icon
avatar
pr_clanok
1. apr 2020
1609 

Ako nekúpiť miesto mliečneho jahniatka iba predraženú starú

Slovensko bolo v minulosti považované za malú ovčiarsku veľmoc, keď priemerné stavy oviec vysoko prekračovali ešte začiatkom deväťdesiatych rokov hranicu 0,5 milióna kusov. Po prechodnom období stagnácie a úpadku slovenského ovčiarstva sa dnes tieto čísla začínajú opäť dvíhať. Produkty z ovčieho mlieka a mäsa sú základom tradičnej slovenskej gastronómie a chov oviec má aj svoje nezastupiteľné miesto v rozvoji turizmu a agroturistiky. 

Ovečky sú výnimočné aj tým, že poskytujú až štvorakú úžitkovosť, a síce mlieko, mäso, vlnu a jahňatá. Na Slovensku sa chovatelia oviec zameriavajú hlavne na produkciu ľahkých, tzv. veľkonočných jahniat. Napriek stagnujúcim a relatívne nízkym cenám je domáci dopyt po ovčom mäse nízky. Podľa údajov ŠÚ SR sa spotreba ovčieho mäsa na jedného obyvateľa znížila z 0,16 kg v roku 2009, na 0,13 kg v roku 2013, pričom v roku 2011 dosahovala len 0,11 kg. Výsledkom nízkeho domáceho dopytu a takmer monopolného postavenia talianskych odberateľov je najnižšia cenová úroveň ľahkých jatočných jahniat v rámci celej Európskej únie. Úžitkovosť zo striže vlny sotva pokrýva náklady na samotné strihanie. Chovateľov oviec tak drží nad vodou najmä mliečna úžitkovosť, ktorá má vďaka populárnosti výrobkov z ovčieho mlieka rastúci trend.

Slovenský paradox 

Hoci sú medzi talianskymi, rakúskymi, tureckými či maďarskými výkupcami mäsa považované slovenské veľkonočné jahňatá za top triedu, na pultoch slovenských supermarketov ich takmer nenájdete. Ročná produkcia slovenských veľkonočných jahniat je pritom takmer 120 000 kusov. Paradoxom je, že niektoré supermarkety ponúkajú pod názvom veľkonočné jahňatá mladé výkrmové kusy, dovezené najčastejšie z Nového Zélandu alebo iných krajín južnej pologule. Už pri krátkom zamyslení sa si spotrebiteľ môže uvedomiť, že v čase našej Veľkej noci je v týchto krajinách práve hlboká jeseň, a teda čas, keď u oviec ako monoestrického zvieraťa (má obdobie párenia iba raz ročne) práve prebieha tzv. bahnenie alebo inak aj ruja. Gravidita oviec trvá 145-160 dní, a tak sa prvé naozaj „veľkonočné“ jahňatá môžu na Novom Zélande narodiť niekedy v septembri až v októbri. Toľko základná abeceda chovu oviec. 

Unikátne mäso 

Mäso veľkonočných jahniat je ozajstným výživovým unikátom a gastronomickým skvostom. Jeho výnimočnosť však nespočíva v názve, ale v zložení a obsahu, ktorý je daný tým, že tieto mladučké jahňatá sa ešte nepásli a konzumovali iba vysoko hodnotné materské mlieko. Ide o kvalitné biele mäso, veľmi jemné, dobre stráviteľné, čím spĺňa aj tie najprísnejšie požiadavky na zdravú, plnohodnotnú výživu. Vzhľadom na vysoké biologické, pritom dietetické hodnoty má jahňacie mäso miesto aj na stole ľudí s prísnou diétou. Okrem svojej typickej vône, chute a dobrej stráviteľnosti sa jahňacie mäso vyznačuje vysokým obsahom dôležitých aminokyselín, vitamínov, minerálnych látok. Vďaka svojmu zloženiu priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu a je vhodné aj pre bezlepkovú diétu. Už iba nepatrných 100 g jahňacieho masa pokryje 30 – 40 % odporučenej dennej potreby bielkovín, 23 % odporúčanej dennej potreby zinku, 56 % odporúčanej dennej potreby vitamínu B12, 27 % odporúčanej dennej potreby aminokyseliny niacinu (vitamín B3). 

Ako rozoznať skutočné veľkonočné jahňa 

Tu je niekoľko zásad, ako sa nenechať dobehnúť a nekúpiť namiesto mliečneho jahniatka iba predraženú starú baraninu. 

  • Pôvod mäsa – v každom prípade musí byť z našich zemepisných šírok. V podstate akýkoľvek iný ako slovenský pôvod je vysoko podozrivý, nakoľko takmer všetky okolité štáty nakupujú jahňacinu a Slovensko vďaka nízkemu dopytu a relatívne vysokej produkcii je takmer výhradným exportérom veľkonočných jahniat.
  • Veľkosť a hmotnosť jahňaťa – tá závisí aj od plemena ovce, ale aj od času veľkej noci, keďže ten je pohyblivý a riadi sa cirkevným kalendárom, na rozdiel od oviec, ktoré svoje bahnenie a graviditu neriadia podľa žiadneho kalendára, ale výlučne podľa klimatických podmienok. Celé veľkonočné jahňa má tak priemernú hmotnosť (v mäse) v rozmedzí 5-8 kg.
  • Farba mäsa – mladé, mliečne jahňa má na povrchu bledučko ružovú farbu. Tmavá, sýtočervená farba určite nepatrí jahňaťu, ktoré má vek 4-6 týždňov. Rovnako aj farba tuku je číra, biela, takmer priesvitná. Farba mäsa na reze je rúžová, podobná bravčovine.
  • Tuk – vyskytuje sa iba v obmedzenej miere v oblasti stehna, chrbta a pliecka. Má jemnú konzistenciu. V žiadnom prípade sa u mladých jahniat nemôže vyskytovať vnútrosvalový tuk, teda tzv. prerastanie.
  • Chuť a vôňa mäsa – chuť je jemná, nie príliš výrazná, bez pachutí, s nádychom mliečnej alebo smotanovej príchute. Vôňa jahňacieho mäsa je v pravom slova zmysle vôňou. Je to typická, ťažko opísateľná zmes vôní mlieka, čerstvého mäsa, lúčneho sena.
  • Predajca – ak neviete s určitosťou zistiť pôvod mäsa a spoliehate sa iba na informáciu od predajcu, kupujte u osvedčeného mäsiara. Zaručene slovenskú jahňacinu nájdete napríklad na e-shope www.masodomov.sk
  • Cena - za celé veľkonočné jahňa tento rok (2020) osciluje okolo 10€. Pre tých, ktorým by sa táto cena zdala privysoká, trochu faktov. Cena, ktorú utŕži farmár za jahniatko, je v skutočnosti pod 3€ za kg živej váhy. Takmer 50 % hmotnosti však tvoria nezúžitkovateľné časti (koža, hlava, vnútornosti, krv a iné), k tejto cene treba ešte prirátať cenu za porážku, spracovanie odpadu, dopravu, stratu vychladením, obchodnú maržu a DPH. Farmár z utŕženej ceny musí zaplatiť všetky náklady na chov ovečky počas celej zimy, keď sa nepásla a bola v maštali. Navyše jahňacina je čisté, vysokokvalitné mäso, takmer bez tuku, šliach, krvavých orezov – inak povedané, z 1 kg kúpenej jahňaciny skončí na vašom tanieri 1 kg mäsa, nič z nej neorežete, podobne ako napríklad z čistého hovädzieho stehna či sviečkovej.

Spracoval Ing. Boris Halaj

www.masodomov.sk

avatar

Chudatka male, jahniatko je baby 😓😭
Ako mozu zabit tak roztomile, nevinne zviera.

Odpovedz
2. apr 2020
avatar

@zazvorka87 Kokos prva vec ktora ma napadla...mliecne jahniatko = take, ktore sa este dojci 😭.

Odpovedz
2. apr 2020
avatar

A kureniec Vam luto nie je? 🙄
@domculik
@zazvorka87

Odpovedz
2. apr 2020
avatar

@jankalukasova
Samozrejme vsetkych zvierat mi je luto.
Som veganka z etickych dovodov.
Respektujem kazdeho ich tych co jedia maso.
Ale sama za seba som sa tak rozhodla.

Odpovedz
2. apr 2020
avatar

@zazvorka87 samozrejme v pripade uplneho zrieknutia sa zivocisnych produktov, je to pochopitelny komentar. Casto sa vsak clovek stratava s tym, ze "chudiatko jahniatko" ale pecene kura kludne... ale z pohladu vegana to uplne chapem a rozhodnutie stat sa veganom ci vegetarianom je rydzo osobnou zalezitostou a treba ho respektovat.

Odpovedz
2. apr 2020
avatar

@jankalukasova u mna podobna odpoved ako u @zazvorka87. Vegetarianka zatial nie som, ale som na minime v spotrebe masa a myslim ze casom sa k tomu asi aj dopracujem. Prave z tychto dovodov, ze tie zvierata su videne casto iba ako vec, ako pokrm.. niekomu to nevadi, mne ano. Inak, nase sliepky co chovame, zomieraju na starobu... takze asi tak 🙂

Odpovedz
2. apr 2020
avatar

Niekto tip, kde by sa dalo kupit?
Ano, som krvilacna necitliva bestia a nie cisto bylinozravec, takze ho chcem na konzumaciu.
Vdaka za tipy na kupu.

Odpovedz
2. apr 2020
avatar

@ali_inzercia asi najlepšie od súkromného chovateľa alebo zájsť na salaš

Odpovedz
2. apr 2020
avatar

@ali_inzercia Je to PR clanok, mas tam priamo odkaz, kde kupit.

Odpovedz
2. apr 2020
avatar

@jankalukasova Aj mne je to ľúto. Pre mňa je problém v tom, že je to ovčie bábätko. Na jeseň sú už vzrastom dospelé, vekom mladé a mäso stále chutné. To mi už nevadí. Cca do 20 rokov som jedla prevažne mäso z nami vychovaných zvierat a viem dobre, že kura sa neobjaví v hypermarkete z ničoho. No keď príde na tanier je dospelé. Takže mäso mám veľmi rada, ale z dospelých zvierat a ideálne vychovaných v dobrých podmienkach.

Odpovedz
2. apr 2020
avatar

@jarnajar tak bud je to kura a je to mlada.. alebo je to sliepka/kohut a je dospela/y. V drvivej vacsine pripadov si clovek v beznom obchode kupi brojler a ten teda nie je dospely.

Odpovedz
2. apr 2020
avatar

@jankalukasova áno, brojlerové kura je zvyčajne veľmi mladé (najmä kvôli urýchľovaniu kŕmnymi zmesami), ale mliečne jahniatko je porovnateľné skôr s páperovým kuriatkom.

Odpovedz
2. apr 2020
avatar

Este jeden nespomenuty uzitok z ovce je trus-hodnotne hnojivo mimochodom.

Odpovedz
2. apr 2020
avatar

@jankalukasova ..len som chcel podotknut , ze "rydzo osobnou zalezitostou" je rozhodnutie ci si oblecies cervene, alebo modre saty. ak tvoje rozhodnutie zahrna nasilnu smrt bezbranneho ziveho tvora s pocitmi, inteligenciou a tuzbou zit ..tak to nie je len cisto o tebe , ale o odvoch ..a mozem ti garantovat ,ze ten druhy s tym nechcel mat nic spolocne. ^^ uz v skolke nas ucili , ze nerob druhym to , co nechces, aby robili tebe. teda aspon v nasej. skoda ,ze sa nad tym ludia nezamyslaju aj trochu hlbsie.

Odpovedz
3. apr 2020
avatar

...inak dobry hnus ten clanok. toto patri skor do vazenia, ako sa tym este chvastat. preco nepripoja video, ako prebieha "vyroba" takehoto jahniaceho maska. odporucam pozerat s celou rodinou , isto sa vam hned zacnu slinky zbiehat. ..ale podla hesla , co oko nevidi , to srdce neboli , asi nakoniec aj chutit bude .

https://www.kinderworld.org/videos/meat-industr...

Odpovedz
3. apr 2020
avatar

Čo je toto za článok? 🤦‍♀️

Odpovedz
3. apr 2020
avatar

@prevenar 🤦‍♀️👌....

Odpovedz
3. apr 2020
avatar
Autor komentár zmazal

Začni písať komentár...

sticker
Odošli