nikola26110101
14. máj 2019
404 

Moja výzva s cottagecheese

Keď sa povie slovo cottage cheese, každý si podľa mňa predstaví niečo zdravé, jednoduché, rýchle a chutné, no skôr na letné mesiace k čerstvej zelenine. Priznám sa, že aj ja pred testovaním som mala cottage zaškatuľkovaný, ako prílohu k jedlu, maximálne do pomazánok. Keď som sa v mojom okolí pýtala, aké má podľa nich cottage využitie, nikto neodpovedal, že by ho pripravil na sladko. No po mojom testovaní musím uznať, že má naozaj veľmi veľa možností využitia.

Skôr než som sa do testovania pustila, som si o ňom prečítala.

Vedeli ste, že? Cottage syr je nízkotučný čerstvý syr vyrábaný z kvalitného odtučneného mlieka. Obsahuje vysoký podiel vápnika, bielkovín, minerálnych látok, vitamínov a iba 4 % tuku? Cottage syr obsahuje minerálne látky dôležité pre človeka. Priaznivý je obsah vápnika a fosforu. Vysoký obsah vápnika má, pri zachovaní správnej životosprávy a zdravého životného štýlu, priaznivý účinok na vývoj kostí a zubov a je nenahraditeľným v prevencii osteoporózy, voľné ióny vápnika zasa znižujú obsah cholesterolu v krvi.

A teraz prejdime k tým praktickejším veciam. Keď som dostala zásielku od firmy RAJO mala som naplánované raňajky. Začala som slanou voľbou. Ako prvé som vyskúšala cottage do omelety. Zvyčajne do nej dávam iba nastrúhaný syr, no hovorím si, že cottage syrom nemôžem nič pokaziť. Tak som si nachystala maslo, vajíčka, šunku, čerstvú cibuľku, rajčiny, strúhany syr, soľ, čierne korenie a samozrejme biely cottage.

Postupovala som ako zvyčajne pri mojej klasickej omelete. Cibuľku som spolu so šunkou opražila na masle. V miske si zarobila vajíčka, ktoré som osolila okorenila pridala som cottage cca dve lyžičky (POZOR!! pri pomere cottage to neprehánajte, lebo sa Vám omeleta bude rozpadávať). Zmes som vyliala na opraženú šunku s cibuľkou, pridala nakrájané paradajky, posypala nastrúhaným syrom a upiekla. Poviem Vám, bolo to výborné, jemné a sýte. Cez víkend som pripravila takú istú omeletu aj svojmu snúbencovi, iba so štiplavým cottage syrom a taktiež mu chutila 🙂

Hovorím si, čo vymyslím ďaľšie? Predsa nechcem všetok biely cottage využiť iba v slaných jedlách. A v tom to prišlo... Poznáte to? Máte naplánovanú úplne inú večeru. Idete do obchodu, no na materskej už aj zabudnete, že je zajtra sviatok. Prídete na poštu... Invázia... Prídete do obchodu a neviete kúpiť ani šunku. Dnes ma naozaj zachránil cottage a rozmýšlala som, čo rýchlo navariť a napadli ma lievance. Tam je kopa sladkého. Tak som si ich aj urobila.

Cottage lievance

Potrebné suroviny: 500 ml plnotučného mlieka alebo smotany na šľahanie, 100 g cottage cheese, 80 g hladkej múky, 3 vaječné bielka, lyžica medu, ovocie buď čerstvé alebo ak nie je aj mrazené. V mojom predvojnovom stave som sa musela spoľahnúť na mrazené, keďže v obchode nič nemali.

Najprv si v jednej miske spolu zmiešame cottage cheese, mlieko a múku. Následne si v druhej mise vyšľaháme z vaječných bielok sneh, ktorý potom opatrne pridáme primiešame do misky, v ktorom máme pripravenú hmotu na lievance. Takto pripravenú zmes nanášame pomocou naberačky na panvicu s rozpáleným olejom a opečieme ju vždy z oboch strán. Medzitým si v hrnci uvaríme jahody, pridáme trocha cukru a plnka je na svete. Lievance prelejeme nutellou.

No ak by som na tieto lievance mala viac času, čo si do budúcna určite nájdem, by som ich pripravila s cottage plnkou. Rozmýšľala som nad niečím takým, ako by som cottage rozmixovala a pridala vanilkový cukor,ovocie alebo ovocný džem 🙂 A znova tu máme ráno. Konečne voľný deň (sviatok) a ja mám pri synovi trocha viac času na prípravu raňajok. V noci, ako som zaspávala, som nad nimi rozmýšľala... Milujem tuniaka a napadlo mi, že skúsim nájsť na internete niečo s cottage a tuniakom. Tušila som, že to bude chutiť, no môj snúbenec pri tom- ako som mu o tomto recepte nadšene rozprávala iba gúľal očami. Tak som ostala zneistená, ako to dopane.

Cottage nátierka s tuniakom

Potrebujeme :

1ks tuniak 80g, 1ks cottage pažítkový, 1ks na tvrdo uvareného vajíčka, jarná cibuľka (podľa chuti), 1 čajová lyžička horčice , čierne korenie, soľ.

Postup :

Dala som uvariť vajíčko na tvrdo. Do misky som dala cottage, tuniaka, horčicu, nakrájanú jarnú cibuľku a nakoniec uvarené vajíčko (buď nakrájané alebo pretlačené). Osolila a pridala čierne korenie 😉 A výborná pomazánka bola na svete 🙂 Bolo to prekvapivo rýchle. Môj snúbenec to zjedol a dokonca uznal, že sa zbytočne obával a pochválil to. Pomazánku sme si opäť spravili aj cez víkend.

Nastal čas obeda a ja som rozmýšľala, kde by som mohla cottage opäť použiť. Kuracie prsia bežne plním eidamom, no ten som tento raz nahradila cottage syrom. Jeden kurací gordon bol plnený šunka + chilli cottage a druhý špenátom, šunkou a cottage pažítka 🙂 Mňam. Ku kuracím prsiam som pridala špenátovú podstieľku. Bolo to lahodnejšie a oveľa jemnejšie. Určite si recept zopakujem znovu 🙂

Priznám sa, keby mal deň aspoň 30 hodín experimentovala by som aj viac. Tak som si zaspomínala, kde som použila cottage aj mimo výzvy a našla som túto fotku.

Avokádová nátierka bez cottage už nie je pre nás avokádovou nátierkou, no cottage tam vačšinou popučím alebo pomixujem. Pridám soľ, čierne korenie, vajíčko na tvrdo, a sem tam aj paradajky (pridávam ich, keď jej robím menej a viem, že sa v ten deň zje celá). Používam biely cottage.

Posledným receptom v mojom týždni testovania bol cheesecake. Priznám sa, nikdy som ešte v našej domácnosti cottage nepoužila na sladko. Výsledok bol famózny.

Cottage cheesecake

Potrebujeme : 250 g maslových sušienok, 130 g masla, 500 g cottage biely, 1 téglik bieleho gréckeho jogurtu, 2 veľké vajcia, 1 vanilkový cukor, 2 čajové lyžice múky, 1/4 šálky javorového sirupu alebo 2 lyžice medu.

Postup :

Maslové sušienky som rozdrvila na jemno. Pozor! Nerozdrvte ich na prach. Najlepšie je ich dať do sáčku a podrviť valčekom. Zaliala roztopeným maslom a zmiešala dokopy. Formu som vystlala papierom na pečenie tak, aby pretŕčal cez kraje z formy. Formu som vymastila maslom. Spodok formy vystlala sušienkami, aby vyšli aj trochu na kraj. Formu som odložila do chladničky cca na 15 minút. Medzitým som si zarobila cottage, jogurt, vajíčka, vanilkový cukor, múku a javorový sirup. Cottage som predtým ešte pomixovala do hladka. Následne som hmotu vyliala do formy a vložila do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Piekla som ho cca 50minút.

A záver môjho testovania s cottagom?

Určite moja cesta s cottage nekončí iba pri týchto receptoch. Naďalej budem využívať cottage, či už v slanej, alebo sladkej verzii. Nebudem sa báť experimentovať. Určite sa ešte s receptami na tejto stránke spolu s cottage podelím. A už teraz viem, že to bude na sladko, pretože ma chuť cottage na sladko naozaj milo prekvapila. 🙂

#test_rajo_cottage #recenzia

Začni písať komentár...

Odošli