icon
1 / 1
avatar

Suroviny mozu byt obycajne,ale caro a krasu tohto chlebika musis mat v “rukach”. Ja radsej upecem trojposchod.tortu ale kvaskovyn chleba je pre mna level milion a obdivujem kazdu kt.to dokaze.

Odpovedz
18. apr 2023
avatar

Aj môj "bucko" sa už chladí 😊

Odpovedz
18. apr 2023
avatar

@mvagusta a skúšala si? Je to strašne lahucke práveže, ja som si myslela ze aka veda keď som začínala 🤣. Netreba sa toho báť. A určite to stoji za to vyskúšať. Ja som naučila kvaskovat už dvoch kolegov,chlapov 🤣.

Odpovedz
18. apr 2023
avatar

@gerrwie_girl mne by podla mna umrel kvasok v chladnicke len by sa na mna pozrel.. ale neskusala. Proste nemam odvahu. Mam odvahu ist robit vodicak na kamion (za mesiac zacinam) ale na chleba nemam odvahu😂😂

Odpovedz
18. apr 2023
avatar

@mvagusta nie neboj sa neumrel by 🤣. To som si presne aj ja myslela. Ale on je bohovsky odolný. Ja niekedy aj mesiac nepeciem a vôbec ho nekrmim úplne naň zabudnem 🤣. A potom reku hups, sak kvások. Nakrmim zo 2x a je fit.

Odpovedz
18. apr 2023
avatar

@mvagusta mňa kváskovanie strašné lákalo, aj som to chcela vyskúšať, aj som každému o tom hovorila, že by som chcela, ale manžel má odhováral, že aj tak mám kopec práce, nech si sama nepridávam ďalšiu. A raz sa stalo, že sa ku mne domov kvások jednoducho dostal, lebo jedna známa, čo má tiež počula o tom s nadšením hovoriť, mi ho bez opýtania jednoducho doniesla 🙈 je to ako s mačiatkom, ktoré sa k tebe zatúla, keď už je tu, nemôžeš ho vyhodiť...tak som začala kvaskovať 😁 nebudem tvrdiť, že je to úplne jednoduché, treba sa do toho dostať, ale zas taká veda to nie je, dá sa to robiť pomerne jednoducho a kto chce, môže sa stále viac zdokonaľovať a skúšať nové veci. Ak ťa to láka, určite skús, vždy môžeš prestať 😉

Odpovedz
18. apr 2023
avatar

@lenkike hej v tom mas pravdu. Zo začiatku to nejde úplne lahucko, každá si musí nájsť ten pravý recept pre ňu, systém a tak dostat sa do toho ako pises. Ale potom je to uz úplná pohoda 🙂.

Odpovedz
18. apr 2023
avatar

Zbožňujem tú chuť a vôňu 🥰

Odpovedz
18. apr 2023
avatar

@denka523 ten je krasny 😊 je z razneho kvasku? Ak ano,mozem poprosit recept?

Odpovedz
18. apr 2023
avatar

@mvagusta ako pisu baby vyssie, urcite treba trochu cvik, zvyknut si na to cesto, ale nie je to nic tazke. Kvasok si zije svoj zivot, obcas ho nakrmis, ak pecies aspon raz za dva tyzdne, tak sa s tym netreba vobec stresovat, lebo to mu staci. Stopercentne menej narocny na udrzbu, ako deti 🙂 A ta chut za to jednoznacne stoji...

Odpovedz
19. apr 2023
avatar

@gerrwie_girl kvaskovat je jednoduché a dá sa to keď si s deťmi na materskej no mne sa to cesto vždy tak lepí brutálne, že sa vždy fest zapotim kým z toho vytvarujem ako tak nejako bochník tak som sa na to úplne vykaslala. Obdivujem každú, ktorej sa s tým chce piplat celý deň a potom upratovať ďalšieho pol dna a je zjedeny za 10 minút 😆

Odpovedz
19. apr 2023
avatar

@vanilka83 vyskúšaj menej hydratované cesto. Síce nebude vo vnútri tak super bublinkové, ale lepšie sa s ním pracuje. Ja to robím tak, že na veľkú dosku nasypem múku, na tú vyklopím cesto a pomocou škrabky (takéto niečo: https://www.ikea.com/sk/sk/p/laettbakad-krajac-...) ho vytvarujem. Potom škrabkou vyčistím aj tú dosku a je hotovo.. Rukami pracujem až keď je dostatočne nelepivé.. Je mi jasné, že to nie je "správny" spôsob, lebo sa do cesta dostane viac múky, ale kým to nemení nič zásadné na chuti, ja si rada pomôžem 😉

Odpovedz
19. apr 2023
avatar

@vanilka83 :D tak lepi sa podla toho kolko das muky a ako ho spracujes. A tiez pri manipulacii s nim dobre poprasit mukou alebo namocit ruky pri prekladoch. To ked si najdes system tak je to uz ok. Inak moj kolega jeden tiez hovori : ze sa ti to chce, ved musis mat celu kuchynu spinavu z toho. Ale nemam. Miesim aj nechavam kysnut v jednej mise, ktoru potom hodim do umyvacky, takze pohoda. Jedine ked vyklopim cesto na stol ze ho idem stocit do osatky tak pomucim pracovnu dosku a to potom len skrabkou zotriem a utriem handrou. Je to otazka par minut 🙂

Odpovedz
19. apr 2023
avatar

@gerrwie_girl vidím, že máme identický postup 🙂 ja tiež zašpiním jednu mixérovú misku, kde je cesto od rozkvasu, nikdy to neprehadzujem hore-dole + hnetací hák, silikónovú stierku a škrabku. Nechám odmočiť a šup do umývačky 🙂 a inak, na tvarovanie používam túto dosku (a vlastne pri každom pečení), do mojej bežnej pracovnej by som sa asi škrabkou bála. Možno sa zíde tip 🙂 https://www.ikea.com/sk/sk/p/laemplig-doska-na-...

Odpovedz
19. apr 2023
avatar

@nesvadbovo áno samozrejme aj pomucim dosku aj ruky aj takú skrabku som na to používala no jednoducho mne z toho vždy musel nakoniec vypracovať bochník môj muž mne sa to proste vždy to cesto strašne rozlievalo lepilo preto som s tým úplne sekla,ak by bol recept nejaký dobrý overený na nejaké co sa raz dva zvinie do bochníka možno

Odpovedz
19. apr 2023
avatar

Moj ranny o 5 som vstavala

Odpovedz
19. apr 2023
avatar

@nesvadbovo hej ved kukam ze rovnako robime :D vies co ja mam na ostrove žulu takze ta znesie aj take skrabanie, na klasickej doske by som si to veru nedovolila.
@vanilka83 a prekladala si cesto poctivo? Tym spevnie a nerozlieva sa tolko.

Odpovedz
19. apr 2023
avatar

@vanilka83 skus jednoduchy bez rozkvasu. Najskor 500g muky, 300g vody, nechat 30 min. stat. Potom pridaj 120g kvasku (ja pouzivam lievito madre, cerstvy narasteny), sol cca 2 cajove davam, pripadne mletu rascu na chut. Cele vymies, potom nechaj kysnut v izbovej teplote, u mna tak cca 6 hodin. Nesmies zabudat na preklady, ja to robim cca kazdu pol hodinku, mozno staci aj kazdu hodinu, ale mna to bavi :D. A potom sup s tym do osatky a taketo cesto neexistuje aby sa ti rozlialo. Vyskusaj 🙂

Odpovedz
19. apr 2023
avatar

Podľa toho postupu

Odpovedz
19. apr 2023
avatar

@gerrwie_girl jaaaj, tak pri zule nie je o com 🙂

Odpovedz
19. apr 2023
avatar

My pečieme tiež hodne a často... Nielen pre seba samozrejme 🙂

Odpovedz
19. apr 2023
avatar

@olifcek Ahoj, prosim ta, okrem kvasku zvyknes davat do muky aj kypriaci prasok? A kvasku kolko davas? 1 cely ci dve?

Odpovedz
19. apr 2023
avatar

@fauko neviem, ako @olifcek, ale bežne sa do kváskového chlebu nepridáva nič - určite nie kypriaci prášok. A pod kváskom sa myslí len prekvasená múka a voda, a takto vytvorený kvások sa udržiava dlhé roky v chladničke a pravidelne sa kŕmi. Nie kvások z droždia (ospravedlňujem sa, ak si to tak nemyslela, ale z komentára mi to "vyšlo" tak, že sa pýtaš na množstvo kociek droždia...)

Odpovedz
19. apr 2023
avatar

@fauko ten hore na mojej fotke je z kvásku, nie kvasnic-drozdia... Tu je z droždia 🙂
Drozdovy: 20g čerstvého kvásku, 300g vlažnej vody, malá lyžička cukru, zmiešaná, necháš pár minút kvasiť. Potom pridáš 500g múky, tento chlebík je čisto špaldovy, čiže som potom ešte kúsok vody pridala, dáš kmin, a semená, či uvarený nastrúhaný zemiak, je na Tebe. Vymiesis, necháš pol hodku kysnúť, potom poprekladas a ešte necháš pol hodku kysnúť. Potom si nachystas nádobu, v ktorej budeš piecť, dáš tam papier na pečenie a vytvarujes cesto do danej nádoby. Ja dávam do hlineneho pekáča. Dáš vrchnák, či utierku a necháš ešte hodku nakysnúť. Potom vyhrenes rúru. Pecies zakryté 20 minut na 250stupnov, potom zakryté 20 minut na 220 stupňov a nakoniec odkryjes a ešte 10 minut na 200stupnov. Dáš vychladnúť na mriežku a je to.

Odpovedz
19. apr 2023
avatar

@nesvadbovo áno, donkvaskoceho dám niekedy sladenku, či pivo, na podporu kvasenia, ale málokedy 🙂

Odpovedz
19. apr 2023
avatar

@fauko toto je domáci kvasok, ktory si doma "chovas" . Z neho sa potom robi ten chlebik 🙂

Odpovedz
19. apr 2023
avatar

@olifcek ano, ale to su “prirodzene” formy podpory kvasenia, na rozdiel pd kypriaceho prasku 😉

Odpovedz
19. apr 2023
avatar

@nesvadbovo niektorí dávajú i do kvaskoveho trochu droždia... Vtedy je ten chlebík ale už iný .. kvaskovy je kvaskovy 🤩

Odpovedz
19. apr 2023
avatar

Dakujem vam obom za info. Takze domaci kvasok je muka s vodou ale nie je jedno aka muka ..ci? Moze byt aj zo psenicnej muky alebo sa kvasok robi zo spaldovej?

Odpovedz
19. apr 2023