pr_clanok
22. jún 2020
3212 

Zlepšujte raňajky celej rodiny a podporte zdravý vývoj mozgu vašich detí

Čo dať deťom na raňajky a desiatu, aby ste mali istotu, že dostávajú serióznu výživu pre ich mozog? Tak, aby im nielen chutilo, ale aj poriadne pálilo a vedeli sa sústrediť? Ak chceme naozaj na Slovensku zmeniť výživu rodiny k lepšiemu, myslím, že je najlepšie začať od raňajok. Nemusí sa hneď jednať o radikálnu zmenu, stačí začať od dôležitých princípov a postupne na nich pracovať.

Zmeňte prístup a začnite od mozgu

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, že väčšina ľudí rieši jedlo len z pohľadu kalórií ako energie pre svaly a telo? Ako často hovoríme deťom, najedz sa, aby si vládal!? Veľa detí je tak potom priam závislých na cukre a rôznych komerčných produktoch založených na prefíkaných sladidlách a dochucovadlách. V zásade na výrazne sladkej chuti. Alebo potom na raňajkových cereáliách, chrumkavých guličkách a mušličkách ktoré rodičia rýchlo zalejú mliekom.

Prečo však od malička neprogramujeme deťom dôležitejšie presvedčenia? Prečo nekomunikujeme v zmysle najedz sa, aby ti to pálilo, aby si sa vedel sústrediť a aby ťa nezlomil vlčí hlad z prepadu hladiny cukru v krvi?

Totiž práve mozog rozhoduje o tom, kedy bude dieťa hladné, nervózne, podráždené, nesústredené či mentálne oslabené. Často pritom stačí len poznať a pridať do jedla pre mozog dôležité a chutné potraviny.

Nielen kalórie, ale vôbec správnu informáciu. Informáciu o sýtosti či aktivácii vybraných neurotransmiterov v mozgu ako je acetylcholín, serotonín či adekvátne množstvo dopamínu.

3 dôležité ingrediencie pre výživu mozgu detí, ale aj rodičov

Ak chceme niečo v životospráve zmeniť dlhodobo, tak jedlo musí byť nielen zdravé a funkčné, ale hlavne chutné. Prvým krokom je výber kvalitných ingrediencií a eliminácia rýchlych cukrov, múky, pečiva a podobne.

Z vedeckých štúdií a poznatkov by sa dali vybrať 3 najdôležitejšie raňajkové ingrediencie pre výživu mozgu detí:

1. Prebiotická vláknina (zelenina, vybrané ovocie, vybrané a ideálne bezlepkové plodiny ako ryža, pohánka, quinoa, ale aj pšeno a ovos)

2. Kvalitné a zdravé tuky (BIO maslo, ghee, olivový olej, orechy, vybrané semiačka, žĺtko, avokádo)

3. Hodnotné probiotiká (BIO alebo farmárske nepasterizované ovčie a kozie výrobky, kvalitné jogurty, kefír, ale aj poctivý kváskový chlieb)

Bezlepková miska granoly ako inšpirácia pre zlepšenie raňajok a komplexnú výživu

Pripravte komplexnú raňajkovú misku založenú na poctivom plnotučnom jogurte (probiotiká, kvalitné tuky a proteín), bezlepkovej granole (pomalé sacharidy, proteín a prebiotická vláknina), bobuľovom ovocí (vitamíny, minerály a polyfenoly) a orieškovom masle (kvalitné tuky, vláknina, minerály a vitamíny pre mozog).

V tomto zložení nemusíte pri tom vôbec robiť kompromis medzi zdravím (funkčnosťou) a chuťou. Finta je totiž v tom, že mozgu chutia len cukry a tuky. Keď však vyberiete zdravé tuky a pomalé cukry z ovocia alebo vybraných bezlepkových sacharidov ako sú ryžové, pohánkové či quinoa vločky, tak máte vyhraté.

Ak si chcete zapamätať dôležitý praktický princíp, tak začnite rýchle cukry vo výžive nahrádzať pomalými a sýtosť aj chuť vyriešte výberom zdravých tukov.

Na raňajky sú to najmä: orechy, semiačka, plnotučné BIO mliečne výrobky, ideálne ovčie a kozie jogurty, vajcia, avokádo či poctivé maslo.

Pozrite si NOVINKY Powerlogy z detskej línie

Podľa vyššie spomínaných princípov a štandardov v Powerlogy vyvinuli kompletnú detskú líniu. Je postavená na optimalizovaní receptúr, novej extra chrumkavej kakaovej granole bez lepku a tiež hladkom a jemnom nugáte bez kúskov orieškov, ktoré deťom nesedia.

Pripravili sme pre vás zdravší a chutnejší raňajkový balíček, ktorý si vaše deti zamilujú.

Samotné zloženie produktov je dôsledne konzultované s viacerými odborníkmi, najmä so Silviou Horeckou.

Prezrite si novú líniu funkčných potravín Powerlogy určenú deťom a objavte silu čistej chuti.

Ahojte vyskusal niekto tu nutelu?

24. jún 2020

@dadka_bb vsetko maju fakt chutne, velmi velmi kvalitne, ale si aj priplatis. nutella a kvazi nutelly 1KG cca 5eur, tieto kvalitne a chutne a niektore aj v BIO kvalite ovela viac.

24. jún 2020

Vyzerá to zaujímavo. Dajú sa ich výrobky kúpiť aj v kamenných predajniach?Ďakujem

25. jún 2020

@dadka_bb pravidelne ju kupujem. Neskutocna bomba. Aj power granolu, mtc olej, protein a kolagen pre seba.. vselico kupujem od Plichtu

28. jún 2020

@dadka_bb my mame, je chutovo dobra len dost tvrda. Doslova ju vyskrabavam lyzickou. Mame aj tie "cerealie" ale 4 rocny kričí ze mu idu medzi zuby tak vyjeda len cucoriedky

2. júl 2020

@monikiri co je v tej nutelle? My nemozeme s kakaom ale kupujeme karobtelu

2. júl 2020

@lucinkab je tam kakao

3. júl 2020

Ja som jedla obyčajné maslo, praženicu, masť a žijem! Toto " zdravé" jedlo nás všetkých zabije, lebo, človek je z pohľadu živočíšnej ríše, všežravec. Čiže, potrebuje všetko!

4. júl 2020

@juhseverzapad Presne, vseho s mirou.

4. júl 2020

Začni písať komentár...

Odošli