katjanka
    8. jún 2017    Čítané 10927x

    Proti zápche: 8 domácich receptov, ktoré naštartujú vaše črevá

    Máte problém so zápchou a hľadáte nenáročné tipy a domáce recepty, ako s ňou bojovať? Zamyslite sa nad svojím jedálničkom a zaraďte do neho produkty, ktoré vaše črevá opäť naštartujú. Niekedy stačí málo a výsledky pocítite už v krátkom čase.

    Problémy so zápchou nie sú zvyčajne tou najpríjemnejšou témou. Zápchu môžu spôsobovať viaceré príčiny, napríklad nedostatočný pitný režim, málo vlákniny v strave, stres či sedavé zamestnanie. Nevyhýba sa ani tehotným ženám či cukrovkárom.

    Čo pomáha proti zápche?

    1. Raňajky bohaté na vlákninu

    Účinným riešením boja proti zápche je zvýšenie príjmu vlákniny v strave, ktorá reguluje pohyb v črevách. Zaraďte preto do svojho jedálnička cereálne raňajky. Ideálne čisté ovsené vločky, zmiešané s čerstvým ovocím. Pridať môžete aj ľanové semiačka či pohánku. Zároveň zvýšte aj príjem tekutín - ideálne čistej vody, keďže vláknina sa pre správne trávenie v črevách viaže na vodu. 

    2. Sušené ovocie

    Medzi cereálnymi raňajkami a obedom si doprajte ďalšiu vlákninovú bombu v podobe sušeného ovocia. Medzi najúčinnejšie považujeme sušené slivky (v 1 slivke sa ukrýva priemerne až 1 gram vlákniny), marhule, hrozienka či figy.

    3. Ricínový olej a ricínová šťava

    Ricínový olej chutí podobne ako hroznový, no pri zápche je veľmi efektívny. Úľavu môžete očakávať už po dvoch až šiestiach hodinách. Odporúčame zmiešať ho s čerstvým pomarančovým džúsom.

    4. Veľa, veľa vody

    Zápcha v mnohých prípadoch nastáva vtedy, keď hrubé črevo absorbuje príliš veľa tekutín z odpadu v črevách, z čoho následne vzniká suchá a tvrdá stolica. Preto pripomíname staré známe - pite dostatok tekutín!

    5. Potraviny bohaté na horčík

    Horčík je takisto nevyhnutný pre správnu peristaltiku čriev. Obohaťte preto svoj jedálniček o suroviny, bohaté na horčík. Nájdete ho najmä v zelenej listovej zeleniny, orechoch, avokáde či rybách.

    6. Probiotiká

    Na raňajky alebo kedykoľvek počas dňa odporúčame dopriať si šálku kefíru či biele probiotického jogurtu. Zložky, ktoré tieto výrobky obsahujú - teda Lactobacillus a Bifidobacterium - podporujú správny pohyb v črevách. Konzumujte preto probiotické mliečne výrobky pravidelne, ideálne každý deň.

    7. Káva

    Nielenže je obľúbeným "štartérom" do nového pracovného dňa. Tmavá pražená (ideálne organická) káva takisto stimiluje trávenie a obsahuje dostatok vlákniny na to, aby udržala vaše črevá v pohybe.

    8. Olivový olej

    Doprajte si lyžicu olivového oleja na prázdny žalúdok - ideálne ráno pred raňajkami. Pomáha stimulovať tráviaci trakt a takisto lubrikuje črevá.

    Náš tip: Dostatok pohybu

    Pohyb podporuje vitalitu svalov a zároveň stimuluje trávenie. Nie nadarmo sa hovorí, že po výdatnom obede by sme si mali dopriať miesto poobedňajšej siesty na gauči radšej prechádzku na čerstvom vzduchu. Z cvičení odporúčame pri boji s lenivými črevami najmä jógu, pilates a jogging.

    Foto: shutterstock

    addison
    30. máj 2017    Čítané 3108x

    Aj prírody veľa škodí: Na niektoré bylinky si dávajte pozor

    Pitie čajov a užívanie prírodných prípravkov, ktoré dokážu vyriešiť vaše problémy bez nežiaducich účinkov, je priam rozprávková myšlienka. Je to však naozaj pravda? Naozaj je všetko prírodné aj „bezproblémové“?

    Na čo si dať pozor?

    Piepor (čierne korenie)
    Kedysi používaný Polynézanmi pre svoje hypnotické a upokojujúce účinky. V súčasnosti využívaný skôr na odbúravanie stresu, úzkosti a nespavosti. Problém nastáva pri pití nápojov z pieporu, kedy môže spôsobiť poruchu pečene, najmä v kombinácii s nadmerným množstvom alkoholu a farmaceutických prípravkov.

    Extrakt zo zeleného čaju
    Zelený čaj je jednou z najlepších bylín pre zdravie. Antioxidanty redukujú riziko srdcových ochorení, obezity, cukrovky a rakoviny. Avšak doplnky užívané vo vyššej dávke môžu byť toxické a dokonca spôsobiť až zlyhanie pečene. Nebezpečenstvo môže nastať aj pri užívaní amfetamínu alebo predpísaných liekov ako sú antidepresíva (typu tzv. inhibítorov monoaminooxidázy) a chinolónové antibiotiká. V ľudskom tele nastane prehnaná stimulácia, zvýši sa krvný tlak, nervozita a objavia sa bolesti hlavy.

    Ľubovník bodkovaný 
    je vysoko efektívny antidepresant. Antidepresíva ovplyvňujú neuromediátory v mozgu, čo sú látky, ktoré, zjednodušene povedané, pomáhajú nervovým bunkám v ich funkcii, rovnako ako ľubovník. Preto sa ľubovník nekombinuje s antidepresívami. Môže spôsobiť fotosenzitívnu reakciu na koži, preto sa jeho užívanie neodporúča v letných mesiacoch a dlhodobo.

    Vitamín C
    Hoci predávkovať sa vitamínom rozpustným vo vode je oveľa náročnejšie než tými rozpustnými v tuku (vitamíny A, D, E, K), nič nie je nemožné. Odporúčaná denná dávka je od 65 do 90 mg denne a maximálny limit je 2000 mg denne. Dlhodobé užívanie megadávok vitamínu C môžu spôsobovať hnačky, nevoľnosť, zvracanie, bolesti hlavy a brucha, nespavosť a obličkové kamene. Hoci v odporúčaných dávkach pôsobí antioxidačne, v megadávkach je pro-oxidatívny. Sám teda tvorí kyslíkové radikály. Pozor by si mali dať „vlastníci" obličkových kameňov. Najčastejší typ kameňov je zmes vápnika a oxalátu. Ľudské telo môže zmeniť vitamín C na tento oxalát, čo danému stavu nepomôže.

    Bylinkové čaje

    Bylinkové čaje mávajú terapeutický účinok, preto aj s ich užívaním treba narábať opatrne a nepiť ich dlhšie, než je uvedené na ich obale. Bylinkové kúry trvajú od dvoch do šiestich týždňov. Ak chorobu nezdoláte ani po šiestich týždňoch, odporúča sa zmena byliniek alebo terapeutických prostriedkov.

    Ak chcete piť čaj denne, vyberte si čaj, ktorý je upravovaný inak než sušením – fermentáciou. Je to kvasný proces, ktorý zlepšuje niektoré vlastnosti čaju ako je jeho vôňa, farba, chuť a dokáže utlmiť niektoré jeho účinky. Medzi takéto čaje patrí napríklad pravý čierny čaj.

    Kto je najviac ohrozený?

    Hoci bylinky vyzerajú veľmi neškodne, nie je tomu úplne tak. Najväčšie problémy by mohli mať ľudia, ktorí užívajú lieky na srdcové ochorenia.

    Konkrétne by ste sa mali vyhnúť týmto rastlinám:

    • Čínsky chvojník (ephedra silica), ktorý sa voľne využíva na liečbu kašľa a obezity.
    • Cesnak, Ginko biloba, hloh - môžu zvyšovať riziko krvácania v kombinácii s protizrážavými prípravkami 
    • Voduľka kanadská (Hydrastis canadensis) na liečbu zápchy môže ovplyvňovať krvný tlak a zvýšiť riziko krvácania.
    • Vnútorne užitie arniky je potenciálne toxické pre srdce a zvyšuje krvný tlak.
    • Rimbaba obyčajná ovplyvňuje zrážanie krvi a môže vytvoriť vredy v ústach.
    • Zázvor  vplýva na zrážanie krvi, zvyšuje riziko krvácania pri užití s antikoagulanciami. Vysoké dávky sú spájané s abnormalitami srdečného rytmu a zmenami krvného tlaku. Podobne je na tom aloe a sladké drievko
    • Ženšen – je nevhodný pre ľudí s hypertenziou (vysokým krvným tlakom). Medzi nežiaduce účinky, ktoré sa môžu vyskytnúť, patria aj hnačky, nespavosť, nervozita či kožné vyrážky
    • Pŕhľava dvojdomá je nevhodná pre ľudí s poruchami srdca a obličiek, ktorí zadržiavajú tekutiny.

    Častým dôvodom nežiaducich účinkov liekov je ich obsah kumarínu. Jedná sa o látku, ktorá „zrieďuje“ krv a zabraňuje jej zrážaniu. Naopak, rastliny s vysokým obsahom vitamínu K rušia chcený efekt protizrážavých látok.

    Vyskytnúť sa môžu aj alergické reakcie, napríklad na harmančekový čaj pri liečbe koliky.

    Foto: www.pexels.com

    dziewana
    9. máj 2017    Čítané 1942x

    Pri alergii pomôže okrem liekov aj žihľava a nechtík

    Tak veľmi sme sa tešili, že skončila tá nešťastná dlhá zima a tu naše potešenie z kvitnúcich stromov a lúk zas ničí predstava blížiacej sa peľovej sezóny. Svrbenie, kýchanie, plný nos, červené oči… to vie poriadne znepríjemniť jarný deň. "Prečo tá príroda trestá práve nás?" pýtajú sa alergici. A nielen peľ, aj roztoče, prach, pleseň, či prítomnosť nevinných zvierat vie niekoho pekne potrápiť.

    Áno, človek už s prírodou bojuje nejaký ten čas a dokáže sa ochrániť pred všeličím. Aj pre alergikov je jednoduché riešenie – antihistaminiká. Uľaví sa, akoby nie. Ale, čo ak ste žienka v očakávaní, či maminka dojčiaca a nechcete, aby vaše bábätko prichádzalo do kontaktu s liekmi už teraz? Alebo možno si len vravíte, že dosť bolo nezmyselného kŕmenia sa chémiou, idem ja hľadať inú cestu. Nejdem s tou prírodou tak bojovať, naopak, skúsim sa jej viac oddať, možno bude ona práve svojimi vlastnými prostriedkami ochotná mi pomôcť.

    Žihľava – všemocná bylina

    Zo skúseností ľudí na internetových fórach, ktorí si pomáhajú pri alergii bez liekov, jednoznačne dominuje pitie žihľavového čaju. 

    Táto zázračná a pritom ľahko dostupná rastlinka má skutočne mnoho blahodarných účinkov na zdravie. Odporúča sa naordinovať si pred začatím peľovej sezón dvoj- až troj-týždňovú kúru s každodenným pitím čaju z mladých žihľavových lístkov.

    Ďalšími bylinkami, ktoré zmierňujú alergické reakcie sú nechtík lekársky, divozel veľkokvetý, fialka voňavá, čierna ríbezľa či bylinný čaj rooibos. Tie môžu byť užitočné aj už v rozbehnutej peľovej sezóne.

    Čo robiť, keď už je sezóna v plnom prúde?

    Keď už pociťujete prejavy peľovej alergie, je dobré sa riadiť základnými pokynmi:

    • sledujte peľové správy v mediách. V obdobiach s väčšou koncentráciou peľových zŕn vo vzduchu treba obmedziť pobyt vonku, najviac peľu býva nadránom, popoludní a počas suchých a veterných dní,
    • prechádzku je vhodnejšie si naplánovať po daždi, ktorý vzduch príjemne prečistí,
    • vyhýbajte sa problematickým miestam, ako napríklad čerstvo pokosená tráva,
    • nevhodné sú prašné a zafajčené priestory,
    • pomôže aj nosenie slnečných okuliarov,
    • je potrebné častejšie umývanie vlasov a výmena odevu po príchode z vonku,
    • vo vnútornom prostredí pomôžu zvlhčovače vzduchu,
    • prach utierajte jedine namokro,
    • ak máte psíka, aj tomu je potrebné častejšie zmývať srsť, pretože zachytáva peľové častice.

    Ako by sa mal alergik stravovať?

    Ako? No jednoznačne zdravo. Ako každý, komu vlastné zdravie nie je ľahostajné. To znamená zamerať sa na potraviny obsahujúce výživné látky a obmedziť tie menej prospešné, ako biela múka, rafinovaný cukor, aj živočíšne bielkoviny. Pozor treba však dať aj na skríženú potravinovú alergiu.

    Čo to znamená?

    Chemické zloženie niektorých potravín je podobné peľovému alergénu, preto alergik na peľ určitej rastliny môže alergicky reagovať aj na prislušné potraviny.

    Pri alergii na peľ brezovitých stromov (breza, jelša, lieska…), čím trpí každý štvrtý alergik na peľ, sa veľmi často vyskytuje skrížená alergická reakcia na: 

    • orechy (vlašské a lieskové),
    • kivi,
    • surové zemiaky, mrkvu, petržlen, zeler,
    • jablká, hrušky, čerešne, marhule, broskyne, slivky

    Alergici na peľ trávy a obilia mávajú zas skríženú alergickú reakciu na:

    • paradajky,
    • obilniny,
    • sóju,
    • šošovicu 
    • kivi

    Kto má alergiu na palinu, môže mu robiť problémy:

    • koreňová zelenina
    • kôpor, fenikel, koriander, aníz, majoránka, oregano, čierne korenie, horčica
    • harmanček 
    • slnečnice a slnečnicový olej

    Pri alergii na burinu ambróziu môže nastať alergická reakcia na:

    • melón, banán, mango, papáju, avokádo
    • uhorku,
    • jedlé gaštany
    • arašidy

    Pobyt pri mori

    Prímorské podnebie je prospešné pre všetky ťažkosti týkajúce sa dýchacieho ústrojenstva. Ak máte tú možnosť, doprajte si pobyt pri mori. A čím dlhší, tým to bude mať priaznivejšie účinky. Najlepšie každoročne a v období hlavnej peľovej sezóny.

    Keď nie more, pomôžu hory

    Ak je pre vás cestovať k moru z nejakého dôvodu nedosiahnuteľné, čo tak upriamiť pozornosť na hory? Sú pre nás bližšie. A pôsobia priaznivo aspoň tak intenzívne, ako more. Vo vysokých polohách už obyčajne nekvitnú rastliny, ktoré vám spôsobujú ťažkosti a tá čistota a vlhkosť ovzdušia vám určite prospeje.

    Výplach nosa slanou vodou

    Keď nemôžete vy k morskej vode, nech príde ona k vám. V lekárni je bez problémov dostupná, určená na výplach nosných priechodov. Omnoho lacnejšia alternatíva však je spraviť si doma slaný roztok s morskou soľou.

    Ako na to?

    Prevaríte si 1 liter vody a rozpustíte v nej 1 čajovú lyžičku morskej soli. Po vychladnutí môžete daný roztok použiť. Roztok vám vydrží, až kým ho neminiete. Soli určite nedávať viacej, aby vám silný roztok nedráždil sliznicu. Aplikovať si to môžete rôznymi spôsobmi, výber je na vás.


    Existujú na tento účel aj špeciálne nádobky, no pre začiatok si vystačíte s obyčajnou striekačkou, prípadne s prázdnou fľaštičkou nosového spreja, ktorú naplníte daným roztokom.

    Najprv si roztok vstreknete do jednej nosnej dierky, vyfúkate, pričom druhú nosnú dierku necháte stlačenú, potom to isté spravíte aj s druhou dierkou. A toto praktizujte pravidelne každý deň.

    Takto nosové priechody očistíte od peľových zrniečok aj iných nečistôt. Ľudia, ktorí majú s týmto skúsenosti, uvádzajú, že z dlhodobého hľadiska to má veľmi pozitívny vplyv. Nielen čo sa týka alergie, ale celkovo na zlepšenie imunity.

    Vitamín C ako prírodné antihistaminikum

    V čase, keď sa alergická reakcia už naplno prejaví, mnohým pomáhajú vyššie dávky vitamínu C. Bezpochyby tento vitamín má pre imunitu organizmu nezastupiteľné miesto. O účinnosti sa musíte presvedčiť sami, no určite to stojí za pokus.


    V každom prípade však musíte brať do úvahy, že ide o spôsoby, ktoré nie sú dokonale vedecky overené, ide len o rady ľudí, ktorí sa skúšajú s alergiou popasovať prirodzenými cestami a delia sa so svojimi skúsenosťami. Takisto treba pripomenúť, že sa nedajú očakávať zázraky v krátkom časovom horizonte a ani to, že vaša alergia len tak zmizne z roka na rok. Ide len skôr o zmiernenie reakcií. Ľudia bojujúci s alergiou takýmto spôsobom skôr potvrdzujú, že príznaky sú každým rokom miernejšie. No a každopádne boj s akýmkoľvek ochorením si vyžaduje celkovo naladiť sa na vlny zdravého životného štýlu: zdravá strava, dostatok pohybu, menej stresu… 

    A čo vy, je vám niektorý z týchto spôsobov známy, pomohol vám? Alebo máte úplne iný recept, ako si pomôcť pri alergii bez liekov?

    Foto: pixabay.com

    oira
    27. apr 2017    Čítané 1601x

    Domáca lekáreň: Cesnak a cibuľa sú skvelí bojovníci proti kašľu

    Čoraz viac mamičiek odmieta pchať do detí antibiotiká 4 - 5-krát do roka, čo špeciálne pri chorobách pravidelne donesených škôlkarom nie je žiaden problém.  Ako  však svojpomocne zatočiť s nádchou, kašľom či chrípkou? Jednoducho -  použitím surovín našich starých mám.


    Samozrejme, lekársku starostlivosť takéto recepty nenahradia, avšak môžu výrazne pomôcť ako pri prevencii, tak v počiatočnom štádiu choroby, alebo jednoducho pri zmiernení príznakov a samotného priebehu ochorenia. Výhodou je, že tieto suroviny má doma každá z nás. Jedná sa totiž o cesnak a cibuľu.


    Cesnak

    Priaznivé účinky cesnaku ľudstvo využíva už odnepamäti. Má veľmi silné
    antibakteriálne účinky a nenadarmo sa mu hovorí „liek na všetko“. Pôsobí ako prevencia proti ateroskleróze, upravuje krvný tlak... 

    Dnes prinášam základný recept cesnakového sirupu, užívaním ktorého možno zlepšiť svoju imunitu a zostať tak odolnejším najmä voči chrípkovým nástrahám. Odporúčam ho nasadiť najmä v čase zvýšeného výskytu viróz, alebo v premenlivom jarnom či jesennom počasí. 

    Cesnakový sirup ako prevencia proti chrípke

    Potrebujete:
    4 strúčky cesnaku, 100 ml medu, 100 ml jablčného octu

    Postup:
    Ošúpaný a pomliaždený (postrúhaný) cesnak zmiešajte s ostatnými ingredienciami. Zmes uzatvorte v sklenenej nádobe a na päť dní vložte do chladničky. Každý deň vyberte a dobre premiešajte. Po piatich dňoch je sirup hotový.

    Užívanie:
    Dve čajové lyžičky sirupu rozmiešajte v pohári vody a vypite. Užívajte 1 - 2-krát do týždňa ako prevenciu proti chrípke

    Cibuľa

    Keď mám u niekoho v rodine pocit mierneho prechladnutia či nebodaj zaútočí nádcha a spôsobí zapchatý nos – okamžite nasadzujem na noc do spálne cibuľu. Ako na to? Veľmi jednoducho! Cibuľu ošúpte, rozkrojte na polovicu a popichajte vidličkou, aby pustila šťavu. Položte na nočný stolík a nechajte pôsobiť jej antibakteriálne účinky.  Tento recept je vhodný aj pre bábätká, ktoré trápi upchatý noštek -  jednoducho stačí 2 - 3 noci inhalovať esencie z cibule. Ráno cibuľu vyhoďte a večer použite novú. 

    Cibuľový sirup na vykašliavanie

    Potrebujete
     Cibuľu, cesnak citrón, med, zaváraninový pohár

    Postup
    Cibuľu aj cesnak nakrájate na kolieska a potom ukladáte do pohára "na striedačku". Naspodok dajte citrón, potom cibuľu, zalejte 1 - 2 lyžičkami medu a opakujte vrstvenie. Dajte na teplé miesto. O cca 2 - 3 hodiny cibuľa a citrón pustia šťavu. Precedíte, zlejete a podávate deťom po lyžičkách. Mladším deťom max. 3 - 4-krát denne lyžičku, starším deťom 6 - 8 lyžičiek denne. Dôležité je sirup pripravovať denne čerstvý, nesmie sa skladovať.