pr_clanok
13. júl 2023
1726 

Do kín prichádza nový ukrajinský film. Poďte si s deťmi pozrieť Mavku: Strážkyňu lesa.

Lesná víla Mavka stojí pred ťažkou voľbou medzi láskou a povinnosťou strážkyne Srdca lesa. Zamiluje sa do obyčajného chlapca menom Lucas, ktorý ju očarí svojou hudbou. Krásny príbeh lásky nielen k tomu druhému, ale aj k prírode ak životu samotnému prináša nový ukrajinský animovaný film Mavka: Strážkyňa lesa, ktorý do našich kín prichádza už 20. júla.

Hlboké lesy od nepamäti ukrývajú nespočetné tajomstvá a nevyspytateľné záhady. Sú domovom podivuhodných mýtických bytostí, ktoré žijú medzi prastarými stromami a verne strážia svoje posvätné lesné kráľovstvo. A práve víla Mavka je novozvolenou strážkyňou a dušou lesa. Jej hlavným poslaním je chrániť posvätné Srdce lesa - zdroj samotného života - pred všetkým zlom a svetom ľudí. Mnohí obyvatelia lesa však pochybujú, či milá a nežná víla Mavka zvládne svoje nové poslanie.

V dedine neďaleko lesa žije Lucas, dedinský chlapec, ktorý nadovšetko miluje hudbu, najmä hru na flautu. Sníva o tom, že tejto vášni zasvätí celý svoj život. A práve jeho hudba vyvolá niečo skutočne pozoruhodné; Mavka počuje jeho očarujúcu pieseň a jej srdce sa naplní dovtedy nepoznaným citom. Láska medzi človekom a lesnou vílou však od začiatku čelí mnohým ťažkostiam Navyše sa im do cesty stavajú ďalšie a ďalšie prekážky. Do dediny prichádza bezcitná a chamtivá Kylina, ktorá tvrdí, že je dedičkou starej píly na okraji lesa, a všetkým ľuďom sľubuje, že s ich podporou využije bohatstvo krajiny a prinesie všetkým (a najmä sebe) priemyselný pokrok. To všetko však slúži len ako lesť, ktorá má zakryť jej skutočný cieľ.

Túži sa zmocniť Srdca lesa, pomocou ktorého by získala večnú mladosť a krásu. Dopomôcť jej k tomu má víla Mavka, ktorá je momentálne veľmi zraniteľná kvôli svojej láske k Lukasovi. Podarí sa Mavke zachrániť les pred ľstivou Kylou? Dokáže hudba robiť zázraky? Podarí sa konečne spojiť magický svet lesa a svet ľudí?

7 rokov výroby

Hoci Mavka: Strážkyňa lesa prichádza sťaby vojnové dielo, nie je to celkom tak. Počas vojny bola snímka iba dokončená, ale to, že spoločnosť Film.UA pracuje na celovečernom 3D animovanom filme, oznámila ešte v septembri 2015. Film vytvorila na motívy divadelnej hry Lesná pieseň od poetky Lesye Ukrainky. Na svetlo sveta sa film dostal po 7 rokoch výroby, konkrétne 2. marca, kedy počas prvého víkendu predbehol v množstve divákov v Ukrajine dokonca aj snímku Avatar: Cesta vody. V Ukrajine bola snímka mimoriadne úspešná, za 6 víkendov si ju pozrelo až 1 011 735 divákov.

V zahraničí sa tejto animovanej rozprávke darí rovnako dobre. Distribučné práva získalo viac ako 80 krajín, ktoré snímku postupne uvádzajú vo svojich domácich kinách. Divákov si už získala napríklad v Španielsku, Taliansku či Holandsku, kde sa rýchlo stala jedným z najnavštevovanejších filmov v kinách.

Fotografie zdroj: Cinemart

Konečne. Už som myslela, že sa jej nedožijem 😅🤩

14. júl 2023

Rada si ju pozriem a dufam ze ked dojde taka aj ruska rozpravka nezablokujete😊

14. júl 2023

nechapem naco sa hned poukazuje ze je ukrajinska.. akoze z inej krajiny by nebola dobra? je to rozpravka ..min tyzden sme boli na elemental krasna rozpravka -a nikde sa hned nepisalo jej povod .. a ani tu nebol o nej clanok -preco?

14. júl 2023

@syslik81 ake ine ukrajinské rozprávky poznas?

14. júl 2023

@ouwecka a ty citas co pisem? mne je jedno z akej krajiny je - na co sa to musi spomenut .. ak uykrajina vyprodukovala prvu ok pre nich dobre,ze v tejto dobe aku maju su schopny a maju cas aj natacat kedze podla tv to mozne nieje..ale robit si reklamu na zaklade krajiny povodnu je uz trapne

14. júl 2023

Videla som trailer cca pred 3 rokmi. Veľmi sme sa na ňu tešili. Prišiel totálny šok. V pôvodnom traileri vyzerala úplne inak, bola jemná, krásna, ženská, s dlhými vlasmi. Prerobili ju na totálne monštrum a la Disney. Nechápem... pôvodný trailer zmizol, nepodarilo sa mi ho už dohľadať. Jedine vzhľad toho "zvieratka", ktoré ju sprevádza, zostal nezmenený.

14. júl 2023

@syslik81 nie je to trapne

14. júl 2023

@zuzanaam vyzerala viac ako skutocny clovek? Celkom by ma zaujimal povodny výzor

14. júl 2023

@stevvvka nech sa paci

https://www.youtube.com/watch?v=effkoBQqm7g

Rozpravku som uz pozerala (nie v slovencine), mavka ostala tak ista jemna atd., tie “monstrumy” su ine postavy, @zuzanaam

15. júl 2023

@kateryna1 Dakujem za link, aj ja som bola zvedava, ale veru stara postava mavky sa mi paci viac, aj ked teda rozhodne "monstrum" nie je v žiadnej verzie podla môjho skromneho nazoru. Ja som ten pribeh aj citala, a dost smutny je, ked si dobre pamatam. Dufam, ze rozpravka bude mat iny koniec, tak ako aj morska panna, ktora teda ma dost daleko od originalu.

15. júl 2023

@ouwecka inak Rukavicka rukavicka kto v tebe byva je ukrajinska rozpravka taká známa

15. júl 2023

@kateryna1 ďakujem, áno tento trailer som myslela. A to nevidíš, že je zmenená? Oproti konečnej verzii mala vlasy o dosť dlhšie a iného odtieňa, naopak tvár má dnes viac pretiahnutú s inými, ostrejšími črtami. Rozhodne som na základe toho prvého traileru očakávala niečo úplne iné, ako nakoniec vzniklo. Mohla to byť konečne pekná "kids friendly" rozprávka. Škoda

15. júl 2023

Nemám rada rozprávky kde je zlo. Podpalit lesy, zničiť a zabit.
Mám radšej iné rozprávky, samozrejme otázka vkusu. Ja som videla trailer cca pred mesiacom a prvé čo som si povedala: tak na toto nepôjdeme 🤣 mne sa viac páčia rozprávky štýl elementy alebo encanto - rodinné založené.

15. júl 2023

Tiež pozerám,že načo sa zdôrazňuje ,že je ukrajinská.... Myslím,že je to skôr dosť zvláštne,že počas tak vážnej vojny ako sa prezentuje,kde iné krajiny živia utečencov už viac ako rok,sú peniaze na takéto projekty. Ale dobre....

15. júl 2023

Snáď sa zisk použije na vlastných ľudí a ich návrat do domovov,aj keď silno pochybujem,že sa im z Rakúska a iných štátov bude chcieť ísť domov naspäť,tam stačí zbehnúť na dovolenku a nákupy....

15. júl 2023

@maciatkolulu aj na slovensku im je dobre. Keď vidím tie autá a na každom kroku ich vidím.

15. júl 2023

@maciatkolulu "ako sa prezentuje"? To fakt? Mas pocit, ze v skutocnosti tam buchaju petardy?
Niektore diskusie a nicky na MK nesklamu🤐

15. júl 2023

@maciatkolulu Rozpravka sa zacala robit v roku 2015, neni to nieco, co vzniklo behom posledneho roku pocas vojny.

Som ukrajinka, dlhodobo zijuca na slovensku, som v kontakte z mnozstvom ludi ktori z ukrajiny utiekli na zaciatku vojny, mnohi z nich sa uz vratili spat; som v kontakte z ludmi ktori prezili okupaciu a neodisli, ako napriklad moji rodicia.
To ako sa vojna prezentuje v slovenskych media — naozaj je to omnoho horsie.
Nepoznam rodinu ktorej by sa to nedotklo. Kazdy ma blizkych alebo priamych znamych, ktori su na fronte, alebo uz nie su lebo ich zabili, alebo ostali bez koncatin atd. Lebo brania svoju krajinu. Lebo Ukrajinu napadlo russko. Ktore je omnoho vatsie a silnejsie, ale vdaka podpore europy a inych statov, sme ustali, a kus za kusom vraciame SVOJE uzemia, verim ze raz Ukrajina bude slobodna, a verim ze ukrajinci sa domov vratia, lebo domov je domov.

Filmy, ako sucast kultury, spolu z literaturou, hudbou, divadlami — sucast ukrajinskej identity.
Som rada ze ukrajinske rozpravky, ako mavka, su na vysokej urovne a su zaujimave aj mimo ukrajiny.

15. júl 2023
15. júl 2023

Bola u kaderničky, a na botoxe a dala si šošovky. Moderna ukrainka zmietana vojnou 😄

15. júl 2023

@dadka_bb vas komentar vypoveda nieco o vas v prvom rade.

15. júl 2023

@dadka_bb Bože neni to pekne,prajem vám nikdy nezažiť čo je vojna

15. júl 2023

@dadka_bb To ste si mohli odpustiť.

15. júl 2023

@vilsonka
@ivannaegresiova
@kateryna1 tak u nas v meste mame len take ukrainky. co si mam odpustat ?

15. júl 2023

@dadka_bb U vas meste len ukrajinky z botoxom a sosovkami? No to urcite. Velmi objektivny nazor

15. júl 2023

Ach, to len u nas na Zlovensku este aj vojnu dokazeme zavidiet.

15. júl 2023

@dadka_bb Určite ste robili prieskum. A odpustiť ste si mohli ten cynický komentár.

15. júl 2023

Začni písať komentár...

Odošli