch prikryte potravinárskou fóliou, aby sa nevytvorila "kožka" a nechajte vychladnúť. 

Po vychladnuté v mixéri miešajte zmäknuté maslo a postupne k nemu pridajte pudingovú zmes. Miešajte, kým sa nespojí a nechajte poriadne vychladnúť.

Nakoniec koláčik prerežte napoly a naplňte ho krémom. Pred podávaním ešte trochu vychlaďte, aby sa dal krájať a užívajte si skutočne sladké pokušenie 🙂

    toto je super kolacik vzdy si ho davam ked sme v jednej reštaurácii
    27. sep 2018
    @bbarboraa veru je. Ale dnes som mala dva kusky a mam sladkeho dost asi na tyzden 😃 No, ale budme uprimne, uz zajtra rano ho budem tlacit na ranajky 😅
    27. sep 2018
    Ja som ho robila zatial iba raz, ked sme mali party na temu Oktoberfest 😃
    Je fakt vynikajuci, a tvoj recept znie este lepsie 🙂
    28. sep 2018

    toto je lahoda ! 🙂

    8. júl 2019