pr_clanok
14. apr 2022
1952 

Ako ovplyvňujú vzorce správania Tvoj život a život Tvojich detí?

Možno aj ty vo svojom živote zažívaš situácie, ktorým nerozumieš. Prečo sa do niečoho pustíš, ale nedokážeš to dokončiť? Alebo sa do toho ani nepustíš? Prečo máš pocit úzkosti, ak tvoj partner ide večer von s kamošmi, hoci vieš, že ti vlastne nič nehrozí? Prečo v kritických momentoch kričíš na svoje deti, hoci si si už stokrát sľúbila, že už to neurobíš? Odpovede môžu byť ukryté hlbšie, ako si myslíš. Volajú sa vzorce správania a tvorili ich Tvoji rodičia tak, ako Ty ich pravdepodobne tvoríš pre svoje deti - neúmyselne a nevedome. Ale môžeš to zmeniť!

Čo je to vzorec správania?

Vzorce správania patria medzi veľmi dôležitú základnú výbavu ľudí. Zásadne ovplyvňujú celý život človeka. Vplývajú na to, do akej miery budeš v konkrétnej oblasti úspešná, či už ide o vzťahy, prácu alebo peniaze. Sú to záznamy uložené hlboko v Tvojom podvedomí a presne Ti opisujú, ako máš reagovať a aké pocity máš cítiť v spojení s konkrétnou situáciou, ľuďmi alebo činnosťou. Vznikajú pred 7. rokom života a najväčší vplyv na ne má Tvoje najbližšie okolie. Od rodiny, cez učiteľov až po priateľov. A následne nás sprevádzajú po celý život, pretože na ich základe si vytvárame obrazy a vyhodnocujeme situácie. Uložia sa do podvedomia a môžu nám zjednodušovať bežné každodenné aktivity, zefektívňovať nám postupy alebo nás rýchlejšie orientujú v rôznych situáciách.

Spôsob, akým si nazerala na svet ako malá a akým nazerá na svet Tvoje dieťa, je podmienený nie skúsenosťou samotnou, ale jej interpretáciou. Ak si v detstve bola kritizovaná za to, že robíš chyby počas toho, ako sa niečo nové učíš, neoplatí sa ti ani začínať. Alebo ak Tvoje výtvory neboli pre dospelých také dokonalé, ako by si predstavovali, môžeš mať presvedčenie, že sa neoplatí veci dokončovať. Ak si ako dieťa videla, že kritické momenty sa riešia krikom, budeš to v nestráženej chvíli opakovať. A ak si zažila neprítomnosť muža v rodine, budeš sa báť aj odchodu partnera na pivo. 

Vzorce správania nám nie vždy život uľahčujú

Veľakrát je to práve naopak, život nám komplikujú a sme kvôli nim zmätení. Môžu byť napríklad zastaralé. Mohli nám v minulosti poslúžiť, no ťažšie sa aplikujú na súčasné situácie. Niektoré z nich sme uchopili nesprávne alebo nám boli posunuté nesprávne vzorce už v ich základe. Dá sa povedať, že existujú pozitívne a negatívne vzorce správania. Tie druhé Ti môžu byť významnou prekážkou a obmedzením: v Tvojom napredovaní, dosahovaní Tvojho plného potenciálu alebo Tvojich osobných snov a cieľov. Preto je enormne dôležité identifikovať ich, zvedomiť si ich a systematickou prácou ich nahrádzať novými. 

Môžeš nefunkčné vzorce nahradiť?

Mám pre Teba dobrú správu: Existuje cesta, ako vzorce nahradiť lepšími, funkčnejšími, užitočnejšími a najmä nimi výrazne zlepšiť Tvoj život. Najmä dospelí ľudia sa často pýtajú sami seba: Prečo neviem mať naozaj rada sama seba? Prečo nemám vzťahy, po ktorých túžim? Prečo nemám ľahký a pohodový život? Prečo nemám zdravé telo? Prečo nemám dostatok peňazí? Prečo nemám čas na veci, ktoré ma bavia?

Chceš rozkľúčovať, aké je to TVOJE nastavenie, ktoré Ťa neustále privádza do situácií v živote, kedy máš pocit, že niečo nemáš? Že Ti niečo zásadné chýba? Že iní majú viac ako Ty, že to majú ľahšie, lepšie, jednoduchšie a na Teba sa nedostalo?

Potom Ťa možno bude zaujímať 4-denný online tréning naživo, ktorý sa javí byť presne pre Teba.

V čom mi pomôže online tréning "Prečo nemám"?

Počas štyroch dní budem v uzavretej FB skupine denne vysielať LIVE, aby som pre Teba priniesla zásadné informácie, AHA momenty, porozumenie a precítenie toho, prečo zažívaš vo svojom živote nedostatok v akejkoľvek oblasti. Budem tam s Tebou, odpovedať práve na TVOJE otázky, rozoberať práve TVOJE konkrétne situácie. Pretože viem, že sa to celé dá prenastaviť a zmeniť.

Viac info o tréningu: https://katarinaruna.sk/preco-nemam-mk/

Viac info o autorke: https://katarinaruna.sk/

S láskou,

Katarína Runa,

transformačná koučka a sprievodkyňa žien na ceste za lepším životom.

Ja som ho už raz absolvovala a idem znovu🥰

14. apr 2022

Začni písať komentár...

Odošli