nevestienka
31. máj 2018
419 

Bezlaktózové výrobky môžu byť chutnou alternatívou

Pred dvoma týždňami som sa zapojila do súťaže o testovanie Rajo produktov bez laktózy. Som veľmi rada, že ma vybrali, pretože som si mohla otestovať päť druhou mliečnych výrobkov na vlastnej koži.

Intolerancia laktózy vzniká nedostatkom enzýmu laktáza v tenkom čreve. Organizmus nie je schopný stráviť mliečny cukor, čiže laktózu, ktorý sa nachádza v mlieku a mliečnych výrobkoch. Z toho potom vznikajú rôzne ťažkosti ako nafukovanie, hnačky, plynatosť, kŕče alebo zvracanie.

Môj príbeh sa začal pred deviatimi rokmi, keď som študovala na vysokej škole. Začala som sa cítiť veľmi zle po zdravotnej stránke. Mala som tráviace ťažkosti, bolesti v krku, vykašliavala som hlieny a v nose som mala pocit akoby som mala neustále napuchnuté sliznice a nemohla dýchať. Zašla som za svojím krčným lekárom. Ten mi nevedel vysvetliť dôvod bolestí v krku a tak ma poslal na rontgen. Tam mi zistili nález na štítnej žlaze. Absolvovala som vyšetrenie na endokrinológii a taktiež na alergológii a po nich som sa dozvedela, že mám imunologickú poruchu štítnej žlazy a alergiu na mlieko, sóju, intoleranciu laktózy, celoročnú alergickú nádchu, ktorá zahŕňala skoro všetky druhy ako pele, trávy, kríky, stromy, roztoče, plesne, obilniny a podobne. Nabalená liekmi som sa vrátila domov a plná beznádeje som nevedela kde a čím začať. Vtedy nebolo toľko informácii ohľadom intolerancie laktózy a produktov tiež nebolo veľa. Začala som vylúčením mlieka a mliečnych výrobkov na dva roky.

Môj stav sa začínal zlepšovať. Zbavila som sa čiastočne hlienov a bolesti v krku. Zlepšenie stavu bolo vidieť aj na mojej pleti, keďže bola vždy začervenaná. Môj zdravotný stav sa po dvoch rokoch zlepšil, začala som pomaly pridávať do svojho jedálnička mlieko a mliečne výrobky. Začala som si vyberať zdravšie potraviny a jesť viac zeleniny a ovocia. Samozrejme, jedlo som si pripravovala doma. Dnes po rokoch zlepšenia životosprávy sa cítim lepšie. Tráviace ťažkosti ako nafukovanie, kŕče a hnačky ustúpili, pleť sa vyčistila a hlavne netrpím toľkými nádchami a zahlienením.

Teraz by som prešla od môjho príbehu k testovaniu výrobkov Rajo bez laktózy.

Testovala som všetky výrobky, ktoré som mala k dispozícii a to mlieko plnotučné a polotučné, tvaroh, smotanu na varenie a smotanu na šľahanie. Piekla som tvarohový koláč, čokoládovú Kuba tortu, palacinky a varili si soté a omáčky zo smotany.

Plnotučné mlieko si zvyknem dávať ráno do kávy. Musím povedať, že jeho chuť je sladká, čo ja vidím ako veľkú výhodu, pretože kávu nemusím veľmi dosládzať.

Mliečne výrobky som dobre znášala a nemala problém ich stráviť, okrem tvarohu. Ten mne osobne príde ťažký. Je možné, že som ho zjedla viac ako obvykle a trochu ma nadúval.

Smotana na varenie a šľahanie mi prišla identická s bežnou smotanou. Chuť smotany je výborná a lahodná. Takže ich hodnotím veľmi pozitívne a určite ich budem viac zaraďovať do jedálnička.

Na záver by som chcela odporučiť mlieko a mliečne výrobky bez laktózy aj tým, ktorí netrpia intoleranciou laktózy. Na lepšie trávenie a po prekonaní črevnej chrípky sú tieto výrobky dobrou voľbou. Nebude vás nafukovať a jedlo ľahšie strávite.

#test_rajo3

#recenzia

Začni písať komentár...

Odošli