pediatricka_denjas
25. máj 2021
739 

Kedy ktorú zeleninu?

Na internete nájdete snáď tisíc tabuliek, aký druh zeleniny zaradiť, v ktorom mesiaci. Viem, že veľa mamičkám to asi vyhovuje, mať akýsi návod, presné tabuľky. V podstate na tom nie je nič zlé, ak Vám to takto vyhovuje. 

Moderné odporúčania a celkovo moderná medicína sa však neriadi tabuľkami. Nakoľko každé dieťa je iné, razí sa teória odsledovať si to svoje a riadiť sa individuálne. 

Čo to pre Vás znamená? Nemusíte sa riadiť tabuľkami typu - červená repa až v 8.mesiaci, hrášok v 9.mesiaci, nebodaj cibuľa až po 1.roku (toto platilo 50 rokov dozadu). 

Čo sa týka zeleniny začnite druhmi, ktoré sú typické pre našu kuchyňu - zemiak, mrkva, tekvica, cukina, uhorka, brokolica, karfiol, repa, pór, petržlen, zeler. Po tom ako budete mať zavedené tieto, pokojne podávajte ostatné druhy, ktoré používate batat, hokaido, avokádo, hrášok, šošovica, fazuľa, kapusta, šalát, cibuľa, šalotka, pažitka, rajčina, paprika, kukurica, kel atď. Všetky potraviny však treba dávať v bezpečnej forme (teda nie guličky hrášku do ruky!)

Najvhodnejšie je riadiť sa sezónnosťou a uprednostniť domáce produkty " z trhu" pred tými zo supermarketov, ktoré precestovali tisíce kilometrov, kým prišli na naše predajne. 

Cieľom je, aby strava dojčaťa bola pestrá, druhy zelenín sa postupne obmieňali a aby do roka dieťa malo ochutnané všetky druhy zeleniny, čo vo Vašej kuchyni používate a teda, aby dieťatko mohlo postupne prejsť na rodinnú stravu.

Dieťatko si sledujte. Vždy zaraďujte iba  1 potravinu 3 po sebe idúce dni. Ak je prítomná reakcia, potravinu ďalej nedávajte, skúste opäť podať po 14 dňoch. Ak je reakcia aj potom, konzultujte pediatra, ktorý Vám väčšinou odporučí  počkať po 1. roku.

! Pozor podľa najnovších štúdii fenikel sa nemá podávať deťom mladším ako 4 roky, ani vo forme tak odporúčaného feniklového čaju na koliku !

MUDr. Denisa Jaššová – @pediatricka_denjas

Prosím akékoľvek otázky píšte do poradní, nie pod články na blogu (neodpovedám)

Poradňa zavádzania detských príkrmov a výživy: https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna-o-zavadzani-detskych-prikrmov-a-vyzive-deti/

Pediater - poradňa: https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/pediater-poradna/

Instagram : pediatricka_denjas

To s tym feniklom som je pre mna novinka 😱 rok do zadu som ho kupovala v lekarni pre babatko a nikto mi nic nepovedal 🤷‍♀️preco je fenikel az od 4 rokov? Neviete niekto? 🥲

25. máj 2021

Ja dávam feniklový čajík 7 mesačnej už 3 mesiace a nebidím žeby jej niečo bolo...a teraz čo ? Mám prestať? 🤔🤔

26. máj 2021

Ten fenikel aj mna zaujíma.. Preco? Syn ho pije od 4mesiaca..ma 2 roky.. Najobľúbenejší čaj pre neho

26. máj 2021

To uz by musela byt aka davka feniklu? V tom caji si mysli ze je zanedbatelne mnozstvo..

26. máj 2021

Neviem ja mojej 10 mesačnej robím z neho príkrmy občas s mäsom a veľmi jej chutí. Tak ja teda neviem, tieto odporúčania sa stále menia to by človek nič iné nerobil iba sledoval, lebo jeden týždeň je to super zdravé a na druhý sa to už neodporúča 🤦

27. máj 2021

https://www.bylinkovecaje.sk/fenikel-a-aniz/ prečítajte si tu, zas až taká novinka to nie je. Čítala som o tom štúdiu už pred 4 rokmi

27. máj 2021

... a potom v 10.mes zistite ze dieta ma alergiu na zemiak 👍

27. máj 2021

Začni písať komentár...

Odošli