oira
27. apr 2017
1659 

Domáca lekáreň: Cesnak a cibuľa sú skvelí bojovníci proti kašľu

Čoraz viac mamičiek odmieta pchať do detí antibiotiká 4 - 5-krát do roka, čo špeciálne pri chorobách pravidelne donesených škôlkarom nie je žiaden problém.  Ako  však svojpomocne zatočiť s nádchou, kašľom či chrípkou? Jednoducho -  použitím surovín našich starých mám.

Samozrejme, lekársku starostlivosť takéto recepty nenahradia, avšak môžu výrazne pomôcť ako pri prevencii, tak v počiatočnom štádiu choroby, alebo jednoducho pri zmiernení príznakov a samotného priebehu ochorenia. Výhodou je, že tieto suroviny má doma každá z nás. Jedná sa totiž o cesnak a cibuľu.


Cesnak

Priaznivé účinky cesnaku ľudstvo využíva už odnepamäti. Má veľmi silné
antibakteriálne účinky a nenadarmo sa mu hovorí „liek na všetko“. Pôsobí ako prevencia proti ateroskleróze, upravuje krvný tlak... 

Dnes prinášam základný recept cesnakového sirupu, užívaním ktorého možno zlepšiť svoju imunitu a zostať tak odolnejším najmä voči chrípkovým nástrahám. Odporúčam ho nasadiť najmä v čase zvýšeného výskytu viróz, alebo v premenlivom jarnom či jesennom počasí. 

Cesnakový sirup ako prevencia proti chrípke

Potrebujete:
4 strúčky cesnaku, 100 ml medu, 100 ml jablčného octu

Postup:
Ošúpaný a pomliaždený (postrúhaný) cesnak zmiešajte s ostatnými ingredienciami. Zmes uzatvorte v sklenenej nádobe a na päť dní vložte do chladničky. Každý deň vyberte a dobre premiešajte. Po piatich dňoch je sirup hotový.

Užívanie:
Dve čajové lyžičky sirupu rozmiešajte v pohári vody a vypite. Užívajte 1 - 2-krát do týždňa ako prevenciu proti chrípke

Cibuľa

Keď mám u niekoho v rodine pocit mierneho prechladnutia či nebodaj zaútočí nádcha a spôsobí zapchatý nos – okamžite nasadzujem na noc do spálne cibuľu. Ako na to? Veľmi jednoducho! Cibuľu ošúpte, rozkrojte na polovicu a popichajte vidličkou, aby pustila šťavu. Položte na nočný stolík a nechajte pôsobiť jej antibakteriálne účinky.  Tento recept je vhodný aj pre bábätká, ktoré trápi upchatý noštek -  jednoducho stačí 2 - 3 noci inhalovať esencie z cibule. Ráno cibuľu vyhoďte a večer použite novú. 

Cibuľový sirup na vykašliavanie

Potrebujete
 Cibuľu, cesnak citrón, med, zaváraninový pohár

Postup
Cibuľu aj cesnak nakrájate na kolieska a potom ukladáte do pohára "na striedačku". Naspodok dajte citrón, potom cibuľu, zalejte 1 - 2 lyžičkami medu a opakujte vrstvenie. Dajte na teplé miesto. O cca 2 - 3 hodiny cibuľa a citrón pustia šťavu. Precedíte, zlejete a podávate deťom po lyžičkách. Mladším deťom max. 3 - 4-krát denne lyžičku, starším deťom 6 - 8 lyžičiek denne. Dôležité je sirup pripravovať denne čerstvý, nesmie sa skladovať. 

#cibula #cesnak #domaca_lekaren #zdravie #alternativna_liecba #prirodna_liecba

Vždy,keď vidím náznak na nádchu varím čaj cibulový 👌👌👌😊 úplne pomáha !

28. apr 2017

Moj 5r syn nepozna atb, od roka ked kasle nasadim cibulovy sirup a do tyzdna je vzdy po kasli. Pomaha na akykolvek kasel.

3. máj 2017

Začni písať komentár...

Odošli