Základné recepty - Vanilkové cupcakes
Ako som už minulý týždeň naznačila, čaká vás séria tých základných receptov, vďaka ktorým si vyčarujete príjemnú oslavu aj vlastnými silami. Sú to recepty nenáročné na čas i suroviny, za ktoré ručím 🙂 Otestované sú na nejednom ochutnávačovi a ak dodržíte postup, mali by ste zožať úspech.
Dnes to budú cupcakes, konkrétne ich základná vanilková verzia. Toto množstvo vám vytastačí na 9 koláčikov štandardných muffinkových rozmerov. Tak smelo do toho!
P.S. Prvý zo série základných receptov, vanilkový korpus, nájdete tu: https://www.modrykonik.sk/blog/nesvadbovo/article/zakladne-recepty-vanilkovy-korpus-rsen74/

Na pracovnú dosku si vytiahnite:
- 1 vajce
- 100g kryštálového cukru od #korunny
- 1 vanilkový struk
- 130g hladkej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- štipka soli
- 100 ml oleja
- 200ml mlieka
Vajce miešajte s cukrom a semiačkami z vanilkového struku niekoľko minút. Postupne prilievajte na striedačku suchú (múka, kypriaci prášok a soľ) zmes s mokrou (olej a mlieko). Miešajte iba do momentu, kým sa všetky suroviny spoja.
Cestom naplňte pripravené formičky do približne 2/3.
Čo sa týka teploty a času pečenia, tu mám tento trik:
- ak pečiem muffinky (teda neplánujem ich zdobiť krémom), pečiem ich 5 minút pri teplote 250°C, aby poriadne narástli, potom znížte teplotu na 160°C a dopekám cca 10 minút.
- ak pečiem cupcakes, je vhodné, aby som nemala vysoké "čiapky". V takomto prípade ich pečiem pri teplote 160°C približne 20 minút. Čím menej podrastú, tým je zdobenie pravidelnejšie.
Odporúčame
@lienkaam16 ahoj, moj overeny recept na makronky je uz nejaky cas na blogu: https://www.modrykonik.sk/blog/nesvadbovo/article/makronky-a-jeden-maly-trik-aby-sa-podar-na3xda/
Otestovane na desiatkach plechov 🙂 Odkedy postupujem podla tohto postupu, nepraskla mi ani jedna (teraz klopem na drevo, nech to nezakriknem :D ).
@nesvadbovo ahoj, prosim ta, kde kupujes vanilkovy struk?
@egas ahoj, spravidla kupujem v Lidli. Ked maju deluxe tyzdne, tak mavaju struky s velmi prijemnym pomerom cena/kvalita. Nakupim do zasoby a potom cerpam cely rok 😊
@nesvadbovo Jej, dakujem, tak budem sledovat 😉
Aj mňa zaujíma recept na krém
@julia1993
@popoluska35 ahojte. Na cupcakes sa tradicne pouziva maslovy krem - vyslaha sa maslo s praskovym cukrom a prida sa trocha vanilky (pripadne rozpustena cokolada). Ja osobne ho velmi nemusim, je pre mna prilis tazky a sladky. Pouzivam spravidla krem z mascarpone - zmiesam 250g mascarpone s cca 100g praskoveho/pudroveho cukru. Do takto zmiesanej hmoty za staleho slahania prilievam slahackovu smotanu (nevyslahanu), kym nedosiahnem idealnu konzistenciu (priblizne 75-100ml). Ochutnam, ak je potrebne dosladim a necham priblizne hodinku chladit a zdobim. Pripadne mascarpone vymenim za creamcheese, len vtedy pridam trochu viac cukru, kedze je trochu kyselkavy...
Začni písať komentár...


Super, teším sa na ďalšie hlavne na makrónky ;)