oncology_nurse
31. dec 2018
2311 

Ako sme bacilov vyháňali, alebo Ako sme inhalátor Omron testovali 🙂

Vopred by som sa chcela poďakovať MK za možnosť testovať inhalátor, veľmi sme sa tomu potešili a teraz prišiel čas sa s vami podeliť o naše skúsenosti. Samozrejme, vďaka svojej profesii (som onkologická sestra) som podobné prístroje poznala už popri svojej práci na ARO, čo už je takmer 10 rokov dozadu. Na ARO sme ale nemali takéto malé chytré mašinky, ale veľké nebulizátory, ktoré sme pripájali na centrálny rozvod vzduchu (alebo aj kyslíka, podľa potreby) a pacientom sme po extubácii dávali takto cez masku inhalovať Ambrobene+ Ventolin. Vtedy by mi však ani len vo sne nenapadlo, že raz budem používať inhalátor aj ja doma 🙂 

Domáce inhalovanie je však celkom o inom, najma je to oveľa pohodlnejšie, tak poďme sa na to pozrieť trocha bližšie. 

Princípom tohoto typu inhalátora značky Omron je kompresor, ktorý vháňa vzduch cez hadičku do nádobky s liečivom, kde malý, skladný nebulizér premení liečivo na aerosol, ktorý pomocou masky, alebo pomocou ústneho či nosného nadstavca inhalujeme a liek tak vie okamžite začať účinkovať tam, kde je to treba- priamo v dýchacích cestách. 

Čo všetko môžeme inhalovať? 

Ak chceme inhalovať preventívne, alebo chceme len zvlhčiť dýchacie cesty, najlepšie je použiť fyziologický roztok (do 1l vody pridáme 9g kuchyňskej soli), rôzne minerálne vody- najznámejšia minerálka, ktorú používame pri liečbe dýchacích ciest je určite Vincentka. Preventívne inhalovanie raz denne sa odporúča najmä v zimných mesiacoch. 

Ak chceme inhalovať z liečebného dôvodu, napríklad pri úpornom zahlinení, môžeme použiť Ambrobene roztok (pozor, treba kúpiť 7,5mg roztok, nie sirup!), alebo Mucosolvan. Ďalej takto môžeme inhalovať napríklad Pinosol, prípadne sa spýtame v lekárni, aké roztoky do inhalátora môžeme kúpiť pre konkrétny zdravotný problém. 

Vedeli ste, že môžeme inhalovať aj bylinky, resp. nesladané, vlažné bylinné odvary? Napríklad mätový, medovkový, tymiánový, levanduľový, harmančekový, škoricový... záleží len na vás a prečo práve teraz chcete inhalovať. 

Lekár môže v opodstatnených dôvodoch predpísať aj inhaláciu kortikoidov, napríklad u astmatikov, alebo ťažkých alergikov.

Inhalovať môžeme pri nádche,  angíne, laryngitide, faryngitide, bronchitide, sinusitide... môžeme tak skrátiť dobu liečby aj predísť prípadným komplikáciám- napríklad zápalu stredného ucha pri nádchce, kedže hlieny sa lepšie uvolnia a lepšie idú von. 

Ešte by som chcela povedať, že dôležitá je správna technika inhalácie- na nete nájdete  dobré návody, ako správne inhalovať. 

Ja som sa do výzvy na testovanie inhalátora Omron na profile @konik_testuje prihlásila preto, že mám dve dcérky, ktoré často trpia zápalom dýchacích ciest. Či už sú to bežné nádchy, angíny, faryngitidy, zápaly priedušiek a ja sama zvyknem mávať laryngitidy (čo deti zatiaľ našťastie nikdy nemali, tu musím zakopať...) a dlhšie už som zvažovala kúpu inhalátora. Len nebola som si celkom istá, ktorý typ pre nás bude vhodný, či to je naozaj dobrá investícia... A kedže sme boli vybratí okrem ďalších 5 mamičiek aj my, už som nemusela ďalej váhať a rovno sme mohli začať testovať 🙂 

Inhalátor má praktickú tašku na prenášanie a okrem nádobky na liečivo a vzduchové hadičky aj bohaté príslušenstvo:

1x maska pre dospelých, 1x maska pre deti, 1x ústný nadstavec, 1x nosný nadstavec a až 5x náhradný vzduchový filter. 

Čo sa týka staršej dcéry, ktorá bude mať o tri mesiace 5 rokov, tak tá nemala žiaden problém ohľadom inhalátora, ani ohľadom inhalácie. Ochotne testovala, vyskúšala masku aj všetky nadstavce, inhalovala aj preventívne, aj pri chorobe. Preventívne Vincetku, pri chorobe sme pridali aj Ambrobene roztok. Husté hlieny sa rýchlo rozpúšťali, v porovnaní s perorálnym podávaním mukolytík určite o dosť rýchlejšie a najmä efektívnejšie- vedela ich lepšie a skôr vykašlať. Čiže za mňa určite spokojnosť. Jediné, čo by som vytkla, je detská maska, mám v pláne ísť kúpiť inú, lebo táto jej stále padá dole, aerosol potom uteká kade tade,  prípadne jej gumička deformuje ušká 😀 a masku si musí držať. Maska pre dospelých má podobné mínusy, ale kedže ja nemám narozdiel od dcéry problém s tým si ju pridržať, tak to veľmi nerišeim. 

Záverom by som chcela povedať, že inhalátor splnil moje očakávania, určite je to super pomocník nielen v boji proti chorobám dýchacích ciest, ale napríklad aj pri alergiách a oceňujem možnosť preventívného používania. A práve na prevenciu sa chcem túto zimu o čosi viac zamerať, čiže inhalátor sa stal verným spoločníkom a má svoje čestné miesto v našej domácnosti 🙂 Tak hor sa posiľňovať imunitu (nielen) dýchacích ciest! 

#test_omron #recenzia

Môžem sa opitat tebe teraz ako zkusene prosím ta, v akom pomerne sa co inhaluje? Mam ambrobene a pinosol- a i osol asi iba s nastav Em do nosa však?? Mieša se s Vincent kou alebo môžem aj samotné?? Ambrobene samotné iba 2ml pre dieťa ako je písané? A nebo riadené Vincent kou? Veľká vdaka

17. dec 2018

@matamato ale Ambrobene mas 7,5mg roztok? Lebo tam sa detom dava 1ml. Sirup 5mg sa do inhalatora nedava. Ja to neriedim, davam ciste. A ano, Pinosol iba do nosa.

17. dec 2018

@oncology_nurse hej hej roztok, vždy som dávala asi 15kvapiek a trochu Vincent ký, tak môžem dávať čisté hej 😉 a pinosol tiež čistý?? Nakvapes asi koľko tam sa dávajú myslím dve kvapky do dierky hádam nie iba 4kvapky 😂

17. dec 2018

@oncology_nurse mne sa články k velmi paci, hoc si preskocila info ako spravne inhalovat a prave to by ma zaujimalo, mozno by sa to hodilo ako tip na koniec clanku. A teda otazka, ako spravne inhalovat? Dakujem

18. dec 2018

@evula1984 presne lebo podle návodu to by ani studovanej neodhadl, je to pokus omyl 😂😂

18. dec 2018

@evula1984 zajtra teda pridam navod 😉

18. dec 2018

Technika inhalácie

Na účinnosť inhalácie má vplyv i poloha tela a spôsob dýchania. Trup by mal byť čo najviac vzpriamený, aby sa otvorili dolné dýchacie cesty. Dojčatá treba držať vzpriamene, chrbtom opreté o hruď rodiča. Malé deti je dobré posadiť si do lona. Veľmi malé alebo choré deti môžu inhalovať aj poležiačky, prípadne počas spánku. Masku inhalátora im pridržujte pri tvári. Začíname pomalým a hlbokým nádychom nosom (len s maskou) alebo ústami, nasleduje krátka dychová pauza, aby sa liečivo stačilo usadiť na stenách dýchacích ciest a neodišlo pri výdychu, pokračujeme dôkladným výdychom ústami a končíme krátkou dychovou pauzou.

@evula1984

19. dec 2018

Zdieľam info na Facebook.

31. dec 2018

ja som ho používala, keď boli deti malé, vôbec nelutujem tú investíciu

31. dec 2018

V sobotu som ho kupila 😀

31. dec 2018

Ja tu doplnim taky jeden clanok o inhalatoroch, ktory som nasla
https://www.covybrat.sk/ako-vybrat-inhalator/

26. sep 2019

Začni písať komentár...

Odošli