pr_clanok
26. sep 2023
549 

Čaje a bylinky na spanie a ukľudnenie nervov

Máte večer problém zaspať? Neustály kolotoč myšlienok, ktoré bránia spánku, môžu pomôcť zastaviť čaje na spánok. Obsahujú bylinky s upokojujúcimi účinkami, čo prispievajú k odbúraniu stresu.

Čaje na ukľudnenie a spánok

Ak máte problémy so zaspávaním a nočným budením, urobte si večer čas len pre seba. Môžete si vyjsť na krátku prechádzku, ktorá vám pomôže ukľudniť sa, k hĺbke relaxu prispeje aj svieži večerný vzduch. Po návrate domov si pripravte čaj na spánok

Teplý čaj na spánok s ľubovníkom, levanduľou, mätou, valeriánou či harmančekom prispeje k upokojeniu. Pri takomto lahodnom čaji sa relaxuje naozaj krásne, odporúčame vám však zároveň nezapínať televízor, počítač ani mobil, pretože z nich vyžaruje modré svetlo, ktoré potláča tvorbu melatonínu. Keďže je tento hormón dôležitý na zaspávanie, žiarenie z obrazoviek môže na váš spánok vplývať veľmi negatívne.

Zdroj obrázka: Roman Samborskyi / Shutterstock.com

Bylinky na spánok

Pomôcť vám môžu aj viaceré bylinky na spanie a výťažky z nich vo forme extraktov a tabletiek. 

Valeriána lekárska

Medzi bylinkami, ktoré pomáhajú so spánkom, má významné miesto valeriána. Jej koreň sa používa v tradičnej medicíne pre jeho upokojujúce účinky. Obsahuje alkaloidy, organické kyseliny a silice. Môže priaznivo ovplyvniť kvalitu spánku bez toho, aby mala na organizmus nežiadúce vedľajšie účinky. Užívanie tejto bylinky v podobe čajov a extraktov môže skrátiť čas na zaspávanie a zlepšiť kvalitu a dĺžku spánku. Látky v nej obsiahnuté môžu mať priaznivý účinok aj pri úzkostiach a depresívnych stavoch. 

Ashwagandha

S ukľudnením pred spaním môže pomôcť tiež ajurvédska bylinka Ashwagandha, nazývaná „indický ženšen“. Ashwagandha obsahuje látky, ktoré prispievajú k rovnováhe hormónov, ako sú kortizol a hormóny štítnej žľazy. Môže pomôcť aj pri zvládaní stresových situácií, a to nielen pri emocionálnom, ale aj fyzickom strese. Zložky tejto bylinky priaznivo vplývajú tiež na pamäť, silu a množstvo energie.

Zdroj obrázka: Krystyna89 / Shutterstock.com

Doplnky na spanie

Ak vám nepomáha čaj na spánok, môžete si vybrať tabletky na spanie. Obsahujú nenávykové látky, ako sú melatonín alebo L-tryptophan.

Melatonín — moderný životný štýl s nadmerným stresom, množstvom kofeínu a modrého žiarenia z obrazoviek má vplyv na tvorbu melatonínu. Tento hormón vplýva na dobu spánku a bdenia a pri jeho nízkej hladine sa môžu dostaviť problémy s nespavosťou. Doplniť si ho môžete formou tabliet, ktorých užívanie pred spánkom navýši hladinu melatonínu v krvi. 

L-tryptofán s vitamínom B — aminokyselinu L-tryptofán si naše telo nedokáže vytvoriť, prijať ju môže len v strave alebo vo výživových doplnkoch. Je prekurzorom neurotransmiterov (serotonín, melatonín), ak je v organizme dostatok vitamínu B6, premieňa sa na serotonín. Ten pozitívne ovplyvňuje náladu, zmierňuje napätie a stres. V noci sa mení na melatonín. 

Lieky na úzkosť

Vo vypätých situáciách a obdobiach, keď ste zavalení množstvom problémov, sa môže stať, že čaj na spánok ani iné doplnky nepomáhajú. V takom prípade môžete na istý čas skúsiť lieky na úzkosť. 

Lieky na úzkosť obsahujú látky, ktoré pomôžu vášmu telu a psychike zvládnuť stavy smútku, duševného nepokoja, úzkosti a depresie. Ak si vyberiete niektorý z voľnopredajných prípravkov, nemusíte sa obávať vzniku návyku. Nezabudnite však užívanie liekov konzultovať aj so svojím ošetrujúcim lekárom.

Zdroj obrázka: L Julia / Shutterstock.com

Hygge: vytvorte si domácu pohodu

Vedeli ste, že na to, aký kvalitný je váš spánok, vplýva aj prostredie, v ktorom spíte? V miestnosti, ktorá je priveľmi zaprataná nábytkom a doplnkami, je myseľ tesne pred spaním vyrušená mnohými podnetmi. O to viac, ak máte v spálni televízor alebo pracovný kútik. V spálni je preto veľmi dôležité vytvoriťsiatmosféru pohody.

Pri zariaďovaní spálne alebo iných miestností s týmto zámerom sa môžete inšpirovať dánskym konceptom šťastia hygge. Práve ten vám pomôže vytvoriť príjemnú a útulnú atmosféru. Využite biely nábytok a pastelové farby. Doplnky z umelých materiálov naopak vymeňte za prírodné. Hygge myslí predovšetkým na vašu pohodu a pohodlie, k zariadeniu preto patria aj vankúše a prikrývky, čo príjemne zahrejú. 

Hygge je však viac ako štýl zariadenia. Patrí k nemu napríklad aj posedenie pri šálke čaju s drobnou sladkosťou. Aj počas takéhoto relaxu v pohodlí vášho domova sa môžu začať uvoľňovať hormóny šťastia, ktorých produkcia sa dá podporiť ešte cvičením, prechádzkami alebo príjemnými aktivitami s vašimi blízkymi.

Mne robí veľmi dobre na upokojenie a zbavenie sa stresu Šafran 🙂 užívam vďaka BrainMarket-u lipozomálny komplex BrainMax antistress a nemám problém sa večer ukľudniť a tvrdo zaspať. Je síce drahší, ale výborný doplnok na upokojenie

1. okt 2023

Začni písať komentár...

Odošli