nesvadbovo
9. mar 2018
720 

Víkendové ráno - Lúpačky

Čerstvá lúpačka, kakao, maslo, lekvár. Treba niečo dodať?

No, možno keby deti pospali do deviatej, ale to by už bolo príliš dokonalé 🙂

Milujeme lúpačky, ale tie z obchodu už nie sú to, čo kedysi. Keď si chceme navodiť atmosféru nášho detstva, večer zamiesim a vytvarujem cesto, na noc dám prekysnúť do chladničky a ráno nás v priebehu pár minút na stole čaká neskutočná pohoda a chuť.

Pre vyčarenie atmosféry ako z gýčového amerického filmu si pripravte:

  • 25 g hladkej múky
  • 125 ml vody
  • 475 g hladkej múky
  • 40 g kryštálového cukru od #korunny
  • 20g droždia
  • štipka soli
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 40 g masla
  • 1 vajce + na potretie
  • mak na posypanie

Začneme prípravou tzv. Tang Zhong-u, ktorý zabezpečí vláčne cesto aj niekoľko dní. 25g múky dajte spolu s vodou variť na mierny oheň a miešajte a varte, kým zmes nezačne hustnúť. Stiahnite z plameňa a nechajte vychladnúť, kým budete pripravovať ostatné suroviny.

Mlieko zohrejte, pridajte doňho lyžičku cukru a rozdrobte doňho droždie, nechajte pracovať. Do misy robotu navážte a pridajte ostatné suroviny (maslo buď pridávajte rozpustené, alebo v izbovej teplote). Ako posledné pridajte droždie a tang zhong a nechajte hnetací hák pracovať približne 10 minút. Odmenou vám bude vláčne cesto, ktoré sa krsne bude odlepovať od stien misy. Nechajte ho kysnúť do zdvojnásobenia veľkosti.

Po vykysnutí rozdeľte na 16 kúskov. Z každého kúsku najskôr vytvorte trojuholník a ten zrolujte do tvaru rohlíčku. Naukladajte na plech. Buď nechajte podkysnúť v teple cca 30 minút, alebo vložte do chladničky na noc, aby ste ráno mali čerstvé pečivo.

Pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte makom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 220 stupňov približne 10 minút.

Ak si chcete osladiť život ešte viac, môžete ich naplniť, napríklad tuhším lekvárom, nutelou či mandľovou zmesou 🙂

Krásne ráno vám želám 🙂

Mila moja víkend mám voľný tak určite spravím len sa chcem opýtať keď tie rohlíky sú v chladničke celú noc nenakyanu veľmi? Niečím ich prikryjes?

9. mar 2018
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@ruza112 zvyknem ich prikryt pomucenou utierkou a potom potravinarskou foliou (hlavne aby nenapachli od ostatnych veci a nevytvorila sa im skrupinka). Nakysnu tak akurat 🙂 Naposledy som ich nechala 20 minut pri piecke a teda podkysli podstatne viac 😉

9. mar 2018

Mnam vyzeraju skvelo...zboznujem ich

9. mar 2018
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@cadulka2908 vdaka 😍

9. mar 2018

vyzerajú úžasne, musím spraviť 😍

9. mar 2018

@nesvadbovo su fantastické a mäkkučké akurát som dala viac mlieka asi 2dcl a piekla som ich 15min.ale sú uzastne vďaka za super recept zajtra pečiem zasa

10. mar 2018
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@ruza112 juj, tak to mate riadnu spotrebu, ja zvacsa este polovicu mrazim na horsie casy 😄 Ale som rada, ze chutia! U nas su taktiez velmi oblubene 🙂

10. mar 2018

No mám 3deti takže večer každý po jednom a na raňajky ráno si dáme a zajtra večer upečiem opäť aby boli na desiatu....

10. mar 2018
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@ruza112 tak to je jasne, ma to kto vyjest 😉 U nas M. zatial iba odstipuje, tak je to na nas dvoch.. 🙂

10. mar 2018
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@matka1984 budem rada, ak ich vyskusas. Daj vediet, ci chutili 😉

10. mar 2018

Začni písať komentár...

Odošli