petruldo
29. máj 2014

Látkové plienky pre začiatočníčky

Tento článok som napísala pre švagrinú, ktorá chcela svoju dcérku baliť do látkových plienok. Nič o týchto nových látkových plienkach nevedela. Tak dúfam, že poslúži aj pre ostatné maminky.

Látkové plienky

Na začiatok a vlastne pokiaľ ti budú vyhovovať na malej:

Klasické bavlnené štvorce 30-40 ks - Ja mám Libštátske plienky (Maxiland.sk), mne pre malé bábo viac vyhovuje rozmer 70x70 (cca do 6 mes.), potom 80x80 cm. Teraz som objavila aj extra kvalitu (Maxiland.sk). V podstate sa jedná o gramáž plienky. Čím je vyššia, tak je plienka viac savá a aj kvalitnejšia. S eshopom Maxiland.sk ale nemám skúsenosti.

Vo fóre o látkových plienkach veľmi chvália a odporúčajú MaM štvorce (Ekoplienky.sk). Doteraz neboli k zohnaniu, tak nemám odskúšané, ale už som si objednala na skúšku, tak dám potom vedieť. Eshop je overený.

Bambusové štvorce moc neodporúčam, aj keď majú výbornú savosť, ale praním sa veľmi zrážajú.

Vrchné PUL nohavičky  3-4 ks - Ja som na novosklad najspokojnejšia so značkou Rumparooz Cover One Size (Zdraveplienky.sk). Na začiatok zapínanie na suchý zips, na neskôr patentky. Je to overený eshop. Použiteľné sú aj zn. BambiRoxy (Bambiroxy.com), dajú sa kúpiť aj dvojveľkostné, ale ja by som asi vzala jednoveľkostné. Tiež je to overený eshop.

Prateľné flísové separačné vložky - podľa počtu plienok, zabezpečujú bábätku pocit sucha (zn. Little Lamb). Alebo si kúp tenkú flísovú deku a nastrihaj si separačky, vyjde to lacnejšie: napr. v Ikea (Ikea.com) alebo aj v KIK sa dá kúpiť tenká deka.

Papierové separačky na hovienka (dajú sa prať, ak sú iba ocikané, pokakané vyhodíš do koša). Mne sa najviac osvedčili PoPoLiNi separačné plienky (Ekoplienky.sk).

Snappi sponka  2 ks  na upevnenie novoskladu.

Vak na použité plienky - na cesty (sú rôzne veľkosti, mne vyhovuje na zips, a teraz mám tento - Zdraveplienky.sk).

Vedro na plienky - skladovanie špinavých plienok doma (najlepšie je veľké vedro od farby, s vekom). Skladovanie na sucho.

Video o skladaní látkových plienok: https://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=gasWvBJEDlU

Pranie - po 2-3 dňoch, nenakladať plnú práčku. Bavlnené štvorce sa môžu prať aj na 90 st. C, plienky z iných materiálov (bambusové, kapsovky) max. na 60 st., niektorí výrobcovia odporúčajú iba 40 st. C.  K prášku pridávam dezinfekčný prostriedok Miofresh (Ekoplienky.sk), dá sa kúpiť aj v obchode Pre deti v Mirage v Žiline. Nepoužívať aviváž! Ja nežehlím štvorce. Prášky šetrné, ja periem v Denkmit Vollwaschmittel Ultra Sensitive z DM drogeria (Meindm.at).

Časom budeš potrebovať na zvýšenie savosti Vkladačky, najlepší materiál je bambus, alebo zmes konope-bambus-bavlna (ja kupujem od tejto holky, vyrába ich priamo ona (Handricky.eu).

Na malé bábo postačia aj tieto (Kikko.sk). Ak si kúpiš aj farebné (Kikko.sk), môžeš ich mať na umývanie (tvárička, telo, riťka), alebo na grckanice. Odtiaľto (Peluskovo.sk) mám aj osušky, ale lepšie sú flanelové (T-tomi videla som ich aj TESCU.

Keď malá prestane v noci kakať, môžeš prejsť na nohavičkové plienky (4-6 ks), najlepšie z bambusového materiálu (nemusíš v noci prebaľovať). Ja používam tieto - Tots bamboozle stretch (Ekoplienky.sk) alebo tieto (ale zapínanie na patentky, suchý zips vydrží veľmi krátko, len tieto malému bábu budú veľké - Bambiroxy.com), na denné spanie (Bambiroxy.com) + treba na ne vrchné nohavičky. Najlepšie na noc sú vlnené (ja používam na denné spanie (Handricky.eu) a na noc PoPoLiNi (Ekoplienky.sk), treba kupovať podľa váhy dieťatka viac veľkostí.

Na návštevy, k lekárovi Kapsové plienky (4 –6 ks) (ja mám obľúbené Tots Bots EasyFit V2 /bambus/ Tots Bots EasyFit V3 /mikrovlákno, Rumparooz One size /mikrovlákno/, MaxBambou B´bies, Bambiroxi).

Plienky pod hlavičku a na grckanie: Stačí nízka gramáž (Kikko.sk), ja používam aj tieto (Kikko.sk) alebo tieto (Ikea.com), a lepšie sú vzorované na rozlíšenie od plienok na riťku (ja tieto plienky periem iba s detským oblečením), teraz mám aj z Ikea.

E-shopy:

http://www.ekoplienky.sk/
http://www.bambiroxy.com/
http://www.kikko.sk/
http://www.plienkovysvet.sk/
http://handricky.eu/index.php?route=common/home
http://www.sweetmonkey.sk/eshop
http://www.latkovky.sk/
http://www.latkoveplienky.sk/
http://www.peluskovo.sk/

Druhy plienok: veľmi dobre spracované články o látkových plienkach.

#plienky #latkove

urcite ocenia viacere baby, ja som si toho uz precitala dost, ale nikdy nie je na skodu precitat si este viac :D

29. máj 2014

k tym papierovym separackam, ze " hodis do zachoda".. no ako kde.... kto ma cisticku , alebo ma nejaka stvrt svoju kanalizaciu s cerpadlom, bude problem ! ono sa to mozno ma po nejakom case rozlozit, ale to sa nestihne kym to pride do ten sachty a tam to cerpadlo nevie rozšprudlovať a vyhadzuje ho, stoji a potom je problem..... aj vhlceene utierky, to iste...... Fakt mamicky, nezahadzujte to cele do zachodov -!!!!!! ja som dceru odchovala 1,5r na klasickych latkovkách co boli za socika, jednorazovky boli len do mesta a ked bola vacsia tak na noc.... ale ono sa to hovienko da predsa krasne vyklopit do zachoda a zvysok bud oprat, alebo ked je to ta jednorazova, tak zahodit .... nesplachujte to !!!!! nuz a ked sa pokaka nariedko, co uz, stava sa, tiez len zaprať a potom oprať. prežili nase mamy, co sme my horsie???

22. jún 2014

@katrin21 ďakujem za postreh, to ma ani nenapadlo s tými čističkami, opravím to v článku.
ja som pokakané separačky hádzala do koša, ale bol problém so zápachom a muž sa na to vztekal, tak ich hádžem do wc, ale asi to prehodnotím.

23. jún 2014

@petruldo super napisane,chystam sa latkovat a tvoj clanok mi urcite velmi pomoze. Dakujem

12. dec 2014

dakujem pekne za podelenie sa o skusenosti 😉

16. mar 2015

Prinosny clanok, poprosila by som vas o radu, ci su pul vrchne gatuse rumparooz kvalitativne vyrazne lepsie ako bambiroxy, alebo ani nie, dakujem vopred.

16. mar 2015

@katrin21
@petruldo tiez som separacky nedavala do wc (mame cov), a proti smradu pomohlo to, ze som odkladala saciky z peciva, ovocia a pod. a spinave separacky a aj vlhcene obrusky davala do nich, zaviazala a tak vyhodila.

17. mar 2015

@vv88 kvalitou mi prídu rovnaké, aj keď rumparooz sa mi zdajú o kúsok lepšie

17. mar 2015

Ďakujem ti za článok. Môžem ho zdieľať aj na našom Facebooku? 🙂

30. mar 2015

@mariosmykal ahoj, môžeš

30. mar 2015

Začni písať komentár...

Odošli