pr_clanok
9. jún 2020
1434 

(Ako) majú deti používať dezinfekčný gél na ruky?

Deti sa vracajú do škôl. Ich zdravie je prvoradé. Ako sa zmenili hygienické pravidlá? Čo nové sa musia naše deti v tejto oblasti naučiť? 

Hygiena rúk u detí

"Dôkladná hygiena rúk je účinná v prevencii mnohých infekčných ochorení vrátane COVID-19, teda choroby spôsobenej novým koronavírusom. Preto je dôležité, aby hygienu rúk dodržiaval každý, vrátane malých detí”, povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas v rozhovore pre agentúru TASR. "Pravidelnú a dôkladnú hygienu rúk naučte aj svoje deti. Myslite na to, že svet spoznávajú rukami," hovoria svorne hygienici. Umývanie rúk má u detí väčší význam, ako kedykoľvek doteraz.  

Kedy používať dezinfekčné gély  

Hygienici zároveň pomenovávajú situácie, kedy je vhodné používať dezinfekčný gél na ruky. Vo všeobecnosti tak treba robiť po príchode na pracovisko, či do školy a po príchode domov. Po cestovaní v prostriedkoch hromadnej dopravy, pred, počas i po príprave jedla a pred jeho konzumovaním. Tiež po kontakte so zvieratami, po vyčistení nosa, kašľaní a kýchaní, po manipulovaní s odpadkovým košom a odpadom. Rovnako po každom použití toalety, pred a po návšteve lekára a pri akomkoľvek pocite znečistených rúk. V čase protiepidemiologických opatrení by si človek mal očistiť ruky vždy pred nasadením rúška na tvár. 

Dezinfekčné gély a detské ruky

MUDr. Vahančíková (Medicínsko kozmetické centrum Lasoma) však upozorňuje na isté špecifiká detskej pokožky. “Detská koža je omnoho jemnejšia, takže dezinfekčné gély síce odporúčam, ale obmedzene a uvážlivo. Radšej by som deti nútila, keď je tá možnosť, umývať si dôkladne ruky. V dnešnej dobe, keď trpí obrovské množstvo detí alergiami a ekzémami (možno aj z nadmernej hygieny), by som to u detí s používaním dezinfekčných gélov nepreháňala. Bohužiaľ odstraňujú okrem škodlivých vírusov a baktérií, aj prirodzenú flóru kožného povrchu a tým kožnú bariéru a ešte viac zoslabujú a vysušujú kožu." 

Lekári sa teda zhodujú, že v čase protiepidemiologických opatrení si majú deti pravidelne a dôkladne umývať ruky. A keď sa to nedá, môžu na hygienu rúk využívať aj dezinfekčné gély. Rozhodnutie o používaní dezinfekčných gélov je samozrejme na rodičovi. Ak sa rozhodnete, že vaše dieťa bude gél používať, odporúčame, aby ste mu dopriali to najlepšie riešenie. 

Ako vybrať gél pre dieťa?

Pri výbere gélu si najprv skontrolujte obsah alkoholu. Odporúčame jeho úroveň medzi 60 až 70%. Potom sa presvedčte, že dezinfekčný gél má registráciu na Ministerstve hospodárstva SR, ako výrobok s biocídnym účinkom. Biocídny účinok znamená, že je určený na ničenie, tlmenie a obmedzovanie rastu škodlivých organizmov. Nekupujte necertifikované výrobky. Samozrejme, že dôležitá je aj výhodná cena gélu. 

Tanol 70 aj pre vaše dieťa

Tanol 70 je ideálny pre vás a aj pre vaše dieťa. Obsahuje 70% alkoholu, je registrovaný na Ministerstve hospodárstva a bol vyrobený na Slovensku. Podľa cenového prieskumu, zrealizovanom 14.5. v Bratislave, bol aj najlacnejším dezinfekčným gélom v 100 ml balení. Po jeho použití navyše zistíte, že Tanol 70 má príjemnú citrónovú arómu, rýchlo schne a ruky po použití nie sú lepkavé. To pri mnohých konkurenčných produktoch nie je také samozrejmé. 

Umývanie rúk má rovnaký význam ako doteraz

10. jún 2020
Autor komentár zmazal

Voda a obyčajné mydlo. Žiadne sprostosti na ruky. A ceny dezinfekčných prostriedkov a gélov sú ako pre bláznov... . Ryža pre výrobcov a predajcov...

10. jún 2020

Mna by len zaujimalo, co robili ludia doteraz? Lebo umyvanie ruk sme povazovali za samozrejmost vo vsetkych spominanych pripadoch. A to nepatrim k prehnane cistotnym.

10. jún 2020

presne si to trafila..my sa obyčajným umývaním rúk už roky úspešne chránime aj pred obyčajnou chrípkou, keď je epidémia.. ja tiež nechápem, ako sa tomu ľudia ešte stále čudujú, pre mňa umývanie rúk úplná samozrejmosť, aj pre moje deti..🙂

10. jún 2020

Najlepšia je cista voda a mydlo

10. jún 2020

Fuj nechutne gely. Neznasam ten pocit na rukach lepkavy. Nic nie je lepsie ako voda a mydlo!

10. jún 2020

chvalim ze je v clanku spomenute ze ak gel tak min 60-70% alkohol a ze musi byt vyrobok schvaleny ministerstvom! lebo ta hysteria ktora prepukla na zaciatku a kazdy si doma miesal svoje zazracne gely ktore ho urcite neochranili ani pred bakteriami, to bolo take funny.
ale najlepsia je aj tak voda s mydlom. a to zvysne je len dobry marketing.

12. jún 2020

@lucopeda najlepsie tie aloe sracky

12. jún 2020

Začni písať komentár...

Odošli