pr_clanok
12. jan 2022
1250 

Kyselina listová – čo ste o nej možno nevedeli

Právom označovaná za jeden z kľúčových vitamínov tehotných mamičiek – tak to je kyselina listová. Vedeli ste, že je dôležitá nielen počas tehotenstva, ale dokonca ešte pred samotným otehotnením? Pôrodom však jej rola zďaleka nekončí! Kyselina listová je totiž nevyhnutná aj v prvých rokoch vývoja vášho dieťatka. O to viac by ste mali rozlišovať, v akej forme ju telo prijíma. Nie je totiž kyselina listová ako kyselina listová.

Plánovanie tehotenstva – čo pre to môžem spraviť?

Mnohé ženy, ktoré plánujú bábätko, sa zameriavajú na zdravý životný štýl, menia svoju životosprávu a ako prvé, zo zásadných informácií, sa dozvedia, že by mali pravidelne užívať aj kyselinu listovú. Vedecké výskumy síce nepotvrdili priamy vplyv užívania kyseliny listovej na ľahšie otehotnenie, ale listovka má preukázateľne priaznivý vplyv na hormóny, ktoré môžu otehotnenie podporiť. Mrknite sa tiež na tehotenskú kalkulačku, ktorá vám pomôže určiť plodné dni! 

Čakáme bábätko!

Nie je to inak ani u žien, ktoré zistia, že už tehotné sú. Aj tie sa zameriavajú na svoje stravovanie. Chcú sebe aj bábätku dopriať dostatok ovocia a zeleniny. A tým natoľko potrebné vitamíny.

Jedným z najdôležitejších je potom práve vitamín B9, všeobecne nazývaný ako kyselina listová. Mnohí z nás sa domnievajú, že všetky formy vitamínu B9 – teda kyselina listová, folát, folacín či naštiepená kyselina listová, sú pre organizmus rovnako prospešné. Ani nám nenapadne hľadať medzi nimi rozdiel. To je potrebné uviesť na pravú mieru – pojmy sa totiž oplatí rozlišovať. Kyselina listová je označenie pre syntetickú formu vitamínu B9, ktorá sa bežne používa v doplnkoch stravy či v dojčenskej výžive (v prípravkoch tiež ako kyselina pteroylmonoglutámová). Aby bola ako vitamín pre organizmus prospešná, musí ju telo v niekoľkých krokoch najskôr zložito premeniť na aktívnu – naštiepenú formu.

Len naštiepená kyselina listová, odborne označovaná ako aktívny či tiež bioaktívny folát, je ľahko každým využiteľná. Pokiaľ teda nastávajúca mamička užíva kyselinu listovú v doplnkoch stravy v naštiepenej aktívnej forme, nemusí ju už nijak zložito spracovávať či premieňať. Táto forma je pre organizmus dostupná priamo.

Niektorí z nás nie sú tejto premeny schopní, a to z dôvodu enzymatickej nedostatočnosti – horšie či úplne nefungujúci enzým zodpovedný za premenu kyseliny listovej na bioaktívny folát, zapríčiní, okrem iného, znížené množstvo aktívneho folátu v krvi. 

Pokiaľ žena má túto poruchu (screening pre túto poruchu nie je bežný) mala by sa s gynekológom poradiť, či užívať doplnky stravy s kyselinou listovou v naštiepenej forme, ktorú môže jej organizmus okamžite využiť.  

Prečo je kyselina listová v tehotenstve natoľko potrebná? Dostatočný príjem kyseliny listovej podporuje normálny rast buniek a tvorbu nových krvných buniek, červených krviniek. To sú významné vývojové procesy u každého človeka.

V tehotenstve je však kyselina listová ešte dôležitejšia, pretože mamička ju potrebuje dodávať nie len svojmu telu, ale aj plodu a neskôr, dojčením, bábätku. Nedostatok kyseliny listovej potom môže spôsobiť závažné problémy od anémie matky, cez vrodené vady bábätka postihujúce mozog, chrbticu, rázštep podnebia, a i. 

Chcete sa pozrieť, ako rastie vaše bábätko v brušku, prečítať si zaujímavosti, rady a tipy? Tehotenský kalendár je báječný pomocník. 

Pôrod, dojčenie a vývoj bábätka

Po narodení je kyselina listová rovnako nevyhnutným stavebným kameňom pre správny rast bábätka a delenie buniek v tele, ale tiež pre správny vývoj mozgu s nervovou sústavou a podporu ešte len utvárajúcej sa imunity dieťatka. Dojčením dodáva mamička svojmu bábätku naštiepenú kyselinu listovú, ktorú v prevládajúcom množstve prirodzene obsahuje materské mlieko. Bábätko nemusí kyselinu listovú už zložito metabolicky premieňať, je ihneď účinná a pre každé bábätko využiteľná (bez ohľadu na enzymatické vybavenie ako bolo vysvetlené vyššie). 

Bábätko, predovšetkým v prvom roku svojho života, prechádza neuveriteľne veľkým a rýchlym vývojom. Z malého bezbranného bábätka sa v priebehu roka stáva stavajúce sa či dokonca chodiace dieťa, ktoré začína opakovať slabiky či slová. Materské mlieko je zázračné a pre bábätko je tak jedinečným zdrojom naštiepenej kyseliny listovej. Preto mnoho lekárov aj po pôrode a v období dojčenia odporúča ďalej dbať na dostatočný príjem kyseliny listovej – či už stravou alebo v doplnkoch stravy.  

Ako podporiť dostatočný príjem kyseliny listovej? Poďme sa pozrieť na potraviny, ktoré ju prirodzene obsahujú. Kyselina listová, ako jej názov napovedá, je obsiahnutá obzvlášť v listovej zelenine, ale aj v brokolici, rajčinách, zemiakoch, vajciach či celozrnných výrobkoch. Bohužiaľ je ale veľmi citlivá na teplo, na svetlo aj kyslé prostredie. S ohľadom na množstvo, ktoré by mala tehotná žena či dojčiaca mamička denne prijať, je veľmi náročné získať kyselinu listovú len z prijímaných potravín. Preto je vždy vhodné poradiť sa so svojim gynekológom o vhodnosti užívania doplnkov stravy s kyselinou listovou, či s kyselinou listovou v naštiepenej forme. 

Viac informácií a zaujímavostí o kyseline listovej a jej pôsobení na ľudský organizmus si môžete prečítať tu

Začni písať komentár...

Odošli