pr_clanok
1. jún 2015

SÚŤAŽ: Uchovajte si vône a chute leta v pohároch a fľašiach

Čas voňavých byliniek a čerstvého ovocia je tu!

Ak aj vy patríte k milovníkom domácich pochúťok zo šťavnatých plodov, byliniek a dokonca kvetov, určite už teraz vymýšľate čo zaujímavé a nové tento rok z darov prírody uvaríte. Možností sa ponúka viacero. Čo tak pripraviť si nefalšovaný domáci sirup a poctivý ovocný džem? Jedná sa o osvedčené pochúťky, ktoré si môžete podľa fantázie ozvláštniť a navyše majú v kuchyni veľa možností použitia. Sirupy sú vhodné predovšetkým na riedenie vodou, dobrú službu však urobia aj ako chutný preliv na palacinky, zmrzlinu, alebo ovocný pohár. Rovnako tak aj domáci džem. Využijete ho nielen ako nátierku na pečivo, ale aj pri varení a príprave dezertov.

Špeciálny Korunný cukor uľahčí a skvalitní varenie džemu i sirupu

Kráľovnou domácich džemov a sirupov sa teraz môžete stať aj bez predchádzajúcich skúsenosti a dokonca i bez vlastnej záhradky. Pomôžu vám v tom špeciálne druhy Korunných cukrov z dielne Slovenských cukrovarov. Už nikdy nebudete musieť behať okolo regálov a prácne zháňať jednotlivé prísady. Všetko teraz nájdete v jednom balení. Potrebné množstvo cukru, správny podiel kyseliny citrónovej a prírodných pektínov. Na obale je tiež uvedený presný postup varenia, ktorý je veľmi jednoduchý. Stačí už len vybrať čerstvé ovocie, či bylinky podľa vlastnej chuti.

  • Korunný cukor na prípravu sirupu z kvetov bazy a byliniek je unikátny produkt s prírodným zložením. V praktickom kilogramovom balení je namiešaný presný pomer ingrediencií potrebných k príprave perfektného bylinkového a bazového sirupu. Výhodou špeciálneho Korunného cukru je, že výsledný sirup sa vyznačuje vyváženou chuťou a ideálnou konzistenciou, teda nebude ani príliš riedky a ani príliš hustý.
  • Korunný  cukor na prípravu sirupu z bobuľového a kôstkového ovocia je výborným pomocníkom pri príprave rozličných ovocných sirupov. Zabezpečí, že sirup bude mať bohatú a plnú chuť bez použitia konzervačných látok, farbív alebo aróm. Vďaka šetrnému spôsobu varenia si výsledný produkt zachováva prirodzenú farbu ovocia a bohatstvo vitamínov. Praktické balenie obsahuje aj užitočný potravinársky enzým – pektinázu, ktorá bráni príliš silnému želírovaniu zmesi
  • Korunný cukor želírovací 2:1 je skvelým pomocníkom pri domácej príprave džemu. Spotrebiteľ má v jednom balení tohto produktu všetko potrebné na prípravu perfektného džemu. Korunný cukor želírovací zaručí, že džem bude dostatočne zakonzervovaný bez použitia chémie, len vďaka cukru a kyseline citrónovej. Pomer 2 diely cukru a jeden diel ovocia je ideálny pre vydarený a chutný džem. Krátke varenie zase zabezpečí uchovanie cenných látok obsiahnutých v ovocí.

RECEPTY

Jahodový džem s vanilkou

Potrebujeme

  • 1 kg jahôd (malých až stredne veľkých)
  • 500 g Korunného cukru želírovacieho 2:1
  • 1 veľký vanilkový struk

Postup

Jahody umyjeme a necháme uschnúť na sitku, potom otrháme stopky a lístky. Takto pripravené ich zmiešame s Korunným cukrom želírovacím 2:1 a pridáme vodu. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežme, špičkou noža vyberieme semienka a pridáme ich do zmesi. Struk pridáme tiež, ale pred plnením do fliaš ho z džemu vytiahneme. Všetko privedieme k varu a sprudka varíme 4-8 minút. Džem plníme do pohárov ešte za horúca. Pozor! Jahody sa nesmú úplne rozpadnúť!

Mätový sirup – Mojito

Potrebujeme

  • 1 veľký zväzok mäty
  • 1 kg Korunného cukru na prípravu sirupu z kvetov bazy a byliniek
  • ¾ l vody

Mätu rozoberieme na lístky a zbavíme silných stopiek. Cukor na prípravu sirupu rozpustíme v horúcej vode. Roztok varíme, kým nie je číry, a zalejeme ním mätové lístky. Necháme 48 hodín v cukrovom roztoku na chladnom mieste. Potom sirup precedíme cez jemné sitko, naplníme do sterilizovaných fliaš, dobre uzavrieme a skladujeme na chladnom mieste. Pre dlhšiu trvanlivosť sirup pred naplnením 3 minúty povaríme.

Riedime v pomere 1: 6 (1 diel sirupu na 6 dielov vody). Po otvorení skladujeme v chladničke a rýchlo spotrebujeme.

LAHODNÝ JAHODOVÝ/MALINOVÝ SIRUP

Potrebujeme:

  • 1 kg jahôd (alebo malín)
  • ½ l vody
  • 1 kg Korunného cukru na prípravu sirupu z bobuľového a kôstkového ovocia

Postup:

Jahody umyjeme, dáme do hrnca s vodou a necháme 5-10 minút povariť. Vychladnutú jahodovú hmotu zmiešame s cukrom na prípravu sirupu a necháme cez noc v chlade. Šťavu vylisujeme a precedíme cez jemné sitko alebo plátno. Sirup uvedieme do varu, necháme 3 minúty variť, nalejeme do sterilných fliaš, dobre uzavrieme a necháme v chlade. Riedime v pomere 1:6 (1 diel sirupu na 6 dielov vody). Po otvorení skladujeme v chladničke a rýchlo spotrebujeme.

Hrajte s nami o 5 balíčkov Korunný cukor na pečenie a prípravu lahodných džemov a sirupov. 

Začni písať komentár...

Odošli