pr_clanok
23. máj 2022
219 

Šošovky alebo okuliare? Výhody vs. Nevýhody

Máte horší zrak a musíte si pomáhať pomôckami? Určite ste sa už teda zamysleli nad tým, či pre vás budú lepšou voľbou okuliare alebo šošovky. Niekomu je nechutné strkať si palce do očí. Iní sa zase sami sebe nepáčia v okuliaroch. Ako sa hovorí: „Sto ľudí, sto chutí.“

Okuliare ako (ne)správna voľba

Nie každému vyhovujú dioptrické okuliare. Tie nás dokážu riadne obmedzovať, napríklad pri športovaní. Keď cestujete, zaberajú vám zbytočne veľa priestoru. Alebo sa bojíte, že si na nich jedného dňa nechtiac sadnete a bude po nich.

Zdroj: Pexels-Designecologist

Veľkým pozitívom pre okuliare je to, že sa o nich nemusíte starať tak veľmi ako o šošovky. Raz za čas ich stačí pretrieť a môžete si ich nasadiť na oči.

Zdroj: Pexels-Nicola Giordano

Finančne si to porovnajte

Jednorazová platba pri kúpe okuliarov je pre niekoho výhodou, no pre iných zase nevítaným výdavkom mimo rozpočet. Aj keď vstupný náklad na okuliare je o niečo vyšší, potom už nemusíte riešiť nič.

Finančne vám však dokážeme pomôcť. Alensa zľavový kód vám zaručí takmer o polovicu nižšie ceny okuliarov. Potom vám už stačí iba raz za nejaký čas zájsť na kontrolu k očnému lekárovi a to je všetko.

Zdroj: Pexels-Leonardo Cardozo Galves

Ak sa vám zhorší zrak a nosíte šošovky, nové si viete zakúpiť za rovnakú cenu ako tie predošlé. Naše zľavové kupóny vám však zaručia ešte lepšie ceny. Šošovky a roztoky k nim sú veľmi nákladné. Každý mesiac si totiž musíte kupovať nové a vyjdú vás v priemere na 20 eur. Z tohto hľadiska sa vám teda skutočne viac oplatia okuliare.

Šošovky sú veľmi praktické

Kontaktné šošovky nevyberáte podľa dioptrií vašich okuliarov. Predtým radšej zájdite ku svojmu lekárovi. Dôvod je jednoduchý. Keďže okuliare máte niekoľko milimetrov od očí a šošovky priamo na nich, dioptrie sa môžu líšiť. Veľkým pozitívom pri šošovkách je ich praktickosť. Pomocou nich si bez problémov môžete zahrať futbal, hokej či bicyklovať v horách.

Pri kontaktných šošovkách je najdôležitejšia adekvátna hygiena. Preto vám prinášame niekoľko základných pravidiel starostlivosti o šošovky:

  • so šošovkami musíte manipulovať so suchými a čistými rukami
  • počas ich nosenia nemôžete prešvihnúť časový úsek, na ktorý sú určené
  • ak vám šošovka vypadne, je potrebné ju nahradiť novou
  • keď máte pocit podráždených a suchých očí, musíte častejšie žmurkať

Zdroj: Pexels-Karolina Grabowska

Mysleli ste si, že šošovky môžete používať všade? Nie je to pravda. Nenoste ich v bazéne, jazere či sprche. Zabudnite na ne aj vo wellnesse a na miestach so zvýšenou prašnosťou. Dobrý zrak bez obmedzovania a navždy viete dosiahnuť aj pomocou laserovej operácie. Bohužiaľ, tá sa nedá zrealizovať v špecifických prípadoch očných ochorení. Ak uvažujete o tejto možnosti, radšej sa poraďte s lekárom.

V bázene, jazere a mori výhradne používam práve kontaktné šošovky spolu s plaveckými okuliarmi. S názorom, že sa používať nemajú, som sa v tomto článku stretla prvýkrát.

23. máj 2022

Okuliare nosím vyše 20 rokov, šošovky som používala nejakých 4-5 rokov. Neviem si predstaviť, ako môžu okuliare zaberať miesto pri cestovaní, ak nie sú na očiach (čo vo väčšine prípadov sú, aj keď osobne poznám 3 prípady, čo 2-3 dioptrie nosili na hlave vo vlasoch, hlavne pri šoférovaní 👍), no ak už aj, okuliare s puzdrom sú také väčšie hygienické vreckovky. Oveľa pohodlnejšie, ale aj finančne lepšie pre mňa osobne vychádzajú okuliare,hoci sa dnes šošovky dajú kúpiť už aj v drogérke, to za "mojich čias" nebolo, no ja som míňala viac na kvapky do očí než na nové šošovky i s roztokom, trápili ma suché oči. Behávala som, cvičila som s okuliarmi a držali, mala som okuliare zvlášť na cvičenie a tie mali viac utiahnuté nôžičky, takže držali aj pri skákaní. A áno, ak šošovka vypadne a stratí sa, treba ju nahradiť, treba so sebou nosiť náhradné najmä vtedy, le ak práve sedíte na rande a snažíte sa tváriť cool a v pohode a stále okúzľujuco aj s jedným slepým okom.

23. máj 2022

Začni písať komentár...

Odošli